Smakosze.pl
Sałatka z ogórków kiszonych

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Menu Dorotki

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

26 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukasz pomysłu na prostą surówkę, właśnie go znalazłaś. Przygotuj ją z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością masz pod ręką, a do jej zrobienia wystarczy kilka minut. Będzie idealna do obiadu.

Do obiadu można podać po prostu całe czy pokrojone, kiszone ogórki. Jednak łatwo i szybko da się je zamienić w smakowitą surówkę. Kiszone ogórki lubią towarzystwo pomidorów, fasoli i kukurydzy. My proponujemy bardzo prostą surówkęz dodatkiem cebuli. Za sos wystarczy musztarda. Doda całości ostrości i wyrazistego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fantastyczną surówkę z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Składniki:

  • 6-7 ogórków kiszonych

  • 1 mała cebulka cukrowa lub czerwona

  • natka pietruszki

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz, cukier

Fasolka

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych

Ogórki kiszone osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Jeśli mają twardą, grubą skórkę wcześniej możesz je obrać.

Cebulkę obierz, pokrój w kostkę. Jeśli masz ostrzejszą cebulę, a chcesz złagodzić jej smak, posiekaną umieść na sicie i przelej wrzątkiem.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do kiszonych ogórków razem z posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek. Sosem polej surówkę , wymieszaj. Podawaj do dań mięsnych serwowanych z ziemniakami lub kaszą. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Menu Dorotki. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

krojenie cebuli

krojenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Nicolesy

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >