Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Projekt bez tytułu - 2021-06-06T163026.366
06.06.2021 02:00 Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Ogórki kiszone należą do jednych z najpopularniejszych przetworów. Wielu osobom przeszkadza jednak, gdy po ukiszeniu są puste w środku. Na szczęście jest na to prosty sposób. Wystarczy używać ogórków najlepszej jakości od zaufanego sprzedawcy, a zawsze będą wychodzić idealnie. Ogórki kiszone to klasyka, po którą sięgają tysiące Polaków z ogromnym zamiłowaniem do sfermentowanych produktów. Są nie tylko wyjątkowo pyszne, lecz również bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Przygotowywanie ich w domu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych zdolności, aby cieszyć się sukcesem. Niestety niektóre ogórki mogą okazać się puste w środku - wiemy jednak co zrobić, aby temu zaradzić.

Ogórki kiszone
04.06.2021 02:00 Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?

Sekret pysznych ogórków kiszonych tkwi w kilku prostych czynnościach. Nie wystarczy jedynie odpowiedni przepis - warto znać kilka tricków, które sprawią, że nasze ogórki staną się idealnie twarde i chrupie.

Ogórki kiszone z niepokojącą pianą
03.06.2021 02:00 Co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami kiszonymi?

Bez wątpienia ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy samodzielnie przygotowuję tego typu specjały. Warto wiedzieć skąd na powierzchni zalewy bierze się tajemnicza biała piana.

Prosty sposób na pasteryzowanie słoików
03.06.2021 02:00 Prosty sposób na pasteryzowanie słoików w piekarniku

Powoli zaczynamy przygotowywać się do przygotowywania naszych ukochanych przetworów na zimę. Prym wiodą oczywiście ogórki kiszone, ale ostatnimi czasy coraz popularniejsze stają się również kiszone pomidory czy marynowana cukinia.

Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?
01.06.2021 02:00 Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa?

Ogórki kiszone świetnie sprawdzają się jako dodatek obiadowy. Są też świetną przekąską na spotkanie w gronie znajomych. Mimo że od dawna głośno mówi się o zaletach ich spożywania, często zapomina się o tym, że również woda, w których się kisiły, ma niesamowite działanie.

Ogórki kiszone wyjdą idealnie
30.05.2021 02:00 W jakiej ilości stosować dodatki do ogórków kiszonych?

Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy mogłoby zajadać je praktycznie nieustannie. Rzecz jasna najwięcej satysfakcji i doznań smakowych dostarczają przetwory przygotowane samodzielnie.

Bezmięsna zupa ogórkowa
29.05.2021 02:00 Ekspresowa ogórkowa w niedrogiej odsłonie

Zupa ogórkowa zalicza się do swojskich smakołyków, które cieszą się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich frykasów. Okazuje się, że wyborne danie można przygotować w mgnieniu oka. Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Ogórki kiszone
29.05.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły miękkie?

Ogórki kiszone wymagają sporej wprawy, gdyż zwykłe umieszczenie ich w słoiku z przyprawami i solanką nie wystarczy, aby dobrze się ukisiły. Dobra kiszonka potrzebuje sporo pracy i wiedzy, dzięki którym kiszeniaki będą zwarte, soczyste i przepyszne. Jeśli kilka pierwszych prób zakończyło się fiaskiem, a ty nie wiesz, co wpłynęło na efekt końcowy ogórków, uspokajamy. O ile umiejętności znacznie ułatwiają proces, tak dużo zależy od samych ogórków. Kupując je, warto zwrócić uwagę na ich jakość.

Prosty sposób na idealne ogórki małosolne
28.05.2021 02:00 Prosty sposób na idealne ogórki małosolne

Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.

Ogórki z ananasem w occie ze słoika
27.05.2021 02:00 Przepis na ogórki z ananasem w occie ze słoika

Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów, takich jak chociażby ten na ogórki małosolne. Jeśli do przepisu chciałbyś użyć ogórków z własnej działki, a nie wiesz, co zrobić, by pięknie rosły, możesz zerknąć do tego artykułu.

