Na tę porę roku wielu smakoszy czeka cały rok. Przyszło lato, a wraz z nim pojawiły się ogórki gruntowe. To oznacza, że kiszenie czas zacząć. By nastawić ogórki na małosolne czy kiszone potrzebna jest sól. Jednak czy tylko ta niejodowana się nadaje? Spieszymy z wyjaśnieniami.
Kotlety mielone niezwykle często lądują na naszych talerzach. Robi się je bowiem bardzo szybko, a i smakują niemal każdemu. Jeśli jednak macie ochotę na lekką odmianę smakową, proponujemy dodać do masy na kotlety kiszony ogórek i musztardę. Wyjdą soczyste i pełne smaku, jak nigdy.
Sezon na ogórki kiszone w pełni. Polacy je uwielbiają jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Jednak, co zrobić, by ogórki kiszone nie były puste w środku? Siostra Anastazja ma sprawdzony patent.
Domowe ogórki kiszone są najlepsze. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, lecz nierzadko sami sobie je utrudniamy, wykonując czynności, które nie wpływają na smak wyrobu. Jedną z nich jest obieranie czosnku. Wyrazisty składnik wystarczy tylko przekroić na pół. Łupina nie tylko w niczym nie przeszkadza, ale też dodaje aromatu.
Ogórki kiszone są tradycyjną polską kiszonką. To doskonały dodatek do dań obiadowych, sałatek czy jako przekąska. Jednak pojawia się pytania o wodę, którą zalewamy ogórki- czy może być z kranu? Tak, ale jest tu bardzo ważny jeden warunek.
Ogórki kiszone są chyba jedną z najczęściej przygotowywanych kiszonek w naszym kraju. Przepisy na kiszenie ogórków bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. My radzimy, by podczas kiszenia pamiętać o dodaniu odrobiny cukru do zalewy. Dzięki temu ogórki wyjdą niezwykle smaczne i długo pozostaną jędrne.
Koper to nieodłączny składnik kiszonych ogórków. Nadaje im pożądanego smaku i aromatu, więc bez niego ani rusz. Jaki jednak koper wybrać, by nasza kiszonka się udała i była smaczna? Choć głosy są różne, jeden wybór jest najlepszy.
Polacy wprost uwielbiają kiszone ogórki. Obowiązkowymi dodatkami do nich są: koper, chrzan, czosnek i sól. Czy wiesz, że zamykając te przyprawy w słoiku z ogórkami powinieneś za wszelką cenę unikać pasteryzowania ich? W ten sposób niszczysz bowiem bakterie, cenne dla Twojego zdrowia.
Upały mają wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, ale też dietę. Podczas gorących dni nie w głowie nam tłuste potrawy i zawiesiste sosy. Mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Chłodnik z ogórków małosolnych będzie doskonałym wyborem. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu.
Babcine ogórki kiszone nie mają sobie równych. Sekretem ich smaku nie są jedynie odpowiednie proporcje, ale również starannie dobrane składniki. Aby ogórki wyszły sprężyste i chrupiące nie należy zapomnieć o liściach wiśni.
Ogórki kiszone są uwielbianym w Polsce przetworem. Nie każdy jednak dokładnie wie, jak je przyrządzić, by były pyszne i zdrowe. Kluczem do perfekcyjnych ogórków kiszonych jest dobranie odpowiedniej temperatury zalewy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zalewanie warzyw wrzątkiem to błąd.
Kiszone ogórki to samo zdrowie i doskonały smak. Są jedyne w swoim rodzaju. Jednak pewne błędy przy ich nastawianiu sprawiają, że ogórki kiszone mogą spleśnieć i będą do wyrzucenia. Radzimy, jak uniknąć niepotrzebnych strat.
Pasta z makreli to lubiany dodatek do kanapek, który urozmaica taką przekąskę. Jednak my polecamy pastę z dodatkiem warzywa, które nada tej paście wyjątkowego smaku. Ten pasuje doskonale do makreli. Będzie pysznie, spróbujcie.
Ogórki kiszone często goszczą na stołach Polaków. Są świetnym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Wyśmienicie smakują same. Jednak jeden szczegół podczas kiszenia wpływa na wyjątkowy smak ogórków kiszonych. Remigiusz Rączka ujawnia, jakie liście dodaje do kiszenia.
Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.
Te ogórki z rodzynkami są inne od wszystkich. Mają niezwykłą nutkę słodyczy, której towarzyszy wyrazisty smak pieprzu i czosnku. Raz spróbujesz i zapomnisz na długo o ogórkach kiszonych i małosolnych. Te papieskie są numerem 1!
Ogórki kiszone są niesamowicie zdrowe. Domowa wersja zrobiona według przepisu z 1895 roku przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych amatorów rarytasu. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek liści. Sprawdźcie koniecznie.
Zupa ogórkowa w wykonaniu kucharza Piotra Ogińskiego nie ma sobie równych. Dodaje do niej ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się podczas gotowania i zawsze dba o odpowiednią kolejność wrzucania składników, kiszony wyrób wrzucając na samym końcu. Wtedy danie smakuje wybornie.
Strzelczyk po raz kolejny zaskoczył wszystkich. Tym razem poszło o sezonową zupę, czyli botwinkę. Nigdy nie zgadniecie, co uwielbiany kucharz dodał do garnka. Czy spodziewalibyście się w tej potrawie ogórka kiszonego?
Ubiegłoroczne ogórki kiszone o tej porze roku nie są zazwyczaj w dobrej kondycji. Mają mocno kwaśny smak, więc trudno zjeść je na przekąskę, a i konsystencja nie jest dla nas zbyt satysfakcjonująca. Bywają miękkie albo puste w środku. Jeśli jednak wciąż mają ładny zapach i brak na nich oznak zepsucia, warto dodać je do potraw. Możliwości jest o wiele więcej, niż klasyczna zupa.
Czymże by był pyszny obiad bez odpowiednich dodatków. Istnieje wiele różnych przepisów na surówkę. Jednak wiosną najlepiej sięgnąć po młode warzywa. Tym razem wypróbuj surówkę z młodej kapusty i ogórka kiszonego. Nie ma lepszego wiosennego połączenia.
Kiszone i małosolne są absolutnym klasykiem wśród przetworów. Teraz jednak ogromną popularnością cieszą się ogórki w charakternej zalewie gyros. Gwarantujemy, że nikt im się nie oprze. A wszyscy, którzy ich posmakują będą wręcz błagać o przepis.
Planujesz zrobienie ogórków kiszonych? Lepiej sprawdź, jaką wodą najlepiej je zalewać. Wiele osób popełnia fatalny błąd, dodając do słoików wrzątek. Tak przyrządzone ogórki tracą nie tylko na intensywności smaku.
Zupa ogórkowa należy do kanonu klasycznych polskich potraw. Powstało mnóstwo jej wersji, zarówno klasycznych, jak i z nowoczesnym zacięciem. My dziś prezentujemy najlepszą, bo najprostszą babciną recepturę na to wyśmienite danie. Aby podkręcić nieco jego smak, do zabielenia użyjemy delikatnej maślanki.
Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę.
Ogórki małosolne to prawdziwy, wiosenno-letni przysmak. Czasami jednak proces ich kiszenia przebiega wolniej, niż byśmy tego oczekiwali. Na szczęście są sposoby na to, by nastawić ogórki dzisiaj, a już po 2 dniach cieszyć się przepysznym efektem. Wystarczy, że tak jak niegdyś nasze babcie, dolejemy do naczynia z nastawionymi ogórkami łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków.
Teoretycznie nie ma nic prostszego, niż przygotowanie ogórków kiszonych. W praktyce jednak warzywa nierzadko wychodzą miękkie, nieapetyczne, a czasem wręcz śmierdzące. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, jednak najpowszechniejszy jest jeden podstawowy błąd. Kiszonki przygotowujemy z użyciem niedokładnie umytych i wysuszonych nakrętek i słoików.
Zdarzyło się Wam kiedyś spotkać biały nalot na ogórkach kiszonych? W wielu osobach wywołuje on mieszane uczucia. Okazuje się jednak, że zjawisko to jest nie tylko nieszkodliwe, ale wręcz korzystne dla naszego organizmu. Ogórki z białym nalotem można jeść bez najmniejszych obaw.