Dżem z agrestu jest świetnym dodatkiem do wypieków i deserów. Przygotowanie lekko kwaskowego owocowego przysmaku do niedawna wydawało mi się trudne. Jednak, gdy babcia wyjawiła mi przepis, okazało się, że to bułka z masłem. Wystarczy jeden dodatek i odrobina cierpliwości. Efekty są znakomite.
Bób pojawia się na krótko i dotychczas niespecjalnie się nim interesowałam. Moja przyjaciółka pokazała mi jednak świetny przepis na letnie pierogi z jego udziałem. Dodatki, które zaproponowała, sprawiły, że teraz nie wyobrażam sobie, bym nie przygotowała ich ponownie.
Purée z selera jest o niebo lepsze od ziemniaczanego. Odkryłam je już jakiś czas temu i od tamtej pory nie wracam do klasyki. Delikatniejszy i bardziej bogaty smak bulwy selera pasuje do wielu obiadowych klasyków.
Rosół kochamy za jego smak i wyjątkowe właściwości. Rozgrzewa, leczy i jest bardzo pożywny. Ta jedna z ulubionych zup Polaków gości na naszych stołach nie tylko w niedzielę. Jednak z jakiego mięsa ugotować najlepszy rosół? Pewnie każdy ma swoje preferencje. W mojej rodzinie sprawdza się tylko jeden zestaw.
Upały bywają dla nas uciążliwe. Szukamy ochłody i napojów, które ugaszą pragnienie w gorące dni. Często sięgamy po kawę, ale jaką wybrać, by była najlepsza, gdy żar leje się z nieba? Sięgnijmy po wyjątkową kawę Cold Brew. Niezwykły sposób jej przyrządzenia przyniesie spektakularne efekty.
Dziś wypada Międzynarodowy Dzień Sernika. Najlepiej uczcisz go przygotowując pyszny sernik dla całej rodziny. A, że za oknem dość ciepło, proponujemy szybki i prosty sernik na zimno. Przygotujesz go z zaledwie dwóch składników, a orzeźwi i zaspokoi apetyt na słodkie, jak mało co.
Sałatka grecka jest sycąca i pełna smaku. Znakomite połączenie lekko słonego sera, soczystych oraz dojrzałych, letnich warzyw nie obejdzie się jednak bez dobrego doprawienia. Konieczne jest oregano, które sprawi, że potrawa nabierze niesamowitego aromatu, a wy poczujecie się jak na prawdziwych greckich wakacjach. Spróbujecie?
Znudziła wam się zupa pomidorowa i ogórkowa? Jeśli tak- to mam dla was przepis na pyszną zupę marchewkową z ziemniakami. Jest smaczna i dodaje nam energii. Będzie idealna na letni obiad. Szybko ją przygotujesz w swojej kuchni.
Patisony z wyglądu przypominają latający spodek i spokrewnione są z dyniami. Jednak bywają dużo od nich smaczniejsze, podobnie jak od cukinii. W polskiej kuchni nie są zbyt popularne, a szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywa. Polecamy doskonały przepis na patisony w zalewie curry. Nie będziesz mógł się oderwać od tego dania.
Cukinia nie musi być tylko dodatkiem do letnich surówek czy lądować jedynie na naszych grillach. Można z niej przygotować pyszny pasztet. Dawniej jadałam go latem na wakacjach u babci. Ostatnio znalazłam jej notatkę z przepisem na pasztet z cukinii. Receptura z dawnych lat zachwyci każdego.
Kalafior ma wiele zastosowań w polskiej kuchni. Można go ugotować i podawać jako dodatek do obiadu, czy dodać go do sałatki. Z kalafiora warto też przyrządzić pyszną zupę. Polecam przepis mojej bratowej, która ziemniaki zastąpiła niezwykle zdrowym produktem. Ta zupa kalafiorowa będzie smakowała całej rodzinie.
Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce.
Czarna porzeczka ma wielu wiernych fanów. Te sezonowe owoce mają charakterystyczny smak i wiele właściwości leczniczych. Czarną porzeczkę warto wykorzystać do przygotowania wyjątkowego dżemu. Moja babcia robi go najlepiej. Sekret smaku tkwi w proporcjach słodko-kwaśnego smarowidła.
Leczo jest smacznym i lubianym daniem jednogarnkowym. Syci, rozgrzewa i daje też wiele kulinarnych możliwości. Polecamy przepis na to smaczne danie z dodatkiem ananasa, który podkręci smak lecza i doda mu soczystości. Takie egzotyczne leczo będzie smakować całej rodzinie- na pewno sięgną po dokładkę.
Czy szukacie może pysznego przepisu na surówkę do letniego obiadu? Polecamy znakomitą niemiecką surówkę z cukinii. Wykorzystaj to smaczne oraz zdrowe warzywo i przygotuj orzeźwiający przysmak, który zachwyci całą rodzinę.
Babka ziemniaczana jest przysmakiem, który często gości w podlaskiej kuchni. To pyszne i pożywne danie ma swoich wiernych fanów, którzy przepadają za smakiem babki ziemniaczanej. Ten smak można jeszcze podkręcić. Przed samym upieczeniem dodajemy bardzo zdrowy składnik. Wypróbuj patent na wyborną babkę ziemniaczaną.
Ogórki kiszone są ulubioną kiszonką Polaków. Pyszne i chrupkie ogórki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek. Pasują też jako przekąska i dostarczają nam wielu cennych witamin. Karol Okrasa korzysta z tricku babć podczas przyrządzania ogórków kiszonych. Ważne są liście, które dodaje do słoików- zobacz, jakie daje znany kucharz.
Kopytka są świetną propozycją na smaczne danie obiadowe. Można podawać je samodzielnie albo serwować jako dodatek do mięs i sosów. Jednak, co zrobić, by kopytka nie wyszły zbyt twarde? Mamy na to sprawdzony sposób. Wystarczy dodać odrobinę najstarszej kaszy, która jest dostępna na rynku.
Ogórki kiszone są wszystkim doskonale znane. To pyszna i zdrowa kiszonka, która króluje na polskich stołach. Jednak my polecamy ogórki w pomidorach. Są wyjątkowo smaczne i warto je przyrządzić. Najlepiej od razu więcej, bo cieszą się ogromnym powodzeniem- są pyszne.
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe, woda po nich również. Stosowana jest też jako naturalny napój izotoniczny. Dlatego nie warto jej wylewać do zlewu. Teraz użyj wodę z ogórków kiszonych do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste.
Zupa ziemniaczana jest niesamowicie smaczna. Jej wykonanie wymaga zaledwie kilku niedrogich składników i nie zajmuje wiele czasu. Będzie dobrą alternatywą krupniku czy pomidorowej. Musicie spróbować — wasza rodzina ją pokocha.
Rosół z kury będzie idealny na niedzielny obiad. Przepis z 1871 roku, który przekazała mi moja babcia, do dziś zachwyca wiele osób. Wykonanie nie jest skomplikowane, a składniki można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Musicie spróbować.
Placki ziemniaczane to kulinarna pokusa, której trudno się oprzeć. Jednak czy można przyrządzić placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Jak najbardziej! Wystarczą ziemniaki i tylko jeden trik, który sprawi, że to danie będzie smakować całej rodzinie. Warto go wypróbować w swojej kuchni.
Cukinia jest smaczny warzywem o delikatnym orzechowym smaku. Pasuje do zapiekanek, sałatek oraz na grilla. Jednak my polecamy przepis na obiad z cukinii. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłeś. To proste i pożywne danie smakuje nie tylko dorosłym, ale przepadają za nim też dzieci.
Na polskich stołach przeważnie królują placki ziemniaczane oraz te z cukinii. Istnieją jednak o wiele ciekawsze opcje. Placki z patisonów są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Idealnie sprawdzą się jak ciepła przekąska, a nawet letni obiad. Doprawione odrobiną czosnku warzywo mile was zaskoczy i na długo wyprze pomysł przygotowywania placków z innych warzyw.
Kurczaki w panierce z KFC mają wielu zwolenników. Zachwyca ich smak dania i wyjątkowo przyrządzona panierka. Jest ona pomarszczona i pyszna. Jak zrobić panierkę rodem z KFC? Jedna czynność ma kluczowe znaczenie. Koniecznie o niej pamiętaj.
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letnich obiadów. Można z niej też przyrządzać sałatki. Jednak, co zrobić, żeby fasolka zachowała zielony kolor? Znany kucharz zdradził patent na gotowanie fasolki. Dzięki temu jej kolor będzie wyjątkowo świeży i intensywny.
Zupa pomidorowa nie zawsze musi być serwowana na ciepło. Niedawno zrobiłam hiszpańską odsłonę dania ze świeżych, dojrzałych w słońcu warzyw, czyli gazpacho. Podawana niczym chłodnik potrawa zachwyciła wszystkich domowników. Spróbujcie i wy.