Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

ogórki z parapetu
11.10.2022 20:12 Masz ochotę na ogórki z parapetu nawet zimą? Znamy niesamowity patent

Nie musisz mieć własnej szklarni czy przydomowego ogródka, aby cieszyć się świeżymi, własnoręcznie wyhodowanymi warzywami. Z naszym krótkim poradnikiem możesz śmiało zacząć parapetową uprawę domowych ogórków. Wystarczy przestrzegać kilku prostych wytycznych.Warzywa kupione w supermarkecie z pewnością odstają jakością od tych działkowych, a za te uprawiane ekologicznie trzeba niejednokrotnie słono zapłacić. Możesz jednak postawić na swoją własną uprawę ogórków. Prawidłowo hodowane warzywa odwdzięczą się intensywnym smakiem i aromatem.

Kultowy Big Mac w formie sałatki
03.10.2022 19:21 Kultowy Big Mac w formie sałatki bije na głowę imprezowe smakołyki. Goście będą błagać o przepis

Sałatka inspirowana popularnym hamburgerem jest świetną propozycją na kolację czy przystawkę. Zrobiona z prostych składników, sycąca kompozycja zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Przygotowanie jest banalne — każdy sobie poradzi. Spróbujecie?Sałatka w stylu kanapki Big Mac spodoba się nie tylko amatorom dobrze znanego dania fast food. Warstwowy rarytas idealnie sprawdzi się na spotkaniach towarzyskich, bo syci i jest pełen smaku. Przygotujecie ją szybko i bez wysiłku, a goście zjedzą ze smakiem.

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach
27.09.2022 19:12 Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Sałatka kebabowa to sałatka z kurczakiem i świeżymi warzywami. Do sałatki dodajemy sos czosnkowy, dzięki któremu danie jest niezwykle smaczne. Sałatka bije na głowę kultowy gyros i jest hitem każdej imprezySałatkę kebabową wyróżnia wyraźny smak. Mięso doprawione aromatyczną przyprawą gyros, podane z papryką, oliwkami, pomidorami, kukurydzą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Sałatka kebabowa wyróżnia się również wyglądem.Sałatkę kebabową podajemy na półmisku i polewamy sosem. Tak przygotowane danie jest bardzo efektowne, a przygotowujemy je w dosłownie kilka chwil. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do sałatki, kiedy dobrze ostygnie.Do sałatki kebabowej koniecznie przygotujmy domowy sos czosnkowy. Sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i świeżego czosnku jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku. Jest gęsty, kremowy i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami.

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
20.09.2022 15:50 Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki

Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane, jednak są o wiele smaczniejsze.Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.

Sałatka bankietowa bije na głowę jarzynowa i gyros. Znika ze stole jako pierwsza
17.09.2022 11:57 Sałatka bankietowa bije na głowę jarzynową i gyros. Znika ze stołu jako pierwsza

Sałatka bankietowa jest prostą sałatką, która zachwyci każdego swoim niezwykłym smakiem. Kurczak w przyprawie gyros, świeże warzywa, ogórki konserwowe, kukurydza, koperek i majonez to doskonałe połączenie. Sałatka bankietowa bije na głowę klasyczną jarzynową i gyros.Sałatka bankietowa to sałatka, którą przygotujemy w kilkanaście minut z kilku podstawowych składników. Doskonale sprawdzi się więc na szybką kolację, lunch, podwieczorek i kiedy goście wpadną z wizytą. Sałatka doprawiona majonezem i świeżym koperkiem smakuje wyśmienicie.Sałatka bankietowa będzie wyśmienitym urozmaiceniem na naszym stole. Będzie smakować rewelacyjnie podana z kromką świeżego pieczywa, soczystym pomidorem, czy deską wędlin i serów. Będzie świetnym daniem na każdą okazję, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.Sałatka ma bardzo ciekawy smak, ostrość pora i rzodkiewek łagodzona jest innymi składnikami, sałatka jest słodko- pikantna z delikatną nutą przyprawy gyros, w której marynujemy kurczaka. Sałatkę bankietową możemy wymieszać w misce, możemy również poukładać warzywa i mięso warstwowo.

Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych
16.09.2022 21:28 Pasta z ogórków kiszonych do kanapek. Niezwykły składnik podkręca jej smak

Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą to pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Świeże pieczywo posmarowane wegańską pastą smakuje wyśmienicie. Pasta jest bardzo pożywna, doda więc nam energii na wiele godzin.Ogórki kiszone to jedne z lepszych przetworów na zimę. Dodajemy je głównie do sałatek, podajemy do drugiego dania i zimnej płyty, gotujemy zupę. Mało kto wie, że z ogórków możemy przygotować również wyśmienite pasty kanapkowe.Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy to doskonałe danie na dobry początek dnia. Śniadania muszą być pożywne ale i szybkie w przygotowaniu, ponieważ rano zwykle nie mamy za dużo czasu. Pastę z ogórków przygotujemy w dosłownie kilka minut.Pastę z ogórków kiszonych doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajmy do niej również posiekany koperek lub szczypiorek, świeże zioła doskonale wzbogacą smak całej potrawy. Gotową pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
16.09.2022 21:09 Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak

Sałatka jarzynowa to już kultowe danie. Ewa Wachowicz do sałatki dodaje również posiekany por, który dodaje jej pikantności i wyrazu. Sekretem smaku jest także sos przygotowany z majonezu, musztardy i kwaśnej śmietany.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zdradza fanom wiele świetnych przepisów. Jednym z nich jest przepis na wyśmienitą sałatkę jarzynową. Sałatka nie jest tak delikatna jak tradycyjne danie. Ma wyraźny smak, jest charakterna i lekko pikantna.Sekretem wspaniałego smaku sałatki jest gotowanie warzyw w skórkach, dzięki czemu smakują fenomenalnie. Słodkie warzywa korzeniowe i delikatne jajka przełamane są pikantnym porem, jabłkiem i ogórkami kiszonymi. Sałatka jarzynowa będzie miała wyraźny smak, kiedy doprawimy ją nie tylko majonezem, a dodamy jeszcze musztardę i kwaśną śmietanę. Sałatkę przechowujmy w lodówce. Jeśli ją doprawimy, musimy zjeść ją w ciągu dwóch dni. Sałatka bez majonezu i śmietany będzie świeża dzień dłużej.

Klasyczne ogórki konserwowe - prosty przepis
12.09.2022 08:51 Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane

Ogórki konserwowe stanowią świetny dodatek do surówek czy kanapek. Sekretem udanego wyrobu są odpowiedni wybór warzyw oraz właściwie sporządzona zalewa. Z naszym prostym przepisem przygotujecie je sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Do przyrządzenia ogórków konserwowych najlepiej nadają się warzywa średniej wielkości. Powinny one też być jędrne i pozbawione przebarwień na skórce. Zalewając ogórki dobrze skomponowaną zalewą, uzyskamy smaczny i pełen aromatu wyrób.

sałatka z ogórków
11.09.2022 18:41 Prosta, łagodna sałatka z ogórków na zimę. Niepowtarzalny dodatek do obiadu

Marynowane przetwory kojarzą się z koniecznością zastosowania octu spirytusowego do przyrządzenia zalewy. Możesz jednak ten składnik zastąpić jego łagodniejszym odpowiednikiem, czyli octem jabłkowym. Sałatka z ogórków przygotowana przy użyciu octu jabłkowego jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałą przekąskę na zimowe miesiące.Ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do swojego spirytusowego kuzyna, nie podrażnia żołądka i nie jest szkodliwy dla naszego organizmu. Proponowana przez nas sałatka z ogórków, dzięki zawartości octu jabłkowego działa korzystnie na układ trawienny oraz zwiększa uczucie sytości. Zimowa sałatka z ogórków jest pyszna i zdrowa.

Jak przechowywać ogórki kiszone, by długo pozostały smaczne i jędrne?
07.09.2022 19:03 Jak przechowywać ogórki kiszone, by długo pozostały smaczne i jędrne?

Ogórki kiszone to przetwory, które praktycznie wszyscy przygotowujemy w domu. Nie ma nic lepszego od domowych kiszonek w chłodne, zimowe dni. Ogórki są wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Musimy jednak odpowiednio je przechowywać, żeby zachowały jędrność i pozostały smaczne przez wiele miesięcy.Nie tylko nieprawidłowe przygotowywanie czy rodzaj ogórków ma wpływ na szybkie psucie. Ogórki kiszone szybko zmiękną i spleśnieją, kiedy będziemy przechowywać je w niewłaściwym miejscu w zbyt wysokiej temperaturze. Im bowiem wyższa temperatura pomieszczenia, tym szybszy proces namnażania się bakterii i pleśni.Bardzo ważne jest również odpowiednie przechowywanie otwartego już słoika z ogórkami. Jeśli zachowamy wszystkie zasady, ogórki po otwarciu będą smaczne i jędrne nawet przez miesiąc, a my wykorzystamy je np. do zupy ogórkowej lub podamy do naszego ulubionego dania.Już po kilku dniach po przygotowaniu ogórków kiszonych woda zaczyna mętnieć, a na ogórkach pojawia się biały nalot. To zupełnie naturalne zjawiska, które są związane z procesem fermentacji i powstawaniem kwasu mlekowego.

sałatka jarzynowa
06.09.2022 18:25 Najgorsze, co można dodać do sałatki jarzynowej. Kucharze biją na alarm

Sałatka jarzynowa z majonezem to już kultowa sałatka, którą często przygotowujemy w domach, nie tylko na święta i większe uroczystości. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i pełna smaku. Nie wszystkie warzywa jednak nadają się do potrawy, ponieważ mogą zepsuć jej smak. Takim warzywem jest cebula.Sałatkę jarzynową przygotowujemy głównie z ugotowanych warzyw. Gotowane ziemniaki, marchewka, pietruszka, por i seler smakują wyśmienicie z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek i zielonego groszku. Niektórzy zamiast groszku dodają kukurydzę z puszki.Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki zawsze gotujmy w skórkach w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa mogą gotować się w jednym garnku, nawet jajka. Pamiętajmy jednak, żeby wyjąć je po około 8- 10 minutach od momentu wrzenia. Do sałatki jarzynowej koniecznie dodajmy również kilka ogórków kiszonych i średniej wielkości jabłko, ogórki i jabłko kroimy w kostkę. To właśnie te składniki świetnie łączą się z resztą warzyw i nadają całej sałatce wspaniałego smaku.

Ogórki kiszone się zepsuły? Niestety wszystko przez koszmarne błędy, lepiej ich unikaj
06.09.2022 14:03 Ogórki kiszone się zepsuły? Niestety wszystko przez koszmarne błędy, lepiej ich unikaj

Ogórki kiszone to najbardziej popularne przetwory na zimę, są kwaśne, jędrne i pełne smaku. Wystarczy jednak jeden błąd podczas przygotowywania ogórków, a zamiast pysznych kiszonek otrzymasz zepsute ogórki, na których dodatkowo pojawiła się pleśń.Ogórki kiszone to świetny dodatek do dań obiadowych, grillowanego mięsa, kotletów schabowych, duszonej wołowiny. Dodajemy je również do sałatek, np. do tradycyjnej jarzynowej i gotujemy z nich przepyszną zupę ogórkową.Ogórki kiszone podajemy często jako dodatek do zimnej płyty, np. serów, wędlin, smalcu. Możemy przygotować z nich również pyszne pasty kanapkowe. Wystarczy jednak jeden błąd podczas robienia przetworów na zimę, aby wszystkie kiszonki wylądowały w koszu.W procesie fermentacji ogórków kluczowe są bakterie mlekowe. To one odpowiadają za smak, a także za mętny, zielonkawy kolor wody i biały nalot na ogórkach. Jeśli jednak źle przygotujemy same ogórki i słoiki, a nawet niedokładnie umyjemy ręce przed robieniem przetworów, do ogórków przedostaną się bakterie i mikroorganizmy, które kiszonki zepsują.

Aksamitna zupa ogórkowa według Wachowicz. Ugotuj raz, a nie pożałujesz
05.09.2022 13:51 Aksamitna zupa ogórkowa według Wachowicz. Ugotuj raz, a nie pożałujesz

Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na aksamitną zupę ogórkową. Potrawa jest sycąca i pełna smaku, choć Wachowicz nie gotuje jej na mięsie. Przesmaża natomiast warzywa i kiszone ogórki na maśle, co wydobywa z nich więcej smaku i nadaje zupie doskonałej konsystencji. Zwykle zupę ogórkową gotujemy na wkładce mięsnej: na udku z indyka, kurczaka lub żeberkach. W ten sposób zyskujemy pełny smak. Ewa Wachowicz zdradziła zaś przepis na bezmięsną zupę ogórkową, która również jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Wachowicz przygotowuje wywar na ogórkową nieco inaczej. Na początku przesmaża na maśle warzywa z suszonymi ziołami i na nich gotuje bulion, a następnie dodaje przesmażone ogórki kiszone. Do zupy wlewa też wodę po ogórkach. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje wyśmienicie.Pamiętaj o zachowaniu kolejności podczas gotowania zupy. Jeśli najpierw dodasz ogórki kiszone i wodę po ogórkach, a dopiero później ziemniaki, ziemniaki będą twarde i niesmaczne. Zupę ogórkową dopraw świeżym koperkiem, zabiel śmietaną i od razu podawaj.

sól do kiszonek
02.09.2022 17:06 Czy do kiszonek trzeba dodawać sól niejodowaną? Rozwiewamy wasze wątpliwości

Domowe kiszonki należą do jednych z najwartościowszych przetworów na zimę. Są idealnym dodatkiem do obiadu, sałatek, kanapek, a także pyszną przekąską. Wielu z nas zastanawia się jednak, jaką sól najlepiej dodawać do kiszonek, by się udały i wyszły smaczne.O ile dodatki do kiszenia ogórków są jasne, tak sól do kiszonek, jest kwestią sporną. Niektórzy zalewę gotują wyłącznie z solą kamienną niejodowaną, inni wykorzystują sól jodowaną lub inne rodzaje. Okazuje się, że najlepszą solą do kiszonek jest sól kamienna.Sól do kiszonek dodajmy bezpośrednio do gotującej się wody i w ten sposób przygotowujemy zalewę. Mało kto wie również, że woda nie może być chlorowana. Jeśli taka właśnie woda znajduje się w naszych domach, wykorzystajmy wodę filtrowaną lub odstaną, nie bezpośrednio z kranu.Sól do kiszonek to bardzo ważny dodatek, jednak musimy trzymać się określonych proporcji, dzięki którym ogórki będą smakować doskonale. Nie ograniczajmy się również do czosnku, kopru i chrzanu- ogórki kiszone będą jeszcze lepsze, kiedy dodamy do nich kilka innych składników.

sałatka jarzynowa
02.09.2022 14:27 Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak

Sałatka jarzynowa na stałe zagościła na polskich stołach. Do dobrze znanej i lubianej wersji bazowej warto dodać cebule. Podkręci ona smak sałatki i nada jej nieco ostrości i charakteru. Dla dobrze zbalansowanego smaku całości, postaw jednak na łagodniejsze odmiany tego popularnego warzywa.Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa korzeniowe w towarzystwie jajek i ogórków kiszonych. Pozostałe dodatki dobiera się wedle własnego gustu. Cebula, dzięki swoim właściwościom smakowym da sałatce nieco pikanterii i świeżości. Jeśli wybierzesz cebulę czerwoną lub szalotkę, będziesz mieć pewność, że sałatka jarzynowa nie wyjdzie przesadnie ostra.

Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
29.08.2022 18:44 Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację

Krysia zdradziła swój patent na najsmaczniejsze ogórki kiszone. Sekretem nie są składniki, a sam proces fermentacji. Krysia po przygotowaniu ogórków odstawia je na około 5 dni w ciepłe miejsce, a następnie pasteryzuje. Tak przygotowane ogórki wychodzą za każdym razem.Ogórki kiszone to świetny dodatek do obiadu, sałatek, kanapek. Przygotujesz z nich wyśmienite pasty, ugotujesz domową zupę ogórkową. Niestety czasem mimo starań ogórki kiszone się psują lub nie smakują tak, jak powinny. Krysia zdradziła, jak robi ogórki, które zawsze są pełne smaku.Zanim zaczniesz przygotowywać ogórki kiszone, pamiętaj, aby dokładnie je umyć, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. To prosty trik na świeże, jędrne i soczyste przetwory. Wybieraj ogórki małe lub średnie, duże ogórki nie nadają się do kiszonek.Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek. Pojemniki na przetwory muszą być sterylnie czyste, inaczej zamiast pysznych kiszonek otrzymasz zepsute i spleśniałe ogórki. Słoiki najpierw dokładnie umyj, a następnie sparz wrzącą wodą.

Wyrazista surówka z ogórków do każdego obiadu
29.08.2022 09:46 Wyrazista surówka z ogórków do każdego obiadu. Bije na głowę mizerię

Nie wiecie jaką surówkę przygotować do obiadu? Wybierzcie przyjemnie pikantny rarytas z ogórka. Kilka składników przemieni proste warzywo w prawdziwą ucztę. Spróbujecie koniecznie — miła odmiana od klasyki kuchni polskiej gwarantowana.Surówka z ogórka w stylu azjatyckim odmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Sezonowy rarytas łączymy tu z aromatycznym prażonym sezamem i ostrym sosem przygotowanym z typowych dla tej kuchni składników. Smakołyk jest pikantny i aromatyczny — po prostu pyszny.

Sałatka grecka - przepis krok po kroku
27.08.2022 21:53 Tradycyjna i oryginalna sałatka grecka. Zdrowa porcja kolorowych i soczystych warzyw

Sałatka grecka jest sycącą i orzeźwiającą propozycją na letni obiad lub kolację. Proste połączenie kilku świeżych warzyw, sera feta i oliwek z aromatycznym sosem skusi niejednego smakosza. Danie przygotujecie niemalże ekspresowo, a jeszcze szybciej zniknie z talerza. Smakuje obłędnie i jest bardzo zdrowe.Jeśli jeszcze nigdy nie skusiliście się na sałatkę grecką, koniecznie spróbujcie jej tego lata. Lekka i pełna smaku kompozycja świeżych warzyw, delikatnie słonej fety i aromatycznego ziołowego sosu idealnie sprawdza się w gorące dni, gdy nie bardzo ma się ochotę na ciepłe i ciężkie dania.

Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
27.08.2022 20:39 Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę

Domowa zupa ogórkowa to jedna z zup, które można jeść dziennie. Babcia Gramolka do zupy zamiast ziemniaków dodaje ryż. Podsmaża również starte ogórki na maśle, dzięki czemu ogórkowa nabiera fenomenalnego smaku.Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych to pomysł na przepyszny, rodzinny obiad. Do zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dodaj ryż- zupa będzie jeszcze smaczniejsza, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu. Sekretem doskonałej zupy ogórkowej jest odpowiednie przygotowanie ogórków kiszonych. Babcia Gramolka starte ogórki przesmaża na niewielkiej ilości masła. To prosty sposób, dzięki któremu zupa ma jeszcze pełniejszy smak. Zupę po ugotowaniu zabiel śmietaną i oprósz posiekanym koperkiem, a każdy będzie prosił o dokładkę.Do zupy ogórkowej wlej również niewielką ilość wody po kiszonych ogórkach. Woda wzmocni kwaskowaty smak, a całe danie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Podstawą zupy jest oczywiście aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych.

Mizeria bez śmietany według Ewy Wachowicz. Przepyszny dodatek do obiadu
24.08.2022 21:20 Mizeria bez śmietany według Ewy Wachowicz. Przepyszny dodatek do obiadu

Klasyczną mizerię zawsze przygotowujemy z dużą ilością śmietany, jednak możemy również pominąć dość ciężki i kaloryczny składnik i zrobić mizerię bez śmietany przepisu Ewy Wachowicz. Tak przygotowana mizeria podbije serce każdego smakosza.Mizerię bez śmietany charakteryzuje wyraźny, ogórkowo- koperkowy smak. Do ogórków dodajemy odrobinę cukru pudru i soku z cytryny, następnie całość mieszamy z oliwą z oliwek. Lekka sałatka z ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej mizerii na śmietanie.Do mizerii bez śmietany możemy dodać również posiekaną cebulkę czerwoną lub szczypiorek, możemy również zamiast pieprzu dodać szczyptę chili, jeśli wolimy pikantne dania. Tak podana mizeria ma rewelacyjny smak i jest doskonałym dodatkiem do obiadu.Mizerię bez śmietany możemy podać praktycznie z każdym daniem. Świetnie łączy się z kotletami schabowymi, mielonymi, filetami z kurczaka czy indyka. Potrawa urozmaica również dania z grilla, pieczone ryby i dania wegetariańskie. Mizeria bez śmietany to również pomysł na szybką i smaczną przekąskę.Przepis na mizerię bez śmietany według Ewy WachowiczSkładniki na 4-5 porcji:2 ogórkipęczek koperkusól, pieprz do smaku2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta cukru pudru2-3 łyżki oliwy z oliwek

Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda
24.08.2022 16:25 Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda

Ogórki po kozacku to pomysł na świetne przetwory na zimę. Ogórki będą gotowe po około tygodniu i będą doskonałym dodatkiem do obiadu i innych dań, np. z grilla. Charakterne ogórki po kozacku zachwycą każdego smakosza.Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej smakują fenomenalnie. Są wyraźne w smaku, lekko pikantne i bardzo soczyste. Ogórki po kozacku z dodatkiem gorczycy, baldachu kopru, czosnku, musztardy to absolutny hit.Do ogórków po kozacku wybierz ogórki mniejsze i średnie. Ogórki przed przygotowaniem dokładnie umyj, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny, w ten sposób ogórki gruntowe będą jędrne, świeże i zachowają smak na wiele miesięcy.Ogórków po kozacku nie musisz pasteryzować, jednak pamiętaj, aby słoiki i wieczka były wcześniej umyte i wyparzone. Po wlaniu gorącej zalewy musztardowej, odstaw zakręcone słoiki do góry dnem i zaczekaj, aż ostygną. Wieczka w tym czasie wklęsną i dzięki temu przetwory będą bezpieczne przed pleśnią i rozwojem bakterii.

Dlaczego ogórki kiszone gazują, zalewa robi się mętna i pojawia się biały osad? Garść porad
22.08.2022 16:44 Dlaczego ogórki kiszone gazują, zalewa robi się mętna i pojawia się biały osad? Garść porad

Ogórki kiszone są jednym z najpopularniejszych przetworów, które przygotowujemy na zimę. Są soczyste, kwaśne i bardzo zdrowe. W słoikach zwykle pojawia się mętna zalewa, często również towarzyszy jej biały osad, kożuch i gaz. Dlaczego ogórki kiszone gazują?Ogórki kiszone są przetworami, które obowiązkowo przygotowuję na zimę. Są świetnym dodatkiem do obiadu, smakują rewelacyjnie z daniami mięsnymi i wegetariańskimi, dodajemy je do sałatek i gotujemy domową zupę ogórkową. Wiele osób zastanawia jednak mętna zalewa, biały osad i ulatniający się gaz podczas otwierania słoika.Do przygotowania ogórków kiszonych wykorzystujemy głównie chrzan, koper włoski, gorczycę, zalewę z dodatkiem soli. Bardzo ważne są również inne dodatki, jak liście dębu, wiśni, czy czarnej porzeczki, które nadają ogórkom rewelacyjnego smaku. Nigdy nie zabierajmy się jednak za przygotowywanie ogórków kiszonych, kiedy mają pojawić się burze. Podczas wyładowań atmosferycznych proces fermentacji będzie przebiegał tak gwałtownie, że gaz może rozsadzić słoiki lub ogórki się zepsują.

Jak przechowywać ogórki, żeby dłużej zachowywały świeżość?
22.08.2022 12:44 Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? Zapomnij o kiszeniu, jest lepszy patent

Wasze ogórki wyrosły duże i nie nadają się do kiszenia? Zróbcie z nich smaczny warzywny sos tzatziki. Aromatyczny i lekko ostry przysmak jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy przekąsek. Z pewnością zachwyci nie tylko amatorów mięsnych rarytasów. Musicie spróbować.Spore ogórki po ukiszeniu w całości bardzo często stają się miękkie i mają dziury w środku. Taki produkt nie należy do najsmaczniejszych i zdecydowanie lepiej jest wykorzystać większe warzywa do przygotowania świeżej surówki czy innego chrupiącego dodatku. Smakowite, wywodzące się z kuchni greckiej tzatziki będą idealne.

surówka z ogórka
20.08.2022 20:43 Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado

Mamy dla was idealny dodatek do obiadu. Jest nim przepyszna surówka z ogórka i awokado. Robi się ją szybko i prosto, bo warzywa wystarczy posiekać i wymieszać z sosem. Jesteśmy przekonani, że proponowane, niebanalne połączenie składników zachwyci was smakiem. Surówkę podaje się do obiadu, ale można ją też zjeść na przekąskę. Jest niskokaloryczna, bo składa się z warzyw, ale też bardzo odżywcza, ponieważ dostarcza witamin, soli mineralnych i innych, cennych składników. Dlatego zawsze pamiętajcie o surówce do obiadu. Naszą propozycją na dziś jest surówka z ogórka i awokado. To połączenie nie jest zbyt popularne, ale zapewniamy was, że niezwykle smaczne. Aksamitne awokado doskonale bowiem dopełnia smak orzeźwiającego ogórka. W połączeniu z sosem zielona surówka smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.

Szybka i tania kolacja dla całej rodziny, czyli letnia sałatka. Smaczna i chrupiąca
19.08.2022 21:39 Szybka i tania kolacja dla całej rodziny, czyli letnia sałatka. Smaczna i chrupiąca

Pomysł na szybką, tanią i pyszną kolację dla całej rodziny? Przygotuj błyskawiczną, wiosenną sałatkę warzywną z dodatkiem kukurydzy, szynki drobiowej i majonezu. Świeże, sezonowe warzywa i sałata lodowa w tej odsłonie smakują wyśmienicie.Sałatki to zawsze świetny pomysł na lekki i smaczny posiłek. Dania możemy przygotowywać z przeróżnymi warzywami, kurczakiem, indykiem, tuńczykiem. Możemy je również doprawić na wiele różnych sposób. Na szczególną uwagę zasługuje lekka, wiosenna sałatka, jest idealna na kolację.Sałatkę przygotujesz błyskawicznie: pokrój warzywa i szynkę drobiową, porwij liście sałaty, dopraw majonezem. Sałatka smakuje rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę. Danie sprawdzi się nie tylko na kolację- podaj ją podczas spotkania z przyjaciółmi, będą zachwyceni wyjątkowym smakiem.Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność sałatki, majonez wymieszaj w proporcji 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym. Możesz również przygotować domowy majonez bez dodatku oleju, będzie o wiele lżejszy i mniej kaloryczny, a tak samo smaczny.Szukasz pomysłu na równie szybką i pyszną kolację? Przygotuj zapiekankę z bakłażana z dodatkiem pomidorów, parmezanu i mozzarelli. Danie posmakuje nawet największemu niejadkowi.

Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych
18.08.2022 20:47 Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście

Mizeria w greckim stylu będzie świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Ogórek w połączeniu z gęstym, kremowym jogurtem, czosnkiem i koperkiem smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie jest ekspresowe. Jeśli nie wiecie, co tym razem podać rodzinie — ten przysmak z pewnością przypadnie bliskim do gustu.Tradycyjna mizeria bywa ciężka i potrafi przytłoczyć słodkim smakiem. Lekka grecka wersja z sosem na bazie jogurtu to zupełne przeciwieństwo sztandarowej surówki w kuchni polskiej. Pełna aromatu dzięki dodatkowi koperku i wyrazista za sprawą czosnku i cebulki kompozycja jest warta wypróbowania.

Charakterne ogórki krokodylki
18.08.2022 18:05 Charakterne ogórki krokodylki detronizują małosolne i kiszone. Sekretem wyjątkowa przyprawa

Ogórki krokodylki, czyli znakomite warzywo w pikantnej marynacie z dodatkiem płatków chili spodobają się niejednemu amatorowi letnich przetworów. Smakują lepiej niż małosolne czy kiszone, a przygotowuje się je sprawnie i prosto. Warto spróbować, bo pasują do wielu dań i zachwycają od pierwszego kęsa.Nie ma chyba smaczniejszego letniego rarytasu niż te przyjemnie chrupiące i pikantne ogórki. Krokodylki nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy sporządzić prostą zalewę i marynować w niej wcześniej posolone warzywo. Każdy sobie poradzi. Spróbujecie?

Jak przechowywać ogórki, żeby dłużej zachowywały świeżość?
17.08.2022 15:09 Jak przechowywać ogórki, żeby dłużej zachowywały świeżość? Ważny jest 1 szczegół

Czy wiecie, jak przechowywać ogórki? Większość z nas trzyma je na kuchennym blacie lub w lodówce. Jednak nawet gdy zadbamy o brak wilgoci i odpowiednią temperaturę, sąsiedztwo niektórych warzyw i owoców może sprzyjać szybszemu dojrzewaniu i psuciu się produktu. Wiemy, dlaczego tak się dzieje.Zarówno trzymanie ogórków w lodówce, jak i na blacie ma swoje zalety. Warzywa nie powinny znajdować się w miejscu o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperaturze przez długi czas. Wybór warunków przechowywania powinien być dokonywany z uwzględnieniem temperatury. Na świeżość ogórków ma jednak wpływ jeszcze jeden inny szczegół.