Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Sałatka z ogórków kiszonych
26.09.2021 02:00 Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Jeśli szukasz pomysłu na prostą surówkę, właśnie go znalazłaś. Przygotuj ją z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością masz pod ręką, a do jej zrobienia wystarczy kilka minut. Będzie idealna do obiadu.Do obiadu można podać po prostu całe czy pokrojone, kiszone ogórki. Jednak łatwo i szybko da się je zamienić w smakowitą surówkę. Kiszone ogórki lubią towarzystwo pomidorów, fasoli i kukurydzy. My proponujemy bardzo prostą surówkęz dodatkiem cebuli. Za sos wystarczy musztarda. Doda całości ostrości i wyrazistego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Otwieranie słoika
25.09.2021 02:00 Jak z łatwością otworzyć słoik?

Długo zamknięty słoik potrafi stawić niezły opór, gdy chce się go otworzyć - taka sytuacja zdarza się najczęściej wtedy, gdy jest nam potrzebna jego zawartość. Na szczęście istnieją sposoby, aby łatwo sobie z tym poradzić. Poniższe trzy metody sprawią, że więcej nie będziesz potrzebować pomocy. Z czasem słoik potrafi się mocno połączyć z zakrętką, przez co ta nie chce puścić podczas odkręcania. Zdarza się, że nawet najsilniejszy domownik nie może dać rady takiemu słoikowi. Nie trzeba się jednak żegnać z jego zawartością, wyrzucając zapieczony słoik. Trzeba jedynie odrobiny sprytu, a zakrętka wręcz sama wyskoczy z gwintu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-22T205119.531
22.09.2021 02:00 Hitowa sałatka z jajek i ogórków kiszonych. Mocna konkurencja dla słynnej jarzynowej

Dziś chcielibyśmy namówić was do zrobienia hitowej sałatki z jajek i ogórków kiszonych. Jest prosta do przygotowania, bardzo smaczna i można się nią naprawdę najeść. Taką sałatkę możesz zjeść na drugie śniadanie, kolację lub zabrać ją do pracy. Sałatki dzielą się na lekkie i pożywne. Te drugie są sycące dzięki dodatkowi wędliny, mięsa, ryby czy jajka. Każdy z tych produktów stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. A białko, jak wiadomo, jest ważnym składnikiem naszej diety. Jajka gotowane na twardo są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Na ich bazie można zrobić pastę, farsz czy sałatkę. Oprócz porcji białka i mnóstwa innych, cennych składników do potrawy wprowadzają też niepowtarzany smak i kremową konsystencję. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa ogórkowa
20.09.2021 02:00 Jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa powinna zawierać kiszone ogórki, ziemniaki i powinna być kwaśna. Jeśli jednak jest już na tyle kwaśna, że wykrzywia, to warto coś z nią zrobić. Zobacz jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową.Zupę ogórkową gotuje się na wywarze mięsno-warzywnym. To on wpływa na pożywność tej zupy, podobnie jak dodane do niej ziemniaki. Jednak o smaku zupy ogórkowej przesądzają starte, kiszone ogórki. I to od ich stopnia ukiszenia zależy smak ogórkowej. Jeśli są zbyt kwaśne i dodamy ich za dużo, zupa może być nieprzyjemnie kwaśna. Na szczęście mamy na to sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ogórki kiszone
19.09.2021 02:00 Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Kiszone ogórki są produktem pysznym i zdrowym. Nierzadko jednak po pewnym czasie ich skórkę zaczyna pokrywać niepokojący biały nalot. Wielu z was zastanawia się wtedy, czy może je jeszcze spożyć. Postaramy się rozwiać te wątpliwości.Ogórki kiszone to bogactwo witaminy C, polecane szczególnie osobom dbającym o linię. Po ukiszeniu ogórki stają się bowiem lekkostrawne. Czy jednak spożycie pokrytych białą warstewką warzyw będzie bezpieczne? Nie zawsze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kiszone ogórki
14.09.2021 02:00 Przepyszny sos z kiszonych ogórków

Kiszone ogórki potrafią wzmocnić smak niejednej potrawy A przygotowany z nich sos to dopiero dodatek. Podkreśli smak dań mięsnych, ryb i kanapek. Będzie też świetnym dipem. Zobacz jak przygotować przepyszny sos z kiszonych ogórków. Przygotowanie sosów nie jest zwykle trudne. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka produktów i gotowe. By jednak gotowy sos dobrze smakował trzeba odpowiednio zestawić składniki. I w tym tkwi tajemnica smaku każdego sosu. My pokusiliśmy się o dodanie do sosu kiszonych ogórków. Produktu znanego, lubianego i bardzo zdrowego. Kiszeniaki mają wyraźny smak, co jest bardzo istotne dla sosu. To właśnie on ma dodawać potrawom wyrazu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka jarzynowa
14.09.2021 02:00 Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach. Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę. Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa ogórkowa
13.09.2021 02:00 Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Gęsta zupa to pożywna zupa. Może zastąpić nawet całe danie obiadowe. A wiesz jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową? Zobacz co możesz do niej dodać i wybierz swój ulubiony sposób na tę gęstą zupę. Zupa ogórkowa tradycyjnie zawiera ziemniaki. Niektórzy jednak, by zwiększyć jej pożywność, zjadają ją z makaronem. Lecz ogórkową można też zagęścić. Zwykle zaprawia się ją mąką rozprowadzoną ze śmietaną, ale są też inne sposoby.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-12T141854.284
12.09.2021 02:00 Obłędnie pyszna pasta do kanapek z kiszonym ogórkiem

Jeśli chcesz uatrakcyjnić smak codzienny kanapek mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj pyszną pastę z kiszonym ogórkiem. Przekonasz się, że kiszeniaki są dobrym dodatkiem nie tylko do sałatek czy zupy. Do tej pasty z pewnością będziesz często wracać. Pasta to prosty sposób na odmienienie smaku i charakteru kanapek. Zamiast kłaść na chlebie plasterek szynki, można go posiekać, wymieszać z rozdrobnionym jajkiem, szczypiorkiem i gotowe. Pastę da się też przygotować z twarogu, warzyw czy wędzonej ryby. Kwaśność kiszonego ogórka potrafi odmienić charakter niejednej potrawy. Dzięki niemu sałatka jarzynowa z mdłej zamienia się w wyrazistą, a zupa ogórkowa nabiera charakteru. Jak się okazuje kiszony ogórek bardzo dobrze komponuje się z jajkiem, co wykorzystaliśmy w naszej paście. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa ogórkowa
11.09.2021 02:00 Pyszna zupa ogórkowa z przepisu Kuronia

Zupa ogórkowa to jest to. Pożywna, wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt. Można ją przygotować na kilka sposobów, ale dobrze zainspirować się sprawdzonymi recepturami. Dziś zdradzimy wam jak pyszną zupę ogórkową gotuje Jakub Kuroń. Dobrej jakości kiszone ogórki to w tym przypadku klucz do sukcesu. Do zupy ogórkowej nie używaj ogórków małosolnych, bo są mało wyraziste w smaku. Kwaśność w tej zupie jest jak najbardziej pożądana. Możesz ją regulować ilością dodanych ogórków, ale dobrze kwaśnych. Pamiętaj też, by ziemniaki dodawać do tej zupy wcześniej niż ogórki. Kwas zawarty w ogórkach spowalnia bowiem gotowanie się ziemniaków. Zresztą ogórki też lepiej gotować krócej niż zbyt długo. Będzie to z korzyścią dla całej potrawy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone
10.09.2021 02:00 Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych

Placki ziemniaczane mają poważny problem, ponieważ placki z ogórków kiszonych są od nich lepsze. Wystarczy kilka składników, aby sporządzić pyszny posiłek. Mają intensywny smak, a podczas smażenia uwalniają oszałamiający aromat. Placki z kiszonych ogórków mogą na początku wydawać się pomysłem niecodziennym, jednak wystarczy spróbować jednego kęsa, aby natychmiast zmienić zdanie o 180 stopni. Placki te zawierają mnóstwo przypraw o intensywnym smaku, które podkreślają już i tak bardzo aromatyczne kiszone ogórki. Gdy zacznie się je jeść, ciężko przestać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T163942.784
07.09.2021 02:00 Czy powinno się obierać ogórki do zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Danie od lat cieszy się ogromną popularnością i często gości na naszych stołach. Sporo emocji budzi jednak sposób jej przygotowania. Sporna kwestia dotyczy doboru ogórków - czy należy obierać je czy nie?Zupa ogórkowa gości niemal w każdym domu. Sposób jej przyrządzania zależy od tego, z jakich korzystamy przepisów. Często zależą one choćby od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy. Sporną kwestią jest choćby fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej, czy nie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Czy powinno obierać się ogórki do zupy ogórkowej, czy nie?Niezbędnym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki kiszone. W niektórych regionach polski są one specjalnie smażone przed dodaniem do dania (więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule).Kolejną sporną kwestią jest fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej. Wiele osób uważa, że nie jest to konieczne, ponieważ obieranie warzyw może sprawić, że zostaną one pozbawione swojego charakterystycznego smaku. Jego źródło znajduje się właśnie we wspomnianej skórce. Jak najlepiej doprawić zupę ogórkową?Jak doprawić zupę ogórkową?Aby wydobyć w pełni smak zupy ogórkowej warto użyć konkretnych ziół i przypraw. Doskonałym pomysłem jest choćby koperek, który dodany do tej potrawy idealnie podkreśli jej delikatny aromat. Warto jednak pamiętać aby robić to pod koniec gotowania, ponieważ w przeciwnym razie zatracimy jego smak i właściwości zdrowotne.Doskonałym wyborem jego również lubczyk, którego charakterystyczny smak również podkręci walory zupy ogórkowej. Wiele osób sięga również po natkę pietruszki.Doskonały przepis na zupę ogórkową znajdziesz tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis siostry Anastazji na cudowne knedle ze śliwkamiProsty sposób na idealnie soczyste kotlety mielonePyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśleźródło: newsy gotujmyZapraszamy na nasz Instagram

Projekt bez tytułu - 2021-09-04T171018.935
04.09.2021 02:00 Idealna do kanapek pasta z kiszonych ogórków

Pasta kanapkowa jest pysznym dodatkiem, który może zastąpić masło, a także inne składniki, jak szynka czy ser. W tym przepisie zawarty został kiszony ogórek oraz nasiona słonecznika. Takie połączenie smakuje każdemu miłośnikowi past kanapkowych. Pasta na kanapki należy do grupy wygodnych dodatków - wystarczy rozsmarować ją na pieczywie i pyszny posiłek jest gotowy. Dlatego tak często jada się ją na śniadanie oraz kolacje. Miks kwaśnych ogórków kiszonych, delikatnych nasion słonecznika, a także odrobiny czosnku świetnie ze sobą współgrają, tworząc na chlebie czy bułce prawdziwą kompozycję smakową. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa
02.09.2021 02:00 Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej?

Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują ją na obiad. Okazuje się, że łatwo o niepozorny błąd, który może zrujnować nasz specjał. Mowa o dodawaniu ogórków w nieodpowiednim momencie. Najlepiej umieszczać je w zupie dopiero pod koniec gotowania.Zupa ogórkowa jest jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą jej walorów smakowych, które wynikają z dodatku startych ogórków kiszonych. Warto pamiętać, że wybranie złego momentu może wiązać się ze sporym rozczarowaniem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surowka-z-ogorkow-kiszonych
29.08.2021 02:00 Prosta i pyszna surówka z ogórków kiszonych na słodko

Kiszone ogórki stanowią wbrew pozorom bardzo uniwersalny produkt - nie trzeba ich bowiem jadać jedynie jako przekąskę. Doskonale sprawdzają się chociażby jako składnik surówki. Poniższa receptura jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc każdy może jej spróbować. Surówka z kiszonych ogórków może sprawiać wrażenie, że będzie kwaśna i mocno wytrawna. Wystarczy jednak dodać do niej jabłko oraz garść słodkich rodzynek, aby zneutralizować kwas kiszeniaków. Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. Dlatego warto jeść je jak najczęściej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa
28.08.2021 02:00 Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków

Zupa ogórkowa sama w sobie ma bardzo intensywny smak - w końcu dodaje się do niej kiszone ogórki. Podsmażenie ich na maśle przed wrzuceniem do zupy sprawia, że ta uzyskuje zupełnie nowy wymiar smaku. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Zupa ogórkowa jest prawdopodobnie tak samo popularna, jak zupa pomidorowa czy rosół, dlatego tak dużą wagę przypisujemy jej, jako klasyce. Można ją jednak ulepszyć za sprawą smażenia ogórków. Podczas smażenia zachodzi reakcja Maillarda, dzięki której ogórki mają o wiele intensywniejszy, a zarazem ciekawszy smak. Warto tego wypróbować, czym z pewnością zachwycisz całą rodzinę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone z 1895 roku
27.08.2021 02:00 Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Ogórki kiszone wiodą prym wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że specjał gości na stołach smakoszy od wielu lat. Potwierdzeniem jest przepis rodem z 1895 roku. Ogórki kiszone będą chrupiące dzięki wcześniejszemu namaczaniu w wodzie. Wśród składników znajdują się liście winogron, dębu oraz wiśni.Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakosze przeważnie najbardziej pożądają chrupiących specjałów. Wielbiciele ogórków kiszonych z pewnością powinni wypróbować przepis sięgający 1895 roku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ogórki kiszone
25.08.2021 02:00 Co dodać do ogórków kiszonych, by miały wyrazisty smak?

Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który naprawdę warto przygotować. Takich bowiem jak domowe nie kupicie nigdzie. Ich smak zależy od jakości samych ogórków, ale też od użytych dodatków. Zobaczcie, które składniki dodadzą im wyrazistego smaku.Jeśli planujecie nastawić kiszonkę zacznijcie od zakupu dobrej jakości ogórków. Za najlepsze uchodzą odmiany, które mają jaśniejszy czubek, np. śremskie. Ale jeszcze ważniejsze jest by ogórki były świeże i jędrne. Jeśli mają podwiędnięty koniec po ukiszeniu będą gąbczaste i niesmaczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa
23.08.2021 02:00 Jakie przyprawy dodawać do zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa jest klasyką polskich zup, jednak niektórzy ciągle nie wiedzą jakie przyprawy są kluczowe, aby ugotować ją w najlepszy sposób. Podstawą jest koperek, lubczyk oraz pietruszka. Takie połączenie daje pewność, że danie wyjdzie obłędnie pyszne. Zupa ogórkowa bez lubczyku nie jest doskonała. Przyprawa ta nadaje jej charakterystyczny smak, a także podkreśla umami, czyli smak mięsny. Wystarczy dodać jej odrobinę, aby natychmiast zauważyć różnicę. Pietruszka z kolei pozwala uzyskać wyrazisty i lekko korzenny posmak, co wykorzystywane jest w praktycznie wszystkich wywarach. Zarówno korzeń, jak i liście warto wrzucić do bulionu w sporej ilości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Koperek jest za to swojego rodzaju "kropką nad i" ogórkowej, jak i wielu innych zup. Należy dodawać go pod sam koniec, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie zatracić jego specyficznego, ziołowego aromatu.

Surówka z kiszonego ogórka
23.08.2021 02:00 Obłędna surówka z kiszonych ogórków - nie ma lepszej

Kiszone ogórki nie muszą być jedynie zwykłą przekąską - można sporządzić z nich wiele dań i dodatków. Jednym z najlepszych jest prosta surówka, którą zrobisz w 3 minuty. Każdy, kto choć raz spróbuje jej smaku, natychmiast się w niej zakocha. Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. Jeśli zabrakło ci pomysłu jak wykorzystać swój zimowy zapas słoików, skorzystaj z poniższej receptury. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a chrupkość oraz aromat są nie do pobicia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-22T125702.466
22.08.2021 02:00 Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?

Ogórki kiszone najczęściej robione są tradycyjną metodą, bez dodawania egzotycznych przypraw. Warto jednak spróbować wersji z aromatyczną kurkumą. Dzięki niej przetwory uzyskują zupełnie nowy smak oraz piękny kolor. Ogórki kiszone są jednym z najbardziej podstawowych produktów dla Polaków. Uwielbiamy jeść je do praktycznie każdego posiłku, a ich zdrowotne właściwości, jak wspomaganie odporności, czy pracy jelit, doceniane jest przez wszystkich. Jeśli chcesz wzmocnić prozdrowotne działanie kiszonki, do zalewy dodaj odrobinę suszonej i mielonej kurkumy. Dzięki temu wzmocnisz jeszcze bardziej swój układ immunologiczny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone
19.08.2021 02:00 Ogórki kiszone inaczej - z dodatkiem igieł sosnowych

