Jeśli znudziły ci się już klasyczne kanapki z wędliną czy żółtym serem, czas na zmianę. Przygotuj idealnie kremową pastę jajeczną do kanapek. Jest pyszna, prosta i nie ma opcji, że się nie uda. Gdy zrobisz ją raz, z pewnością będziesz do niej często wracać.Jajka są doskonałym pomysłem na śniadanie. Można je usmażyć, ugotować na miękko lub twardo. Z gotowanych można też przygotować pastę do pieczywa. Wystarczy je rozdrobnić i wymieszać z kilkoma składnikami.Jeśli obawiasz się, że rano nie będziesz mieć wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pasty, zrób ją wieczorem. W przykrytym pojemniku zachowa dobry smak i świeżość nawet przez dobę.
Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.
Zupa ogórkowa jest doskonałym daniem zwłaszcza na chłodne dni. Świetnie syci i jest pożywna. Dziś spróbuj wybornej ogórkowej z podsmażanymi na maśle ogórkami. Ma niebywały smak, więc jeśli raz ją tak przygotujesz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Kwaśne zupy są w Polsce bardzo lubiane. Oprócz zupy ogórkowej należy do nich także kapuśniak i żurek. Te zupy mają wyrazisty smak, są sycące i dobrze wpływają na nasz przewód pokarmowy. Ponadto poprawiają też apetyt. Są więc idealne na chłody i dla niejadków.
Ciężko o lepszy pomysł na kolację niż pasta kanapkowa - tym razem pokazujemy sposób na pastę wykonaną z ciecierzycy, ogórków kiszonych i fasoli. Ta wersja zachwyca swoją kremowością, a przy okazji charakteryzuje się intensywnym i lekko kwaśnym smakiem. Zrobisz ją w kilka chwil, a większość produktów z pewnością masz w szafkach. Pasta kanapkowa z ciecierzycy może zostać podana na dwojaki sposób. Pierwszy z nich zakłada bardzo kremową konsystencję i praktycznie wszystkie składniki są drobno mielone. Drugi pozwala uzyskać mniejsze rozdrobnienie i w jego przypadku miksuje się tylko kilka produktów. Jeśli chcesz, żeby pasta nabrała przy okazji dużo mięsnego smaku, określanego mianem umami, zainwestuj w słoiczek duszonych drożdży nieaktywnych w płatkach. Wsypanie odrobiny do masy może przypaść do gustu szczególnie fanom mięsa.
Surówka do obiadu ważna rzecz. Jeśli nie masz pomysłu, jaką przygotować ani za dużo czasu, przychodzimy ci z pomocą. Oto ekspresowa surówka z ogórków kiszonych. Dzięki słodkawemu dodatkowi smakuje obłędnie, a zrobisz ją w okamgnieniu. Doskonale pasuje do dań z mięs i drobiu.Kiszone ogórki są smaczne i zdrowe. Można je chrupać na przekąskę lub podać w całości do obiadu. Jednak da się z nich też przygotować smaczną surówkę. Wystarczy je pokroić, połączyć z kilkoma składnikami, wymieszać i gotowe.
Zupa ogórkowa jest pysznym pomysłem na pożywny obiad, zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ jest sycąca i rozgrzewająca, a zawarta w ogórkach witamina C wzmacnia odporność. Sprawdź, jak ugotować aromatyczną zupę ogórkową na wędzonych żeberkach.Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach jest o wiele bardziej esencjonalna i smaczniejsza od zupy gotowanej na kostce rosołowej lub udku drobiowym. Zupa ma wyraźny, mięsny smak, a żeberka są tak miękkie i delikatne, że aż rozpływają się w ustach. Zupa jest kwaśna, doprawiona liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, jest pyszna.Mięso po ugotowaniu oddziel od kości lub włóż po całym żeberku na talerz, danie koniecznie solidnie oprósz koperkiem, szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki. Do zupy ogórkowej zawsze wlewam wodę po kiszonych ogórkach, ponieważ jest kwaśna i znacznie podbija smak dania. Jest również bardzo zdrowa- wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na naturalną florę bakteryjną jelit.Na żeberkach ugotujesz również wyśmienity krupnik, czyli zdrową, gęstą i pożywną zupę, idealną na obiad w chłodne dni.
Za chwilę Święta, z pewnością więc zabierzecie się za gotowanie warzyw na tradycyjną sałatkę. Jeśli jednak nie przepadacie za nią ze względu na kaloryczny sos, mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować lekką sałatkę jarzynową bez majonezu. Będzie równie smaczna i zjecie ją bez wyrzutów sumienia. Sałatka jarzynowa sama w sobie jest zdrowa i lekka. Problemem może być tylko sos, który łączy wszystkie jej składniki. Tradycyjnie jest to majonez. Jeśli jednak jest on dla was zbyt tłusty, a właśnie odchudzacie się lub musicie ograniczać tłuszcz w diecie, możecie go zastąpić. Jednym z pomysłów jest majonez o obniżonej kaloryczności. Innym zupełnie inny sos.
Pyszne smarowidło do pieczywa może sprawić, że na nowo pokochamy kanapki. Z serem czy wędliną są już nudne, bo jemy je dość często. Przygotujcie więc wyborną pastę kanapkową z makreli, jajek i ogórka kiszonego. Kwaśny składnik doda paście smaku i wyrazu. Domownicy będą zachwyceni. Pasta rybna należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją z tłustej ryby, takiej jak wędzona makrela czy tuńczyk z puszki. Wraz z pastą dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka, a także witamin, soli mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych. Gdy wzbogacimy pastę jajkiem i kiszonym ogórkiem, będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Czy na śniadanie trzeba czegoś więcej? No tak, dobrego chleba, bo wraz z nim pasta rybna smakuje najlepiej.
Kanapki z pastą są świetne na śniadanie, pasują też na kolację. Nie ma w nich nudy, za to są pełne smaku. Dziś podajemy wam przepis na przepyszną pastę z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą. Do jej przygotowania wystarczy kilka minut, a wszyscy z pewnością zjedzą je z wielką ochotą. Pastę do pieczywa możesz przygotować z jajek, twarogu, mięsa czy warzyw. Jednak to pasta rybna kryje w sobie najwięcej zdrowia i składników odżywczych. Dużo w niej bowiem pełnowartościowego białka i cennych tłuszczów. A gdy jeszcze wzbogacisz ją ogórkiem kiszonym i cebulą jej pożywność wzrośnie, a smak eksploduje.
Rodzynki często trafiają do deserów. Niewielu jednak wie, że są też idealne, by nadać słodyczy warzywom w surówkach. W nowym przepisie na surówkę z ogórków kiszonych sięgamy właśnie po ten niezwykły dodatek. Spróbujcie tego nietypowego połączenia smaków, a tradycyjny kiszony nie będzie już tak dobry, jak wcześniej. Klasyczna surówka z marchewki i jabłka pójdzie w zapomnienie, gdy spróbujecie naszego nowego sposobu na chrupiącą surówkę z ogórków kiszonych. Połączymy je z rodzynkami i jabłkiem, by uzyskać soczystą i słodką kompozycję, której mało kto się oprze. Przetestujcie ją koniecznie.
