Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Projekt bez tytułu - 2021-10-19T174806.834
19.10.2021 02:00 Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Śliwki wciąż są dostępne na naszych targowiskach. Warto się w nie zaopatrzyć i przygotować pyszne knedle, które zachwycą delikatnie słodkim i korzennym smakiem. Zdradzamy niezawodny przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdą najlepsze pod słońcem.

Owsianka z bananami
19.10.2021 02:00 Jak przyrządzić doskonałą owsiankę?

Ciepłe i pożywne śniadanie jest niezbędne, by dobrze zacząć dzień. Najlepiej sięgnąć po pyszną owsiankę. Podpowiadamy jak ją przyrządzić, aby zachwyciła nawet najbardziej wybrednych amatorów tego porannego dania.

Pasztet z warzyw z rosołu
18.10.2021 02:00 Przepis na pyszny pasztet z warzyw po rosole

Rosół to pyszna zupa, której żaden smakosz się nie oprze. Co jednak zrobić z pozostałymi po jego gotowaniu warzywami? Spróbujcie z nich przyrządzić pyszny pasztet. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie was zaskoczy.

Owsianka dyniowa
18.10.2021 02:00 Jesienna owsianka z dodatkiem dyni

Słodka, rozgrzewająca i bogata w ulubione dodatki — taka powinna być poranna owsianka. Wykorzystajcie sezon i podajcie ją z purée z dyni, a odkryjecie to śniadaniowe danie na nowo. Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Jest przy tym niskokaloryczna, więc sięgać po nią mogą niemal wszyscy. To uniwersalne warzywo doskonale sprawdzi się jako baza do rozgrzewającej zupy albo dodatek do sałatek, naleśników czy gulaszy. Będzie też pyszna jako składnik owsianki. Wystarczy, że wcześniej przygotujecie purée lub mus dyniowy. Po prostu dodacie go do podgotowanych płatków wraz ze swoimi ulubionymi owocami.

Leczo od Roberta Makłowicza
18.10.2021 02:00 Robert Makłowicz zdradził swój przepis na leczo

Leczo nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy zna ten specjał wywodzący się z Węgier. Robert Makłowicz, jako wielki fan Bałkanów, ma swój własny przepis na tę potrawę. W jego wersji nie uświadczy się jednak jednego składnika - kiełbasy.Choć leczo bez kiełbasy może wydawać się niespotykane, jednak często tak właśnie podawane jest na Węgrzech. Jeśli leczo jest jedynie dodatkiem do dania głównego, w recepturze nie znajdzie się kiełbasy. Dlatego przepis Makłowicza jest genialną opcją dla wegetarian. Co więcejc ilość składników jest niewielka, więc przygotowanie będzie banalnie proste, szybkie i wyjątkowo tanie.

Snickers
18.10.2021 02:00 Obłędny przepis na przepyszne ciasto Snikers

Snikers jest pysznym ciastem przekładanym, które pasuje na wiele okazji. Wygląda efektownie, a przy tym jest dość prosty w przygotowaniu. Spróbujcie tego pełnego chrupiących orzechów i ciągnącego się karmelu deseru.Wielokrotnie przedstawialiśmy wam już receptury na desery bez pieczenia. Ciasto z krakersami czy tiramisu smakują obłędnie. Nie przebiją one jednak Snikersa — pysznego deseru z orzechami budyniem i karmelem. Sprawdźcie koniecznie.

Ciasto z mikrofalówki
17.10.2021 02:00 Ekspresowe ciasto z mikrofalówki

Nie zawsze ma się czas na wielogodzinną pracę w kuchni przy pieczeniu ciasta na deser. Czasem warto poświęcić się relaksowi, na co pozwoli poniższa receptura. Ciasto z mikrofalówki robi się w kilka minut, a jego smak oraz puszystość są wybitne. Ciasto z kubka "pieczone" w mikrofalówce zaskakuje prostotą wykonania, jego szybkością, a także intensywny czekoladowym smakiem, który bardziej przypomina klasyczne ciasto, niż ekspresowy deser w 5 minut. Kolejną zaletą jest niewielka ilość składników potrzebnych do cieszenia się jego smakiem. Każdy z nich można znaleźć w swojej spiżarce czy lodówce, więc nie ma nawet konieczności, by wybierać się do sklepu.

Naleśniki z nadzieniem
16.10.2021 02:00 Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć. Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku. Danie jest uniwersalne, ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.

Kopytka od Anny Lewandowskiej
14.10.2021 02:00 Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję. Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy. Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.

Ciasto na krokiety
14.10.2021 02:00 Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?

Któż nie lubi krokietów? Smakują doskonale zarówno podane w barszczu, jak i samodzielnie. Niejeden smakosz je pokocha, jeśli tylko nie będą pękały. Podpowiadamy jak dobrze przygotować ciasto i uniknąć problemów. Większość z nas, robiąc krokiety, natrafia na to samo wyzwanie — placki podczas zwijania pękają. Prezentujemy wam recepturę, dzięki, której pożegnacie ten przykry problem raz na zawsze.

Pomidorówka z ziołami
14.10.2021 02:00 Przepis na ziołową zupę pomidorową

Pomidory należą do warzyw, z których można przygotować wiele pysznych dań. Najbardziej popularnym jest chyba zupa pomidorowa. Jeden składnik wystarczy, by odświeżyć dobrze znaną klasykę.Zioła prowansalskie dodadzą pomidorowej oryginalnego smaku. Zupa was rozgrzeje i roztoczy w waszych domach cudowny aromat. Spróbujcie choć raz, a pokochacie tę wyjątkową kompozycję.Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 5 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 100 g śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich posiekana natka pietruszki wedle uznania Przygotowanie: Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka i gotujemy, usuwając szumy łyżką cedzakową. Następnie dodajemy dokładnie umyte warzywa, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do ich miękkości jarzyn na wolnym ogniu.Warzywa odławiamy, a do wywaru dodajemy przyprawy — zioła prowansalskie, oregano — oraz koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Wskazówki: W sezonie na pomidory, koncentrat warto zastąpić świeżymi warzywami. Do zup i sosów najlepsze są pomidory podłużne, na targach często spotykane pod nazwą pomidory jajo. Potrzebny będzie przynajmniej kilogram świeżych warzyw. Możemy też użyć pomidorów z puszki, przecieru lub soku. 2 puszki pomidorów krojonych lub 500 ml przecieru albo soku powinno wystarczyć. Zupy próbujmy i doprawiajmy cukrem, jeśli tego wymaga — część przecierów bywa kwaśna. Do zupy możemy dodać inne przyprawy. Z pomidorami doskonale komponuje się świeża bazylia. Jeżeli lubimy dania nieco ostrzejsze, dodajmy świeżo rozdrobniony czosnek lub papryczkę chilli. Aby zupa była odpowiednia dla osób na diecie bezmięsnej, wystarczy pominąć etap gotowania skrzydełek. Jeśli chcemy, by była wegańska, hartujemy śmietaną roślinną np. sojową lub nie dodajemy jej wcale.Na naszej stronie znajdziecie wskazówki dotyczące przechowywania pomidorów. Jeżeli lubicie kiszonki, ten przepis skradnie wasze serca. Pomidorowa w misceŹródło zdjęcia: canva/eduardolopezcoronadophotoDziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla SmakoszyArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ekspresowa szarlotka bez zagniataniaDlaczego warto jadać śliwki? Jakie przyprawy dodawać do gołąbków?źródło: doradcasmakuZapraszamy na nasz Instagram

Sernik wiedeński
14.10.2021 02:00 Jak upiec idealny sernik wiedeński?

Sernik wiedeński zachwyca swoją treściwością, która jest jednak doskonale zbalansowana - podczas jedzenia ciasto bowiem nie zatyka. Aby masa serowa była dobrze zrobiona, dodaj do niej prawdziwe masło z 82% tłuszczu. Dzięki temu będzie delikatna i rozpływająca się w ustach. Sernik wiedeński charakteryzuje się brakiem spodu, jest to tak naprawdę upieczona masa serowa, z wierzchu polana polewą czekoladową. Dla wielu nie ma lepszej wersji tego ciasta. Dodanie do masy serowej dobrej jakości masła o odpowiedniej zawartości tłuszczu sprawi, że deser będzie puszysty i delikatny. Jeśli nie chcesz, aby sernik zanadto opadł, nie ucieraj zbyt długo jajek z innymi składnikami.

Kluski śląskie
13.10.2021 02:00 Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia. Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach. Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.

Ciasto z dyni bez pieczenia
13.10.2021 02:00 Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem. Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku. Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T122614.816
12.10.2021 02:00 Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu Plaków. Potrzeba jednak dość dużo czasu, by je przygotować. Podpowiadamy jak zrobić je bez większego wysiłku. Z pewnością nie raz jedliście klasyczne gołąbki. Być może próbowaliście ich też w wersji bezmięsnej z soczewicą i ziemniakami. Prezentujemy wam kolejną odsłonę tej potrawy — gołąbki bez zawijania.

Pieczone placki ziemniaczane
12.10.2021 02:00 Wyjątkowy sposób na pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są popularną przekąską, a często nawet pysznym daniem obiadowym. Aby wyszły idealne, należy je odpowiednio smażenie. Jeżeli jeszcze nam to nie wychodzi, możemy pokusić się o ich upieczenie. Jeżeli jednak wolicie tradycyjne placki, sięgnijcie po ten przepis — wyjdą pysznie chrupiące. Zerknijcie także na tę recepturę na placki z kukurydzy. Być może zainspiruje was ona do stworzenia oryginalnego nadzienia do pieczonych placków ziemniaczanych.

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T140439.221
12.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wersjach, a w każdej smakuje równie pysznie. Prezentujemy wam opcję bezjajeczną z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych. Spróbujcie koniecznie. Jeżeli macie ochotę na klasyczną jarzynową, sięgnijcie po ten przepis. Dodajemy tam klasyczny majonez i ogórki kiszone. Ta receptura natomiast zaskoczy was słodkim smakiem gruszek.

Przepis na ciasto smerfetka
11.10.2021 02:00 Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem

Ciasto smerfetka to szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz błyskawicznie. Ciasto jest świetnym połączeniem smaków. Kwaśne galaretki cytrynowe i borówkowe doskonale łączą się z masą serową i słodką śmietanką, tworząc wyjątkowy, niebieski deser dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować ciasto smerfetka, które zachwyci miłośników słodkości.Ciasto smerfetka jest ciastem, które uwielbiają wszystkie dzieci. Jest delikatne, puszyste, słodkie, z delikatną, cytrynową nutą. Niebieska galaretka o smaku borówek lub owoców leśnych doskonale przełamie słodycz ciasta i nada mu wyjątkowego, niebieskiego koloru.Ciasto smerfetka doskonale sprawdzi się jako szybki i smaczny deser dla całej rodziny. Przygotuj go również na urodziny swojego dziecka - będzie zachwycone. Ciasto nie wymaga pieczenia, delikatne herbatniki stworzą doskonały, lekko chrupiący spód.Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i efektownych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz doskonały przepis na ciasto z herbatnikami, galaretką i bananami.

Orzechowiec
11.10.2021 02:00 Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień

Orzechowiec jest niezwykle pysznym miodowym ciastem wypełnionym delikatnym kremem budyniowym. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale też przyjemnie chrupie. Posmakuje naprawdę każdemu.Orzechy to smaczna przekąska. Możecie wyczarować z nich wiele pysznych deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ten snickers bez pieczenia czy orzechowa dama. Jeśli macie więcej czasu, wypróbujcie naszą recepturę na fenomenalnie delikatny i rozpływający się w ustach orzechowiec.

Zupa mleczna z kluskami
11.10.2021 02:00 Kultowa zupa mleczna w sam raz na śniadanie

Zupa mleczna jest pożywną potrawą śniadaniową, którą dobrze znamy z dzieciństwa. Występuje w wielu wariantach — z makaronem, ryżem, a nawet ze zwykłą pszenną bułką. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z kładzionymi kluseczkami.Zupy mleczne należą do potraw prostych, a przy tym sycących. Niewielka ilość składników i prostota przyrządzenia powoduje, że posiłek ten często gości na naszych stołach, choć współcześnie najczęściej pojawiają się w formie płatków zbożowych zalanych ciepłym lub zimnym mlekiem.

Projekt bez tytułu - 2021-10-10T173718.520
10.10.2021 02:00 Czy prawdziwki można jeść na surowo?

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne, to chyba jedne z najpopularniejszych grzybów leśnych zbieranych przez zapalonych grzybiarzy. Nic dziwnego — smakują pysznie zarówno w daniach gotowanych, jak i na surowo. Bardzo aromatyczny po ususzeniu borowik, często trafia do bigosów, pierogów, zup czy sosów. Nieduże okazy z kolei często są marynowane. Grzyb ten może osiągnąć naprawdę imponujące rozmiary. Atlasy podają, że zdarzają się egzemplarze, których kapelusze mają nawet do 25 cm średnicy. Jeżeli uda wam się upolować tak imponująco wyglądającego prawdziwka, podajcie go na surowo.

Ubite ziemniaki
10.10.2021 02:00 Nietypowe, zaskakujące purre z suszonymi pomidormi

Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat, któremu nie oprze się żaden smakosz.

Brukselka zapiekana z serem
09.10.2021 02:00 Brukselka zapiekana z serem

Brukselka wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Ma charakterystyczny smak i zapach, lecz jest wyjątkowo zdrowa. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu ją pokochacie.Warto dać brukselce jeszcze jedną szansę. To niezwykle zdrowe, bogate m.in. potas, wapń czy magnez, warzywo smakuje naprawdę pysznie, gdy zapiecze się je z serem. Spróbujcie, a zapomnicie, że kiedyś jej unikaliście.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta z kurczaka
09.10.2021 02:00 Pyszna pasta na kanapki z mięsa po rosole

Mięso z gotowania rosołu jest suche i niezbyt smaczne. Nie oznacza to jednak, że należy je wyrzucić. Można z niego bowiem bez większego wysiłku przyrządzić pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. W przepisie, który wam dziś prezentujemy, wilgoci wygotowanemu mięsu dodadzą nabiał i chrupiące orzechy włoskie. To niebagatelne połączenie podkręcamy świeżą natką pietruszki, dodając jej porcji żelaza. Spróbujcie koniecznie. Pasta w smaku przypomina trochę pasztet z kurcząt. Z powodzeniem można ją zatem doprawić czosnkiem, który doskonale pasuje do tego mięsa. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem bogatym w ziarna, polana odrobiną oliwy smakowej np. paprykowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaki od Kuronia
09.10.2021 02:00 Flaki z boczniaków od Jakuba Kuronia

W kuchni wegańskiej jest wiele dań do złudzenia przypominających mięsne pierwowzory. Jednym z nich są flaczki przygotowywane z boczniaków. Przepis Jakuba Kuronia pozwoli wam wydobyć z nich pełnię smaku.Boczniaki w diecie bezmięsnej pełnią istotną funkcję. Grzyby te są bogatym źródłem białka oraz witamin i minerałów. Często goszczą w potrawach jako pełnowartościowy zamiennik mięsa. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Nie tylko wizualnie przypominają mięso, ale też dostarczają niezbędną porcję protein. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Omlet z boczkiem i warzywami
09.10.2021 02:00 Staropolski omlet z kapustą włoską

Omlet możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni staropolskiej królował przepis z dodatkiem kapusty włoskiej. Spróbujcie niezwykłego połączenia chrupiącego warzywa i delikatnej masy jajecznej, którego smak pozostanie z wami na długo.Po włoską kapustę sięgamy w naszej kuchni niezbyt często. A szkoda, bo możemy z nią zrobić znacznie więcej niż tylko wrzucić ją do rosołu. Spróbujcie przygotować gołąbki albo pyszny omlet staropolski, który wam dziś proponujemy. Z pewnością skradnie on wasze serca. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik z jabłkami na talerzu
09.10.2021 02:00 Prosty przepis na sernik z prażonymi jabłkami

Zarówno szarlotka, jak i sernik królują na polskich stołach w porze podwieczorku. A gdyby tak połączyć je w jednym cieście? Wypróbujcie nasz sernik z prażonymi jabłkami i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane jabłka
08.10.2021 02:00 Bosko pyszne marynowane jabłka

Jabłka wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów — do ciast, sosów owocowych czy surówek. Marynowane specjały będą fantastycznym dodatkiem do mięs, serów i sałatek. Podpowiadamy jak je przygotować. Koniecznie użyj cynamonu i goździków.Jeśli dysponujecie małymi, niezbyt dojrzałymi owocami, zwłaszcza tymi ze starych odmian takich jak renety, booskopy czy koksy, ten przepis pozwoli wam wykorzystać je w kuchni. Przyrządzenie ich nie będzie trudne, a smak zdecydowanie jest tego wart.Marynowane jabłka komponują się dobrze z potrawami przyrządzanymi z drobiu. Oczywiście jest to propozycja dla tych, z was, którzy lubią słodko-kwaśne potrawy. Jednak warto zaznaczyć, że podlanie mięsa kilkoma łyżkami zalewy ze słoika w czasie pieczenia nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale też pomoże uzyskać śliczną złotą skórkę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: