Mizeria jest uwielbianym dodatkiem do drugiego dania. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem schabowym, jak i jakiem sadzonym. Zazwyczaj dodaje się do niej śmietanę. Okazuje się, że wzbogacona o inny składnik może smakować jeszcze lepiej.
Marynowane ogórki muszą znaleźć się obowiązkowo w spiżarni każdego smakosza. Zamiast octu, warto jednak użyć cytryny. Ten składnik sprawi, że tylko zyskają one na smaku. Czy strącą z podium klasyczne kiszone lub małosolne ogórki? Czas pokaże!
Znamy niezawodny sposób na podkręcenie smaku mizerii. Dzięki 1 prostemu dodatkowi ten uwielbiany klasyk nabierze zupełnie nowego wyrazu. Do ogórków ze śmietaną i cebulą dodajcie listki świeżej mięty. Pomysł przywędrował do nas z Turcji i zaczyna robić zawrotną karierę na polskiej ziemi.
Żaden majonez, śmietana i oliwa. Tomasz Strzelczyk zalewa surówkę z ogórków oraz kapusty aromatycznym domowym sosem czosnkowym. Jest on przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Wszystkie składniki są łatwodostępne, zatem pozostaje tylko zabrać się do pracy.
Czy nastawiliście już ogórki małosolne? Jeśli nie, to mamy dla Wad podpowiedź wartą uwagi. Recepturę najlepszych ogórków mamy prosto z notatnika babci. Jej znakiem szczególnym jest dodatek liści czarnej porzeczki.
Czy wylewasz do zlewu wodę po ogórkach kiszonych? Jeśli tak, to pozbawiasz się bardzo wartościowego i cennego składnika. Z kwaśnej zalewy możesz bowiem przyrządzić doskonałą marynatę do mięsa. Z pomocą kilku prostych składników zyskasz fenomenalny obiad.
Kiedy za oknem ładna pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe. Idealnym pomysłem na posiłek będzie wtedy lekki i aromatyczny chłodnik. Aby wyszedł nie tylko sycący, ale i wyjątkowo smaczny warto dodać do niego 2 pyszne składniki. Koniecznie spróbujcie chłodnika z ogórkiem małosolnym i nutką czosnku.
Ogórki małosolne to prawdziwy, wiosenno-letni przysmak. Czasami jednak proces ich kiszenia przebiega wolniej, niż byśmy tego oczekiwali. Na szczęście są sposoby na to, by nastawić ogórki dzisiaj, a już po 2 dniach cieszyć się przepysznym efektem. Wystarczy, że tak jak niegdyś nasze babcie, dolejemy do naczynia z nastawionymi ogórkami łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków.
Mizeria jest idealnym letnim dodatkiem obiadowym. Chrupiące i orzeźwiające ogórki łączą się z daniami mięsnymi jak nic innego. Niewłaściwy dobór śmietany do mizerii może jednak sprawić, ze ta straci cały swój smakowity urok. Magda Gessler akceptuje w tej kwestii tylko 2 wersje zawartości tłuszczu w nabiale.
Mizeria może zaskoczyć. Szwedzka odsłona klasycznego dodatku do obiadu zawiera w sobie cebulkę dymkę oraz ocet. Dwa nieoczywiste produkty sprawiają, że dobrze znana surówka jest bardziej wyrazista i ma ciekawszą konsystencję. Musicie spróbować.
Czy ogórki kiszone są lepsze od konserwowych? Zazwyczaj w sklepie znaleźć je można na tej samej półce, a jedne z nich są o wiele lepszym wyborem. Piotr Ogiński nie ma wątpliwości, które lepiej kupić. Sprawdziliśmy, na co stawia.
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Jednak w ostatnim czasie w Internecie zaczęły pojawiać się instrukcje, które mają pomóc nam przygotować specjał w plastikowych butelkach. Tanie naczynie niestety nie będzie równie dobrym wyborem co słoiki czy kamionkowe beczki. Wiemy dlaczego.
Ogórki małosolne są nie lada przysmakiem. Przygotowanie chrupiących warzyw jest bardzo proste, a ich smakiem cieszyć będziemy się już po niecałej dobie. Gotowanie zalewy wcale nie będzie konieczne. Spróbujecie?
Idealne ogórki kiszone pozbawione są pustych przestrzeni w środku. Defekt najczęściej pojawia się, gdy do przyrządzenia przysmaku wybierzemy zbyt duże sztuki. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by uzyskać znakomity smak i wygląd kiszonki.
Zrezygnuj z sałatki jarzynowej. Zamiast niej na Wielkanoc przygotuj warstwową sałatkę z tuńczykiem. Danie jest o wiele szybsze w przygotowaniu od jarzynowej. Zrobisz je z kilku składników, których nie trzeba gotować i obierać. Wszyscy będą zachwyceni.
Pomysł na pyszną sałatkę na kolację lub wielkanocny stół? Szybka sałatka śledziowa zachwyci smakiem każdego. Rączka do śledzi dodaje kilka prostych składników i zalewa je olejem lnianym. Na drugi dzień całe danie zachwyci każdego smakosza.
Ogórki kiszone pleśnieją, ponieważ przedostało się do nich powietrze już na wstępnym etapie fermentacji. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować na YouTube wyjaśnia, dlaczego środowisko beztlenowe jest tak istotne w całym procesie kiszenia. Proponuje również świetną alternatywę dla tradycyjnej kamionki do przetworów.
Ceny ogórków są dużo wyższe, niż można by się spodziewać. Przyczyną drożyzny jest jednak nie tylko rosnąca inflacja. Eksperci wskazują, że na wzrosty wpływ ma też koncentracja rolników na uprawach polowych.
Zupa ogórkowa z dodatkiem mleka będzie lepsza niż danie serwowane w niejednej restauracji. Szklanka nabiału wlana pod koniec gotowania sprawi, że ogórki będą smakowały nieco delikatniej, a jej konsystencja stanie się przyjemnie kremowa. Musicie spróbować.
Ceny warzyw w ostatnim czasie wołają o pomstę do nieba. Niektóre z nich są nawet kilkukrotnie wyższe, niż przed rokiem. Producenci żywności o takim zjawisku ostrzegali od dawna. Brak rządowej reakcji na czas, odbije się na nas wszystkich.
Prezentujemy zupełnie nowe oblicze zupy ogórkowej. Niezwykła receptura wyszła spod ręki najlepszej kucharki. Babcinym sposobem na nadanie popularnej zupie niezwykłej kremowej konsystencji jest dodanie do niej awokado. Pozornie kontrowersyjny pomysł skutkuje wyjątkowym smakiem.
Mizeria jest znakomitym dodatkiem do niejednego obiadu. Popularna surówka z ogórków będzie smakowała fantastycznie, gdy oprócz śmietany doprawimy ją cukrem i octem. Oba dodatki świetnie podkreślają delikatny smak szklarniowego warzywa. Musicie spróbować.Tradycyjna mizeria przyrządzana jest z ogórków gruntowych, o które zimą już trudno. Jednak warzywo sałatkowe, uprawiane w szklarniach też będzie dobre do jej zrobienia. Podkreślone delikatnie słodkim i lekko kwaśnym sosem ze śmietanki z odrobiną octu z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.
Sałatka meksykańska jest świetną alternatywą dla jarzynowej. Jest kolorowa, pożywna i smakuje fantastycznie, a jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę. Sałatka będzie doskonałym pomysłem na podwieczorek, przekąskę lub na domowe spotkanie w gronie znajomych.Sałatkę meksykańską przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że odsączysz z zalewy fasolę i kukurydzę i pokroisz kilka innych składników. Do sałatki koniecznie dodaj posiekaną natkę pietruszki, która wzmocni smak całej potrawy i doda jej lekkości.Podczas przygotowywania składników do sałatki meksykańskiej, szczególną uwagę poświęć jednemu produktowi, a mianowicie porowi. Por będzie o wiele smaczniejszy i delikatniejszy, kiedy posiekasz go, oprószysz solą i zgnieciesz kilkukrotnie w dłoni. Od razu poczujesz różnicę w smaku.W przepisie na sałatkę wykorzystany został majonez. Jeśli wolisz lżejszą wersję, do sałatki dodaj gęsty jogurt naturalny lub przygotuj sos z jogurtu i majonezu połączonych w proporcjach 1:1. Sałatkę przechowuj w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość i smak.
Nie dodawaj jabłka do sałatki jarzynowej. Zamiast niego, dodaj 3 łyżki musu jabłkowego do majonezu i wymieszaj. Tak przygotowany sos doskonale doprawi kultową sałatkę. Będzie pyszna, lekka i każdy będzie prosił o dokładkę.Sałatkę jarzynową możemy przygotować na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej por, inni cebulę. Jedni wolą sałatkę z jabłkiem, inni bez. Sałatki różnią się również sosami. Są zwolennicy majonezu, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Do sałatki można dodać również śledzie lub wędzoną makrelę.Sałatka jarzynowa z musem jabłkowym jest wyśmienitym pomysłem na przekąskę lub kolację. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego. Do sałatki zamiast jabłka dodaj mus z jabłek. Mus przygotujesz samodzielnie, możesz dodać również gotowy przecier jabłkowy ze słoika.Mus z jabłek wymieszany z majonezem i dodany do sałatki jarzynowej wzmacnia jej smak. Dodaje jej kwaskowości i słodyczy jednocześnie. Łączy również wszystkie przygotowane warzywa. Sałatka jest niezwykle delikatne, ale i wyraźna.
Ania przygotowuje sałatkę gyros z zupełnie nowym dodatkiem. Do kurczaka, sosów i warzyw dodaje makaron z zupki chińskiej. Sałatka jest jeszcze smaczniejsza niż tradycyjna. Znika z talerzy jako pierwsza i każdy prosi o przepis i dokładkę.Sałatka gyros zwykle kojarzy nam się z warstwowo układanymi warzywami, sosami i mięsem. Danie jest idealne na każdą okazję. Sałatka z makaronem z zupki chińskiej jest jeszcze smaczniejsza, bardziej pożywna i szybsza w przygotowaniu.Sałatki gyros z makaronem z zupki chińskiej nie układamy warstwowo. Smażymy kurczaka, kroimy warzywa, moczymy makaron i wszystkie składniki mieszamy w jednej misce z dodatkiem pikantnego ketchupu i majonezu. Na wierzch układamy liście sałaty lodowej.Do przygotowania sałatki gyros potrzebujemy kukurydzy, papryki, cebuli i ogórków konserwowych. Sałatka jest więc naprawdę tanią opcją na szybki lunch, podwieczorek lub imprezę oraz spotkania z rodziną. Sałatka za każdym razem znika z talerzy jako pierwsza.
Sałatka jarzynowa jest gwoździem programu, jeśli chodzi o świąteczne potrawy. Bez jej niezapomnianego smaku niektórzy nie wyobrażają sobie uroczystego posiłku. Czy wiecie jednak, że można z powodzeniem przygotować sałatkę jarzynową bez majonezu? Ta lekka jej wersja z pewnością zachwyci niejedną osobę.Sałatka jarzynowa bez majonezu, wbrew pozorom jest nie mniej pyszna, niż jej bardziej klasyczna wersja. Za odpowiednią wilgotność oraz konsystencję odpowiadają tutaj ocet oraz olej rzepakowy. Sałatka jarzynowa bez majonezu jest ponadto wyjątkowo kolorowa i aż zachęca do pałaszowania. Ten sposób pozytywnie Cię zaskoczy.
Kiedy solić mizerię? Od razu po poszatkowaniu ogórków, czy może razem ze śmietaną? Okazuje się, że przez jeden błąd kultowy dodatek do obiadu będzie wodnisty, rzadki i pozbawiony smaku. Mizerię zawsze solimy na początku i odstawiamy na kilka minut.Mizeria jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, schabowych i innych dań. Poszatkowane ogórki ze śmietaną są lekkie i pełne smaku. Niestety wystarczy jeden błąd, a mizeria będzie wodnista i rozleje się po talerzu. Kiedy solić mizerię?Wiele osób mizerię przyrządza nie tylko z ogórków. Do warzyw dodają np. posiekany koperek lub szczypiorek, aby wzmocnić smak potrawy. Mało kto wie jednak, że samą śmietanę również można doprawić. Śmietana z cukrem, sokiem z cytryny lub octem sprawi, że mizeria nabierze charakteru.Kiedy solić mizerię? Jedni solą ogórki zaraz po szatkowaniu, inni dopiero po wymieszaniu ze śmietaną. Mizeria może być rzadka i lejąca, a może być gęsta, wyraźna i bardzo aromatyczna. Wszystko zależy od odpowiedniego przygotowania i przypraw.