Chcesz szybko upiec ciasto, które jest pyszne i wyjątkowe? W takim razie zerknij na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Poleca ona recepturę na ciasto półkruche ze śliwkami. Zrobisz je raz- dwa, a wypiek zachwyci smakiem.
Wyciskasz cytrynę? Zapomnij o tej siłowej czynności i poznaj dwa sposoby, dzięki którym sok z cytryny otrzymasz znacznie łatwiej. O tym, jak to zrobić, dowiesz się, sprawdzając nasze sztuczki kuchenne, które umieściliśmy w dalszej części artykułu.
Masz ochotę na pyszny rarytas z jabłkami? W prosty sposób zrobisz mięciutkie bułeczki z jabłkami. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk zapewnia doskonały efekt na talerzu i kusi smakiem.
Gruszki w occie to klasyczne zestawienie z kategorii kuchni nietypowej. W swoim przepisie siostra Anastazja pokazuje kanoniczną postać tego przetworu. To idealna zakąska, którą można zajadać wprost ze słoika.
Dereń jadalny jest już dostępny. Ten niedoceniany w Polsce owoc ma wiele cennych właściwości i kosztuje grosze, a w Europie Zachodniej trzeba za niego zapłacić spore pieniądze. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego jest aż tak wartościowy i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.
Jesień to idealny moment, by przygotować przetwory na zimę. Dlatego warto już teraz przyrządzić znakomity dżem z pigwy i gruszek. Słodko-kwaśny rarytas wzbogaci smak wielu dań.
Jesienią z jabłoni zbieramy ostatnie owoce. Warto w tym czasie pamiętać o zabiegu, który zaważy na przyszłorocznych plonach. Dzięki niemu czeka nas urodzaj jabłek.
Okazja dla spekulantów i gratka dla miłośników zdrowego żywienia. Dereń to kolejny produkt, który w Polsce występuje tak powszechnie, że prawie go nie zauważamy. A powinniśmy doceniać go co najmniej tak, jak robi się to na Zachodzie.
Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.
Kilka lat temu wielką karierę zrobiło w Polsce słowo „jesieniara”, znaczące miłośniczka jesieni. Oto więc przepis na kotlety dla prawdziwych jesieniar i jesieniarzy. Uwaga! Nie jest to dyniowa latte.
Biedronka nie przestaje zadziwiać kolejnymi promocjami. Takiej ceny masła nie było od lat, a to niejedyna promocja, jaką przygotowała popularna sieć. Jeśli więc masz kartę Moja Biedronka i nie zrobiłeś jeszcze zakupów, warto się pospieszyć. Oferta obowiązuje wyłącznie w dniu dzisiejszym lub do wyczerpania zapasów.
Czy wiesz, że można przygotować dżem bez cukru? Takie przetwory wyjdą nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Koniecznie czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jak zrobić ten specjał. Uważaj, bo znika do ostatniego słoiczka.
Oto przepis na genialny sok na odporność. Nadaje się jako napój dla małych dzieci w zastępstwie za kupne soczki. Jednak przypadnie do gustu wszystkim, małym i dużym. To doskonała domowa multiwitamina.
Owoce i warzywa nie zawsze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Niektóre z nich szkodzą nam zimą. Dlatego podpowiadamy, których owoców i warzyw unikać w zimowej diecie. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Setki kilogramów warzyw i owoców kwestionują przedstawiciele inspekcji rolno-spożywczych na warszawskich giełdach. Chodzi przeważnie o sposoby, w jakie oznaczony jest sprzedawany towar. Czasem jednak problemy dotyczą też jakości produktów.
Niektórzy sięgają po kompot przy każdej nadarzającej się okazji, ale w wielu domach to zaledwie odświętny napój. Może kogoś przekona więc taki prosty przepis na szybki, jednocześnie rozgrzewający i odświeżający napój. Jego atutem jest, że nie zawiera grama dodanego cukru.
Właśnie zakończył się okres wegetacyjny borówki amerykańskiej. Jeżeli uprawiasz te owocowe krzewy, koniecznie dowiedz się, co zrobić z borówką jesienią. Jedna czynność zagwarantuje, że jesienią krzewy obrodzą, jak nigdy.
Jesień to idealna pora na sezonowe przysmaki, jak grzyby, dynia, śliwki, jabłka, czy gruszki. Z tych ostatnich zrobisz wyśmienity deser dla całej rodziny. To ciasto gruszkowe jest banalne w przygotowaniu, a smakuje tak, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.
Najzdrowszy owoc może rosnąć obok ciebie, a ty zupełnie nie masz o tym pojęcia. Jest bogaty w witaminy i cenne wartości odżywcze, które są niezbędne dla twojego organizmu. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi, a przy okazji poznasz sposoby na przygotowanie z niego znakomitych przysmaków.
Smaczny, zdrowy i łatwo dostępny. Zdecydowanie warto znać ten owoc! Niektórzy wciąż mylą go z pomidorem, a jest znany pod trzema nazwami - kaki, persymona oraz chińska śliwka. Jego właściwości zrobią wrażenie niemal na każdym.
Podczas zimy nie zapomnij o budowaniu odporności. Najlepszym sposobem będzie jedzenie owoców. Dowiedz się, jakie owoce należy jeść zimą oraz jakich witamin ci dostarczą.
Jeśli twoja rodzina uwielbia dżem, koniecznie musisz przygotować ten z przepisu. Przetwory przygotowane z tego owocu przebiją wszelkie inne. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi oraz poznasz przepis na dżem.
Muszki owocówki zaatakowały twoją kuchnię? Poznaj domowy i skuteczny sposób, a pozbędziesz się ich raz-dwa. Ta nieskomplikowana metoda ochroni twoje owoce, warzywa, ale i inne produkty spożywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Śliwki najlepiej smakują jesienią. Jak przechowywać śliwki, by służyły nam jak najdłużej? Warto poznać sposób z dawnych czasów. Może wprawić nas w osłupienie, ale jest skuteczny.
Codziennie w sklepie mijamy półki z tym owocami. Przeważnie zamknięte w słoiczkach, nie zwracają na siebie uwagi. Jednak warto po nie sięgnąć i włączyć do diety. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.
Śliwkami i jabłkami żegnamy sezon na polskie owoce prosto z drzew i krzewów. Aby uświetnić to pożegnanie, proponujemy proste ciasto śliwkowe. Nazywamy je sypanym i to słowo dobrze podkreśla prostotę tego przepisu.