Zwiędłe i zleżałe warzywa wyrzucasz do kosza na śmieci? To poważny błąd. Przy odrobinie chęci i czasu z łatwością przywrócisz im drugą świeżość. Wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina wody oraz lodówka.
Ogórki kanapkowe będą doskonałym urozmaiceniem waszych śniadań. Idealnie podkreślą smak warzywnych past czy wędlin, sprawiając, że poranny posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy. Ich wykonanie jest przy tym niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Od zawsze w moich ogórkach konserwowych pojawiał się pewien problem. Niektóre partie przetworów wychodziły mi nieapetycznie miękkie. Dodatkowo pomarszczona skórka warzyw wcale nie poprawiała sytuacji. Babcia zwróciła mi uwagę, że przyczyna tkwi w pasteryzacji.
Lato dla smakoszy to czas pełen kulinarnych wyzwań. Bogactwo sezonowych warzyw i owoców zachęca do robienia przetworów. Te będą pysznie szczególnie smakować w długie zimowe wieczory. Jednak najpierw musimy dokonać pasteryzacji. Przyda się do niej jeden ze sprzętów w naszej kuchni.
Nie wiesz czym podlewać ogórki, by dawały obfity plon? Domowa mieszanka do nawożenia, którą pokazał mi dziadek, może pomóc. Nie kosztuje wiele, a gwarantuje znakomite efekty w postaci licznych i pełnych smaków ogórków. Musicie spróbować.
Ogórki w indyjskiej zalewie będą doskonałą propozycją dla smakoszy, którzy lubią egzotyczne smaki. Wyrazista zalewa z dodatkiem gorczycy, miodu i różnych rodzajów pieprzu doskonale łączy się z ogórkami. Te przetwory będą smakować nie tylko latem, ale też w długie zimowe wieczory.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ogórki są pakowane w folię? Przecież inne warzywa nie są tak pakowane. Pakowanie ogórków w folię ma swoje ważne uzasadnienie. Wyjaśniamy, o co w tym wszystkim chodzi.
Zapomnij o nieapetycznej i rozwodnionej mizerii. Wystarczy, że podczas jej przyrządzania ustrzeżesz się powszechnego błędu. Jeśli chcesz, by ogórki pozostały apetyczne i chrupiące, uważaj na moment dodania do nich soli. To właśnie ta przyprawa sprawia, że warzywa wypuszczają wodę.
Koleżanka pokazała mi ostatnio niesamowity patent. Ten trik skutecznie oszukuje nasze kubki smakowe sprawiając, że zwykły ogórek smakuje jak arbuz. Do warzywa wystarczy dodać odrobinę produktu, który każdy ma w swojej kuchni. Mowa tu o zwyczajnym cukrze.
Mizeria, ziemniaczki i jajko sadzone - chyba nie ma lepszego obiadu! Chociaż surówkę zazwyczaj przyrządzamy ze śmietaną, równie dobra wyjdzie z dodatkiem maślanki. Uwielbiamy napój wspaniale podkręci jej smak.
Szukasz sprawdzone przepisu na ogórki gruntowe? Odpuść tym razem kiszone i małosolne. Siostra Anastazja pokazała, jak robi wyśmienite ogórki konserwowe. Z jej dokładnymi wskazówkami możesz je przygotować we własnej kuchni.
Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim sezonie. W wielu domach nastawia się słoiki tego specjału, kiedy tylko warzywa pojawią się na rynku. Podczas ich przyrządzania wiele osób pomija ważny szczegół. Zamiast rozgnieść ząbki czosnku, wkładają je do słoika w całości.
Ogórki krokodylki są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Charakteryzuje je ostry i oryginalny smak. To połączenie pikantnego smaku z wyborną słodyczą. Warto wypróbować przepis na te smaczne ogórki.
Mizeria jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Orzeźwia i nadaje smaku. Jest zdrowa i doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Dodanie odrobiny octu do mizerii sprawia, że smakuje jak z najlepszej restauracji. Warto wypróbować ten przepis.
Nie wiesz co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Koniecznie wypróbuj na nich poniższy przepis. Doskonałe ogórki marynowane z chili wyśmienicie będą smakować podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Doskonale dopasują się zwłaszcza do aromatycznych wędlin.
Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim menu. W niemal każdym gospodarstwie domowym nastawia się je przynajmniej raz w sezonie. Ewa Wachowicz nie stanowi w tym przypadku wyjątku i także przygotowuje te pyszne warzywa. Do swoich ogórków małosolnych dodaje jednak nietypowy składnik, jakim jest miód.
Surówka jest obowiązkowym elementem każdego dania głównego. Wczesnym latem warto podać kompozycję z ogórkiem małosolnym. Jest orzeźwiająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Warto się skusić. Idealnie pasuje do dań mięsnych i nie tylko.
Przygotowanie mizerii wydaje się banalnie prostą sprawą. Jednak nie do końca tak jest. Bywa, że ten lubiany dodatek do dań obiadowych ma gorzkawy smak. Magda Gessler zdradza sekret pysznej mizerii. Wypróbuj patent znanej restauratorki.
Ogórki krokodylki są tak pyszne i wyraziste w smaku, że nie będziesz się mógł im oprzeć. Dzięki czosnku i chili zachwycają ostrością i pasują do wielu dań obiadowych i przekąsek. Są malutkie, chrupkie i takie, że palce lizać. Wypróbuj przepis na pyszne krokodylki.
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.
Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.
Wszyscy uwielbiają ogórki małosolne. Nie każdy jednak ma czas i miejsce aby nastawić całą partię tych pysznych warzyw. Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Jasiek Kuroń. Dzięki odcinaniu z ogórków końcówek, dużo szybciej nabierają one smaku.
Ogórki doskonale smakują, gdy robi się coraz cieplej. Potrafią orzeźwić i są niskokaloryczne. Jednak czy należy je obierać, czy można je jeść ze skórką? Okazuje się, że choć wiele osób obiera to warzywo, to dla naszego zdrowia korzystniejsze jest spożywanie ogórków bez obierania.
Szukasz inspiracji na surówkę do obiadu? Znamy najlepszy przepis z typowo sezonowych produktów. Weź chrupiącego kalafiora i urozmaić jego smak charakterną rzodkiewką. Każdy zapyta o dokładkę.
Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.
Znamy najlepszy przepis na warzywny dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o surówce z młodej kapusty. Ten typowo sezonowy przysmak ucieszy każdego smakosza. Ciesz się nią, póki dostępne są wszystkie niezbędne składniki.
Na koncie popularnej aktorki zawrzało. Amy Sedaris opublikowała szokujący filmik. Możemy w nim zobaczyć niecodzienne produkty spożywcze na grillu. Obserwujący gwiazdę internauci nie szczędzili głosów krytyki.
Obierać czy raczej nie obierać ogórki? Często zastanawiamy jak zrobić, żeby było smacznie, ale też zdrowo. Jednak teraz wyjaśnienia tego tematu podjął się kucharz Maciej. Radzi, by nie obierać ogórków. Dowiedz się dlaczego?