Smakosze.pl
kiszone ogórki

canva/Zbynek Pospisil

Przepyszny sos z kiszonych ogórków

14 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kiszone ogórki potrafią wzmocnić smak niejednej potrawy A przygotowany z nich sos to dopiero dodatek. Podkreśli smak dań mięsnych, ryb i kanapek. Będzie też świetnym dipem. Zobacz jak przygotować przepyszny sos z kiszonych ogórków.

Przygotowanie sosów nie jest zwykle trudne. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka produktów i gotowe. By jednak gotowy sos dobrze smakował trzeba odpowiednio zestawić składniki. I w tym tkwi tajemnica smaku każdego sosu.

My pokusiliśmy się o dodanie do sosu kiszonych ogórków. Produktu znanego, lubianego i bardzo zdrowego. Kiszeniaki mają wyraźny smak, co jest bardzo istotne dla sosu. To właśnie on ma dodawać potrawom wyrazu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszny sos z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 4 kiszone ogórki

  • cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 200 ml bulionu

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka posiekanego koperku

Surówka z kiszonej kapusty

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie sosu z kiszonych ogórków

Ogórki kiszone obierz ze skórki, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę.

W rondelku rozgrzej olej z dodatkiem masła. Dodaj cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj ogórki, przesmaż mieszając.

Wlej bulion i kremówkę, gotuj na niedużym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zagotuj.

Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanym koperkiem. Podawaj ciepły do dań obiadowych, zimny do kanapek i dipów.

sos ogórkowy

sos ogórkowy

Źródło zdjęcia: canva/Louno_M

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: palcelizac

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kultowe ciasto "Zebra"

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >