Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.02.2023 08:06

Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa

Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa
canva/arfo

Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.

Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.

Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.

Pasta z kiszonych ogórków. W sam raz na śniadanie

Składniki:

  • 4 mniejsze ogórki kiszone

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

  • sól, pieprz

  • łyżka posiekanego koperku

Jak zrobić pyszną pastę na kanapki?

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego jogurt w takiej ilości, by po rozmieszaniu otrzymać kremową pastę. Ogórki pokrój w drobną kostkę, posiekaj koperek. Dodaj do pasty, wymieszaj.

Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z kromką świeżego pieczywa, smacznego. Z ogórków przygotujesz również wyśmienity sos do mięsa. Dowiedz się, dlaczego ogórki gazują, pojawia się biały nalot, a woda robi się mętna. Czy takie ogórki można jeść?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: