Kurczak w pomarańczach - pomysł na pyszny obiad
Szukasz niecodziennego pomysłu na pyszny obiad dla najbliższych? Przygotuj kurczaka w pomarańczach i doskonałą marynatą, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Mięso jest niezwykle soczyste, miękkie, otulone pomarańczami, kurkumą, imbirem i czosnkiem, jest doskonałe. Sprawdź, jak go przygotować.
Kurczak pieczony z cytrusami i obłędną marynatą z soku pomarańczowego i orientalnych przypraw jest delikatne i soczyste w środku z lekko chrupiącą, złocistą skórką, wprost rozpływa się w ustach. Mięso przechodzi również smakiem cytrusów i zyskuje świeżą, pomarańczową nutę.
Do kurczaka w pomarańczach ugotuj ulubiony ryż lub przygotuj ziemniaki opiekane. Mięso doskonale łączy się również z sałatką ze świeżych warzyw lub delikatną surówką z kapusty pekińskiej. Kurczaka możesz również zamarynować dzień wcześniej, aby był jeszcze bardziej aromatyczny.
Przepis na kurczaka w pomarańczach
Składniki na 5 porcji:
5 udek z kurczaka
3 pomarańcze
łyżeczka imbiru mielonego i kurkumy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej roślinny do wysmarowania formy
Jak przygotować kurczaka w pomarańczach?
Mięso umyj, oczyść, osusz i oprósz solą, pieprzem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotuj marynatę: wyciśnij sok z 1 pomarańczy i wymieszaj go dokładnie z kurkumą i imbirem, dopraw solą, pieprzem. Dwie pomarańcze pokrój na plasterki lub w księżyce.
Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, przełóż kurczaka, zalej go marynatą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz pod przykryciem 30 minut.
Po tym czasie wyłóż na mięso pokrojone pomarańcze i ponownie wstaw do piekarnia, ale już bez przykrycia na kolejne 30 minut.
Smacznego.