Ogórki kiszone są zdrowym i smakowitym dodatkiem do kanapek czy innych dań. Zrobienie ich w domu nie będzie stanowiło wyzwania, jeśli będziemy kierować się kilkoma zasadami. Odpowiednie przyrządzenie solanki, czyli m.in. wsypanie soli do nieco przestudzonej wody, to jeden z kluczy do sukcesu. Sprawdźcie, o co jeszcze warto zadbać. Ogórki można zarówno marynować — np. tak jak w tym przepisie na pyszne krokodylki — jak i kisić. Polecaliśmy wam już wyjątkową koreańską recepturę, inspirowaną klasyczną metodą przyrządzania kimchi z kapusty pekińskiej. Dziś wyjaśniamy jak przygotować ogórki bardziej tradycyjnie.
Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na jeden istotny detal. Jej zdaniem na zalewę do małosolnych najlepiej nadaje się zwykła kranówka bez filtrowania. Przygotowane ogórki są tak dobre, że trzeciego dnia po nastawieniu już ich nie ma. Ogórki małosolne w wielu domach w sezonie są nastawiane regularnie co kilka dni. Dzięki temu codziennie można cieszyć się smakiem lekko kwaśnych i niezbyt słonych ogóreczków. Małosolne doskonale smakują chrupane na przekąskę, podane do obiadu czy dodane do sałatki. Ci, co często nastawiają małosolne, mają swoje doświadczenia i spostrzeżenia. Wiedzą, na co zwrócić uwagę i co do nich dodać, by wyszły idealne. Magda Mołek na małosolne zawsze wybiera małe i twarde ogórki z zaprzyjaźnionej, wiejskiej uprawy. Dodaje do nich sporo czosnku i zalewa je solanką z kranówki i kamiennej soli. Koniecznie przetestujcie jej przepis.
Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Lekko kwaśny wywar warzywny w wersji Ewy Wachowicz zaskoczy was kremową konsystencją i głębokim smakiem uzyskanym dzięki podsmażeniu warzyw na maśle. Koniecznie sprawdźcie ten przepis — wasi bliscy będą zachwyceni. Zupa ogórkowa na naszych talerzach gości niemal równie często co rosół czy pomidorowa. Nic dziwnego — jest wyjątkowo smaczna. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Podsmażcie warzywa, ugotujcie je do miękkości w bulionie i zblendujcie, a przekonacie się, że odrobina inwencji w kuchni czasem pomaga uzyskać znakomite efekty.
Ogórki ze słoika zjedzone, a co z zalewą? Nigdy nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Jest niezwykle smaczna i wartościowa. Dodaj ją na przykład do gotowanej kaszy, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Poznaj też inne sposoby na wykorzystanie tego naturalnego płynu. Ogórki kiszone są jednym z naszych ulubionych przetworów. Nastawiamy je zwykle w sporych ilościach, bo zimą są jak znalazł do chrupania, na kanapki, do sałatek czy do zupy. Pozostałą po zjedzonych ogórkach kiszonych wodę zazwyczaj wylewamy. A to duży błąd, bo jest ona niezwykle zdrowa i smaczna. Woda po kiszonych ogórkach zawiera naturalne probiotyki. Pojawiają się one w ogórkach i w zalewie po fermentacji mlekowej, która powoduje kiszenie warzyw. Taką wodę można pić, bo dobrze działa na jelita. Zaleca się jednak by na raz nie wypijać jej więcej niż 200 ml, ponieważ mogą wystąpić sensacje żołądkowe. Jednak ma o wiele więcej pożytecznych zastosowań.
Nastawiasz właśnie ogórki na zimę? A wiesz, jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków? Gorąca czy zimna? Wyjaśniamy i doradzamy, bo szkoda by było, żeby cała twoja praca i wydane pieniądze poszły na marne. A najważniejsze jest, by ogórki wyszły takie, jak trzeba — smaczne i chrupiące. W wielu domach właśnie trwa w najlepsze nastawianie kiszonych ogórków na zimę. Sierpień to doskonała na to pora. Sezon ogórkowy w pełni, można je więc kupić w dobrej cenie. Ogórki nie są już, aż tak wodniste, więc będą trwalsze niż nastawione dużo wcześniej. Początkujące osoby nastawiające ogórki do kiszenia często mają dylemat, czy zalewać je zimną, czy gorącą wodą. Jedne przepisy zalecają bowiem zimną solankę, a drugie gorącą. Pomożemy wam więc dokonać najlepszego wyboru.
Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym są doskonałym daniem do podania na obiad. Zrobicie je sprawnie, a domownicy będą zachwyceni. Zaproponowany przez babcię Marysię kwaśny dodatek nadaje im charakteru i sprawia, że mają przyjemne, soczyste wnętrze. Spróbujecie? Jeśli macie ochotę na nieco inne niż dotychczas placki ziemniaczane, ten przepis jest dla was. Dodanie do ziemniaczanej masy ogórka kiszonego sprawia, że smakołyk, mimo iż z zewnątrz jest chrupiący, pozostaje miękki w środku. Jest przy tym delikatnie kwaśny i pięknie pachnie. Skusicie się?
Wielu smakoszy lubi ogórki kiszone. Przysmak warto przygotować w domu. Oprócz kopru chrzanu czy czosnku dodajcie jeszcze liście wiśni, porzeczki czy dębu, a rarytas będzie zdrowszy. Wspomniane dodatki nie pozwalają na rozwój szkodliwych bakterii w kiszonce, czyniąc ją tym samym bezpieczniejszą. Przy okazji ciekawie podbijają smak. Spróbujecie? Letnie miesiące są idealnym czasem na przygotowanie ogórków kiszonych. Warzywa są tanie i świeże. Nietrudno też zaopatrzyć się w pozostałe niezbędne składniki. Niektórzy sprzedawcy wręcz oferują pełne zestawy do kiszenia. Warto się skusić.
Nastawiasz ogórki na zimę? A może w tym roku przygotujesz fantastyczne ogórki kiszone z miodem? Smakują sto razy lepiej od klasycznych, a wystarczy, że oprócz czosnku, kopru i chrzanu do słoików dołożysz też trochę miodu. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, a w następnym roku z pewnością zwiększysz swoją produkcję. Kiszone ogórki są od wielu lat hitem naszych spiżarni. Możemy nie robić na zimę kompotów i dżemów, ale ogórki muszą być. W końcu, gdzie zimą kupimy tak dobre kiszone ogórki, jak domowe? Są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe, a nawet wartościowsze od surowych ogórków. Dziś proponujemy wam wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnej receptury na kiszone ogórki. Do zalewy dodajcie trochę miodu, a otrzymacie pyszne ogórki kiszone z miodem. Jak obawiacie się, czy wyjdą dobre, nastawcie kilka słoików na próbę. Z pewnością się nie zawiedziecie.
Babcie zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki nim wychodziły chrupkie. Chodzi oczywiście o liście czarnej porzeczki, które nadawały ogórkom także ciekawego smaku. Warto więc poeksperymentować z mniej pospolitymi dodatkami, bo przetwory tylko na tym zyskają. Kiszone ogórki od lat są najpopularniejszym przetworem robionym na zimę. Uwielbia je większość Polaków, a kupić takich, jak domowe w zasadzie nie sposób. Na dodatek ich przygotowanie jest całkiem proste. Trzeba tylko wybrać odpowiedniej jakości surowiec, dorzucić kilka składników, zalać solanką i odstawić do ukiszenia. Tradycyjnymi składnikami dodawanymi do kiszonych ogórków są: czosnek, koper i korzeń chrzanu. Niektórzy sięgają też po liście chrzanu, a można także po liście dębu, winorośli, wiśni i czarnej porzeczki. Te ostatnie chętnie wykorzystywały nasze babcie, bo zapewniały ogórkom doskonały smak i lepszą trwałość. Podobnie zresztą działają pozostałe liście.
Kto ma ochotę na przysmak jak ze zdjęcia? Wiecie, jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis, według którego przygotujecie pyszny, domowy smalec. Będzie biały, kremowy i bardzo smaczny. Doskonały do smarowania chleba, najlepiej żytniego lub razowego. Oj, będziecie się nim zajadać. Smalec sprzedawany w kostkach służy głównie do smażenia. Ten do smarowania chleba zwykle pakowany jest w słoiczki lub plastikowe pojemniki. Bywa smaczny, ale jest dość drogi. Jeśli więc macie ochotę na chleb ze smalcem i z kiszonym ogórkiem, jak za dawnych lat, najlepiej przygotujcie go domowym sposobem. Babcia i jej sprawdzony przepis podpowiedzą wam, jak zrobić dobry smalec.
Ogórki kiszone są jednym z lepszych przetworów na zimę. Kwaśne, soczyste, jędrne są idealnym dodatkiem do obiadu i innych dań. Jak zrobić najsmaczniejsze ogórki, które wychodzą za każdym razem? Jaką sól dodać do ogórków kiszonych?Na przełomie lipca i sierpnia zaczynamy przygotowywać przetwory z owoców i warzyw sezonowych, których smak umili nam długie, chłodne, zimowe dni. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych przetworów są ogórki kiszone.Pamiętajmy o dwóch podstawowych zasadach, bez których ogórki kiszone nie będą smaczne. Po pierwsze, słoiki na ogórki muszą być dokładnie umyte i wyparzone, niemal sterylne. W niedomytych ogórkach znajdują się bakterie, które błyskawicznie zepsują przetworyBardzo ważne jest również odpowiedni wybór i przygotowanie ogórków. Wybierajmy ogórki mniejsze i średnie. Przed wkładaniem ich do słoików, dokładnie je umyjmy, wyszorujmy, przełóżmy do większej miski i zalejmy zimną wodą. Po dwóch godzinach ogórki będą gotowe do kiszenia
Wiecie, kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Okazuje się, że zbyt wczesne wrzucenie ich do garnka z zupą może spowodować, że ziemniaki pozostaną twarde. Nasze babcie wiedziały, jak uniknąć tej przykrej niespodzianki i dodawały je dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu danie zachwycało smakiem i teksturą. Koniecznie sprawdźcie tę metodę. Zupa ogórkowa jest niedroga, smaczna i pełna cennych składników odżywczych. Przy jej przyrządzeniu możemy natknąć się jednak na pewne trudności. Gotowanie kwaśnych potraw wymaga bowiem zachowania odpowiedniej kolejności podczas dodawania produktów. Babciny przepis zdradza właściwą procedurę.
Sprawdź, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie spleśniały w słoiku. Uratuje je jeden szczegół, którym jest zalewa. Powinna dokładnie przykrywać ogórki, aby powietrze nie miało do nich dostępu. Zobacz, na co jeszcze zwrócić uwagę, żeby kiszone ogórki były w tym roku udane. Kiszone ogórki są jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przetworów. Zimą smakują wyjątkowo dobrze. Wystarczy otworzyć słoik, by odmienić smak kanapek, sałatek czy przygotować pyszną zupę. Choć nastawienie kiszonych ogórków nie jest trudne, to jednak nie za każdym razem możemy się cieszyć prawdziwym sukcesem. Nie zawsze bowiem ogórki wychodzą smaczne, chrupiące i odpowiednio kwaśne. Co gorsza, czasami pojawia się na nich pleśń, która całkowicie je dyskwalifikuje. Sprawdź, co może powodować pleśnienie kiszonych ogórków.
Zapraszamy was na najlepszą mizerię z ogórków kiszonych. Będzie ona idealnym dodatkiem do obiadu, a zwłaszcza do mięsnych dań. Dzięki temu, że nie jest zrobiona ze świeżych ogórków, tylko z kiszonych, jest pełna smaku i o wiele lżejsza dla żołądka. Klasyczną mizerię robi się ze świeżych ogórków. Po obraniu ogórki kroi się w cienkie plasterki, oprósza solą i pieprzem, a na końcu miesza ze śmietaną. Oczywiście jest to przepis podstawowy, bo niektórzy dodają też do mizerii szczyptę cukru czy odrobinę octu, posypują ją koperkiem, a śmietanę zastępują jogurtem naturalnym. A wiecie, że w podobny sposób można zrobić mizerię z kiszonych ogórków?Jak smakuje mizeria z kiszonych ogórków? Ma pełniejszy smak, bo ogórki są kwaśne. Nie trzeba więc już zakwaszać sałatki octem czy sokiem z cytryny. Jest też lżej strawna, ponieważ ogórki kiszone są łagodne dla żołądka, a dodatkowo korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Także naprawdę warto zainteresować się tą wersją mizerii.
Wiecie, które ogórki są najlepsze do kiszenia? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu od teraz ogórki kiszone będą wam wychodziły, jak należy. Będą jędrne, chrupiące i pełne smaku. Ogórki przeznaczone do kiszenia nie powinny być świeże i niezbyt duże. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę. Na straganach i w sklepach pojawiają się już pierwsze ogórki gruntowe. Oczywiście do sezonu ogórkowego jeszcze daleko, ale już można nastawić pierwszą partię małosolnych. Warto też dowiedzieć się, na co zwracać uwagę, wybierając ogórki do kiszenia.
Sprawdźcie, jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku. Kluczowa jest tu jedna zasada, a mianowicie jakość ogórków. Wiadomo przecież, że ze słabej jakości surowca, nie uda się otrzymać dobrego produktu. Najlepiej więc kupić ogórki u zaufanego sprzedawcy. A jeśli takiego nie macie, podpowiemy wam, na co zwrócić uwagę wybierając ogórki do kiszenia. Ile razy wam się zdarzyło, że nastawiliście kilkanaście słoików ogórków do kiszenia, a gdy otworzyliście je zimą, ogórki były puste w środku? To bardzo przykre uczucie, bo włożyliście w ich przygotowanie sporo serca, czasu i pieniędzy, a teraz nadają się co najwyżej do zupy. O chrupaniu ogórków na przekąskę nie ma mowy, bo te po prostu są miękkie. Dlaczego kiszone ogórki nie wyszły? Przecież staraliście się, jak mogliście — ogórki i słoiki były dobrze umyte, dodaliście do nich sporo przypraw. Najprawdopodobniej zaważyło najważniejsze, czyli jakość ogórków. Bo tak, jak nie z każdej mąki będzie chleb, tak nie z każdych ogórków gruntowych będą ogórki kiszone. Sprawdźcie więc, jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia.
Ogórki kiszone po koreańsku są świetnym dodatkiem do dań obiadowych, mięsa z grilla i sałatek. Ogórki z dodatkiem chili, imbiru, szczypiorku i sosu sojowego są słone, pikantne, aromatyczne i bardzo chrupiące. Poznaj prosty przepis na ogórki kiszone w koreańskim stylu, palce lizać.Ogórki po koreańsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika wyraźnych i pikantnych potraw i dodatków do dań głównych. Ogórki przygotujesz błyskawicznie, będą gotowe już po 3 dniach, przechowuj je w lodówce lub spiżarni, a zachowają smak na wiele miesięcy.Przed przygotowywaniem ogórków, dokładnie je umyj i namocz w zimnej wodzie przez godzinę, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i jędrne. Do ogórków po koreańsku nie musisz gotować zalewy, wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wymieszasz i przełożysz do słoiczków.Ogórki po koreańsku są świetnym dodatkiem do grillowanej karkówki i innych dań z grilla, dań obiadowych i lekkich sałatek. Są bardzo smaczne i aromatyczne- każdy składnik wyczuwalny jest osobno, a całość tworzy fenomenalną potrawą z orientalną nutą.Przygotuj również ogórki w przyprawie curry. Aromatyczny dodatek sprawi, że ogórki błyskawicznie znikną z talerzy.