Ogórki kiszone
26.05.2021 02:00 Dlaczego ogórki kiszone się psują?

Zepsute ogórki kiszone są prawdziwą zmorą każdego smakosza. Absolutnie nie nadają się one do spożycia. Aby uniknąć takiej nieprzyjemnej sytuacji, należy zawsze stosować się kilku zasad. To właśnie dzięki nim unikniemy wielkiego rozczarowania.W jaki sposób przygotować ogórki kiszone, aby się nie zepsuły?Eksperci wielokrotnie wspominają o tym, jak niezwykle istotne jest źródło, z którego pochodzą nasze warzywa. Zawsze wybierajmy świeże, zdrowe i dorodne ogórki, bez plamek lub uszkodzeń. Nawet niewielka ilość pleśni może spowodować, że będą się one nadawały jedynie do wyrzucenia.Zadbaj również o odpowiednią jakość słoików. Wprawdzie nie muszą być one całkiem nowe, ale staraj się unikać tych, na których widoczne jest zarówno uszkodzenie szkła, jak i wieczka. To również może wpłynąć na stan naszych przetworów.Podczas kiszenia ważna jest również odpowiednia temperatura. Niektórzy uważają, że im jest ona wyższa tym fermentacja przebiega szybciej. Zbyt wysoka może się jednak wiązać z ryzykiem szybkiego zepsucia się naszych ogórków. Poniżej podajemy jeden z najlepszych przepisów na kiszone ogórki.Przepis na kiszone ogórkiSkładniki:kilogram ogórków2 łyżki soli 1 litr wody liść winogronliść dębu liść wiśnikilka ziaren czarnego pieprzu koperchrzanząbek czosnkuźródło: pixabayJak to zrobić?Dokładnie umyj ogórki, tak aby pozbyć się wszystkich możliwych zabrudzeń. Zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 płaskie łyżki soli. Na dnie wyparzone słoika wyłóż liście: winogron, dębu oraz wiśni.Ułóż ciasno ogórki, dodaj do nich cienki słupek chrzanu, koper, ząbek czosnku oraz kilka ziaren pieprzu. Wierzch przykryj liściem dębowym. Całość zalej wrzątkiem z solą.Zakręć ogórki i połóż w ustronnym miejscu. Powinny być gotowe za około 5 dni! Smacznego ;)Polecamy również przepis na wyborną kiszoną rzodkiewkę. Z pewnością znajdzie się również dla niej miejsce na kuchennej półce.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykłe zastosowanie popularnej przyprawy w ogrodzieWyjątkowy sprzęt kuchenny w LidluWyjątkowe fit ptasie mleczko polecane przez samych dietetykówZapraszamy na nasz Instagramźródło: winiary/ przepisy tradycyjne

Ogórki kiszone
25.05.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?

Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?

Kiszona rzodkiewka
24.05.2021 02:00 Prosty sposób na kiszoną rzodkiewkę

Rzodkiewki są małymi, niepozornymi warzywami, które skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Wiele osób nazywa rzodkiewkę "królową nowalijek", a duża ilość związków siarki może być szczególnie doceniona przez ludzi, którzy chcą poprawić swoje włosy i paznokcie. Kiszona rzodkiew jest również świetnym sposobem na wprowadzenie kiszonek do diety dzieci, które nie chcą jeść kiszonej kapusty czy ogórków. Rzodkiewka jest delikatniejsza po fermentacji i nie wydziela tak dużo przykrego dla niektórych aromatu.

Ogórki kiszone
23.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?

Zdarzyło Wam się przynieść słoik ogórków kiszonych ze spiżarni i przeżyć bolesne rozczarowanie, ponieważ okazały się one ""puste w środku". Nie martw się takiej sytuacji z łatwością da się zapobiec. Zdradzamy, o czym musisz pamiętać przed kiszeniem ogórków.Jak wybrać odpowiednie ogórki do kiszenia?Ogórki kiszone, które są puste w środku mogą być zmorą każdego prawdziwego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim omijać szerokim łukiem warzyw z niesprawdzonych źródeł.Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Starajmy się wybierać takie odmiany ogórków, które nie mają zbyt dużych komór nasiennych. Wiele osób za najlepszy gatunek wskazuje tzw. ogórki śremskie.Eksperci uważają, że najlepsze ogórki do kiszenia powinny być małe, młode i jasne. Zbyt ciemna skórka warzywa, to oznaka, że podczas ich uprawy stosowano zdecydowanie zbyt wiele nawozów sztucznych. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki?Zasady kiszenia ogórkówJeśli nie chcemy, żeby nasze ogórki kiszony wyszły puste, powinniśmy je ciasno upychać w słoikach. Przedtem warzywa muszą zostać dokładnie wyszorowane i namoczone przez co najmniej kilka godzin w wodzie. Dzięki takim zabiegom będziemy cieszyć się idealnie jędrnymi ogórkami.Warto również pamiętać, że kiszenie ogórków powinno się zawsze odbywać w odpowiedniej temperaturze. Im jest ona wyższa, tym szybciej przebiega proces jej fermentacji. Jednocześnie istnieje wtedy ryzyko, że ogórki zepsują się, zanim ten proces dobiegnie końca. Nie jest to koniec ważnych zasad, o których powinniśmy pamiętać kisząc ogórki.źródło: pixabay

Ogórki kiszone w formie sałatki
10.05.2021 02:00 Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone należą do grona specjałów, które kojarzą nam się ze swojską polską kuchnią. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Ogórki kiszone warto pokroić i zrobić na ich bazie sałatkę, która na długo pozostaje w pamięci.

Ogórki kiszone jako metoda na nieświeży oddech
08.05.2021 02:00 Sok z ogórków doskonały na nieświeży oddech

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są bardzo zdrowym produktem spożywczym. Zalewa po specjale również skrywa pewne sekrety. Dzięki niej możemy pozbyć się przykrej przypadłości. Mowa o nieświeżym oddechu. Wystarczy pić sok z ogórków kiszonych przez 7 dni.Ogórki kiszone często goszczą na naszych talerzach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ ich walory smakowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że niepozorna zalewa po ogórkach kiszonych może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Ogórki małosolne na zdrowie
29.04.2021 02:00 Czym charakteryzują się ogórki małosolne?

Przepyszne ogórki małosolne należą do grona specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy wielbiciele kulinariów mogliby nimi zajadać się codziennie. Z pewnością ogórki małosolne warto dodać do swojego jadłospisu. Co możemy wówczas zyskać?

Ogórki kiszone w formie pasty
19.04.2021 02:00 Ekspresowa i bajecznie smaczna pasta z ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Często towarzyszą one na talerzu kotletom z ziemniakami. Z ogórków kiszonych możemy również zrobić wyjątkowo smakowitą pastę.

Ogórki kiszone i konserwowe
16.04.2021 02:00 Zdrowsze są kiszone czy konserwowe ogórki?

Smakowite ogórki nie raz wywoływały u nas uzasadniony zachwyt. Dotyczy to przeważnie kiszonego i konserwowego wydania tych warzyw. Obie odsłony mają spore grono entuzjastów. Mało kto spodziewałby się, że tak bardzo się one od siebie różnią.