Ogórki kiszone to jedne z podstawowych przetworów przygotowywanych na zimę. Są kwaskowate, jędrne i chrupiące. Ogórki kiszone należy odpowiednio przygotować, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?Ogórki kiszone od lat cenione są za swój wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości. Kiszonki to bogactwo witaminy C, antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kiszonki odbudowują również naturalną florę bakteryjną jelit.Najlepszym czasem na kiszenie ogórków jest późne lato, kiedy warzywa dojrzały w pełnym słońcu, są świeże i prosto z upraw. Wtedy też samodzielnie zbierzesz liście wiśni i chrzan, dzięki którym ogórki nie miękną. Już po 2-3 tygodniach dobrze ukiszone ogórki są chrupiące, jędrne, kwaskowate, idealne do domowego smalcu, sałatek, zupy ogórkowej i wielu innych dań.W tym artykule dowiesz się, jakie proporcje wody, soli i innych przypraw zastosować, aby ogórki były chrupiące i doskonałe w smaku.
Surówka do ryby z pora to uniwersalna surówka, która pasuje idealnie do smażonej, pieczonej i gotowanej na parze ryby. Surówka doskonale łączy się również ze śledziami w oleju lub śmietanie. Poznaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, czyli surówkę do ryby z pora.Surówka do ryby z pora to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do każdego gatunku ryb, niezależnie od sposobu ich przygotowania. Surówka jest delikatnie słodka, kwaśna, a por nadaje jej wyraźnego, ostrego smaku. Całość otulona jest sosem z majonezu i jogurtu, który rewelacyjnie uzupełnia potrawę.Surówkę z pora przygotujesz błyskawicznie z produktów, które zapewne masz w domu. Podaj ją np. z pieczonym dorszem, pstrągiem i ziemniakami, a całe danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Gotową surówkę wstaw do lodówki, aby odpowiednio schłodziła się przed podaniem.Jabłko i por wykorzystasz również do śledzi. Tu poznasz przepis na delikatnie pikantne śledziki w śmietanie z porem i jabłkiem.
Zupa pomidorowa — klasyka polskiej kuchni. Kochamy jej wyrazisty smak, cenimy też fakt, że możemy szybko przygotować ją z rosołu z poprzedniego dnia. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Zadowoli z pewnością wielbicieli kwaśnych, zdecydowanych smaków. Jest naprawdę niepowtarzalna.Czy jedliście już zupę pomidorowo-ogórkową? Tak, to nie pomyłka. Połączenie pomidorów i kiszonych ogórków jest naprawdę udane i smaczne. Spróbujcie koniecznie doprawić klasyczną pomidorówkę sokiem z kiszonych ogórków, a poczujecie różnicę. Zupa zyska głęboki, wyrazisty smak. Zupę pomidorową można przygotować w wersji kremowej, ze świeżych pomidorów. Najlepiej podać ją z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można też ugotować dość rzadką zupę z dodatkiem przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taka najlepiej smakuje podana z makaronem lub ryżem.
Szukacie niebanalnej przekąski na imprezę? Zaskoczcie swoich gości ogórkami kiszonymi usmażonymi w pikantnej panierce. Ten z pozoru absurdalny pomysł poskutkuje naprawdę pysznym smakołykiem, który skradnie niejedno serce. Wypróbujcie koniecznie. Ogórki kiszone nie muszą być wykorzystywane tylko do zupy czy składnik surówki podanej do kotleta schabowego. Pokrojone plastry tego smacznego warzywa możemy opanierować i zjeść podobnie jak skrzydełka czy nuggestsy — z ulubionym sosem. Zróbcie od razu więcej, bo szybko znikną.
Jeśli planujecie przygotować na Wigilię rybę w galarecie, mamy na nią cudowny przepis. Ryba wychodzi delikatna, ale nie rozpada się, a galareta jest idealnie doprawiona. I jeszcze kwestia dodatków, które doskonale z całością harmonizują. Tym daniem zachwyci się twoja rodzina. Ryba w galarecie jest w niektórych domach wigilijnym daniem numer 1. Delikatne, rybie mięso w otoczce z warzyw i esencjonalnej galarety smakuje rzeczywiście doskonale. Oczywiście jest przy tej potrawie trochę pracy, a najwięcej przy wyjmowaniu ości. Bo oczywiście lepiej zrobić to na etapie przyrządzania potrawy, niż potem odbierać gościom przyjemność jedzenia. Warto też dodać, że ryba w galarecie jest daniem delikatnym i lekkostawnym, więc spokojnie mogą ją jeść osoby będące na diecie.
