Bosko pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Obiad z ich udziałem jest smaczny i sycący. Dziś polecamy wam pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli. Ten nietypowy dodatek bardzo dobrze spisuje się w kotletach, bo dodaje im głębokiego, wyraźnego smaku.
Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do rosołu i innych zup. A to lekko pikantne warzywo potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Decydując się na jego dodatek, możesz użyć części białej, która jest łagodniejsza w smaku lub zielonej, sporo ostrzejszej.
Bosko pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
pół pora
olej do smażenia
1 jajko
1 szklanka tartej bułki
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów mielonych z porem
Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą, osącz. Por drobno posiekaj. Zeszklij go na patelni z 2 łyżkami oleju. Przestudź.
Do mielonego mięsa dodaj podsmażony por, jajko i 3-4 łyżki tartej bułki, a także sól i pieprz. Wymieszaj, a potem dokładnie wyrób mięsną masę. Odstaw ją na pół godziny do lodówki.
Z mięsnej masy zwilżonymi lub natłuszczonymi dłońmi formuj spore, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je po 4-5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Wskazówka: Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety doszły też w środku, po obsmażeniu przełóż je na blachę i wstaw na 10-15 minut do piekarnika o temp. 180 st. C.
Po więcej ciekawych inspiracji na kotlety mielone zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na chrupiące mielone bez tartej bułki, a także na kotlety mielone nadziewane serem feta.
Źródło zdjęcia: canva /vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se