Surówka
15.04.2021 02:00 Przepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonych

Surówka to niezastąpiona część każdego obiadu. Możemy zrobić ją niemal z każdego warzywa. Prosty i szybki dodatek z pewnością wspaniale podkręci smak niemal każdego drugiego dania. Dziś polecamy sałatkę z ogórków kiszonych. Dlaczego warto ją jeść?Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?Ogórki kiszone to składnik, którego wręcz nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu. Kiszonki są probiotykiem, który ma niemal zbawienny wpływ na odporność naszego organizmu. Szczególnie warto je spożywać w okresie wzmożonych zachorowań oraz spadku odporności. Nie jest to jednak jedyna zaleta kiszonek. Odkryto, że zawierają one tzw. hormon szczęścia. Oznacza to, że ich regularne spożywanie może niezwykle pozytywnie wpłynąć na nasz nastrój.Ogórki kiszone możemy jeść na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie z nich pysznej surówki. Co będzie nam do niej potrzebne? Poniżej podajemy przepis.Przepis na pyszną surówkę z kiszonych ogórkówSkładniki:8 ogórków kiszonych1 cebula1 jabłko1/2 pęczka natki pietruszkisok z połowy cytryny3 łyżki olejusól i pieprz do smakuSposób wykonania:Obierz cebulę oraz kiszone ogórki, a następnie pokrój je w półplasterki. Obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.Przełóż do miski pokrojoną cebulę i ogórki, starte jabłko i posiekaną natkę. Wszystkie składniki ze sobą połącz, a następnie przygotuj sos.Wymieszaj olej rzepakowy z sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem. Wymieszaj sos z pokrojonymi warzywami, a następnie odstaw sałatkę na około 15 minut, aby smaki się ze sobą "przegryzły".Surówka będzie pasować niemal do każdego drugiego dania. Z pewnością wzbudzi furorę wśród naszych domowników.Polecamy również inne przepisy na pyszne dania. Niedawno podawaliśmy m.in. obłędną recepturę sałatki jarzynowej oraz ciasta budyniowego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wzrost cen produktów spożywczych po WielkanocyŁosoś w kremowym sosie ze szparagamiSernik z musem malinowymźródło: poradnik zdrowie/medonet/ przepisy Joli

Woda z ogórków kiszonych
09.04.2021 02:00 Wyjątkowe zalety wody po ogórkach kiszonych

Woda po kiszonych ogórkach jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Pewna blogerka piła ją przez 7 dni, a następnie podzieliła się ze swoimi sympatykami wynikiem tego eksperymentu. Efekty mogą naprawdę zaskoczyć!Zalety wody po ogórkach kiszonychAmerykańska blogerka na własnej skórze przetestowała działanie wody z kiszonych ogórków. Efekty naturalnej kuracji zrobiły na niej spore wrażenie. Okazuje się, że szczególnie mogą przypaść do gustu sportowcom!Kobieta z radością zauważyła, że pozbyła się uciążliwych skurczy mięśni po treningach. Co więcej, napój polecany jest także wszystkim osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Wszystko z powodu zawartego w napoju - kwasie mlekowemu, który pozytywnie wpływa na nasz metabolizm.Nie jest to koniec dobrych informacji blogerka zauważyła u siebie kolejną zaskakują zmianę. Woda po kiszonych ogórkach wyeliminowała problem z nieświeżym oddechem. Krępująca dolegliwość może odbierać nam pewność siebie, dlatego warto wypróbować tej metody. Czy istnieją jakieś przeciwskazania do picia wody z kiszonych ogórków?Przeciwskazania do picia wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków kiszonych należy do niezwykle zdrowych napojów, jednak nie każdy powinien po nią sięgać. Niestety w kilku przypadkach lepiej skonsultować kurację tym napojem z odpowiednim specjalistą.Napój nie jest zalecany osobom, które borykają się z problemami z nerkami oraz nadciśnieniem. Dzieje się tak, ponieważ w składzie wody zawarta jest soda, po którą nie powinny sięgać osoby z tego typu schorzeniami.Woda po kiszonych ogórkach kiszonych nie jest również zalecana alergikom. Niestety napój może zawierać powstałą w procesie fermentacji, histaminę, która powoduje m.in.wysypki i pokrzywki.Tak jak wspominaliśmy wcześniej decydując się, na kurację wodą z kiszonych ogórków przede wszystkim należy skonsultować nasze ewentualne wątpliwości z odpowiednim specjalistą.Polecamy również nasze pozostałe teksty o tematyce zdrowotnej. Pisaliśmy m.in. o zaletach soku z brzozy oraz napoju z selera naciowego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Media podają, ile może wynieść kaucja za plastikowe butelkiEkspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczeniaDlaczego warto jeść makrelę?źródło: żywienie.abczdrowie.pl/poradnik zdrowieZapraszamy na nasz Instagram

Żurek będzie jeszcze lepszy
04.04.2021 02:00 Banalny sposób na pyszny żurek

Pyszny żurek ma status kultowego dania. Z pewnością bardzo trudno mu się oprzeć i niektórzy mogliby go zajadać właściwie codziennie. Okazuje się, że żurek może być jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego zalewę z ogórków kiszonych.

Sok z kiszonych ogórków
30.03.2021 02:00 Niezwykłe właściwości soku z ogórków kiszonych

Ogórki podczas kiszenia stają się witaminową bombą i skarbnicą wielu cennych minerałów. Bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za powstawanie kwasu mlekowego i dwutlenku węgla, żyją również w naszych jelitach, dlatego spożywanie kiszeniaków odbudowuje florę bakteryjną jelit. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do samych ogórków. Te, choć są pyszne i wyjątkowo zdrowe, pozostawiają ogromną ilość wartości odżywczych w zalewie, w której pływają. Picie jej regularnie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, które rozwiążą część problemów z organizmem.

Surówka z ogórków kiszonych
27.03.2021 01:00 Surówka z ogórków kiszonych

Pyszne ogórki kiszone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Same w sobie cechują się wyjątkowym słono-kwaśnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dziś na ich bazie przygotujemy surówką, która zachwyci domowników.

Czego w polskiej kuchni nie lubią cudzoziemcy?
27.03.2021 01:00 Jakich polskich potraw nie cierpią obcokrajowcy?

Nasza kuchnia obfituje w potrawy, które nawet dla Polaków zdarzają się być zbyt trudne do przełknięcia. Tak jest, chociażby z wątróbką z cebulką, która choć wyjątkowo zdrowa, zdaje się być koszmarem dla wielu niejadków. Turyści zza granicy mogą mieć z nią jeszcze więcej kłopotów. Ktoś, kto jest zupełnie nieprzyzwyczajony do danych smaków i aromatów, może nigdy ich nie polubić. Gusta tworzą się w bardzo młodym wieku i ciężko je, będąc w pełni dojrzałą osobą, zmienić na tyle, by ze smakiem zjeść znienawidzone przez siebie dania.

Zupa ogórkowa w wyjątkowej odsłonie
25.03.2021 01:00 Sposób na pyszną zupę ogórkową

Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa należy do grona swojskich smakołyków, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Istnieje wiele przepisów na tę potrawę. W jednym regionie Polski robi się ją nieco inaczej.

Surówka w zdrowej odsłonie
22.03.2021 01:00 Obłędna surówka z selera i ogórka kiszonego

Nie da się ukryć, że surówka jest zdrowym smakołykiem, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Nie bez powodu tak często ten dodatek gości na naszych talerzach. Jeden składnik znacząco wpływa na aromat surówki.

Jak odkręcić słoik?
20.03.2021 01:00 Sposoby na otworzenie mocno zakręconego słoika

Słoik jest doskonałym wynalazkiem sprzed wieków, dzięki któremu pasteryzacja żywności i jej przechowywanie stało się znacznie prostsze i bezpieczniejsze. Dzięki nim jedzenie nie ma kontaktu z patogenami, które nawet w ciągu kilku dni mogą zaatakować świeże produkty. Niestety, nawet najsilniejsi ludzie mogą mieć problem ze skutecznym odkręceniem zapieczonego czy zassanego słoika. Gdy wieczko zbyt silnie przywiera do gwintu, możemy wykorzystać kilka opcji, które pozwolą nam bez wysiłku odkręcić słoik.