Zupa ogórkowa ma wielu zwolenników. Należę do nich ja i moja rodzina. Polecam przepis mojej mamy na tę smaczną zupę. Do zupy ogórkowej dodaje pewien składnik, który kiedyś mnie śmieszył. Teraz bez niego nie wyobrażam sobie ogórkowej.
Ciasto ze śliwkami teraz będzie smakowało najlepiej. Drożdżowe, które pamiętam z domu, nie wymagało wyrabiania, więc robi się je sprawnie i szybko. Przepis babci nigdy mnie nie zawodzi, a goście jedzą z zachwytem.
Czy lubicie ciasta? Jeśli jesteście łasuchami to mam dla was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Wystarczą zaledwie 4 składniki, na które wydasz niewiele pieniędzy. Te ciasto bez pieczenia zrobisz w dosłownie kilka chwil. Warto przygotować je i zaskoczyć pysznym smakiem swoich bliskich.
Ketchup zwykle jest przygotowywany z pomidorów. Gdy robimy go w domu, czasem używamy cukinii. Jednak moja mama sięga po zupełnie inne warzywo. Domowy ketchup z niego jest wyjątkowo smaczny. Rodzina nie chce jeść już innego.
Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych zup. Jednak przygotowana ze świeżych pomidorów staje się prawdziwym rarytasem, którym nie pogardzi żaden smakosz. Polecamy przepis na tę wyborną zupę od kucharza Tomasza Strzelczyka. Podczas gotowania jest istotna jedna kwestia. Koniecznie trzeba o niej pamiętać.
Czy lubicie smak mizerii? Ja za nią przepadam i dlatego przygotowuję mizerię do słoików na zimę. Sprawdza się o każdej porze roku i smakuje wybornie. Polubią ją nie tylko dorośli, ale też dzieci. W moim domu jest prawdziwym rarytasem.
Surówka z ogórków jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Pasuje idealnie do posiłków, gdy żar leje się z nieba. Ogórki orzeźwiają i nawadniają. Polecamy przepis Roberta Makłowicza na surówkę z ogórków. Znany kucharz dodaje do niej superzdrowy składnik.
Soczyste udka są smacznym pomysłem na rodzinny obiad. Jednak jak uzyskać wyjątkowy smak i soczystość? Wszystko zależy od jednego składnika. Moja babcia nigdy się go nie pozbywała. Robiła marynatę do kurczaków, które uwielbiała całą rodzina.
Czy masz ochotę na pyszny, ale też zdrowy deser? Masz zamiar zgubić też kilka nadprogramowych kilogramów? Jeśli tak, to mamy dla ciebie przepis na deser, jak marzenie. Przygotuj go, ciesz się smakiem i zadbaj o linię.
Czy lubicie jeść, ale chcielibyście zrzucić zbędne kilogramy? Jeśli tak, to polecam wam zupę, którą od dawna gotuję. Jest smaczna, pożywna i sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Wszystko dzięki warzywu, które często gości na polskich stołach.
Czy brakuje wam czasem czasu i pomysłów na gotowanie? Jeśli tak, to polecam przepis na szybki obiad. Dzięki niemu przygotujesz posiłek i zaoszczędzisz czas. Potrzebujesz 4 składników, by przyrządzić szybki i smaczny obiad.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców. Warto sięgać po cukinie i włączać ją swojego jadłospisu. Polecam kotlety z cukinii. Dodatek pewnego smacznego produktu do panierki sprawia, że są one prawdziwym rarytasem. Przepis na te kotlety z cukinii dostałam od znajomej kucharki.
Czy marzy wam się pyszny deser? Polecam doskonały przepis na najlepszy galaretkowiec. Wystarczą zaledwie 3 składniki i deser będzie gotowy. Polubią go nie tylko dzieci. Za tym galaretkowcem przepadają też dorośli.
Kukurydza często gości latem w naszych jadłospisach. Jednak zwykle ją gotujemy i podajemy z odrobiną soli i z masłem. Kucharz Piotr Ogiński poleca zupełnie inny, ale pyszny sposób na przyrządzenie kukurydzy. Spróbuj, bo świetnie smakuje i tak tez wygląda.
