Soczyste udka są smacznym pomysłem na rodzinny obiad. Jednak jak uzyskać wyjątkowy smak i soczystość? Wszystko zależy od jednego składnika. Moja babcia nigdy się go nie pozbywała. Robiła marynatę do kurczaków, które uwielbiała całą rodzina.
Sałatkę z kiszonych ogórków znałam bardzo dobrze. Moim znajomi jednak poczęstowali mnie wyjątkowo smaczną wersją z lekko słodką nutą. Smakowało mi, więc zapytałam o przepis. Okazało się, że do sosu dodali miodu.
Całe rok czekam na lato i smaki, które się z nim kojarzą. Moim ulubionym jest zupa ogórkowa, którą przygotowuje mama. Za sprawą prostej zmiany w przepisie, potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru. Na jednym talerzu dania aż trudno poprzestać.
Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? To pytanie pewnie zadaje sobie każda osoba, która po raz pierwszy próbuje przygotować ten rarytas. Moja babcia wyjaśniła mi, dlaczego jest to istotne. Teraz już wiem, że lepiej nie pomijać tej czynności.
Znacie to uczucie, kiedy nie macie pomysłu na surówkę do obiadu? Taka nieprzyjemna sytuacja spotkała mnie w ostatnią sobotę. Niewiele myśląc zajrzałam do lodówki i na poczekaniu zrobiłam surówkę z dostępnych akurat składników. Bardzo zdziwiłam się, że wyszła aż tak pyszna.
Uwielbiam ogórki kiszone i zdecydowanie chętniej sięgam po nie niż po małosolne. Babcia nauczyła mnie jak je przygotować, by zawsze się udały. Jej sekretem było odpowiednie przygotowanie solanki. Różnicę zobaczycie już na etapie kiszenia.
Lato to najlepszy czas, aby zacząć przygotowywać smakowite przetwory. Gdy wszyscy inni nastawiają ogórki i inne popularne warzywa, moja babcia stosuje zupełnie inny patent. Od lat przygotowuje słoiki z najlepszymi na świecie kiszonymi pomidorami. Ostatnio podzieliła się ze mną tym przepisem.
Ogórki kiszone warto przygotować właśnie teraz. Jeśli przypadkiem jesteście nad morzem, możecie się pokusić o sporządzenie znakomitej wersji kołobrzeskiej. Od nastawianych tradycyjnie kiszonek różnią się jedynie zalewą. Słoiki wypełnia się solanką z lokalnego źródła, z którego każdy może skorzystać. Ja już swoją porcję przywiozłam i czekam na efekty.
Ogórki do zupy na zimę będą jak znalazł. Jednak jak je zrobić, by się udały i miały ten smak i aromat? Już od kilku lat ogórki do zupy na zimę robię tylko w jeden sposób. Przepis dostałam od kucharki. Polecam tę doskonałą recepturę.
Placki z cukinii są idealnym pomysłem na letni obiad. Pełne smaku danie warto wzbogacić o jeden nietypowy dodatek, który doskonale podkreśli delikatny smak warzywa. Nie jest trudno go dostać, a sprawia, że danie w mig znika z talerzy.
Kiszone ogórki kochamy za smak, chrupkość i dawkę zdrowia. Jak się jednak okazuje walory te możemy podbić w bardzo prosty sposób. Wystarczy przed zamknięciem słoików dołożyć do nich jeden popularny składnik. Nastawcie w ten sposób choć kilka słoików ogórków dla testu, a poczujecie różnicę.
Czy lubicie jeść leczo? Ja przygotowuję je dla swojej rodziny, bo wszyscy lubią tę smaczną potrawę. Jednak ostatnio dodałam nowy składnik do tego jednogarnkowego dania. Efekt zaskoczył nie tylko mnie. Leczo dzięki niemu jest jeszcze smaczniejsze i ma to coś.
Mizeria w wykonaniu mojej mamy smakowała mi od zawsze. Przyznać trzeba, że odbiega od klasycznego przepisu. Zamiast zielonego ogórka moja rodzicielka stawia bowiem na ogórki kiszone. Ich zdecydowany smak pasuje mi, jak nic innego.
Moja babcia zawsze miała piwniczkę pełną przetworów. Wśród nich królowały ogórki kiszone, które rozdawała, gdy ją odwiedzaliśmy. Każdy przyjmował je z wielką radością, bo tak dobrych ogórków nikt z nas robić nie umiał. Na szczęście zdradziła mi, w czym tkwił sekret ich smaku. Dzięki radom babci Julii moje ogórki też już nie wychodzą puste w środku.
Trwa sezon na kiszenie ogórków. Chociaż na temat tego wspaniałego przetworu powiedziano już chyba niemal wszystko, to wciąż pojawiają się kwestie, które mogą budzić wiele emocji m.in. jakie naczynie wybrać do ich kiszenia. Eksperci zdecydowanie odradzają używania do tego plastikowych butelek lub pojemników.
Ogórki kiszone każdy przygotowuje nieco inaczej. Wiele osób zalewa upakowane w słoikach warzywa gorącą wodą z solą. Choć w ten sposób wydobywa się więcej aromatu z przypraw, cenne bakterie giną w kilka chwil. Jak zatem podejść do kiszenia? Wyjaśniamy.
Dobre ogórki kiszone skuszą każdego. Aromatyczne i chrupiące warzywo uzyskamy jednak tylko wtedy, gdy nastawimy je latem, jednak nie wcześniej niż na przełomie lipca i sierpnia. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy jak podkręcić smak domowych wyrobów.
Ogórki kiszone są ulubioną kiszonką Polaków. Pyszne i chrupkie ogórki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek. Pasują też jako przekąska i dostarczają nam wielu cennych witamin. Karol Okrasa korzysta z tricku babć podczas przyrządzania ogórków kiszonych. Ważne są liście, które dodaje do słoików- zobacz, jakie daje znany kucharz.
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe, woda po nich również. Stosowana jest też jako naturalny napój izotoniczny. Dlatego nie warto jej wylewać do zlewu. Teraz użyj wodę z ogórków kiszonych do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste.
Ogórki kiszone to przysmak, który często gości na polskich stołach. Są one świetnym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Jednak, co zrobić, żeby ogórki wyszły twarde i chrupiące? Mamy na to sprawdzone sposoby.
Nie wiesz czym podlewać ogórki, by dawały obfity plon? Domowa mieszanka do nawożenia, którą pokazał mi dziadek, może pomóc. Nie kosztuje wiele, a gwarantuje znakomite efekty w postaci licznych i pełnych smaków ogórków. Musicie spróbować.
Ogórki małosolne to prawdziwy smak lata. Na ten wyjątkowy przysmak czekamy cały rok. Teraz bez przeszkód możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych. Przepis od Ani Starmach zachwyci smakoszy. Ogórki małosolne wychodzą pyszne i robi się je w błyskawicznym tempie.
Kiszone ogórki ma w spiżarni każdy. Czy słyszeliście jednak kiedykolwiek o kiszonej fasolce szparagowej? Niewiele osób wie, że typowo wiosenne warzywo można z powodzeniem zamknąć w słoiku, by zachować jego smak na dłużej. Przepis jest bananie prosty, a rezultat wprost nieziemski.
Domowe ogórki to prawdziwy przysmak lata. Dodają smaku daniom obiadowym i kanapkom. Można z nich też przyrządzić pyszną zupę. Przepis z 1895 roku to kulinarny hit. Dzięki niemu ogórki kiszone wychodzą naprawdę pyszne.
Nie od dziś wiadomo, że mamy są najlepszymi kucharkami. Potrawy, które wychodzą spod ich ręki smakują zawsze nieziemsko. Ostatnio udało mi się poznać sekret wybornej zupy ogórkowej mojej mamy. Cała tajemnica tkwi w wywarze ugotowanym z dodatkiem wędzonej kości.
Masz dość nudnych kanapek z serem żółtym lub szynką? Mamy dla Ciebie idealną radę. Przygotuj pastę jajeczną i wzbogać jej smak wyrazistym ogórkiem kiszonym. Ten specjał zniknie z lodówki zanim się obejrzysz.
Wiele ludzi do zalewania ogórków kiszonych używają wody z kranu. Takie postępowanie może skutkować nieodwracalną katastrofą. Złej jakości woda sprawi, że cała partia kiszonek nadawać się będzie do kosza. Poniżej podpowiadamy, jak uzdatnić kranówkę, by nadawała się do przetworów.
Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji.