Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Jajka w koszulkach
07.10.2021 02:00 Sposób na idealne jajka w koszulce bez użycia octu

Jajko w koszulce, zwane też poszetowym, to pyszna śniadaniowa opcja, która skradnie serce niejednego smakosza. Nie jest ono trudne w wykonaniu. Wystarczy jeden trik, a wyjdzie wam zawsze.Jajka w koszulce najczęściej nie wychodzą przez pośpiech i niedopatrzenia. Wrzucamy je do buzującej wody, zbyt krótko gotujemy albo nie dodajemy octu do płynu. Choć ocet powinien być obecny w każdej kuchni, często go tam brak. Bez niego jednak jajko w koszulce również nam wyjdzie. Umożliwi to jeden inny składnik.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z serem i jabłkiem
07.10.2021 02:00 Przepyszne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem

Któż nie lubi placków twarogowych? Smażony deser stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli do masy dodamy jabłko. Sprawdźcie tę wyjątkową recepturę. Specjał będzie smakował obłędnie, dzięki dodatkowi cynamonu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto gruszkowe
07.10.2021 02:00 Ekspresowe ciasto gruszkowe - deser w sam raz na jesień

Gruszka, choć niemal równie popularna, jak jabłko, o wiele rzadziej gości w naszych daniach i deserach. Warto po nią sięgnąć, by przygotować pyszny placek. Nasza propozycja z dodatkiem żurawiny z pewnością skradnie wasze serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Carpaccio z buraka i gruszki
07.10.2021 02:00 Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie

Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.

Zupa dyniowa Ewy Wachowicz
06.10.2021 02:00 Ekspresowa zupa krem z dyni od Ewy Wachowicz

Zupy z sezonowych warzyw są najlepszym wyborem, jeśli chcemy zjeść sycący i rozgrzewający posiłek. Jesienią warto zrobić krem z dyni. Ewa Wachowicz poleca, by po smażeniu czosnku i cebuli przepłukać patelnię odrobiną bulionu. Mieszankę należy dodać do garnka z zupą. Sztuczka sprawi, że jej smak będzie bardziej wyrazisty, a aromat na długo pozostanie w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rogaliki w piekarniku
06.10.2021 02:00 Przepis na przepyszne rogaliki z jabłkami

Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy z sosem grzybowym
06.10.2021 02:00 Obłędne racuchy z grzybami leśnymi

Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka Colesław
05.10.2021 02:00 Surówka coleslaw z czerwonej kapusty - lepsza wersja klasyki

Pysznie chrupiąca surówka colesław to klasyczny dodatek do niedzielnego obiadu. Wykorzystując do przygotowania czerwoną kapustę, nadacie jej nowego charakteru. Wypróbujcie tę pyszną recepturę. Ta prosta i tania warzywna kompozycja pasuje do wielu popularnych dań głównych. Kapusta dostępna jest w Polsce przez cały rok, więc smakiem colesława możemy cieszyć się praktycznie ograniczeń. Najlepsza wychodzi, gdy pojawiają się młode główki, lecz i z tymi późniejszymi się uda — wystarczy ją dobrze posiekać lub lekko zblanszować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kluski śląskie z sosem mięsnym
05.10.2021 02:00 Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad

Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy
03.10.2021 02:00 Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

Racuchy to przepyszny rarytas, który nie wymaga dużo pracy, aby cieszyć się jego smakiem. Tym razem prezentujemy wersję z piwem, dzięki któremu stają się bardzo puszyste. Takie racuchy w kilka chwil znikną z każdego talerza. Racuchy należą do kategorii banalnie łatwych i ekspresowych dań, które każdy, nawet bez zdolności kulinarnych, może z sukcesem zrobić w zaciszu własnej kuchni. Wlanie odrobiny piwa do placków sprawi, że staną się wyjątkowo delikatne i puszyste. Dodatkowo wzmocni ich smak, dzięki któremu nabiorą lekko słodowego i drożdżowego aromatu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (37)
03.10.2021 02:00 Surówka z kiszonej kapusty, która krzepi na jesień - szybka porcja zdrowia

Prosta, pyszna surówka, która idealnie pasuje do drugiego dania? Ta z kiszonej kapusty. Sprawdzi się do ryby, kotleta schabowego czy wegetariańskich pulpetów, a przy tym dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Dowiedzcie się jak ją przyrządzić. Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa kumulacja prozdrowotnych właściwości pochodzących ze składników, które wykorzystuje się do jej przyrządzenia — jabłka, cebuli, marchwi i oczywiście kapusty. Marchewka dostarcza cennych karotenoidów wspierających dobre widzenie. W cebuli z kolei znajdziemy włókna zwane fruktanami, które odżywiają pożyteczne bakterie bytujące w naszych jelitach. Ich obecność wpływa na zmniejszenie ewentualnych stanów zapalnych i obniża ryzyko raka okrężnicy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jabłka pozytywnie wpływają na stan jamy ustnej i gardła. Przyrządzony z nich ocet, spożywany regularnie, pomaga uzupełnić zapas potasu w organizmie i wspomaga trawienie. Układ pokarmowy wspiera również kiszona kapusta. Zawiera szereg witamin, dzięki którym m.in. przynosi ulgę w zaparciach, zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia serce i podnosi odporność.

Pasztet
02.10.2021 02:00 Przepis na pasztet z mięsa z rosołu od Jakuba Kuronia

Pasztet z mięsa z rosołu jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których normalnie byśmy nie zjedli. Przepis Jakuba Kuronia pozwala cieszyć się pyszną potrawą o delikatnym i kremowym smaku. Świetnie komponuje się na pajdzie świeżego chleba. Pasztet z mięsa po rosole powinien gościć w każdym domu, gdzie rosół gotowany jest przynajmniej raz w tygodniu. Pozwala on na zagospodarowanie mięsa, w efektowny i smaczny sposób. Poniższy pasztet Jakuba Kuronia warto podawać nie tylko ze świeżym i chrupiącym chlebem, lecz również konfiturą z żurawiny, ostrą cebulką oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy z jabłkami jak u babci
02.10.2021 02:00 Obłędnie pyszne racuchy z jabłkami według babcinej receptury

Racuchy z jabłkami można sporządzić na wiele sposobów, jednak najlepszy z nich pochodzi od babć. To one dopracowały przepis w ciągu wielu lat. Delikatne placki o intensywnie jabłkowym smaku sprawdzają się doskonale jako deser. Do racuchów dodaje się jabłka głównie pod dwiema postaciami - tarte lub krojone w drobną kostkę. Niezależnie od twoich preferencji, obie metody sprawdzają się równie dobrze. Aby cieszyć się puszystymi plackami, pozwól drożdżom zacząć pracować, dlatego nie dodawaj ich od razu do ciasta, a zamiast tego daj im 15 minut od zalania mlekiem, aby zaczęły fermentować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka
02.10.2021 02:00 Wątróbka z grzybami - niezawodny przepis

Wątróbka smażona z cebulką i grzybami to pyszny sposób na szybki i stosunkowo prosty obiad. Wystarczy zręcznie obrobić wątróbkę i wymoczyć ją w mleku, aby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dodatek grzybów jeszcze bardziej podkręca smak. Wątróbka z grzybami i cebulą jest bardzo aromatyczna i pełna smaku - w końcu wszystkie składniki same w sobie znane są z intensywnego aromatu. Jeśli chcesz, aby wątróbka nie była gorzka po usmażeniu, przed włożeniem na patelnie, wymocz ją w mleku z cebulą. Dzięki temu mięso jest kruche, a także ma delikatny posmak cebuli. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna napoleonka
01.10.2021 02:00 Fantastyczna napoleonka z przepysznym kremem

Napoleonka lub jak kto woli kremówka, jest klasyką wśród kupowanych przez Polaków ciast w cukierniach. Niektórzy preferują jednak własne wypieki, które jak wiadomo, zawsze smakują najlepiej. Dla takich osób przygotowaliśmy słodki przepis z intensywnym w smaku kremem. Charakterystyczne ciasto, składające się z dwóch warstw listkującego ciasta, pomiędzy którymi znajduje się delikatny krem o silnym, budyniowym smaku. Zależnie od regionu używa się różnego nazewnictwa. W Małopolsce specjał określa się mianem kremówki. Natomiast w Wielkopolsce na ciasto mawia się napoleonka. Z kolei w niektórych regionach stosuje się obie nazwy.Wystarczy jeden kęs, aby nie móc się więcej oderwać od swojej porcji. Doskonale komponuje się z gorącą herbatą lub dobrze zaparzoną kawą z mlekiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Konfitura jabłkowa
01.10.2021 02:00 Jak przygotować aromatyczną konfiturę z jabłek?

Jabłka są owocami stosunkowo wytrzymałymi, które potrafią wytrwać wiele tygodni bez psucia się. Jeśli jednak chcesz cieszyć się nimi znacznie dłużej, należy je przetworzyć. Świetnie nadaje się do tego konfitura, która dzięki dodatkowi cynamonu jest wyjątkowo aromatyczna.Konfitura jabłkowa z cynamonem sprawdzi się podczas przygotowywania najróżniejszych deserów, naleśników, racuchów, placków i innych dań, które można podać z dodatkiem słodkich owoców. Cały proces gotowania konfitury trwa mniej niż 45 minut, więc nie trzeba się wybitnie wysilać. Pamiętaj, aby cynamon dorzucić pod sam koniec - wtedy zachowa się więcej jego aromatu oraz smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Owsianka
01.10.2021 02:00 Owsianka ze śliwkami i kakao - idealne jesienne śniadanie

Owsianka jest zdecydowanie jednym z najczęściej przygotowywanych śniadaniowych potraw na świecie. Jeśli chcesz spróbować ją w nowym, jesiennym wydaniu, sprawdź poniższy przepis. Prezentujemy w nim wersję kakaową z dodatkiem soczystych śliwek. Owsianka wcale nie musi być jedynie płatkami owsianymi ugotowanymi z mlekiem - ewentualnie z niewielkim dodatkiem cukru. Można cieszyć się jej smakiem pod wieloma postaciami, ponieważ dobór składników zależy jedynie od naszej wyobraźni. Taka owsianka stanowi wyjątkowy sposób na pyszne śniadanie, które dostarczy mnóstwo energii przez cały poranek, a także wypełni żołądek na długie godziny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto przekładane kremem
30.09.2021 02:00 Kremowe ciasto bez pieczenia o krówkowo-śmietanowym smaku

Któż z nas nie lubi prostych w przygotowaniu i smacznych deserów? Śmietankowe ciasto bez pieczenia zdecydowanie można zaliczyć do tej kategorii. Jest przy tym delikatne i wyjątkowo smaczne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet de volaille na talerzu
30.09.2021 02:00 Dewolaj z zaskakującym, chrupiącym wnętrzem

Dewolaj to zawijany kotlet z chrupiącą panierką. Oryginalnie przyrządzany jest z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. W naszej propozycji mięso wypełnione jest równie smacznym połączeniem sera i ogórka. Choć danie to ma francuskie pochodzenie, w tej recepturze tego nie odczujemy. Wszystko dlatego, że dodajemy swojskiego ogórka konserwowego i ser żółty. Jesteśmy przekonani, że ten wariant także przypadnie wam do gustu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kapusta zasmażana z kminkiem
30.09.2021 02:00 Idealna do schabowych i mielonych - zasmażana kapusta z kminkiem

Kapusta zasmażana jest pysznym dodatkiem do niedzielnego obiadu. W tradycyjnym wydaniu posmakuje każdemu amatorowi kuchni polskiej. Proponujemy jednak podać ją z kminkiem, a stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Filet z kurczaka z przyprawami
30.09.2021 02:00 Piersi z kurczaka pieczone pod cebulową pierzynką

Kurczak to mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Duszone filety są jedną z naprawdę smacznych opcji. Dodajcie do nich obierki z cebuli, a wasze danie zyska niezapomnianego charakteru. Obierki z cebuli są często pomijaną częścią tego warzywa. Zupełnie niesłusznie, gdyż idealnie nadają się do przyrządzenia aromatycznych sosów, bulionów warzywnych, a także kurczaka. Sprawdźcie jak z jej pomocą wydobyć smak filetów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy ze śliwkami
29.09.2021 02:00 Jesienne racuchy ze śliwkami

Widząc rumiane, puszyste racuchy każdy ma ochotę po nie sięgnąć. Nawet jeśli nie jest wielbicielem wszelkiego rodzaju placków. Gwarantujemy, że jeszcze mocniejsze przyciąganie będą miały jesienne racuchy ze śliwkami. Są soczyste, słodko-kwaśne i po prostu pyszne. Racuchy przyrządzamy zwykle na podwieczorek czy kolację. Jednak niektórzy często chętnie zjedliby je na śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć nimi dzień. Wszak racuchy smakują również na zimno, nawet następnego dnia. Przygotuj je wtedy z większej proporcji składników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jabłka zapiekane
29.09.2021 02:00 Słodziutkie i soczyste jabłka w cieście od babci Marysi

Jesień to czas, gdy na targowiskach królują jabłka. Ten owoc jest pyszny już solo, ale w cieście staje się wybornym deserem. Spróbujcie zapiekanych jabłek według przepisu Tomasza Strzelczyka choć raz, a ich smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Wystarczy naprawdę niewiele składników, by sprawnie wyczarować przepyszny deser, który przeniesie nas myślami do czasów dzieciństwa. Jabłka w cieście to niesamowita kompozycja soczystego owocu i delikatnego ciasta, która zachwyci każdego smakosza. Zaopatrzcie się w twarde słodko-kwaśne jabłka i dajcie się porwać tej eksplozji smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z pora
29.09.2021 02:00 Surówka z pora z kukurydzą

Surówka z pora to zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Jest pyszna i chrupiąca, a zioła nadają jej wyjątkowego charakteru. Dzięki kukurydzy stanie się jeszcze bardziej smakowita. Spróbujcie, a nie zatęsknicie już za colesławem.Por jest zdrowym warzywem, które doskonale nadaje się na obiadową surówkę. Jego pikantny charakter dobrze jest przełamać innym smakiem, dodając do niego coś słodkiego np. jabłko lub kukurydzę. Oba te dodatki znajdziecie w proponowanej kompozycji. Wzbogacona jest ona także o marchew, tak aby jeszcze bardziej zwiększyć cenność tego warzywnego smakołyku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Babka ziemniaczana
29.09.2021 02:00 Oryginalny, podlaski przepis na babkę ziemniaczaną

Babka ziemniaczana jest popularną na Podlasiu, sycącą potrawą ziemniaczaną. Często serwuje się ją w towarzystwie maślanki czy kefiru, z którymi smakuje wyśmienicie. Dajcie się skusić tej wyjątkowej recepturze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki na talerzu
29.09.2021 02:00 Jak zrobić śniadaniowe placki bez jajek?

Wydawać by się mogło, że racuchy czy naleśniki muszą zawierać jaja. Ten przepis udowadnia jednak, że klasyk, jakim są placki z jabłkiem — można w prosty sposób zaserwować całkowicie bez nabiału. Wystarczy zdecydować się na napój roślinny i pominąć jajka właśnie.Ciepłe, soczyste, słodkie — po prostu pyszne. Placuszki jabłkowe są idealnym pomysłem na śniadanie. Wypróbujcie tę recepturę bez jaj i przekonacie się, że pominięcie nabiału nie zawsze szkodzi potrawom. Czasem jest wręcz odwrotnie.

Krojenie sernika
28.09.2021 02:00 Najlepszy sernik od siostry Anastazji

Wypieki przyrządzane według przepisów Siostry Anastazji nie mają sobie równych. Nie inaczej jest w przypadku receptury na sernik z rodzynkami. Rozsmakuje się w nim każdy, kto lubi tradycyjne polskie desery.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Szarlotka
28.09.2021 02:00 Przepyszna szarlotka z dodatkiem dyni

Ciężko znaleźć kogoś, kto z powagą mógłby powiedzieć, że nie lubi szarlotki. Ten wypiek jest tak popularny i szanowany, że można zjeść go na całym świecie. Jeśli chcesz poczuć powiew świeżości, przygotuj szarlotkę z dodatkiem dyni w farszu - dzięki niej ciasto będzie zupełnie nowym doznaniem kulinarnym. Szarlotka to doskonały sposób, aby przygotować przepyszny słodki deser z kwaśnych jabłek, których jedzenie na surowo nie byłoby przyjemne. Jabłka dodatkowo można uprażyć zawczasu i przechowywać je w słoiku. Dodanie dyni do farszu sprawia, że cała szarlotka staje się bardziej wyrazista i intensywniejsza w smaku. Co więcej, pomarańczowy kolor warzywa pięknie kontrastuje z barwami reszty składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: