Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

obieranie ogórków
10.06.2023 09:24 Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jak

Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?

Mizeria z miętą
09.06.2023 16:05 Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały

Mizeria z koperkiem ma wielu zwolenników. Warto jednak sięgnąć po inną zieleninę, by surówka była jeszcze bardziej aromatyczna. Listki mięty doskonale pasują do ogórków i sprawiają, że obiadowy dodatek przyjemnie orzeźwia. Musicie spróbować. 

chłodnik
07.06.2023 21:02 Chłodnik to najlepsza zupa na upał. Wersja Bosackiej jest nadzwyczaj prosta

Chłodnik jest zupą, która najlepiej smakuje podczas upałów. To lekkie, smaczne danie przynosi ukojenie i tak potrzebne orzeźwienie, gdy temperatura za oknem wciąż rośnie. Katarzyna Bosacka poleca sposób na niezwykle szybki chłodnik. Robi się niemal sam. Tajemnica tkwi w użyciu jednego składnika. 

ogórki Ani Bardowskiej
04.06.2023 21:23 Teściowa Ani Bardowskiej ma najlepszy patent na zalewę do ogórków. Ta przyprawa działa cuda

Ania Bardowska podzieliła się przepisem na ogórki. Zna go nie od byle kogo, bo od własnej teściowej. Dzięki dodatkowi aromatycznego curry przetwory wychodzą wręcz obłędnie pyszne. Jak twierdzi Ania, są to ulubione ogórki całej rodziny.

mizeria po warszawsku
04.06.2023 19:36 Kontrowersyjna mizeria po warszawsku dzieli Polaków przez 1 dodatek. Niektórzy nie chcą o nim słyszeć

Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.

ogórki z papryką
02.06.2023 14:55 Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek

Ogórki małosolne są znakomitym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek. Każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Jednak radzimy wypróbować przepis z Kuchni Kwasiora. Jeden ostry dodatek nada wyrazistego smaku ogórkom małosolnym.

sposób babci na mizerię
02.06.2023 11:09 Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina

Wszyscy doskonale znamy smak mizerii. Ten klasyczny przepis jest jednak doskonałym polem do modyfikacji. Babcia Alka od zawsze dodawała do swojej sałatki nieco tartego jabłka. Dzięki temu mizeria nabierała świeżego, lekko kwaskowatego smaku.

Ogórki małosolne Okrasy
31.05.2023 12:11 Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie

Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.  

mycie ogórków gruntowych
30.05.2023 17:04 Ogórki małosolne to przeżytek. Ten przepis bije je na głowę

Wiosna jest sezonem na pyszne ogórki gruntowe. Większość ludzi przyrządza z nich uwielbiane małosolne. My dziś proponujemy zupełnie inny sposób na wykorzystanie tych warzyw. Dodaj do nich aromatyczne przyprawy, by uzyskać rewelacyjne ogórki po koreańsku.

nastawianie ogórków małosolnych
25.05.2023 19:06 Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę

Ogórki małosolne są lubią chyba wszyscy. Jak jednak sprawić, by miały odpowiednio intensywny smak? Jeśli ze słoika wyjmujesz niezadowalające warzywa, koniecznie sprawdź, czy przechowujesz je w odpowiednich warunkach. Zbyt niska temperatura może zniweczyć cały trud włożony w ich przyrządzenie.

Mizeria po szwedzku
24.05.2023 20:43 Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit

Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować. 

mizeria Karola Okrasy
22.05.2023 16:10 Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz. 

obieranie ogórków
20.05.2023 22:55 Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

Planujesz zrobić mizerię do obiadu? Sprawdź, co zrobić, by nie miała gorzkawych nut. Ważny jest jeden szczegół, na który warto zwrócić uwagę już przy obieraniu ogórków. Dzięki niemu mizeria będzie smakować wyśmienicie. Radzimy też, jak pozbyć się goryczki, jeśli się już pojawiła.

ekspresowe ogórki małosolne
13.05.2023 18:50 Ten patent to hit. Ogórki małosolne będą gotowe już w 5 godzin

Ile czasu potrzeba, aby zrobić ogórki małosolne? Większość zapewne obstawiałoby kilka dni. Tymczasem uwielbiany przysmak zrobisz nawet w 5 godzin. Zdziwisz się, jakie to proste.

ogórki kiszone
12.05.2023 10:04 Niebywałe, jak Gessler robi kiszone ogórki. Ta zasada jest najważniejsza

Ogórki kiszone są lubiane przez wiele osób. Są one doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy kanapek. Stanowią dobre źródło witamin i wartości odżywczych. Jednak mimo, że ich przygotowanie jest całkiem proste- często dochodzi do wpadek. Ogórki kiszone nie wychodzą. Magda Gessler ma pewien sprawdzony patent na ich przygotowanie. Koniecznie sprawdźcie jaki. 

kiszone ogórki
11.05.2023 10:41 Co zrobić z zeszłorocznych ogórków kiszonych? Przenigdy ich nie wyrzucaj

Ubiegłoroczne ogórki kiszone o tej porze roku nie są zazwyczaj w dobrej kondycji. Mają mocno kwaśny smak, więc trudno zjeść je na przekąskę, a i konsystencja nie jest dla nas zbyt satysfakcjonująca. Bywają miękkie albo puste w środku. Jeśli jednak wciąż mają ładny zapach i brak na nich oznak zepsucia, warto dodać je do potraw. Możliwości jest o wiele więcej, niż klasyczna zupa. 

ogórki małosolne
08.05.2023 21:37 Ile soli powinno się wsypać do ogórków małosolnych? Patent Babci Stasi zawstydzi kucharzy

Babcia Stasia jest mistrzynią w robieniu ogórków małosolnych. Nie mają one przed nią żadnych tajemnic. Smaczna i zdrowa przekąska wcale nie jest trudna do zrobienia. Należy się jednak trzymać kilku zasad m.in. tej dotyczącej ilości soli.

mizeria
07.05.2023 20:23 Wlej do mizerii zamiast śmietany. Będzie smakować jak ta, którą jadłeś na wakacjach u babci

Mizeria jest uwielbianym dodatkiem do drugiego dania. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem schabowym, jak i jakiem sadzonym. Zazwyczaj dodaje się do niej śmietanę. Okazuje się, że wzbogacona o inny składnik może smakować jeszcze lepiej.

ogórki bez octu
07.05.2023 15:38 Chrupiące marynowane ogórki bez grama octu. Nie do wiary, czym go zastąpiono

Marynowane ogórki muszą znaleźć się obowiązkowo w spiżarni każdego smakosza. Zamiast octu, warto jednak użyć cytryny. Ten składnik sprawi, że tylko zyskają one na smaku. Czy strącą z podium klasyczne kiszone lub małosolne ogórki? Czas pokaże!

mizeria
02.05.2023 08:19 Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

Znamy niezawodny sposób na podkręcenie smaku mizerii. Dzięki 1 prostemu dodatkowi ten uwielbiany klasyk nabierze zupełnie nowego wyrazu. Do ogórków ze śmietaną i cebulą dodajcie listki świeżej mięty. Pomysł przywędrował do nas z Turcji i zaczyna robić zawrotną karierę na polskiej ziemi.

None
01.05.2023 19:30 Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

Żaden majonez, śmietana i oliwa. Tomasz Strzelczyk zalewa surówkę z ogórków oraz kapusty aromatycznym domowym sosem czosnkowym. Jest on przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Wszystkie składniki są  łatwodostępne, zatem pozostaje tylko zabrać się do pracy.

przygotowywanie ogórków małosolnych
01.05.2023 13:29 Babcia robiła ogórki małosolne inaczej niż wszyscy. Pomijała chrzan, ale wkładała inny składnik

Czy nastawiliście już ogórki małosolne? Jeśli nie, to mamy dla Wad podpowiedź wartą uwagi. Recepturę najlepszych ogórków mamy prosto z notatnika babci. Jej znakiem szczególnym jest dodatek liści czarnej porzeczki.

marynata z zalewy od ogórków kiszonych
01.05.2023 12:32 Przenigdy nie wylewaj jej do zlewu. Zrobisz z niej idealną marynatę do mięsa

Czy wylewasz do zlewu wodę po ogórkach kiszonych? Jeśli tak, to pozbawiasz się bardzo wartościowego i cennego składnika. Z kwaśnej zalewy możesz bowiem przyrządzić doskonałą marynatę do mięsa. Z pomocą kilku prostych składników zyskasz fenomenalny obiad. 

chłodnik z botwinki
29.04.2023 14:12 Szybki chłodnik z botwinki. 2 składniki genialnie podkręcą jego smak

Kiedy za oknem ładna pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe. Idealnym pomysłem na posiłek będzie wtedy lekki i aromatyczny chłodnik. Aby wyszedł nie tylko sycący, ale i wyjątkowo smaczny warto dodać do niego 2 pyszne składniki. Koniecznie spróbujcie chłodnika z ogórkiem małosolnym i nutką czosnku.

ogórki małosolne
28.04.2023 23:25 Wlej 1 łyżkę do słoja. Po 2 dniach będziesz się zajadać ogórkami małosolnymi

Ogórki małosolne to prawdziwy, wiosenno-letni przysmak. Czasami jednak proces ich kiszenia przebiega wolniej, niż byśmy tego oczekiwali. Na szczęście są sposoby na to, by nastawić ogórki dzisiaj, a już po 2 dniach cieszyć się przepysznym efektem. Wystarczy, że tak jak niegdyś nasze babcie, dolejemy do naczynia z nastawionymi ogórkami łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków. 

oryginalny sposób na mizerię
26.04.2023 18:41 Gessler nie uznaje innych rodzajów śmietany do mizerii. Bez tego wychodzi niesmaczna

Mizeria jest idealnym letnim dodatkiem obiadowym. Chrupiące i orzeźwiające ogórki łączą się z daniami mięsnymi jak nic innego. Niewłaściwy dobór śmietany do mizerii może jednak sprawić, ze ta straci cały swój smakowity urok. Magda Gessler akceptuje w tej kwestii tylko 2 wersje zawartości tłuszczu w nabiale.

Mizeria po szwedzku
25.04.2023 17:38 Szwedzka wersja mizerii przebija inne surówki. Nie będziesz chciał wrócić do klasyki

Mizeria może zaskoczyć. Szwedzka odsłona klasycznego dodatku do obiadu zawiera w sobie cebulkę dymkę oraz ocet. Dwa nieoczywiste produkty sprawiają, że dobrze znana surówka jest bardziej wyrazista i ma ciekawszą konsystencję. Musicie spróbować. 

Ogórki kiszone są zdrowsze
19.04.2023 08:12 Kucharz porównał ogórki kiszone i konserwowe. Dla jednych nie miał litości

Czy ogórki kiszone są lepsze od konserwowych? Zazwyczaj w sklepie znaleźć je można na tej samej półce, a jedne z nich są o wiele lepszym wyborem. Piotr Ogiński nie ma wątpliwości, które lepiej kupić. Sprawdziliśmy, na co stawia.