Kotlety schabowe to już klasyka kuchni polskiej. Bywają przyrządzane na co dzień i od święta. Receptury na to lubiane danie obiadowe są przekazywane często z pokolenia na pokolenie. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma własny patent na schabowe. Polecamy przed smażeniem wykonać czynności, które sprawią, że kotlety schabowe będą jeszcze bardziej soczyste.
Leczo można przygotować również w piekarniku. Nie wymagający pilnowania patelni patent Ewy Wachowicz spodoba się tym, którzy lubię sprawne gotowanie. Warzywa będą chrupiące, a pieczarki i kiełbasa aromatyczne. Czego chcieć więcej?
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Pięknie pachnąca, delikatna wersja z dodatkiem budyniu zachwyci was prostym wykonaniem i niepowtarzalnym smakiem. Dawno nie jedliście tak przyjemnego dania.
Kiszone winogrona zachwycą was od pierwszego kęsa. Proste wykonanie i nietuzinkowy smak rarytasu sprawiają, że już od dłuższego czasu wybieram go zamiast oliwek. Musicie spróbować.
Twoje kotlety mielone mogą być smaczniejsze i bardziej sycące. Wystarczy, że, podobnie jak Karol Okrasa, zastąpisz bułkę kaszą jęczmienną. Przepis kucharza jest bardzo prosty, a efekty zachwycają. Spróbujecie?
Pierogi ze śledziem wprawiły moich bliskich w osłupienie. Początkowo sceptyczni względem mojego pomysłu, spróbowali i zmienili zdanie. Smakowało im, a na drugi dzień nic nie zostało.
Naleśniki można przygotować nawet bez mleka. Zastąpcie je kefirem, a uzyskacie rozpływający się w ustach i lekki niczym chmurka przysmak. Odkąd spróbowałam, wciąż wracam do tego przepisu.
Od dziecka najlepszy rosół w rodzinie gotowała moja ciocia. Dzięki prowadzeniu gospodarstwa miała dostęp do świeżych i zawsze dobrej jakości składników. Swoją popisową zupę robiła jednak na produkcie, o którym wiele osób w dzisiejszych czasach nawet nie pomyśli. To właśnie jemu potrawa zawdzięczała intensywny smak.
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz zamiast duszenia zawijasów z kapusty w sosie pomidorowym wybiera zapiekanie ich z dodatkiem żuru. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Sernik bez twarogu i glutenu wciąż może być smaczny. Anna Lewandowska korzysta ze zdrowej kaszy i dodaje masło orzechowe, które sprawia, że deser nabiera bardzo przyjemnego smaku. Wykonanie wcale nie jest skomplikowane.
Uwielbiam ogórki kiszone i zdecydowanie chętniej sięgam po nie niż po małosolne. Babcia nauczyła mnie jak je przygotować, by zawsze się udały. Jej sekretem było odpowiednie przygotowanie solanki. Różnicę zobaczycie już na etapie kiszenia.
Ogórki kiszone warto przygotować właśnie teraz. Jeśli przypadkiem jesteście nad morzem, możecie się pokusić o sporządzenie znakomitej wersji kołobrzeskiej. Od nastawianych tradycyjnie kiszonek różnią się jedynie zalewą. Słoiki wypełnia się solanką z lokalnego źródła, z którego każdy może skorzystać. Ja już swoją porcję przywiozłam i czekam na efekty.
Prażuchy ziemniaczane często gościły w domu mojej babci. Proste danie pochodzące z Lubelszczyzny zostało już trochę zapomniane. Warto je przypomnieć, bo syci na długo i jest niesamowicie smaczne. Zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil.
Kluski są świetnym dodatkiem od niejednego obiadu. Wykonanie ich jak za dawnych lat — z kaszy jaglanej — sprawi, że uzyska się efekty, o jakich trudno marzyć przy kopytkach czy innych ziemniaczanych przysmakach. Pozycja obowiązkowa do spróbowania.