Kotlety mielone zawsze są dobrą propozycją obiadową. Do ich przygotowania nie potrzeba dużo czasu, mielone mięso bez problemu kupisz niemal w każdym sklepie spożywczym, smakują całej rodzinie. Dziś proponujemy wam nietypowe, soczyste i konkretne mielone z ogórkiem kiszonym. Ich smak wprawi was w zachwyt.Oprócz prostoty przygotowania, kotlety mielone kuszą też łatwością ich urozmaicania. Nie raz dodajecie przecież do nich posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną czy startą cebulę albo płatki owsiane. A to zaledwie kilka możliwych dodatków. My proponujemy wam przetestować kotlety mielone z dodatkiem kiszonego ogórka. Mało co, tak jak on, potrafi dodać wyrazistego i zdecydowanego smaku.
Szukasz pomysłu na świeżą, lekką i zdrową surówkę do obiadu? Przygotuj ją z gotowanych buraków, ogórków kiszonych, cebulki i jabłka, a będziesz zachwycony jej wyjątkowym smakiem. Surówka z buraków pasuje do obiadów mięsnych, ryb oraz dań wegetariańskich. Poznaj przepis na pyszną surówkę z buraków do obiadu.Buraki są warzywami, które często powinny gościć na naszych stołach. Są słodkie, smaczne, a ich wartości odżywcze nieocenione. Buraki to bogactwo żelaza, potasu, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i tiaminy. Warzywa wzmacniają naszą odporność, opóźniają procesy starzenia i chronią przed cukrzycą, miażdżycą, nadciśnieniem i nowotworami. Surówka z buraków do obiadu jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, ryb, a także wegetariańskich zapiekanek i placków. Surówka jest słodka, kwaśna i lekko ostra i to połączenie sprawia, że jest przepyszna. Buraki przed przygotowaniem surówki ugotuj w całości i dobrze ostudź.Jeśli szukasz pomysłu na smaczny, zdrowy i pożywny lunch lub kolację- tu poznasz przepis na sałatkę z rukolą, pieczonymi burakami i serem feta.
Ryba na śniadanie? Czemu nie, zwłaszcza jeśli jest w postaci pasty podanej na świeżym pieczywie. Prezentujemy wam przepis na pastę z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli. Jest bardzo zdrowa i przepyszna, a kiszony ogórek doskonale podkręca jej smak. Pasty do pieczywa możemy jeść w nieskończoność. Są tak różnorodne, zdrowe i pyszne, że trudno, żeby się znudziły. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale bez przesady. Zwłaszcza że pastę z myślą o śniadaniu, możesz spokojnie przygotować wieczorem. Do pasty z wędzonej ryby idealnie pasują dwa dodatki. Pierwszy to kiszone ogórki, których kwaśny smak doskonale przełamuje i podkreśla smak wędzonej ryby. Drugi to cebula, która dodaje całości ostrości i wyrazu.
Buraczany zakwas jest doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a samo kiszenie trwa 7-10 dni. Szkoda więc przepłacać za sklepowy zakwas. Co, jednak jeśli zapomnisz nastawić go na czas? Nie ma zmartwienia, podpowiemy ci jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony.Niektórzy zakwaszają czerwony barszcz sokiem z cytryny lub octem. Jednak wzbogacenie go buraczanym zakwasem, dodaje barszczykowi niezwykłego smaku. Zakwas ma naturalny, kwaśny smak, jest też na tyle wartościowy, że można go po prostu pić.
