Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

Magda Mołek, ogórki małosolne
16.08.2022 11:52 Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na jeden istotny detal. Jej zdaniem na zalewę do małosolnych najlepiej nadaje się zwykła kranówka bez filtrowania. Przygotowane ogórki są tak dobre, że trzeciego dnia po nastawieniu już ich nie ma. Ogórki małosolne w wielu domach w sezonie są nastawiane regularnie co kilka dni. Dzięki temu codziennie można cieszyć się smakiem lekko kwaśnych i niezbyt słonych ogóreczków. Małosolne doskonale smakują chrupane na przekąskę, podane do obiadu czy dodane do sałatki. Ci, co często nastawiają małosolne, mają swoje doświadczenia i spostrzeżenia. Wiedzą, na co zwrócić uwagę i co do nich dodać, by wyszły idealne. Magda Mołek na małosolne zawsze wybiera małe i twarde ogórki z zaprzyjaźnionej, wiejskiej uprawy. Dodaje do nich sporo czosnku i zalewa je solanką z kranówki i kamiennej soli. Koniecznie przetestujcie jej przepis.

Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy
15.08.2022 20:46 Doskonalsze od kiszonych ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Każdy słoik zniknie w kilka chwil

Ogórki po cygańsku są kolejną pyszną propozycją na sezonowy rarytas. Połączenie delikatnego warzywa z aromatycznymi pomidorami, charakterną cebulką i odrobiną octu z jabłek z pewnością skusi niejednego smakosza. Zwłaszcza że przygotowuje się je bardzo szybko. Od razu zróbcie więcej, bo znikają jeszcze szybkiej. Nie ma nic lepszego niż dobrze doprawione ogórki podane do letniego obiadu. Jeżeli kiszone już wam się znudziły, przyrządźcie specjał po cygańsku. Prosta marynata i dodatki sprawiają, że ogórki nabierają niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?

Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów
13.08.2022 21:34 Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Planujecie przygotować przetwory na zimę? Proponujemy nastawić wyborne ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. W tych słoikach odkryjecie najlepszy, niezapomniany smak. Wyczujecie w nim nutę papryki, czosnku, kopru i octu, a także bukiet aromatycznych przypraw. Dzięki ich dodatkowi ogórki zyskają charakter i będą niezwykle chrupiące.Przetwory z ogórków należą do jednych z najczęściej robionych. Większość z nas ogórki kisi, niektórzy też konserwują w octowej marynacie. Z ogórków można też przygotować rozmaite sałatki, które zimą będą jak znalazł do obiadu. Dziś proponujemy wam przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Czyli marynowane, ale nie bardzo ostre, tylko raczej pełne w smaku. A to dzięki dodatkowi warzyw i różnych przypraw. Musicie je wypróbować.

ogórki kiszone
13.08.2022 12:00 Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Ogórki ze słoika zjedzone, a co z zalewą? Nigdy nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Jest niezwykle smaczna i wartościowa. Dodaj ją na przykład do gotowanej kaszy, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Poznaj też inne sposoby na wykorzystanie tego naturalnego płynu. Ogórki kiszone są jednym z naszych ulubionych przetworów. Nastawiamy je zwykle w sporych ilościach, bo zimą są jak znalazł do chrupania, na kanapki, do sałatek czy do zupy. Pozostałą po zjedzonych ogórkach kiszonych wodę zazwyczaj wylewamy. A to duży błąd, bo jest ona niezwykle zdrowa i smaczna. Woda po kiszonych ogórkach zawiera naturalne probiotyki. Pojawiają się one w ogórkach i w zalewie po fermentacji mlekowej, która powoduje kiszenie warzyw. Taką wodę można pić, bo dobrze działa na jelita. Zaleca się jednak by na raz nie wypijać jej więcej niż 200 ml, ponieważ mogą wystąpić sensacje żołądkowe. Jednak ma o wiele więcej pożytecznych zastosowań.

surówka z kalafiora
12.08.2022 21:50 Chrupiąca surówka z kalafiora. Do dań z mięsem i bez

Z czego zrobić letnią surówkę? Wybór jest naprawdę duży, dlatego dziś zaskoczymy was surówką z kalafiora. Jest chrupiąca i niezwykła w smaku. Doskonale pasuje do dań z mięsem i jarskich. Ciekawego smaku dodaje jej sok jabłkowy. Ten słodkawy składnik zwiększa soczystość surówki i balansuje jej smak. Kiedy jak kiedy, ale latem nie powinniśmy mieć problemu z surówkami. Dostępność i wybór świeżych warzyw są na tyle duże, że codziennie możemy raczyć rodzinę zupełnie innym przysmakiem. Prostym, chrupiącym, a przede wszystkim zdrowym.Wiemy jednak, że czasami najzwyczajniej brakuje pomysłu. Znowu więc serwujemy mizerię lub pomidory z cebulą. Jednak od czego jesteśmy my? Służymy Wam pomocą i dobrym pomysłem na surówkę z kalafiora. Jest nieoczywista, ale bardzo smaczna i chrupiąca. Powinniście jej spróbować.

Ogórki po watykańsku zachwycą każdego
12.08.2022 11:41 Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Kończą wam się pomysły na przyrządzenie ogórków? Zróbcie je po watykańsku. Prosta, pełna słodyczy marynata idealnie komponuje się z soczystym i delikatnym warzywem, nadając mu wyrazistości. Sekretem niecodziennego smaku rarytasu jest dodatek rodzynek sułtańskich, których słodycz zaskakująco dobrze współgra z klasycznymi przyprawami dodawanymi do kiszonek. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.Słodkie ogórki po watykańsku są kolejną pyszną propozycją na smakowite przetwory z sezonowego rarytasu. Będą idealne do dań z grilla, sałatek czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekty zaskakują i na długo zapadają w pamięć. Skusicie się?

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku
11.08.2022 11:33 Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów

Znacie ogórki po meksykańsku? Pyszna wersja sezonowego warzywa przyrządzana jest z dodatkiem ostrej papryczki i czosnku. Choć jej zrobienie jest nieco czasochłonne, warto się skusić. Marynowany w aromatycznej mieszance przypraw ogórek jest wyśmienity i pełen charakteru. Zbierze mnóstwo zachwytów. Przetwory ze świeżych ogórków można przyrządzać na wiele sposobów. Pikantna marynata z chilli i czosnkiem, jaką dziś wam proponujemy, skusi zwłaszcza amatorów dań w stylu meksykańskim. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i pasują zarówno do obiadu, jak i wyrazistych sałatek. Skusicie się?

mizeria z miętą
10.08.2022 11:57 Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

A co powiecie na orzeźwiającą mizerię z jogurtem i miętą do obiadu? Nasza surówka z pewnością strąci z podium inne jej wersje. Zachwycicie się lekkością, smakiem i aromatem. Jest nawet szansa, że ten dodatek zdominuje cały posiłek i jako pierwszy zniknie z talerzy. Mizeria kojarzy wam się z banałem i oklepanym smakiem? Czas to zmienić i uczynić z niej nieziemski dodatek. A nie trzeba przy tym się zbytnio męczyć. Wystarczy do pokrojonych ogórków dorzucić trochę listków mięty i innych dodatków, a potem wymieszać całość jogurtem naturalnym. Proste, prawda? A jakie smaczne.

kiszone ogórki
08.08.2022 15:43 Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Nastawiasz właśnie ogórki na zimę? A wiesz, jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków? Gorąca czy zimna? Wyjaśniamy i doradzamy, bo szkoda by było, żeby cała twoja praca i wydane pieniądze poszły na marne. A najważniejsze jest, by ogórki wyszły takie, jak trzeba — smaczne i chrupiące. W wielu domach właśnie trwa w najlepsze nastawianie kiszonych ogórków na zimę. Sierpień to doskonała na to pora. Sezon ogórkowy w pełni, można je więc kupić w dobrej cenie. Ogórki nie są już, aż tak wodniste, więc będą trwalsze niż nastawione dużo wcześniej. Początkujące osoby nastawiające ogórki do kiszenia często mają dylemat, czy zalewać je zimną, czy gorącą wodą. Jedne przepisy zalecają bowiem zimną solankę, a drugie gorącą. Pomożemy wam więc dokonać najlepszego wyboru.

Adam Małysz podał swój mistrzowski przepis na ogórki małosolne. Jeden dodatek zaskakuje
06.08.2022 14:38 Adam Małysz podał swój mistrzowski przepis na ogórki małosolne. Jeden dodatek zaskakuje

Ogórki małosolne to wyśmienity dodatek obiadowy. Każdy przygotowuje je nieco inaczej. Adam Małysz zdradził swój przepis na pikantne ogórki małosolne z dodatkiem papryczki chili, smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis Małysza na ogórki małosolne.Niedawno Adam Małysz na swoim profilu na portalu społecznościowym, podał fanom przepis na ogórki małosolne przygotowane w dużym słoju. Były skoczek do ogórków dodaje papryczkę chili, która doskonale podkreśla smak i sprawia, że ogórki są pikantne i bardzo aromatyczne.Przed przygotowaniem ogórków małosolnych przepisu Adama Małysza koniecznie dokładnie umyj i wyparz słoik. Wyparzenie jest niezbędne, aby pozbyć się bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć przetwory. Zakrętka również musi być sterylnie czysta.Bardzo ważne jest także odpowiednie przygotowanie samych ogórków- ogórki gruntowe muszą być małe lub średnie. Przed włożeniem ich do słoika, umyj je, wyszoruj, następnie zalej wodą i odstaw na 3 godziny, dzięki czemu będą świeże, jędrne i bardzo smaczne.

ogórki kiszone z miodem
03.08.2022 12:48 Fantastyczne ogórki kiszone z miodem. Smakują 100 razy lepiej od klasycznych

Nastawiasz ogórki na zimę? A może w tym roku przygotujesz fantastyczne ogórki kiszone z miodem? Smakują sto razy lepiej od klasycznych, a wystarczy, że oprócz czosnku, kopru i chrzanu do słoików dołożysz też trochę miodu. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, a w następnym roku z pewnością zwiększysz swoją produkcję. Kiszone ogórki są od wielu lat hitem naszych spiżarni. Możemy nie robić na zimę kompotów i dżemów, ale ogórki muszą być. W końcu, gdzie zimą kupimy tak dobre kiszone ogórki, jak domowe? Są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe, a nawet wartościowsze od surowych ogórków. Dziś proponujemy wam wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnej receptury na kiszone ogórki. Do zalewy dodajcie trochę miodu, a otrzymacie pyszne ogórki kiszone z miodem. Jak obawiacie się, czy wyjdą dobre, nastawcie kilka słoików na próbę. Z pewnością się nie zawiedziecie.

ogórki po cygańsku
02.08.2022 16:43 Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć

Sprawdźcie, jak zrobić ogórki po cygańsku. Przyprawiają o zawrót głowy, a ich smak rozpala zmysły. Po prostu nikt nie może się im oprzeć. Co potrzebujecie do ich przygotowania? Oprócz ogórków przyda się cebula, przecier pomidorowy, miód i kilka składników, które z pewnością macie w kuchennych zapasach. Ogórki są jednymi z najchętniej przerabianymi warzywami na zimę. Zwykle je kisimy, ale też konserwujemy w octowej marynacie. Warto jednak spróbować także innych, ogórkowych przysmaków. My proponujemy dzisiaj ogórki po cygańsku, które zalane są pysznym sosem o słodko-kwaśnym smaku.

Charakterna surówka z ogórków
01.08.2022 14:11 Charakterna surówka z ogórków. Zapomnij o mizerii

Surówka z ogórków zazwyczaj utożsamiana jest z dobrze znaną wielu smakoszom mizerią. Tymczasem surowego ogórka można podać również w stylu azjatyckim — na ostro i z dodatkiem chrupiącego sezamu. Koniecznie wypróbujcie nasz pełen charakteru sos. Jest wyśmienity. Przygotowanie surówki z ogórków nie musi kończyć się podaniem klasycznej mizerii. Zamiast zalewać warzywo śmietaną, dodajcie do niego sos składający się z octu ryżowego, oleju sezamowego i papryki chilli w dowolnie wybranej formie. Będzie pysznie i z charakterem.

Projekt bez tytułu (17)
31.07.2022 18:25 Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy

Mizeria z ogórków gruntowych z pęczkiem koperku i pieprzem to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Ogórki są jędrne, soczyste i pełne smaku, zimą wystarczy dodać do nich kwaśną śmietanę i mamy przepyszny dodatek do kotletów schabowych i innych potraw.Mizeria przygotowana latem z ogórków gruntowych dojrzewających w pełnym słońcu smakuje rewelacyjnie. Zimą niestety kupimy już wyłącznie szklarniowe ogórki, które nie są już tak soczyste i praktycznie nie mają smaku. Jest na to jednak skuteczny sposób- mizeria do słoików na zimę.Przed przygotowaniem mizerii musimy dokładnie umyć i oczyścić ogórki, następnie muszą poleżeć przez dwie godziny w zimnej wodzie. Ten krok jest absolutnie konieczny, ponieważ wtedy ogórki będą najsmaczniejsze i zachowają jędrność aż do następnego sezonu.Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików i zakrętek. Jeśli tego nie zrobimy, najprawdopodobniej wszystkie przetwory będą do wyrzucenia, ponieważ namnożą się w nich bakterie, które były w nieumytych słoikach.

ogórki kiszone
31.07.2022 11:45 Babcie zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki nim wychodziły chrupkie

Babcie zawsze dodawały je do ogórków kiszonych. Dzięki nim wychodziły chrupkie. Chodzi oczywiście o liście czarnej porzeczki, które nadawały ogórkom także ciekawego smaku. Warto więc poeksperymentować z mniej pospolitymi dodatkami, bo przetwory tylko na tym zyskają. Kiszone ogórki od lat są najpopularniejszym przetworem robionym na zimę. Uwielbia je większość Polaków, a kupić takich, jak domowe w zasadzie nie sposób. Na dodatek ich przygotowanie jest całkiem proste. Trzeba tylko wybrać odpowiedniej jakości surowiec, dorzucić kilka składników, zalać solanką i odstawić do ukiszenia. Tradycyjnymi składnikami dodawanymi do kiszonych ogórków są: czosnek, koper i korzeń chrzanu. Niektórzy sięgają też po liście chrzanu, a można także po liście dębu, winorośli, wiśni i czarnej porzeczki. Te ostatnie chętnie wykorzystywały nasze babcie, bo zapewniały ogórkom doskonały smak i lepszą trwałość. Podobnie zresztą działają pozostałe liście.

Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa
30.07.2022 20:18 Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa

Ogórki po indyjsku to propozycja na zimowe przetwory w niezwykłym wydaniu. Cebula, gorczyca i aromatyczna zalewa z dodatkiem orientalnej przyprawy curry sprawią, że ogórki będą absolutnym hitem. Ogórki w zalewie curry pokocha cała rodzina.Ogórki po indyjsku pojawiły się w mojej spiżarni kilka lat temu i od tej pory ciągle do nich wracam. Zimą ogórki w aromatycznej zalewie wykorzystuję do sałatek, zimnej płyty lub dodatek do drugiego dania. Ogórki są również pyszną przekąską w chłodne, zimowe wieczory.Przed przygotowywaniem ogórków po indyjsku pamiętajmy o dwóch bardzo ważnych zasadach: po pierwsze, ogórki gruntowe po umyciu i wyszorowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny, dzięki czemu będą jędrne i soczyste. Do przetworów wybierajmy mniejsze i średnie ogórki.Po drugie- musimy dokładnie umyć i wyparzyć wszystkie słoiki razem z zakrętkami. To konieczny krok, bez którego w przetworach namnożą się bakterie, które zepsują ogórki po indyjsku i każde inne warzywa. Słoiki muszą być sterylnie czyste, wtedy będziemy cieszyć się naszymi przetworami przez wiele długich miesięcy.

Strzelczyk przeszedł sam siebie. Jego sałatka gyros jest inna niż wszystkie
30.07.2022 19:26 Strzelczyk przeszedł sam siebie. Jego sałatka gyros jest inna niż wszystkie

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube podzielił się swoim przepisem na kultową sałatkę gyros z kurczakiem. Sałatka jest niezwykle smaczna i aromatyczna, sekretem jest marynata do mięsa i aksamitny sos. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube podzielił się ostatnio przepisem na sałatkę gyros. Robi ją jednak zupełnie inaczej niż wszyscy, to nie jest sałatka warstwowa z ketchupem, majonezem i kukurydzą. To zupełnie nowy, rewelacyjny smak i sposób podania, rodzina i goście będą zachwyceni.Sałatka gyros przepisu Tomasza Strzelczyka jest najsmaczniejszą sałatką tego typu jaką jadłam. Rewelacyjnie doprawione mięso, świeże warzywa, sałata lodowa i roszponka polane pikantnym sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu i śmietany to doskonałe połączenie.Aby mięso dobrze naszło przyprawami, przygotuj je wcześniej i wstaw do lodówki. Sos przed doprawieniem solą i pieprzem również wstaw na chwilę do lodówki, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. W ten sposób wydobędziesz najlepszy smak.

Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
27.07.2022 15:40 Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową

Pomysł na pyszną, kolorową, pożywną sałatkę? Przygotuj kultową sałatkę jarzynową w niecodziennej, letniej odsłonie. Do sałatki dodaj fasolkę szparagową, majonez natomiast zamień na lekki, kremowy i gęsty jogurt grecki, każdy będzie prosił o przepis.Sałatki jarzynowej nikomu nie trzeba przedstawiać. Była hitem PRL-u i do tej pory trzyma wysoką pozycję w rankingu ulubionych sałatek Polaków. Klasyczną sałatkę jarzynową przygotowujemy zwykle na święta i większe uroczystości, sałatka jarzynowa inaczej sprawdzi się idealnie na kolację w upalny dzień.Sałatka jarzynowa inaczej to letnia wersja kultowej potrawy z dodatkiem fasolki szparagowej i jogurtu greckiego. Sałatka z dodatkiem sezonowych, wygrzanych w pełnym słońcu warzyw i lekkiego zamiennika majonezu dosłownie rozpływa się w ustach.Sałatka jarzynowa inaczej to nie tylko pomysł na pyszną kolację. Sałatka będzie idealna na lunch do pracy i drugie śniadanie. Możemy podać ją również jako dodatek do zimnej płyty podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi, każdy będzie zachwycony jej wyjątkowym smakiem.

Chłodnik z ogórka i botwinki bez gotowania
26.07.2022 23:03 Ekspresowy chłodnik z ogórka i botwinki. Idealny wymarzony przepis na upał

Chłodnik z ogórka i botwinki jest prostym w przygotowaniu i niezwykle orzeźwiającym daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy pogoda nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Nie wymaga gotowania, a jeżeli odpowiednio wcześnie umieścimy składniki w lodówce, chłodny posiłek powstanie niemalże ekspresowo. Koniecznie spróbujcie.Chłodniki to pyszne zimne zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw i nabiału, które doskonale sprawdzają się jako obiad w upalny dzień. W większości przypadków ich przyrządzenie jest szybkie, a tym razem nawet nie wymaga włączania kuchenki. Skusicie się?

Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia?
26.07.2022 17:31 Czy gorzkie ogórki nadają się do kiszenia? Prawda może zaskoczyć

Kupiliście ogórki do kiszenia, a okazały się gorzkie? Nie wyrzucajcie ich. Okazuje się, że taki smak warzywa nie świadczy o jego zepsuciu. Nadal można je ukisić, a goryczka z czasem znika. Wystarczą dwa tygodnie, by przyprawy sprawiły, że ogórki będą smaczne. Gorzkie ogórki nie są smaczne. Nic więc dziwnego, że jeśli takie przypadkiem kupimy, myślimy, że są zepsute. Często je wtedy wyrzucamy. Niestety jest to niepotrzebne marnotrawstwo żywności. Takiego warzywa na surowo nie zjemy, lecz nadal możemy go ukisić, uzyskując zadowalające efekty.

przepis na mizerię z rzodkiewkami
26.07.2022 10:50 Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie

Polecamy świeżą mizerię z rzodkiewkami. Będzie ona przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie, a mianowicie, by obierać ogórek, zaczynając od jaśniejszego końca. Inaczej mizeria może mieć nieprzyjemny, gorzkawy posmak.Mizeria jest jedną z najpopularniejszych surówek znanych nie tylko w naszej kuchni. Jej przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy pokroić ogórek w plasterki, a potem przyprawić i wymieszać ze śmietaną. My polecamy jednak nieco inną wersję mizerii — mizerię z rzodkiewkami. Wyróżnia się apetyczniejszym wyglądem i ostrzejszym smakiem, a jest tak samo łatwa do zrobienia. Zwróćcie tylko uwagę na to, od której strony obieracie ogórki. Pamiętajcie, by zaczynać od ich jaśniejszej strony. Ciemniejsza jest gorzkawa i gdy zaczniecie obieranie, właśnie od tego końca, rozprowadzicie goryczkę po całym ogórku.

Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki
25.07.2022 16:58 Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki. Wszystko przez 1 dodatek

Ogórki po amerykańsku są znakomitą i prostą w przygotowaniu przekąską. Marynowane wraz z papryką zielone warzywo z pewnością spodoba się amatorom domowych przetworów z octu. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci. Sezon na ogórki trwa i warto wykorzystać ten czas na przyrządzenie frykasów, które umilą długie zimowe dni. Jedną z ciekawszych propozycji może być prosta przekąska z dodatkiem papryki. Połączenie marynowanych w soli warzyw z aromatyczną jest niezwykle satysfakcjonujące. Spróbujecie?

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa
24.07.2022 10:51 Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Są chrupiące, jędrne i mają rewelacyjny smak, który zawdzięczają kminkowi, marchewce i papryce. Ogórki będą gotowe już po dwóch miesiącach, a ich przygotowanie zajmie Ci kilka chwil.Lato to idealna pora na domowe przetwory. Ogórki po kaszubsku zachwycają swoim niecodziennym smakiem. Są doskonale doprawione, chrupiące i soczyste, będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych i innych potraw.Przed przygotowywaniem ogórków po kaszubsku dokładnie umyj i sparz słoiki. W przeciwnym razie przetwory po kilku miesiącach mogą się zepsuć. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której ogórki będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu.Ogórki po kaszubsku będą gotowe po dwóch miesiącach marynowania w zalewie. Do ogórków koniecznie dodaj marchew, paprykę, czosnek, koper, gorczycę i kminek, dzięki któremu przetwory mają wspaniały smak.

kiszone ogórki
23.07.2022 15:14 Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie spleśniały w słoiku? Uratuje je 1 szczegół

Sprawdź, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie spleśniały w słoiku. Uratuje je jeden szczegół, którym jest zalewa. Powinna dokładnie przykrywać ogórki, aby powietrze nie miało do nich dostępu. Zobacz, na co jeszcze zwrócić uwagę, żeby kiszone ogórki były w tym roku udane. Kiszone ogórki są jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przetworów. Zimą smakują wyjątkowo dobrze. Wystarczy otworzyć słoik, by odmienić smak kanapek, sałatek czy przygotować pyszną zupę. Choć nastawienie kiszonych ogórków nie jest trudne, to jednak nie za każdym razem możemy się cieszyć prawdziwym sukcesem. Nie zawsze bowiem ogórki wychodzą smaczne, chrupiące i odpowiednio kwaśne. Co gorsza, czasami pojawia się na nich pleśń, która całkowicie je dyskwalifikuje. Sprawdź, co może powodować pleśnienie kiszonych ogórków.

Mizeria z ogórków kiszonych
22.07.2022 10:44 Najlepsza mizeria z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do obiadu

Zapraszamy was na najlepszą mizerię z ogórków kiszonych. Będzie ona idealnym dodatkiem do obiadu, a zwłaszcza do mięsnych dań. Dzięki temu, że nie jest zrobiona ze świeżych ogórków, tylko z kiszonych, jest pełna smaku i o wiele lżejsza dla żołądka. Klasyczną mizerię robi się ze świeżych ogórków. Po obraniu ogórki kroi się w cienkie plasterki, oprósza solą i pieprzem, a na końcu miesza ze śmietaną. Oczywiście jest to przepis podstawowy, bo niektórzy dodają też do mizerii szczyptę cukru czy odrobinę octu, posypują ją koperkiem, a śmietanę zastępują jogurtem naturalnym. A wiecie, że w podobny sposób można zrobić mizerię z kiszonych ogórków?Jak smakuje mizeria z kiszonych ogórków? Ma pełniejszy smak, bo ogórki są kwaśne. Nie trzeba więc już zakwaszać sałatki octem czy sokiem z cytryny. Jest też lżej strawna, ponieważ ogórki kiszone są łagodne dla żołądka, a dodatkowo korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Także naprawdę warto zainteresować się tą wersją mizerii.

kiszenie ogórków
21.07.2022 22:24 Które ogórki są najlepsze do kiszenia? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Wiecie, które ogórki są najlepsze do kiszenia? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu od teraz ogórki kiszone będą wam wychodziły, jak należy. Będą jędrne, chrupiące i pełne smaku. Ogórki przeznaczone do kiszenia nie powinny być świeże i niezbyt duże. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę. Na straganach i w sklepach pojawiają się już pierwsze ogórki gruntowe. Oczywiście do sezonu ogórkowego jeszcze daleko, ale już można nastawić pierwszą partię małosolnych. Warto też dowiedzieć się, na co zwracać uwagę, wybierając ogórki do kiszenia.

obierki po ogórkach
21.07.2022 13:19 Już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Zrobisz z nich niesamowity przysmak

Zostały ci obierki z ogórków? Możesz zrobić z nich niesamowity przysmak. Przygotuj go raz, a już nigdy nie wyrzucisz obierek po ogórkach. Octu z obierek po ogórkach, bo o nim mowa, możesz używać jako zamiennika na przykład octu jabłkowego, ale nie tylko.Gdy robisz mizerię, zwykle zostają ci obierki po ogórkach. Są piękne, zielone i mają orzeźwiający zapach. Aż szkoda je wyrzucać. Jednak na szczęście można zrobić z nich coś przydatnego, a mianowicie ocet.Ocet ogórkowy ma przyjemny, zielonkawy kolor i ładny zapach. Można go używać do sałatek czy sosów zamiast octu winnego, czy jabłkowego. Jednak doskonale sprawdzi się też w roli toniku do twarzy. Odświeży i oczyści cerę jak mało który środek.

kiszenie ogórków
19.07.2022 19:35 Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku? 1 zasada jest kluczowa

Sprawdźcie, jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku. Kluczowa jest tu jedna zasada, a mianowicie jakość ogórków. Wiadomo przecież, że ze słabej jakości surowca, nie uda się otrzymać dobrego produktu. Najlepiej więc kupić ogórki u zaufanego sprzedawcy. A jeśli takiego nie macie, podpowiemy wam, na co zwrócić uwagę wybierając ogórki do kiszenia. Ile razy wam się zdarzyło, że nastawiliście kilkanaście słoików ogórków do kiszenia, a gdy otworzyliście je zimą, ogórki były puste w środku? To bardzo przykre uczucie, bo włożyliście w ich przygotowanie sporo serca, czasu i pieniędzy, a teraz nadają się co najwyżej do zupy. O chrupaniu ogórków na przekąskę nie ma mowy, bo te po prostu są miękkie. Dlaczego kiszone ogórki nie wyszły? Przecież staraliście się, jak mogliście — ogórki i słoiki były dobrze umyte, dodaliście do nich sporo przypraw. Najprawdopodobniej zaważyło najważniejsze, czyli jakość ogórków. Bo tak, jak nie z każdej mąki będzie chleb, tak nie z każdych ogórków gruntowych będą ogórki kiszone. Sprawdźcie więc, jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia.