Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki rosół jadałam przed laty u cioci na wsi. Gotowany był na zaskakującym składniku. Smak tej zupy zachwyca do dziś

Taki rosół jadałam przed laty u cioci na wsi. Gotowany był na zaskakującym składniku. Smak tej zupy zachwyca do dziś

Rosół na kościach
Screen z filmu na kanale YouTube YouTube Policzona Szama

Od dziecka najlepszy rosół w rodzinie gotowała moja ciocia. Dzięki prowadzeniu gospodarstwa miała dostęp do świeżych i zawsze dobrej jakości składników. Swoją popisową zupę robiła jednak na produkcie, o którym wiele osób w dzisiejszych czasach nawet nie pomyśli. To właśnie jemu potrawa zawdzięczała intensywny smak.
 

Przepis na rosół na kościach gotowany

Najsmaczniejszy rosół, jaki jadłam w życiu gotowany był na kościach. Ciotka zawsze nastawiała go w sobotę, wykorzystując schabowe resztki i świeże jarzyny. Intensywny aromat roztaczał się po całym domu. Warto spróbować, bo smak jest nie do opisania.

Składniki:

  • 1-1,5 kg kości wołowych lub z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek pora, najlepiej biała część
  • 1 większa cebula
  • 1 spory liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka lubczyku lub domowe maggi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda

Lista składników, jak widzicie, nie obejmuje trudnodostępnych produktów. Pełny opis procesu przygotowania znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej się pod zdjęciem.

Rosół na kościach jest pyszny.jpg
canva/zkruger
Babcia zdradziła mi sposób na domowe przetwory. To, co robi z nakrętkami jest genialne, żałuję, że wcześniej tego nie znałam

Jak przygotować rosół na kościach? Przepis jest bardzo prosty

Kości przenosimy do dużego garnka i zalewamy je zimną wodą. Wrzucamy przyprawy w kawałku. Gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny, na 60 minut przed końcem przyrządzania dodając lubczyk i trochę natki pietruszki wraz z gałązkami.

Dodajemy też opaloną w płomieniu palnika cebulę oraz obraną marchew i pietruszkę. Skórki jarzyn możemy zachować do przygotowania bulionu resztkowego (mrozimy w szczelnym woreczku). Na koniec rosół na kościach odcedzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół na kościach gotowany?

Danie świetnie smakuje z makaronem krajanką i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Warto też dodać pokrojoną w talarki marchew, która została nam z gotowania. Nie jest to jednak konieczne, bo sprawdzi się też jako składnik warzywnego pasztetu.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszny rosół. Szczególnie polecamy bezmięsną odsłonę, której smak wcale nie ustępuje klasycznym wersjom. Sprawdźcie też koniecznie pyszny rosół z kaczki — zachwyci nawet sceptyków.

Rosół na kościach gotowany warto wekować.jpg
canva/fotogal