Sałatka jarzynowa jest kultowym daniem, bez którego wielu smakoszy nie wyobraża sobie świąt. W każdym domu dodaje się nieco inne składniki i trochę inaczej przyrządza sos. W tym przepisie proponujemy wam pominięcie ziemniaka, a sos uzupełniamy o pikantną i wyrazistą musztardę francuską, która podkreśli smak warzyw. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na jarzynową na naszej stronie było już wiele. Zdradzaliśmy jak zrobić ją z marynowanymi grzybami i jakie modyfikacje wprowadzić, aby mogli zjeść ją weganie. Tym razem proponujemy, by zrobić ją w nieco kwaśniejszym wydaniu z dodatkiem ogórka i soczystego jabłka. Będzie smaczna i pełna charakteru mimo braku ziemniaka. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie.
Na śniadanie oraz kolację pasta twarogowa z kiszonym ogórkiem wpasowuje się wręcz idealnie - lekko słodki ser pysznie komponuje się z kwaśnymi ogórkami. Poniższa receptura jest banalnie prosta, dlatego każdy może zabrać się za jej przygotowanie. Jeśli chcesz ulepszyć smak dodając swoje ulubione przyprawy, czy składniki, nic nie stoi na przeszkodzie. Pasta twarogowa to idealny sposób na szybki posiłek, gdy z rana spieszymy się zdążyć do pracy czy szkoły. Wtedy brakuje nam czasu na długie gotowanie, więc wystarczy posmarować przygotowaną wcześniej pastą pieczywo i gotowe. Warto zajadać się nią, popijając herbatę z cytryną, aby rozgrzać się przed wyjściem z domu. Pasta twarogowa z kiszonym ogórkiem może być także ciekawą przekąską na imprezach, kiedy wiele osób szuka czegoś do przegryzienia. W takim wypadku polecamy postawić obok talerz z krakersami, które można posmarować pastą.
Marchewka pełna jest korzystnych mikro i makro elementów, które pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu. Aby zachować jej właściwości na dłużej, warto ukisić ją z kilkoma zdrowymi składnikami. Dodatek imbiru, kurkumy oraz kolendry sprawia, że marchew ma nie tylko pyszny i głęboki smak, lecz jest również jeszcze zdrowsza. Kiszenie marchewki jest jednym z najlepszych sposobów na zakonserwowanie warzywa, aby przetrwał przez wiele długich miesięcy. Kiszonki zawierają również dużo kwasu mlekowego i korzystnych kultur bakterii, co poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm. Aby marchewka miała doskonały smak po ukiszeniu, należy użyć warzyw z ekologicznych hodowli. Pryskane pestycydami i inną chemią mogą nie osiągnąć tak dobrego rezultatu. Najlepsze marchewki będą z własnego ogródka, jeśli jednak nie masz do takich dostępu, kupuj je od sprawdzonych sprzedawców.
Kiszone czy konserwowe? Czy zastanawialiście się może, które z ogórków są zdrowsze? Oba warianty są smaczne i mają wiele zastosowań w kuchni. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie o to, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup wybranej opcji. Jest wiele kryteriów, którymi możemy się kierować, a smak wcale nie jest najważniejszym. Z ogórków przyrządzicie wiele pysznych dań. Wśród nich są lubiane przez wielu smakoszy zupa ogórkowa czy kultowa sałatka jarzynowa. Doskonale też smakują na kanapkach np. z pasztetem. Czasami potrawa, którą chcemy przygotować, decyduje o tym, jaki wyrób musimy kupić. Co jednak gdy tak nie jest? Warto przeanalizować zalety obu produktów.
Delikatnie słodka, soczysta i chrupiąca papryka sprawdza się w wielu potrawach, które wymagają odrobiny koloru, szczególnie w surówkach i sałatkach. Dlatego pokazujemy recepturę na pyszną surówkę złożoną z papryki, kiszonego ogórka oraz cebuli. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, dlatego warto parować ją z daniami mięsnymi. W innym wypadku można zagłuszyć smak delikatnych składników. Surówka z kolorowej papryki i innych warzyw jest nie tylko ładnie prezentującym się dodatkiem do obiadu. Zawiera ogromną ilość wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy błonnik, z tego powodu korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, poniższa propozycja ma bardzo mało kalorii, a więc jest dietetyczna. Przygotowanie surówki trwa jedynie kilka chwil, a efekt końcowy jest oszołamiający. Gdy podasz miskę ładnie pokrojonych i wymieszanych ze sobą warzyw do stołu, z pewnością niejeden domownik pochwali cię za twój kulinarny kunszt.
Kiszone ogórki są zazwyczaj traktowane jako dodatek do kanapek czy głównego dania, jednak można je wynieść na jeszcze wyższy poziom. Stanowią bowiem doskonałą bazę do prostej, a zarazem pysznej surówki o wyjątkowo wyrazistym smaku. Kiszeniaki należy połączyć z cebulą, jabłkiem i kilkoma innymi składnikami, aby cieszyć się wspaniałą surówką. Ogórki kiszone są wypełnione wyjątkowo zdrowymi mikroelementami, takimi jak najróżniejsze minerały, witaminę C oraz innymi substancjami. Dużo pozytywnego wpływu ma kwas mlekowy poprawiający trawienie oraz błonnik usprawniający pracę jelit. Surówka z kiszonych ogórków ma bardzo silny kwaśny smak, dlatego często dodaje się do niej słodki element - tym razem jest to jabłko. Warto wybrać jak najsłodszą sztukę, która przełamie kwaśność ogórków i nada całości ciekawej świeżości oraz odrobinę innej faktury.
Jeśli marzy ci się posiłek z prawdziwego zdarzenia, przygotuj tradycyjny śląski obiad. Dziś powiemy ci jak krok po kroku przygotować wołową roladę, kluski śląskie i modrą kapustę. Ten ostatni składnik obiadu jest wręcz obowiązkowy, bo doskonale podkreśla smak całości. Kuchnia śląska obfituje w różne pyszności. Jednak trudno ją sobie wyobrazić bez tak sztandarowych dań, jak rolada, kluski śląskie i modra kapusta. Co więcej, te trzy potrawy doskonale ze sobą harmonizują i wzajemnie się dopełniają. Tworzą tym samym nierozerwalny zestaw. Przygotuj je według podanej kolejności, tak by nie wystygły kluski.
Marynata z kiszonych ogórków, którą zazwyczaj wylewamy, to cenne źródło substancji mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Nie każdy lubi smak tego soku, lecz ze względu na szereg zalet warto po niego często sięgać. Sprawdźcie, w czym będzie wspierał nasz organizm i spróbujcie go koniecznie. Kiszonki są wyjątkowo pyszne i zdrowe. Warto po nie często sięgać np. serwując sobie sałatkę z dodatkiem ogórków kiszonych czy pyszne fuczki z kapusty przygotowanej tą metodą. Możemy też z powodzeniem codziennie sięgać po szklankę soku z ogórków. Wesprze on nasz organizm w profilaktyce chorób i pomoże zadbać o zdrowy wygląd.
Zrazy wołowe są potrawą, która spędza sen z powiek wielu smakoszom. Wystarczy bowiem jeden błąd, a mięso stanie się gumowate. Wołowina dobrze smakuje tylko wtedy, gdy jest krucha i soczysta. Będzie właśnie taka, jeśli gotowanie potrwa wystarczająco długo. Skorzystajcie z naszego przepisu i przygotujcie zrazy tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Niejednokrotnie polecaliśmy wam pyszne dania z wołowiny. Z tego mięsa można przygotować między innymi pyszne bitki czy wyjątkowo soczyste mielone. Zrazy znane są również jako rolada śląska. Tę tradycyjną potrawę obiadową, która podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą stanowi tzw. śląski obiad, przyrządza się właśnie z wołowiny. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia — zaskoczy was bogactwem smaku.