Klaudyna jest mistrzynią robienia ogórków kiszonych. Wyjawiła, co dorzuca do słoika. Dorzućcie i wy do nastawianych ogórków liście porzeczki lub wiśni oraz po listku dębu, a zwiększy się szansa, że i wasze kiszone wyjdą idealne. A z pewnością zyskają na smaku i trwałości. Co jest podstawą udanych ogórków kiszonych? Oczywiście jakość samych ogórków. Nie ma co ukrywać, że ze słabej jakości surowca, wyjdzie dobry produkt. Tak więc wybierajcie twarde i jędrne ogórki najlepiej od zaufanego sprzedawcy. Przenawożone ogórki nie tylko nie wychodzą smaczne, ale też szybko robią się w kiszonce miękkie. Zwróćcie również uwagę, by ogórki były dość małe i miały regularny kształt. Nie chodzi tu o walory estetyczne, ale o możliwość lepszego upchania ogórków w słoiku. A tylko ścisło ułożone ogórki nie będą pływać po powierzchni zalewy. Od tego bowiem już tylko chwila do pojawienia się na ich powierzchni pleśni. Do nastawianych, kiszonych ogórków dodajcie też czosnek, koper i chrzan, a także kilka liści, o których wspomina Klaudyna. Są to liście porzeczki i wiśni, które nadają ogórkom kiszonym ciekawego smaku, a także liście dębu, zwiększające trwałość przetworów.
Siostra Anastazja wyjawiła swój najlepszy przepis na ogórki kiszone. Ma złotą zasadę, którą kieruje się, gdy myśli o ich nastawieniu. Ogórki na przetwory zawsze kupuje u zaufanych i sprawdzonych sprzedawców. Wtedy ma pewność, że nie będą przenawożone i z większym prawdopodobieństwem wyjdą chrupiące i smaczne. Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który nadal robi się w wielu domach. Dlaczego? Trudno kupić tak smaczne ogórki, jak te nastawione własnoręcznie. Oczywiście czasami nie wychodzą idealne, ale na to siostra Anastazja ma kilka rad. Przede wszystkim ogórki na przetwory, podobnie zresztą, jak i inne warzywa i owoce, warto kupić u zaufanego sprzedawcy. Takiego, który zwykle ma towar wysokiej jakości, nie nadużywa nawozów i przestrzega karencji po opryskach. Dobry surowiec daje dużą szansę na udany produkt. Oczywiście ważne jest też, by słoiki, w których umieszczamy ogórki do kiszenia, były czyste i nieuszkodzone. Trzeba je dokładnie umyć i wyparzyć, a wcześniej przejrzeć, by nie miały wyszczerbień i pęknięć. Pokrywki również powinny być nieuszkodzone, bez śladów rdzy i wyparzone. Teraz wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu i ogóreczki powinny wyjść, jak trzeba.
Jak zrobić idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu? W sumie nie ma problemu, bo zastąpisz go wyjątkowym składnikiem, którym jest gorczyca. Poznaj też inne, skuteczne zamienniki chrzanu, które doskonale sprawdzą się w kiszonkach i są łatwo dostępne. Nastawienie ogórków do kiszenia jest bardzo proste. Wystarczy nimi napełnić słoik, dodać czosnek, koper i chrzan i zalać wszystko solanką. Co, jednak jeśli nie mamy jednego z tych składników, np. chrzanu? Czy kiszonka ma szansę wyjść dobra, czy jednak zrezygnować z jej robienia?
Sezon na małosolne trwa. Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba. Dzięki temu ogórki szybciej zaczynają kisnąć. Może i wy przetestujecie ten patent? Sprawdźcie, bo dzięki niemu szybciej będziecie mogli się cieszyć smakiem tego letniego przysmaku.Ogórki małosolne w niektórych domach nastawiane są regularnie, gdy tylko pierwsze ogórki gruntowe pojawią się w sprzedaży. Wiadomo, najsmaczniejsze małosolne są 3-4 dnia po nastawieniu. Potem robią się już mocniej kwaśne. Dlatego najlepiej nastawiać je w takich ilościach, by dość szybko zostały zjedzone. Na małosolne każdy ma z pewnością już jakiś swój sposób. Niektórzy zalewają je zimną solanką, inni letnią, a jeszcze inni gorącą wodą. Każdy bowiem chce, by były jak najszybciej i jak najsmaczniejsze. Mama Aleksandry w tym celu kładzie na wierzchu ogórków skórkę chleba. Dzięki niej szybciej zaczynają fermentować.
Dziś podamy wam prosty przepis na kiszone pomidory. Są one wielką konkurencją dla ogórków, ale równie łatwo je nastawić. Do ich przygotowania wykorzystajcie nieduże, twarde owoce. Po zakiszeniu urzekną was orzeźwiającym, lekko musującym smakiem. Kiszonki są bardzo zdrowe i to niezależnie od tego, co w ten sposób przetwarzamy. U nas najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, które największym powodzeniem cieszą się jesienią i zimą. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce, a nawet grzyby. Dziś czas na pomidory.
Magda Gessler wyjawiła przepis na ogórki kiszone. Kluczowy jest jeden drobiazg, bez którego ogórki nie będą soczyste, jędrne i smaczne. Poznaj prosty przepis na wyśmienite ogórki kiszone. Będą idealne do sałatek, drugiego dania i do zupy ogórkowej.Magda Gessler przygotowuje ogórki kiszone według tradycyjnej receptury z dodatkiem liści porzeczki, wiśni i innych składników. Gessler wyjawiła również, co zrobić, aby kiszonki zawsze były smaczne i soczyste.Znana restauratorka kiszonki przygotowuje wyłącznie z polskich, gruntowych ogórków, tak zwanych kwaszeniaków, które mają chropowatą skórkę. Do kiszenia ogórków wykorzystajmy również ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.Pamiętajmy również o dwóch bardzo ważnych zasadach: ogórki zawsze dokładnie szorujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Ten trik sprawi, że kiszonki będą jędrne i soczyste. Ogórki zawsze wkładajmy do umytych i wyparzonych słoików, w przeciwnym razie na pewno się zepsują.
Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych? Mało osób zdaje sobie sprawę z zasadniczej różnicy między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi. Bardzo łatwo więc o pomyłkę, przez co zamiast jędrnych, soczystych ogórków kupimy ogórki miękkie i pozbawione smaku.Ogórki kiszone a kwaszone. Czy różni je tylko nazwa, czy coś więcej? Okazuje się, że ogórki kwaszone to ogórki kiszone produkowane niższym kosztem i w bardzo szybki sposób. Gorąco polecam przygotowywanie kiszonek samodzielnie, jednak jeśli nie masz na to czasu, musisz dokładnie sprawdzać słoik z produktem.Kupiłeś ogórki kiszone, a po otworzeniu słoika okazało się, że ogórki są octowe, blade i w smaku absolutnie nie przypominają kultowych kiszonek? Sprawdź etykietę, bardzo możliwe, że kupiłeś ogórki, które producent określił jako "ogórki kwaszone". Poznaj różnice między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi.Ogórki kiszone, które powstały w naturalnym procesie fermentacji są nie tylko pyszne i soczyste, ale i bardzo zdrowe. Również woda, która naturalnie mętnieje jest bogatym źródłem witaminy C i kwasy mlekowego, który dba o pracę naszych jelit. Zdrowe jelita to zdrowy organizm, dlatego też kiszonki powinny znaleźć się w naszej dziennej diecie.
Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą? Kiszone ogórki wymagają odpowiedniego przygotowania, inaczej są puste w środku i nie mają smaku. Najważniejsze jednak są same ogórki- jeśli kupimy warzywa nawożone azotem, nigdy nie ukiszą się tak, jak powinny.Ogórki kiszone to jedne z naszych ulubionych przetworów. Odpowiednio przygotowane są przepysznym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty, sałatek i zup. Kiszonki są kwaśne, jędrne i bardzo soczyste. Pamiętajmy o kilku zasadach, a wyjdą za każdym razem.Ogórki kiszone możemy przygotować na wiele sposobów. Osobiście polecam tradycyjny przepis z dodatkiem liści czarnej porzeczki i wiśni. W kiszonkach nie może oczywiście zabraknąć gorczycy, kopru, chrzanu i czosnku, wszystkie przyprawy nadają ogórkom fenomenalny smak.Bardzo ważnym elementem kiszenia ogórków jest również dokładne umycie i sparzenie słoików. Jeśli słoiki nie są wyparzone, a jedynie lekko przemyte, bakterie, które się w nich znajdują, zepsują nam przetwory i kiszonki będą do wyrzucenia.
Prezentujemy najlepszą zupę ogórkową według Magdy Gessler. Ten przepis mistrzów jest inny niż wszystkie, bo znana restauratorka nie ściera ogórków, tylko je kroi. Przy zupie jest mniej pracy, a potrawa zyskuje też apetyczniejszy wygląd. Spróbujcie ją przygotować właśnie w ten sposób. Zupa ogórkowa należy do kanonu polskich zup. Bardzo lubimy ją za wyraźny smak i dużą pożywność. Zwykle bowiem zupę tę gotuje się na wieprzowinie i dodaje do niej ziemniaki. Kiszone ogórki ściera się na tarce, ale dziś pokroimy je w plastry, tak, jak zaleca Magda Gessler. Będą ładnie wyglądały w zupie.
Czy nastawiając ogórki kiszone, używasz wody z kranu? Uważaj, bo jeden błąd sprawi, że twoje kiszonki będą do wyrzucenia. Sprawdź, jaką wodą najlepiej zalewać ogórki i w jaki sposób polepszyć jakość kranówki, by nadawała się na zalewę do ogórków. Uzdatnisz ją bez wysiłku. Smaczne ogórki kiszone są twarde, chrupiące i pełne aromatu. I choć przygotowanie ogórków kiszonych nie jest trudne, to jednak nie zawsze wychodzą idealne. Dlaczego? Wpływ na to ma odpowiedni dobór składników, a także ich przygotowanie.Wiadomo, że ze słabej jakości ogórków, nie otrzymasz wybornych przetworów. Wybierz więc nieduże ogórki z zaufanego źródła, nie przenawożone, świeże i jędrne. Takie łatwo dadzą się upchnąć w słoiku i dają nadzieję, na smaczne, kiszone ogórki. Nadzieję, nie pewność, bo w tym prostym procesie kiszenia łatwo popełnić wiele błędów, które sprawią, że ogórki wyjdą do niczego. Trzeba na przykład zwrócić uwagę także na dodatki i wodę. Ta ostatnia również musi być dobrej jakości.
Jeśli nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu, lub zastanawiamy się, co będzie pasować do konkretnej potrawy, jaką chcemy ugotować, postawmy na surówkę bufetową. Surówka złożona jest z kilku prostych składników i pasuje do wszystkiego.Surówka bufetowa jest jedną z bardzo uniwersalnych dodatków obiadowych. Surówkę przygotujemy błyskawicznie z produktów, które zwykle mamy w domu, czyli jabłka, marchewki, pora, ogórków kiszonych. Do surówki dodajmy również majonez, który dobrze połączy nam wszystkie składniki. Majonez możemy ewentualnie wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym, ale nie rezygnujmy z niego całkowicie, ponieważ surówka nie będzie już tak smaczna.Surówkę zróbmy z domowych ogórków kiszonych lub z kupnych, ale sprawdzonych. Większość gotowych kiszonek niestety nie jest smaczna. Ogórki często są puste w środku, są przesolone i nie są kwaśne, a to właśnie one mają dodać wyrazu surówce bufetowej.