Wyjątkowy przepis na zupę ogórkową
Zupa ogórkowa wcale nie musi być gotowana jedynie na kiszeniakach - ogórki małosolne świetnie się do tego sprawdzają. Taka zupa jest mniej kwaśna i delikatniejsza w smaku. Dlatego, jeśli nie tolerujesz zbyt kwaśnych potraw, przetestuj poniższą propozycję.
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych to doskonały pomysł, aby przekonać do ogórkowej osoby, które za bardzo za nią nie przepadają. Dodając do niej śmietanę, jeszcze bardziej łagodzi się jej smak.
W przypadku tego dania bardzo istotne jest dodanie ogórków pod sam koniec gotowania. Kwas sprawia bowiem, że ziemniaki i wiele innych składników wymaga o wiele więcej czasu, aby stały się miękkie.
Przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych
Składniki:
10 ogórków małosolnych
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
2 łyżki masła
2 l bulionu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
pieprz
100 ml zalewy z ogórków
śmietana 18%
świeży koperek
Zacznij od obrania cebuli i czosnku. Posiekaj je na drobne kawałki. Marchewkę i ziemniaki umyj i pokrój w trochę większą kostkę. W garnku roztop masło i podsmaż na nim cebulę.
Po chwili smażenia dodaj czosnek. Po 3-4 minutach dorzuć marchewkę oraz ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa się zarumienią, zalej je bulionem. Dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj do miękkości warzyw.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki wyciągnij z zalewy i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Gdy kartofle są całkowicie miękkie, dodaj ogórki i gotuj 6 minut. Po tym czasie wlej zalewę, dopraw solą i pieprzem, a także zabiel zahartowaną śmietaną. Podawaj zupę posypaną świeżo siekanym koperkiem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/kwasny221, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kukbuk.pl