Kiszone ogórki w klasycznej wersji zna każdy - można je jednak jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy dodać do słoików kilka gałązek igieł sosnowych. Dzięki nim po otwarciu kiszonki czuć zapach lasu iglastego, a same ogórki będą znacznie bardziej jędrne i świeże. Kiszone ogórki są jednym z dóbr kulturowych Polski. Uwielbiamy zajadać się nimi przy każdej możliwej okazji. Dużego słoja nie może zabraknąć na grillu, urodzinach czy chociażby hucznym weselu. Choć wiele osób woli kupować gotowe kiszeniaki w sklepach spożywczych, niektórzy preferują samodzielne kiszenie. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, warto dodać do nich niecodzienny składnik. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa w niecodziennej odsłonie
17.08.2021 02:00 Delikatna i pyszna ogórkowa z dodatkiem ryżu

Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbianą ogórkową możemy wzbogacić o dodatek w postaci ryżu. Prośby o dokładkę są pewne.Zupa ogórkowa z ryżem może wydawać się dosyć kontrowersyjnym daniem. Mało kto spodziewałby się, że takie połączenie potrafi zachwycić smakiem. Domownicy będą pałaszować bez opamiętania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone nie spleśnieją
16.08.2021 02:00 Co zrobić, aby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku?

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Polacy chętnie przygotowują ogórki kiszone w domowym zaciszu. Okazuje się, że niedokładne przykrycie ich zalewą może zaowocować pojawieniem się pleśni.Ogórki kiszone można uznać z wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu tak ciężko się im oprzeć. Oczywiście najlepiej smakują ogórki kiszone przygotowane samodzielnie. Jakich błędów lepiej się wystrzegać?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki małosolne wyjdą idealnie
12.08.2021 02:00 Jak zrobić idealną zalewę do ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne są jednym z największych szlagierów polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je nieustannie. Każdy, kto przyrządza samodzielnie ogórki małosolne, powinien wiedzieć, jak zrobić idealną zalewę. Na litr wody należy dodać łyżkę soli.Bez dwóch zdań ogórki małosolne można uznać za kultowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Sekret idealnego specjału tkwi w zalewie. Kluczowe są odpowiednie proporcje. Jednak należy także pamiętać o użyciu niezastąpionych dodatków.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażone ogórki w bułce tartej
11.08.2021 02:00 Sposób na smażone ogórki kiszone w panierce z bułki tartej

Ogórki najczęściej jadamy na surowo lub pod postacią kiszonek - istnieje jednak jeszcze jeden sposób. Pokrojone w plasterki kiszone ogórki doskonale smakują po usmażeniu w panierce. Takie chipsy można podać do meczu czy na imprezie z sosem. Ogórki smażone w panierce na gorącym oleju mogą sprawiać wrażenie niełatwego zadania do wykonania, lecz prawda jest zupełnie inna. Przekąska ta jest bowiem banalnie prosta. Jeśli chcesz, aby twoi goście poczuli jeszcze większy zachwyt, podaj je ze swoim ulubionym sosem. Jednym z najlepszych będzie sos stworzony z ketchupu i majonezu, który podkreśli smak usmażonych i chrupiących ogórków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone i kwestia wody
10.08.2021 02:00 Jakiej wody użyć do kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone są nie lada specjałem, który ma status szlagieru naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że niezwykle istotna jest kwestia używanych dodatków. Woda nie jest tutaj wyjątkiem. Okazuje się, że bez obaw możemy korzystać z najzwyklejszej kranówki. Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są jednym z tych przysmaków, które liczne grono smakoszy przygotowuje samodzielnie w domowym zaciszu. Najlepiej używać wody z kranu. Jednak musi ona spełniać określone warunki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie liście dodać do kiszenia?
05.08.2021 02:00 Jakich liści użyć do kiszenia ogórków?

Dodatki, których używamy do kiszenia, są niezwykle istotne. Choć wydawałoby się, że pominięcie niektórych składników nie zmieni smaku ogórków - nic bardziej mylnego. Okazuje się, że chociaż bardzo często zapominamy o wrzuceniu do słoików różnorakich liści, ich pojawienie się w kiszonce ma ogromne znaczenie. Kiszenie ogórków to proces, który wymaga od nas sporo czasu, ale i odpowiedniego przygotowania. Aby ogórki wyszły idealne, potrzebne jest nie tylko wybranie odpowiednich warzyw, ale też wyselekcjonowanie przypraw, które maksymalnie podkręcą ich smak. Idealne ogórki kiszone to ogórki chrupiące i twarde. By takie uzyskać, trzeba zastosować się do paru cennych rad, ale też wybrać odpowiednie dodatki, które wpłyną na smak i aromat kiszonek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: