Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

szybka pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi
26.02.2023 16:44 Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa

Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.

zupa ogórkowa z awokado
23.02.2023 15:57 Babcia dodaje do zupy ogórkowej egzotyczny składnik. Rodzina się krzywiła, a później robiła tak samo

Prezentujemy zupełnie nowe oblicze zupy ogórkowej. Niezwykła receptura wyszła spod ręki najlepszej kucharki. Babcinym sposobem na nadanie popularnej zupie niezwykłej kremowej konsystencji jest dodanie do niej awokado. Pozornie kontrowersyjny pomysł skutkuje wyjątkowym smakiem. 

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym
23.02.2023 12:51 Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Zupa ogórkowa
19.02.2023 23:19 Kucharze przestrzegają przed tym błędem w gotowaniu zupy ogórkowej. Chwila nieuwagi i traci smak

Zupa ogórkowa jest smaczna, lecz jej przygotowanie niektórym sprawia problem. Czasami, mimo odpowiednio długiego gotowania, dodawane do potrawy ziemniaki pozostają twarde. Przyczyną jest niewłaściwa kolejność dodawania składników dania. Podpowiadamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.

Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa
13.02.2023 08:06 Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa

Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.

surówka
09.02.2023 14:46 Siostra Anastazja zaskoczyła przepyszną surówką z pora. 2 składników nikt by się nie spodziewał

Surówka z pora nie jest dla nikogo żadną nowością. Jednak surówka z pora pomysłu siostry Anastazji to zupełnie co innego. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych nabiera interesującej, kwaskowatej nuty. Z drugiej strony smak całości doskonale balansują słodkie, apetyczne rodzynki.Przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Charakteryzują się prostotą wykonania, a przy tym ciekawymi i zaskakującymi pomysłami. Jej niesztampowa surówka z pora niejedną osobę wprawi w osłupienie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

zupa ogórkowa
08.02.2023 12:18 Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

W gąszczu nowatorskich przepisów i niekonwencjonalnych, kulinarnych rozwiązań warto czasem sięgnąć po odrobinę klasyki. Z taką właśnie intencją prezentujemy Wam zupę ogórkową po staropolsku. Potęga jej smaku tkwi w nieco zapomnianym dziś ziole, czyli lubczyku. Dorzuć go do garnka i przekonaj się, jak smakowała ogórkowa gotowana przed laty.Wyjątkowa zupa ogórkowa, która pojawiła się na TikToku na kanale @dopieczone przygotowywana jest na wywarze drobiowym. Nie może obejść się także bez bogatego dodatku włoszczyzny. Do tego ziemniaki, tarte ogórki kiszone i oczywiście gwiazda przepisu, czyli pęczek świeżego lubczyku. Na samą myśl ślinka napływa do ust.

Sos z kiszonych ogórków
29.01.2023 09:55 Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować. Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.

Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna bije każdą na głowę
22.01.2023 08:05 Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę

Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.

marynata
19.01.2023 17:40 Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste

W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje. Dla zaskakująco dużej ilości pozornie zbędnych produktów można znaleźć pomysłowe i smaczne zastosowanie. Do marynowania mięsa warto użyć wody po ogórkach kiszonych. Rezultat totalnie zaskakuje.Woda po ogórkach kiszonych najczęściej ląduje w zlewie. To błąd. Marynata przygotowana z jej udziałem sprawi, że mięso wyjdzie delikatne i będzie się wprost rozpływać w ustach. Koniecznie sprawdź takie jej zastosowanie.

pasta z makreli
08.01.2023 19:43 Pożywna pasta z wędzonej makreli. Lepszego dodatku do pieczywa nie jadłeś

Makrela jest niezwykle zdrową rybą. Zawiera duże ilości białka, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie pysznej pasty z makreli.Poza wędzoną rybą, do przygotowania pasty z makreli przyda się jogurt naturalny, cebula, jajko oraz kiszone ogórki. Dzięki takim dodatkom smarowidło będzie odznaczać się niezwykle wyrazistym smakiem. Do doprawienia całości wystarczy jedynie sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Otworzyłeś słoik z kiszonymi ogórkami i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza
06.01.2023 20:58 Otworzyłeś słoik z kiszonymi ogórkami i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza

Zobaczyłeś pianę po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi? Piana jest wynikiem procesu fermentacji, jest więc zupełnie naturalnym zjawiskiem. Jeśli jednak piana jest twarda i robi się z niej kożuch, należy ją usunąć, ponieważ za jakiś czas na kiszonkach może pojawić się pleśń.Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do zimnej płyty i do sałatek. Przygotujemy z nich również smaczną pastę kanapkową, ugotujemy zupę. Ogórki świetnie pasują także do dań głównych, np. kultowych schabowych, żeberek, czy duszonej wołowiny. Najlepsze kiszonki przygotujemy samodzielnie w domu. Podczas kiszenia ogórków zachodzi proces fermentacji, w którym wytwarzany jest kwas mlekowy i dwutlenek węgla. Kwas odpowiedzialny jest za mętny kolor wody i pianę, która pojawia się w słoiku. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego ogórki są idealnie kwaśne i bardzo zdrowe. Ogórki kiszone zawierają duże ilości witaminy C, a kwas mlekowy pozytywnie wpływa na cały układ trawienny.Ogórki kiszone należy przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Zbyt wysoka temperatura i promienie słoneczne mogą źle wpłynąć na proces fermentacji, a ogórki szybciej się zepsują. Przed wstawieniem ogórków do spiżarni lub piwnicy, zawsze upewnij się, że zakrętki szczelnie przylegają do słoika. Dopływ świeżego powietrza również zepsuje kiszonki.

surówka Tomasz Strzelczyk
04.01.2023 18:41 Strzelczyk pokazał, jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków. Idealny miks smaków

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na surówkę idealną. Jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań obiadowych. Możesz przyrządzić ją o każdej porze roku, a koszt niezbędnych produktów jest niewygórowany. Czyż można oczekiwać od surówki czegoś więcej?Surówka Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, przygotowana jest na bazie kiszonych ogórków. Ich kwaskowaty smak równoważy słodka biała kapusta. Do tego nieco czerwonej cebuli i oszałamiający sos. Będziecie totalnie zaskoczeni tym smakiem.

Zupa ogórkowa Magdy Gessler
04.01.2023 10:36 Gessler ma prosty patent na apetyczną zupę ogórkową. Nie używa tarki

Zupa ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach. Magda Gessler przygotowuje ją, pomijając etap ścierania ogórków kiszonych. Zamiast żmudnej czynności wybiera pokrojenie warzywa w plasterki i uzyskuje tym samym o wiele bogatszą w smak potrawę. Zupa wygląda też bardzo apetycznie. Musicie jej spróbować.Smaczna zupa ogórkową ma wiele odsłon. Przyrządzone na bazie pokrojonych w plasterki kiszeniaków danie Magdy Gessler jest niezwykle smakowite. Aromatu dodaje mu świeży koperek. Nikt tej zupie się nie oprze.Przepis na znakomitą zupę ogórkową Magdy GesslerSkładniki:400 g wieprzowych żeberek5-6 ogórków kiszonych5 niezbyt dużych ziemniaków1 mały por2 średnie marchewki1 nieduża pietruszkakawałek średniego selera30 g śmietany 18%sól i pieprz w ilości do smakuposiekany świeży koperek do podania

pasta z ogórkami kiszonymi
02.01.2023 21:51 Hitowa pasta z białym serem i ogórkami kiszonymi. Bije na głowę wszystkie kupne

Masz zapas ogórków kiszonych? Znamy doskonały sposób na ich smaczne zagospodarowanie. Wymieszaj je z twarogiem i wyczaruj pyszną pastę na kanapki. Kiszone warzywa oraz kremowy biały ser pasują do siebie idealnie.Ogórki kiszone są bardzo lubianym i popularnym produktem. Można spożywać je na rozmaite sposoby. Pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi jest jednym z mniej znanych. Gwarantujemy, że to pyszne połączenie totalnie Cię zaskoczy.

co jeść na kaca
01.01.2023 10:40 Co jeść na kaca? Produkty i potrawy, które pomogą Ci szybko stanąć na nogi

Wielu dorosłych zna nieprzyjemne uczucie na dzień po imprezie. Ból głowy i ogólne zmęczenie potrafią męczyć przez długie godziny. Co jeść na kaca, aby pomóc organizmowi się zregenerować? Na nogi postawi Cię między innymi pożywny koktajl z warzyw.Kluczowe w walce z kacem jest nawodnienie organizmu. Wskazane jest spożywanie wody, soków owocowych i warzywnych, a także elektrolitów. Podczas picia alkoholu tracimy dużo wody, którą następnego dnia należy sukcesywnie uzupełnić. Wiemy już co pić, a co jeść na kaca?Najlepszą rada na to, co jeść na kaca, są lekkostrawne potrawy. Nie ma potrzeby obciążania żołądka ciężkostrawnym jedzeniem. Idealnie nadadzą się wszelkie dania z jajek, o niewielkim stopni ścięcia. Taki posiłek stanowi swego rodzaju okład na wymęczony układ pokarmowy.Poalkoholowe straty glukozy warto uzupełnić czymś słodkim. Stan ten charakteryzuje się nieprzyjemnymi objawami, jak przyspieszone tętno, uczucie niepokoju czy kłopoty z koncentracją. Zamiast batona lub czekolady, wybierz jednak zdrowsze produkty, takie jak dżem lub miód.

ogórki kiszone
01.01.2023 04:00 W Nowy Rok sięgnij po sok z kiszonych ogórków kiszonych. Od razu docenisz korzyści

Sok z ogórków kiszonych często jest polecany jako prozdrowotny napój, który pomoże nam przywrócić równowagę w organizmie po suto zakrapianej imprezie. Na czym polega jego fenomen? Warto wiedzieć. Skuteczność w przywracaniu dobrego samopoczucia po spożyciu alkoholu, jaka przypisywana jest sokowi z ogórków kiszonych, nie została potwierdzona badaniami. Co więcej, udowodniono, że jego picie może przyczynić się do nasilenia niektórych problemów trawiennych. Czy zatem warto stosować wodę z kiszonki?

koreczki śledziowe
30.12.2022 18:54 Wyraziste koreczki śledziowe. Moc energii na małym patyczku

Koreczki śledziowe są doskonałą propozycją na imprezę. Smakowite kąski nadziane na wykałaczki są idealne na jeden kęs. Wyraziste składniki gwarantują niezwykłe doznania smakowe. To znakomity pomysł na sylwestrową noc.Przygotowanie koreczków śledziowych jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić poszczególne produkty i ponadziewać je na patyczki. Do przygotowanie koreczków najlepiej użyć śledzi w oleju. Ich delikatny, uniwersalny smak kapitalnie pasuje do tej przekąski.

Z kilku składników zrobisz surówkę o niebo lepszą niż z restauracji. Koniecznie pamiętaj o 1 kwaśno-słonym dodatku
13.12.2022 12:43 Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku

Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Podana z aromatycznym sosem na bazie miodu, oliwy z oliwek i świeżych ziół błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na szybką surówkę lepszą niż z restauracji.Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest bardzo prostą surówką, która pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Klasyczne mielone, pieczony kurczak, żeberka, pieczony dorsz, czy placki z cukinii lub innych warzyw smakują wyśmienicie w towarzystwie aromatycznego dodatku.Surówkę przygotowuję również z marchewką i czerwoną cebulą. Cebulę oprószam cukrem przed wymieszaniem z resztą składników. To prosty trik, dzięki któremu warzywo jest o wiele łagodniejsze. Surówka lepsza niż z restauracji jest gotowa w kilka minut. Jest absolutnym hitem w mojej kuchni. Surówkę podaję z sosem z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku. Słodko- kwaśny i bardzo ziołowy sos doskonale łączy się kapustą i pozostałymi składnikami. Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest lekka i aromatyczna. Jest również bardzo zdrowa i wzmacnia odporność.

sałatka chłopska
12.12.2022 19:43 Zapomnij o jarzynowej. Sałatka chłopska bije ją na głowę o stokroć

Sałatka chłopska jest wyjątkowo smaczną, a przy tym niedrogą propozycją. To danie sprawdzi się przy wielu rozmaitych okazjach. Wystarczy pokroić kilka składników i gotowe. Jej przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.Smakowita sałatka chłopska powstaje na bazie ziemniaków, z dodatkiem aromatycznego boczku i intensywnych, kwaśnych ogórków kiszonych. Smak składników łączy się dzięki kremowemu sosowi czosnkowemu. Sałatkę chłopską układa się w salaterce warstwami. Dzięki temu na stole prezentuje się ona wyjątkowo estetycznie.

zupa ogórkowa roberta makłowicza
08.12.2022 21:34 Bez żeberek, bez ziemniaków. Makłowicz zaskoczył wszystkich swoją wersją zupy ogórkowej

Robert Makłowicz przeszedł samego siebie. Tym razem uraczył nas zupą ogórkową inną, niż wszystkie. Jej podstawę stanowi rosół, a dodatek drobiowe żołądki i kluseczki z kaszy manny. Takiej wersji zupy ogórkowej z pewnością jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie ten ciekawy przepis. Wołowo-drobiowy wywar do zupy ogórkowej najlepiej przygotować dzień wcześniej. W rosole należy też zawczasu ugotować drobiowe żołądki. Prawdziwym sekretem tej potrawy są grysikowe kluseczki. Prosty, acz genialny patent wprawi domowników w zachwyt.

Ekspresowa surówka do obiadu. W roli głównej kiszone ogórki
04.12.2022 14:24 Ekspresowa surówka do obiadu. W roli głównej kiszone ogórki

Surówkę z kiszonych ogórków przygotujesz niezwykle szybko i będzie pasować niemal do każdego dania głównego. Świetnie łączy się z mięsem, rybami i potrawami wegetariańskimi. Smak surówki doskonale dopełnia aromatyczny sos z miodu i musztardy. Pełnowartościowy obiad musi składać się z solidnej porcji warzyw. Surówki, warzywa pieczone i gotowane to niezbędne dodatki do każdego obiadu. Surówka z kiszonych ogórków jest szybką sałatką, którą przygotujesz w kilka minut. Jest wyraźna w smaku, zdrowa i bardzo aromatyczna.Ekspresowa surówka z ogórków nie ma ani grama śmietany, ani majonezu. Sekretem smaku jest natomiast aksamitny sos z musztardy, miodu i oliwy z oliwek. Aromat surówki koniecznie wzbogać również posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany dodatek do obiadu nie ma sobie równych.Do zrobienia ekspresowej surówki wykorzystaj ogórki kiszone z własnej spiżarni. Nie ma lepszych kiszonek. Jeśli nie masz zimowych zapasów, wybieraj wyłącznie ogórki z beczki lub takie, które mają krótki skład i nie zawierają octu. Do surówki dodaj również czerwoną cebulę i paprykę. Efekt zachwyci każdego.

2 ogórki kiszone 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką
23.11.2022 14:02 2 ogórki kiszone, 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką

Pomysł na smaczną, lekką i zdrową surówkę obiadową? Przygotuj fit surówkę z ogórków kiszonych i jabłka. Surówka doprawiona solą, pieprzem i natką pietruszki jest dodatkiem obiadowym, który pasuje do każdego dania głównego. Surówkę zrobisz w kilka minut bez grama majonezu.Surówka z ogórków kiszonych i jabłka jest surówką obiadową, która świetnie łączy się z każdym daniem. Podkreśla smak czerwonego mięsa, drobiu, ryb oraz potraw wegetariańskich. W surówce nie ma ani majonezu, ani śmietany, ani jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki łączy odrobina oleju rzepakowego, który dodatkowo wzmacnia smak.Do przygotowania surówki z ogórków kiszonych i jabłka wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki będą już kwaśne, soczyste i chrupiące. Jeśli nie masz w tym roku zapasów na zimę, zawsze wybieraj ogórki z beczki lub takie, które mają jak najmniejszy skład i nie posiadają octu. Tarte jabłka szybko ciemniejszą. Jeśli chcesz temu zapobiec, skrop je odrobiną soku z cytryny. Niewielka ilość soku nie zmieni smaku całej potrawy, a dzięki niemu surówka z ogórków kiszonych i jabłka będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie.

Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i pyszna
22.11.2022 20:59 Babcia Jadzia gotuje ogórkową na wyjątkowym mięsie. Zupa wychodzi lekka i przepyszna

Zupa ogórkowa z przepisu babci Jadzi wychodzi lżejsza i smaczniejsza niż tradycyjna. Babcia zupę gotuje bowiem nie na tłustej wieprzowinie, ale na delikatnym mięsie z indyka. Dzięki temu zupa jest pożywna, ale niezbyt tłusta. Przepis z pewnością wart jest polecenia. Niektórzy zupę ogórkową gotują na żeberkach wieprzowych, inni na udku z kurczaka. Są również osoby, które danie gotują wyłącznie na warzywach. Babcia Jadzia tradycyjną ogórkową gotuje na mięsie z indyka. Wywar z udka lub skrzydełka indyczego i włoszczyzny jest świetną bazą do zupy.Do przygotowania zupy ogórkowej wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki na zimę są nie tylko smaczne, soczyste i chrupiące, ale i zdrowe. Jeśli nie masz w tym roku zimowych zapasów, wybieraj sklepowe ogórki z beczki lub takie, które mają prosty skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają octu.

Szybka sałatka z kiszonego ogórka i groszku konserwowego
21.11.2022 14:40 Szybka sałatka z kiszonego ogórka i groszku konserwowego. Pełen smaku dodatek do obiadu

Sałatka z kiszonego ogórka i groszku konserwowego jest szybkim dodatkiem do obiadu. Przygotujesz ją w zasadzie z 3 składników, bo warto też dorzucić cebulkę dla smaku. Warzywa doprawione aromatycznym sosem z oliwy z oliwek, czosnku i natki pietruszki fantastycznie łączą się z każdym głównym daniem.Sałatka z kiszonego ogórka i groszku konserwowego jest łatwa do zrobienia i wyborna w smaku. Robi się ją w kilka minut, więc zawsze można podać do obiadu. A pasuje do wielu dań, zwłaszcza tych mięsnych. Ale nie tylko.Do sałatki wykorzystaj ogórki kiszone, najlepiej domowej roboty. Przed kupieniem ogórków w słoiku zawsze sprawdzaj ich skład. Jeśli znajdziesz w nim ocet, takie ogórki nie będą smaczne.Sekretem doskonałego smaku sałatki jest sos. Kwaśne ogórki, słodki groszek i ostra cebula doskonale łączą się z aromatycznym sosem z czosnku i świeżej natki pietruszki. Sałatkę przygotujesz w kilka minut, jest jedną z szybszych potraw tego typu.

sałatka jarzynowa
18.11.2022 21:10 1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie

Sezon na sałatkę jarzynową zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce ta popularna potrawa z warzyw zawojuje świąteczne stoły. Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka zyskała liczne grono wielbicieli, nie krój jej zbyt drobno. Ten błąd może zniszczyć cały końcowy efekt.Sałatka jarzynowa składa się w głównej mierze z ugotowanych warzyw. Do tego dochodzą jajka, kiszone ogórki i groszek konserwowy. Tajemnica udanej sałatki tkwi w odpowiednim pokrojeniu wszystkich składników. Warto pochylić się nad tą na pozór banalną kwestią.

surówka z kiszonych ogórków
16.11.2022 21:29 Nikt nie robi surówki z kiszonych ogórków, jak Strzelczyk. Łączy je z samymi frykasami

Tomasz Strzelczyk znany jest ze swoich odważnych kulinarnych eksperymentów. Z jego wyczuciem smaku każdy taki eksperyment skazany jest na sukces. Nie inaczej ma się sprawa z propozycją na surówkę z kiszonych ogórków. Warzywa idealnie łączą się z kapustą, cebula oraz wyjątkowym sosem na bazie musztardy.Mimo użycia prostych składników, surówka z kiszonych ogórków Tomasza Strzelczyka charakteryzuje się niezwykle bogatym smakiem. Nuty kwaśne, słodkie oraz ostre tworzą kompozycje doskonałą do wielu dań. Spróbuj raz a nie pożałujesz.

Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie przełamuje jej smak
15.11.2022 19:08 Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie podbija jej smak

Pasta z wędzonej makreli jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Dodaj do niej pokrojony, kiszony ogórek, a stanie się jeszcze smaczniejsza. Pastę możesz zaserwować na kolację lub śniadanie. Będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych wędlin i serów. Wędzona makrela jest pożywną i smaczną rybą, z której przygotujesz wyśmienite pasty kanapkowe. Pasty z dodatkiem jajek, twarogu, cebuli i innych dodatków są pyszne i dodają energii na wiele godzin. Makrela wędzona jest rybą bogatą między innymi w kwasy omega- 3, witaminę D oraz selen. Warto włączyć ją do swojej diety.Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem na bazie majonezu oraz musztardy jest wyraźna w smaku i sycąca. Kromka świeżego chleba posmarowana domową pastą to pyszny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil. Do przygotowania pasty z wędzonej makreli potrzebujesz kilku składników, z których większość z pewnością masz w domu. Pasta jest więc nie tylko smaczna i sycąca, ale również tania. Domowa pasta jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od gotowych past kanapkowych, w składzie których znajdziesz ocet i konserwanty.