Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Konserwa tyrolska
03.05.2021 02:00 Przepis na domową konserwę tyrolską

Konserwa tyrolska wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa, wycieczek i koloni. To sprawdzona przekąska, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Mało kto spodziewałby się, że bez większych problemów można przygotować ja samodzielnie.Kanapki z jej dodatkiem zachwycą amatorów mięsnych specjałów. Jeśli jednak szukasz czegoś wegetariańskiego, lecz o podobnej konsystencji do smarowania chleba, koniecznie sprawdź nasz przepis na bezmięsny pasztet lub obłędną pastę jajeczną z kiszonym ogórkiem.

pampuchy
03.05.2021 02:00 Przepis na kultowe pampuchy

Pampuchy to danie, które nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Słynne kluski od lat cieszą się niezmienną popularnością. Danie jest znane również pod innymi nazwami. Inaczej mówi się na nie pyzy lub parowańce. Bułki na parze można podawać na słodko np. z dodatkiem sezonowego dżemu lub owoców oraz na słono np. w towarzystwie sosu. Potrawa doskonale się również sprawdzi jako dodatek do mięs.Jesteś ciekawy, jaki pomysł na kultowe pampuchy ma Ewa Wachowicz. Gwiazda Polsatu zna się na gotowaniu jak mało kto. Od lat prowadzi programy kulinarne, a niedawno otworzyła swoją restaurację w Krakowie!Przepis Ewy Wachowicz na pampuchyLista składników:500 g - mąki pszennej1 szklanka - mleka3 łyżki - stopionego masła30 g - drożdży2 - jajkaundefinedszczypta soliundefinedszczypta cukruSposób wykonania:Rozpuść w mleku drożdże, a następnie dodać do nich szczyptę cukru oraz mąką (taką ilość, aby rozczyn miał konsystencję śmietany). Odstaw danie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu.Wyrabiaj go do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj do niego masło, szczyptę soli i wciąż wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia.Z gotowego ciasta uformuj kule, a następnie ułóż je na stolnicy. Ustaw je w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zacznie rosnąć, zacznij gotować je parze. Pampuchy możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.Sposób przygotowania kultowych pampuchów znajdziesz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.Na naszej stronie znajdziesz również inne interesujące przepisy. Pisaliśmy m.in. o recepturze na konserwę tyrolską oraz na niezapomniane szare kluchy.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:W jaki sposób powinno się jeść bób?Co zrobić, aby ciasto na pierogi było elastyczne?Przepis na napój z natki pietruszkiżródło: ewawachowicz.pl/ wikipediaZapraszamy na nasz Instagramundefined

Buraki w zdrowej odsłonie
02.05.2021 02:00 Pyszny i zdrowy koktajl z buraka

Smakowite buraki są wyjątkowym warzywem, które świetnie smakuje i dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Z pewnością warto dodać je do codziennego jadłospisu. Najłatwiej zrobić to za sprawą pysznego koktajlu.

Racuchy wyjdą obłędnie
02.05.2021 02:00 Przepis na puszyste racuchy

Bez wątpienia racuchy można zaliczyć do grona kultowych smakołyków. Wielu smakoszy wspomina je z nostalgią i uznaje wyborne placki za jeden z najlepszych łakoci czasów dzieciństwa. Puszyste i kuszące racuchy można z łatwością przygotować w domowym zaciszu.

Pyzy z mięsem
02.05.2021 02:00 Przepis na niezapomniane pyzy z mięsem

Pomimo ogromnej popularności zagranicznych potraw, wiele osób w dalszym ciągu chętnie sięga po klasyki polskiej kuchni. Pyzy z mięsem to tradycyjna potrawa, która pochodzi z Wielkopolski.Proste, tanie, syte i smaczne kluski to ideał, który warto przygotować choćby z okazji rodzinnego obiadu! Nie mamy wątpliwości, że podbije niejedno podniebienie! Poniżej podajemy przepis na tę potrawęPrzepis na tradycyjne pyzy z mięsemSkładniki na ciasto:1,5 ziemniaków3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajkosól i pieprz do smakuSkładniki na farsz:400 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula3 ząbki czosnku1 jajko1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka majeranku3 łyżki bułki tartejolej do smażeniasól i pieprzSposób wykonania:Obierz i umyj ziemniaki, a następnie podziel je na dwie porcję: połowę zetrzyj tarce, a drugą ugotuj w osolonej wodzie i po ostudzeniu przeciśnij przez praskę. Surowe starte ziemniaki dodaj do ugotowanych i dokładnie wymieszaj.Do masy ziemniaczanej wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pieprz i sól, wbij jajko, a następnie zabierz się za wyrobienie ciasta. Przygotuj farsz.Zmiel mięso w maszynce. Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy ta pierwsza się już zeszkli, dodaj do niej zmielone wcześniej mięso. Dopraw je tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smaż przez kilka minut. Po usmażeniu wbij do niego jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.Uformuj kulki z ciasta ziemniaczanego. Spłaszcz je i dodaj do ich środka farsz mięsny. Ulep z nich podłużne kluski. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 8 - 10 minut po wypłynięciu. Smacznego! Sposób przygotowania pyz z mięsem obejrzysz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.Na naszej stronie znajdziesz inne wyborne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno zdradzaliśmy m.in. recepturę na czarne kluski oraz bryzol wołowy.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis Ewy Wachowicz na miękkie kotlety schaboweJakich produktów nie łączyć ze sobą podczas grillowania?Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytrynąźródło: wikipedia/ hapsZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

02.05.2021 02:00 Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane

Gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Przeważnie danie bazuje na mięsnym farszu. Jednak nie oznacza to, że gołąbków nie można przygotować również w bezmięsnej odsłonie.

Czarne kluski
01.05.2021 02:00 Przepis na niezapomniane czarne kluski

Czarne kluski są jedną z najpopularniejszych potraw na Górnym Śląsku, ale są także doskonale znane w innych regionach Polskie. Danie przygotowuje się z surowych oraz ugotowanych ziemniaków. Proste, tanie i smaczne danie będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub same w sobie sytą i smaczną potrawą. Tradycyjnie podawano je z wieloma wybornymi dodatkami.

Kasza manna z syropem
01.05.2021 02:00 Kasza manna z sokiem malinowym - śniadanie rodem z PRL-u

Kasza manna dawniej cieszyła się ogromną popularnością. Przeminęła ona wraz z czasami PRL-u. Jednak nie oznacza to, że nie ma już miłośników tego niecodziennego specjału. Wiele osób z miłą chęcią spałaszowałoby kaszę manną jak za dawnych lat.

Zalewajka
30.04.2021 02:00 Przepis na niezapomnianą zalewajkę

Zalewajka wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiły się już w XIX wieku. Warto podkreślić, że w tamtej części Polski podstawą diety były ziemniaki. Są one również jednym ze składników zalewajki.Zupa doczekała się nawet wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Trafiają na nią tylko potrawy z historią i długą tradycją. Jadły ją już nasze babcie i prababcie, teraz my możemy ją "pokazać" młodemu pokoleniu.Pomimo nowych wciąż zmieniających się mód i przyzwyczajeń, warto pamiętać o tradycyjnych polskich potrawach i próbować "ocalić je od zapomnienia" pokazując je choćby naszym dzieciom.Poniżej przypominamy przepis na niezapomnianą zalewajkę. Jesteśmy ciekawi, czy to właśnie z niego korzystały Wasz babcie?Przepis na zalewajkęSkładniki:2 l wody1/2 l żurku700 g ziemniaków200 g wędzonego boczku + 50 g do podsmażenia2 cebule3 ząbki czosnkukilka suszonych grzybów2 liście laurowe3 ziarenka ziela angielskiego1/4 łyżeczki majerankusól i pieprz do smaku2 łyżki oleju3-4 łyżki śmietany 18%Sposób wykonania:Namocz kilka suszonych grzybów. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę, a czosnek i cebulę posiekaj. Podsmaż tę drugą na rozgrzanym oleju. Pokrój dobrej jakości boczek w cienkie paski lub kostkęWłóż do wrzątku pokrojone ziemniaki, podsmażoną cebulkę, pokrojony boczek, liść laurowy, ziarna angielskiego i namoczone wcześniej grzyby. Wszystkie składniki gotuj na średnim ogniu. W drugim garnku wymieszaj żur ze śmietaną oraz posiekanym drobno czosnkiem.Gdy ziemniaki będą lekko twarde, dodaj do gotującej się zupy żur. Zalewajkę dopraw do saku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut, aż do momentu, gdy ziemniaki staną się odpowiednio miękkie. Smacznego!Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na pyszne potrawy. Pisaliśmy m.in. o tradycyjnych szarych kluchach oraz podawaliśmy przepis na pampuchy.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis Michała Toczyłowskiego na pyszne młode ziemniaki z bobem i botwinkąPrzed majówką Lidl przygotował specjalną ofertęZalety mleka w proszkuźrodło: wikipedia/ zajadam Zapraszamy na nasz Instagram

Kartacze są proste w przygotowaniu
29.04.2021 02:00 Przepis na tradycyjne kartacze

Smakowite kartacze są jedną z tych potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadaliby ten niecodzienny specjał. Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Mniszek lekarski w formie miodu
29.04.2021 02:00 Przepis na miód z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski w formie miodu? Nic nie stoi na przeszkodzie. W sklepach produkt dostaniemy za około 50 złotych. Nie da się ukryć, że jest to dosyć dużo pieniędzy, jak za słoik miodu. Na szczęście możemy zrobić go samodzielnie.

Cynaderki
29.04.2021 02:00 Przepis na pyszne cynaderki

Cynaderki to ładna nazwa na nerki. Dzisiaj wiele osób krzywi się na myśl o jedzeniu podrobów, ponieważ uważają, że są one odpadkami. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które ciężko znaleźć gdzie indziej. Co więcej, cynaderki nie potrzebują aż tyle pracy co wątróbka, dlatego mogą stanowić świetny początek przygody z gotowaniem podrobów. Tym razem zajmiemy się nerkami wieprzowymi, które są duże, mają jednolitą strukturę oraz stosunkowo mocny smak.

Surówka, która jest wyjątkowo zdrowa
28.04.2021 02:00 Przepis na surówkę do ryby z marchewki i kiszonej kapusty

Surówka z marchewki i kiszonej kapusty zachwyca nieodłącznie wielu Polaków, którzy zazwyczaj podają ją do smażonej na oleju ryby w panierce. To właśnie w taki sposób jedzona była zarówno u babci, jak i u mamy, dlatego i my dalej kultywujemy tradycję. Choć dużym atutem tej surówki jest jej intensywny, aczkolwiek przepyszny smak i chrupkość, to wiele osób decyduje się na nią z uwagi na wartości odżywcze ukryte w marchwi i kiszonej kapuście. Oba warzywa są nimi dosłownie przepełnione.

Szare kluski
27.04.2021 02:00 Najłatwiejszy przepis na szare kluski z twarogiem

Szare kluski to tradycyjne proste danie, które znane jest szczególnie fanom wiejskich smaków. Wszystkie potrzebne składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, a ich cena jest wyjątkowo niska. Dlatego każdy może sobie na nie pozwolić. Warto także dodać, że szare kluchy są nostalgiczne, więc jeśli chcesz powrócić do dawnych lat dzieciństwa, gdy takie jedzenie było codziennością, prawdopodobnie nie znajdziesz lepszego przepisu. Już jeden kęs wystarczy, aby tego doświadczyć jeszcze raz.

Placki ziemniaczane o smaku pizzy
27.04.2021 02:00 Obłędne placki ziemniaczane, które smakują jak pizza

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona naszych rodzimych kulinarnych szlagierów. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na placki ziemniaczane o smaku pizzy.

Babka lancetowata
26.04.2021 02:00 Kulinarne zastosowania babki lancetowatej

Babka lancetowata często jest obiektem ataku ogrodników, którzy chcą wykorzenić ją ze swojego podwórka. Wyrastające mięsiste liście przeszkadzają im w osiągnięciu idealnego, gładkiego trawnika. Istnieje jednak znacznie lepszy sposób na wykorzystanie tej rośliny. Wbrew pozorom nie jest to chwast, lecz bardzo pożyteczne zioło, z którego można sporządzać zarówno lekarstwa, jak i smaczne potrawy. Dawniej często wykorzystywana była przez zielarzy, aby leczyć proste, acz dokuczliwe dolegliwości.

Młoda zasmażana kapusta
26.04.2021 02:00 Jak przygotować młodą kapustę z koperkiem?

Młoda kapusta należy do tradycyjnej polskiej kuchni, która z czasem zaczyna powoli zanikać w umysłach ludzi. Smak gęstej kapusty z koperkiem i dużą ilością masła wspaniale łączy się z łazankami czy bitkami - jeśli więc chcesz kultywować tradycję, zabierz się za gotowanie wedle poniższej receptury. Jest ona banalnie prosta, szybka i zaskakująco smaczna. Kremowa faktura jest bardzo przyjemna, gdy bierzemy kolejne kęsy. Jeśli uda ci się znaleźć na targu także młode ziemniaki, nie wahaj się i od razu je kupuj. Podając taką kombinację, zachwycisz każdego domownika.

Babka ziemniaczana
26.04.2021 02:00 Jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną?

Babka ziemniaczana nie ma sobie równych - jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie wielu dodatków do obiadu, a czujesz wilczy głód, babka świetnie się nada. Nie potrzebujesz do niej zbyt wielu składników, a te które są potrzebne, kupisz w każdym sklepie za grosze. Duża ilość mięsa w połączeniu z ziemniakami tworzy najbardziej sycące danie, które można podać na obiad. Smak babki jest nieporównywalny, więc warto samemu przekonać się, jak bardzo jest pyszna. Co ciekawe, od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.

Sernik puszysty
26.04.2021 02:00 Jak upiec puszysty i lekki sernik?

Przygotowanie sernika w zupełności od podstaw w domowych warunkach nie jest trudnym zadaniem - wystarczy mieć odrobinę zapału i wolnego czasu, a wszystko pójdzie po dobrej myśli. Taki deser jest doskonałą alternatywą dla kupnych słodyczy lub ciast z cukierni. Kupując gotowe łakocie możemy oczywiście sprawdzić etykietę i przeczytać jaki jest skład i zawartość poszczególnych składników, lecz całkowitą pewność można mieć dopiero wtedy, kiedy robi się samodzielnie. W dodatku satysfakcja z udanego zadania jeszcze bardziej wzmacnia smak.

Bryzol wołowy rodem z PRL-u
25.04.2021 02:00 Jak przygotować bryzol wołowy rodem z PRL-u?

Nie da się ukryć, że bryzol wołowy zalicza się do kulinarnej klasyki. Większość smakoszy kojarzy go głównie z czasami PRL-u. Warto odświeżyć ten specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Zupa szczawiowa - jak ją przygotować?
24.04.2021 02:00 Najszybszy przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa zazwyczaj jadana jest przez Polaków wiosną i latem, gdy w ogrodach i sklepach można dostać świeży szczaw. Przechowywanie tej rośliny przez dłuższy czas jest niemożliwe, dlatego, jeśli chce się zjeść szczawiową poza sezonem, należy korzystać z surogatów. Doskonałym zamiennikiem świeżych liści szczawiu jest przecier szczawiowy, który można kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. Tak zakonserwowany produkt wytrwa długie miesiące, jeśli jest odpowiednio przechowywany - to znaczy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Naleśniki - najlepszy przepis
24.04.2021 02:00 Co zrobić, aby naleśniki były puszyste i delikatne?

Naleśniki są częstym wyborem, gdy nie mamy ochoty na długie gotowanie. Ich przygotowanie jest stosunkowo szybkie i nie wymaga drogich składników. Spora grupa domowych kucharzy ma problem ze zrobieniem dobrego ciasta, które będzie puszyste i delikatne. W wielu przepisach można znaleźć remedium na to, czyli wodę gazowaną. Można uznać ją za niezły dodatek, jednak jest coś, co działa jeszcze lepiej i, ponadto, dodaje niepowtarzalny, wspaniały smak. Jeśli więc nie wiesz jak dobrze zrobić naleśniki, mamy rozwiązanie.

Pokrzywa ma wiele cennych właściwości
24.04.2021 02:00 Prozdrowotny napar z pokrzywy - wiosenna dobroć

Pokrzywa od lat wykorzystywana jest w kulinariach. Niektórzy przygotowują z niej zupę. Inni dodają ją do jajecznicy. Możliwości jest wiele. Osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie, powinny sięgnąć po napar na bazie pokrzywy.

Banany
23.04.2021 02:00 Dlaczego przed snem warto wypić napój na bazie banana?

Bezsenność należy do jednych z najczęstszych dolegliwości cywilizacyjnych. Jej podłożem może być permanentny stres, który obecnie jest dodatkowo pogłębiony przez trwającą pandemię koronawirusa. Nic dziwnego, że wiele osób szuka skutecznych sposobów jak wygrać z tą nieprzyjemną dolegliwością. W internecie rekordy popularności bije mikstura przygotowana na bazie banana. Jej zwolennicy uważają, że zapewnia ona spokojny sen.

Zupa "nic"
23.04.2021 02:00 Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"

Zupa "Nic" to słodki deser, który bił rekordy popularności w czasach PRL-u. Był to okres, w którym półki sklepowe dosłownie "świeciły pustkami" i pojawiały się ogromne trudności z dostaniem wielu nawet podstawowych produktów spożywczych.Nic dziwnego, że zaradne panie domu szukały przepisów, które można zrobić z tego, co w danym momencie było pod ręką. Banalnie prosta zupa "Nic" powstała z produktów, które zawsze są w naszej kuchni.Wyjątkowy deserZupa "Nic" nie była jednak podawana z byle powodu! Danie pojawiało się na stołach z okazji ważnych rodzinnych uroczystości np. imienin lub urodzin, bądź świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało.Dzisiaj potrawa nieco odeszła w zapomnienie. Ciężko ją znaleźć w menu popularnych barów lub kawiarni. Warto jednak przypomnieć przepis, który wiele lat temu zachwycił Polaków i wręcz bił rekordy popularności!Przepis na zupę "Nic"Składniki:1 łyżka cukru1 laska wanilii 2 jajka1 łyżeczka cukru pudru 400 ml mlekaPrzygotowanie zupy:Wlej 400 ml mleka do garnka i gotuj je na małym ogniu. Dodaj do niego laskę wanilii oraz łyżkę cukru. Ubij białko jednego jajka z łyżeczką cukru pudru. Gdy mleko stanie się ciepłe, włóż do niego za pomocą łyżeczki ubite białko. Gdy białko zacznie się ścinać, zdejmij rondel z ognia. Wyłóż białka do talerza, a do ciepłego już mleka dodaj dwa rozbite żółtka. Dokładnie wymieszaj powstały płyn, aż do momentu, gdy mleko stanie się gęste.Wylej mleko do białek i poczekaj aż się ono ostudzi. Możesz wzbogacić zupę również zupę o ulubione owoce.Sposób przygotowania zupy "Nic" zobaczysz na kanale Babcia Basia Gotuje na You Tube.Polecamy inne przepisy na tradycyjne polskie potrawy. Pisaliśmy już m.in. o szarych kluchach oraz pampuchach.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy powinno się myć mięso przed gotowaniem?Efekty odstawienia kawy na miesiącJak przygotować perfekcyjne gołąbki?źródo : wikipedia/ przepisy tradycyjneZapraszamy na nasz Instagramundefined

Prodiż bywa niezastąpiony
22.04.2021 02:00 Co można przyrządzić w prodiżu?

Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.

Karol Okrasa zaprezentował przepis na wege kotlety
22.04.2021 02:00 Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety

Mało kto zna się na kulinariach tak, jak Karol Okrasa. Kucharz znakomicie odnajduje się w daniach kuchni tradycyjnej, jednak równie dobrze radzi sobie z eksperymentami. Dobrym przykładem są wege. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć.