Przepis na ogórki gyros zaskoczył mnie prostotą. Warzywa przyrządza się jeszcze łatwiej niż małosolne czy kiszone, a ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Cieszę się, że sąsiadka pokazała mi ten przysmak.
Zamiast kiszonych i konserwowych, robię sałatkę szwedzką z ogórków. Jest szybka, prosta i pasuje do każdego drugiego dania. Moja rodzina zawsze prosi, żebym zrobiła więcej niż jedną porcję. Ten przepis jest prawdziwym hitem w moim domu.
Mizeria była zawsze moją ulubioną surówką. Niedawno w jednej z książek kucharskich znalazłam ciekawy przepis na jej szwedzką wersję. Choć, nie mogłam w to uwierzyć w tej wersji smakowała mi jeszcze bardziej.
Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Wszystkich, których znudziła już klasyka, mogą zainteresować proste pikle. Nieco zmodyfikowałam klasyczny przepis i wykonałam je jedynie z sezonowego warzywa. Są jednak równie smaczne i naprawdę warto spróbować.
Słoik z ogórkami się zepsuł, choć wyparzyliście naczynia? Ze sztuczką kuchenną, którą zdradziła mi moja babcia, już wam się to nie przytrafi. Nakrętki można bardzo skutecznie oczyścić, korzystając z prostego środka. Wcześniej na to nie wpadłam, ale efekty są tak dobre, że będę stosować ją przy każdej okazji.
Obierasz ogórki przed marynowaniem? Nie wyrzucaj ich skórek. Moja mama zawsze zachowywała je do zrobienia znakomitej alternatywy octu jabłkowego. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Warto spróbować.
Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Karol Okrasa w swojej wersji zaskakuje nietypowym dodatkiem, na który nie zdecydowałaby się żadna babcia. Do sosu oprócz octu wlewa olej słonecznikowy. Nie jest to jedyna modyfikacja oryginalnego przepisu.
Raptem dziś na jednym z kanałów w serwisie YouTube pojawił się wzruszający materiał. Jeden z twórców internetowych o pseudonimie Wojek postanowił uczcić 100 tysięcy subskrybcji, które udało mu się osiągnąć w krótkim czasie. Zamiast jednak świętować samodzielnie, postawił na podzielenie się swoim szczęściem z tymi, którym w życiu powiodło się mniej. Swoją niezwykłą misję rozpoczął od zakupu ponad setki bułek w Biedronce.
Moja mama ma wyjątkowy sposób na ogórki kiszone. Ten patent dostała od swojej siostry. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi otrzymuje za jednym zamachem 2 wyśmienite przetwory. Zajadamy się nimi aż do zimy.
Ostatnio jadłam u córki niezwykle smaczne ogórki. Jej odpowiedź, po pytaniu o przepis, bardzo mnie zaskoczyła. Okazuje się, że te warzywa nie są kiszone, a jedynie zalewane aromatyczną mieszanką przypraw. Tak właśnie powstają wybitne ogórki po koreańsku.
Ogórki po watykańsku z rodzynkami są niesamowicie smaczne. Słodko-kwaśny charakter dodatku sprawdzi się przy wielu okazjach i przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Byłam sceptyczna, ale już nie wyobrażam sobie bez nich lata.
Ogórki w zalewie ketchupowej są najlepsze. Od wielu lat już przygotowuję taki rarytas, a znika niemal w mgnieniu oka. Ich zrobienie jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Musicie spróbować.
Ogórki w tej zalewie królują na moim stole już od lat. Przepis otrzymałam od ciotki, która nie wyobraża sobie zwykłego kiszenia. Robi się je niemalże ekspresowo, a gorczycowy sos znakomicie podkreśla smak warzywa. Zimą zajada się nimi cała rodzina. Ogórki w zalewie musztardowej zasmakują każdemu.
Ogórki gruntowe kisimy, dodajemy do surówek, ale warto je też zamarynować. Polecam przepis na słodko-kwaśne, marynowane ogórki z dodatkiem curry. W zeszłym roku były one hitem w mojej rodzinie. Te przetwory są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek i znikają w mgnieniu oka.
Czy Was też denerwuje krojenie ogórków? Plasterki warzywa przyklejają się do ostrza noża, co znacznie spowalnia pracę. Na szczęście odkryłam ostatnio przydatną sztuczkę, która sprawia, że ten problem znika bezpowrotnie. Wszystko, czego potrzebuję, to wykałaczka i kawałek taśmy klejącej.
Lubimy ogórki za ich smak i cenne wartości odżywcze. Można z nich przygotować mizerię i nastawić je do kiszenia. Jednak nawet ta ulubiona kiszonka Polaków, czy surówka z ogórków mogą w końcu się znudzić. Dlatego proponujemy ogórki z patelni. To prawdziwy hit sezonu. Spróbujcie koniecznie ogórków na ciepło.
Moja babcia zawsze miała piwniczkę pełną przetworów. Wśród nich królowały ogórki kiszone, które rozdawała, gdy ją odwiedzaliśmy. Każdy przyjmował je z wielką radością, bo tak dobrych ogórków nikt z nas robić nie umiał. Na szczęście zdradziła mi, w czym tkwił sekret ich smaku. Dzięki radom babci Julii moje ogórki też już nie wychodzą puste w środku.
Ogórki małosolne mają wielu zwolenników, a niemal każdy robi je inaczej. Małgorzata Pieczyńska pokazała ostatnio swój sposób na ten sezonowy rarytas. Jedna rzecz ogromnie zaskoczyła odbiorców. Aktorka zagotowała zalewę ze słoika i jeszcze wrzącą ponownie zalała warzywa. Dla wielu takie postępowanie jest pomyłką.
Byłam dziś zaproszona do mojej cioci na niezobowiązujący obiad. Jak zawsze posiłek spod jej ręki wyszedł doskonały w smaku. Tym jednak, co wzbudziło mój szczególny zachwyt, była doskonała surówka z ogórków. Klasyczna mizeria zupełnie nie ma do niej startu.
Ogórki kiszone są wszystkim doskonale znane. To pyszna i zdrowa kiszonka, która króluje na polskich stołach. Jednak my polecamy ogórki w pomidorach. Są wyjątkowo smaczne i warto je przyrządzić. Najlepiej od razu więcej, bo cieszą się ogromnym powodzeniem- są pyszne.
Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie.
Zwiędłe i zleżałe warzywa wyrzucasz do kosza na śmieci? To poważny błąd. Przy odrobinie chęci i czasu z łatwością przywrócisz im drugą świeżość. Wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina wody oraz lodówka.
Ogórki kanapkowe będą doskonałym urozmaiceniem waszych śniadań. Idealnie podkreślą smak warzywnych past czy wędlin, sprawiając, że poranny posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy. Ich wykonanie jest przy tym niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Od zawsze w moich ogórkach konserwowych pojawiał się pewien problem. Niektóre partie przetworów wychodziły mi nieapetycznie miękkie. Dodatkowo pomarszczona skórka warzyw wcale nie poprawiała sytuacji. Babcia zwróciła mi uwagę, że przyczyna tkwi w pasteryzacji.
Lato dla smakoszy to czas pełen kulinarnych wyzwań. Bogactwo sezonowych warzyw i owoców zachęca do robienia przetworów. Te będą pysznie szczególnie smakować w długie zimowe wieczory. Jednak najpierw musimy dokonać pasteryzacji. Przyda się do niej jeden ze sprzętów w naszej kuchni.
Nie wiesz czym podlewać ogórki, by dawały obfity plon? Domowa mieszanka do nawożenia, którą pokazał mi dziadek, może pomóc. Nie kosztuje wiele, a gwarantuje znakomite efekty w postaci licznych i pełnych smaków ogórków. Musicie spróbować.
Ogórki w indyjskiej zalewie będą doskonałą propozycją dla smakoszy, którzy lubią egzotyczne smaki. Wyrazista zalewa z dodatkiem gorczycy, miodu i różnych rodzajów pieprzu doskonale łączy się z ogórkami. Te przetwory będą smakować nie tylko latem, ale też w długie zimowe wieczory.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ogórki są pakowane w folię? Przecież inne warzywa nie są tak pakowane. Pakowanie ogórków w folię ma swoje ważne uzasadnienie. Wyjaśniamy, o co w tym wszystkim chodzi.