Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

rogal świętomarciński
19.09.2021 02:00 Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Rogal świętomarciński to znana w całej Polsce tradycja rodem prosto z Poznania. Wyjątkowy smak tego wypieku zapewnia biały mak, którym jest on wypełniony. Wypróbujcie ponad 150-letnią recepturę i cieszcie się nim w domowym zaciszu.Przygotowanie deseru prosto z Wielkopolski jest czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest podjęcia trudu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po jedzony 11 listopada przysmak regionalny — koniecznie to nadróbcie. Delektujcie się nim jednak z rozwagą — każdy rogal zawiera bowiem około 1000 kalorii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

bigos magdy gessler
19.09.2021 02:00 Bigos szlachecki według przepisu Magdy Gessler

Kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, grzybów i dziczyzny — taki jest bigos Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi tej tradycyjnej potrawy z kapustą. Sekretem tej potrawy są nietuzinkowe dodatki oraz nietypowy sposób przygotowania, wykorzystujący garnek z grubym dnem. Warto poświęcić trochę czasu i zaopatrzyć się w jakościowe składniki. Dzięki temu potrawa nabierze wyjątkowego charakteru.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

wątróbka
18.09.2021 02:00 Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Smażona wątróbka to danie dobrze znane amatorom podrobów. Dodatek smażonych gruszek, uczyni je jeszcze bogatszym. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć po tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę.Podroby — w tym także wątróbka — mają swoich przeciwników i zwolenników. Nasz wyjątkowy przepis ma szansę przekonać was do sięgnięcia po ten, bogaty w witaminy, produkt. Słodycz gruszki doskonale pasuje do cebulki, tworząc wyjątkową kompozycję smakową idealnie zgrywającą się z delikatnością podsmażonej wątróbki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto z galaretką
18.09.2021 02:00 Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Deser, który przygotujesz bez wysiłku? To ciasto idealnie pasuje do tego opisu. Nie wymaga pieczenia i kusi pysznymi galaretkami owocowymi. Spróbuj tej pysznej alternatywy klasycznego sernika na zimno. Smak owoców budzi skojarzenia z piękną, słoneczną pogodą. Z tym też zwykle kojarzą nam się lekkie desery na zimno z dodatkiem sera. Często jednak ich przygotowanie wymaga umiejętnego skorzystania z substancji żelujących takich jak żelatyna czy agar. Zastosowanie galaretki pozwoli uniknąć uciążliwego mieszania i grudek w masie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

robienie pierogów
18.09.2021 02:00 Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Pierogi to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Część z was uważa jednak, że są trudne w przygotowaniu i wybiera gotowe produkty. Receptura z 1920 roku, odświeżona przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", przekona was do zmiany swojego stanowiska w tej sprawie.Któż nie lubi odkrywać nowych smaków? Pierogi to potrawa stworzona do takich eksperymentów. Amatorom zawijanego ciasta proponujemy sprawdzony sposób na idealną masę do tego dania. Wybierzcie ulubione nadzienie i spróbujcie razem z nami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

racuchy
18.09.2021 02:00 Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Nie chyba nikogo, kto nie kojarzyłby tych delikatnych placuszków z dodatkiem drożdży. Racuchy — bo o nich mowa — smakują wyśmienicie. Jeszcze lepsze są z dodatkiem budyniu. Spróbujcie, a już nigdy nie wrócicie do klasyki.Nie mając pod ręką drożdży, nie musicie wcale rezygnować z tego pysznego deseru, który potrafi przenieść nas wprost do czasów dzieciństwa. Kilka innych składników, które z pewnością macie w swojej lodówce, pozwoli wam wyczarować równie pyszny smakołyk.Kiedy dwie pyszne potrawy się spotykają, zwykle powstaje coś równie pysznego. Nie inaczej będzie i tym razem, choć budyń wykorzystamy w formie proszku. Zawarta w nim skrobia da nam gwarancję, że placuszki nie rozpadną się, pochłaniając wodę zawartą w jabłkach. Jeśli kiedykolwiek racuchy wam się nie udały — wiecie co robić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gołąbki kuronia
18.09.2021 02:00 Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni polskiej, które doczekało się już wielu interpretacji. Tym razem prezentujemy wam recepturę Jakuba Kuronia, który pyszny mięsno-ryżowy farsz zawinął w liście kapusty włoskiej. Kapusta sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw. Z pewnością zasmakują ci też nasze kotlety ziemniaczane z dodatkiem kapusty. Warte uwagi są również pyszne pierogi z kapustą i serem, które przygotujesz według tego przepisu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

układanie ciastek
17.09.2021 02:00 Cudowne ciasto bez pieczenia - Michalinka zachwyci każdego

Nie ma nic przyjemniejszego niż kawałek pysznego ciasta na deser. Często jednak nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować ulubiony wypiek. Rozwiązaniem takiej sytuacji może być przepis na ciasto bez pieczenia.Desery bez pieczenia to dobre rozwiązanie dla zabieganych amatorów słodkości. Ich receptury często oparte są o łatwo dostępne składniki — takie jak herbatki czy mieszanki orzechów — a sednem przygotowania jest pozostawienie ciasta w lodówce. Nierzadko wystarczy więc odpowiednio ułożyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, by potem móc cieszyć się wyjątkowym smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki ziemniaczane z serem
17.09.2021 02:00 Niezwykły sposób na placki ziemniaczane bez smażenia i bez pieczenia

Placki ziemniaczane to danie, które sprawdzi się doskonale jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Spróbuj ich w wersji gotowanej z dodatkiem sera, a już nigdy nie wrócisz do klasyki. Ziemniak to warzywo, które znajdzie wiele zastosowań w naszej kuchni, więc nie musisz ograniczać się tylko do ich gotowania. Z tej pysznej bulwy z powodzeniem przyrządzisz kluski, kotlety oraz placki ziemniaczane.Dziś proponujemy ci przepis, który jest nie tylko prosty, ale też pomoże ci wykorzystać gotowane ziemniaki, które być może zalegają w twojej lodówce. Receptura ta nie przewiduje ścierania warzyw i smażenia, więc ich przygotowanie nie będzie wymagało posiadania dodatkowego sprzętu kuchennego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

spaghetti aglio olio
17.09.2021 02:00 Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Pyszny obiad gotowy w 10 minut? Z przepisem od Roberta Makłowicza zachwycisz każdego amatora włoskich smaków. Poznaj niezawodną recepturę na spaghetti aglio olio i udaj się w podróż na południe Europy.Dania mączne królują we włoskiej kuchni. Nie ma chyba osoby, która choć raz nie spróbowała pizzy neapolitańskiej czy spaghetti bolognese. Jeżeli jesteście prawdziwymi makaronowymi smakoszami, z pewnością znacie najprostszy sposób przyrządzenia spaghetti, czyli danie aglio olio. Dzięki sprawdzonej recepturze ulubionego kucharza polaków — Roberta Makłowicza — błyskawicznie przeniesiecie się do słonecznej Italii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dynia marynowana w occie
16.09.2021 02:00 Prosty sposób na marynowaną dynię w occie - jesienny skarb

Dynia marynowana to doskonały dodatek do wielu dań i świetna wytrawna przekąska. Przygotowana według poniższego przepisu zasmakuje każdemu wielbicielowi warzyw z octu. Podkręć smak niedzielnego obiadu i odkryj dynię na nowo.Niewiele jest bardziej uniwersalnych warzyw niż dynia. To warzywo, które w Waszej kuchni zagościć może pod wieloma postaciami m.in. w ciastach, gulaszach czy zupach. Często jednak stanowi jedynie dodatek, ukryta pośród innych składników dania. Warto skusić się na niebagatelne połączenie słodkiego dyniowego smaku z cierpkością octu. Dzięki takiej oprawie dynia będzie cieszyć Cię swoim kolorem przez cały rok. Marynowana w occie dynia wyśmienicie sprawdzi się w sałatkach czy makaronach oraz do świeżego chleba z chrupiącą skórką.

rogaliki maślane
16.09.2021 02:00 Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Maślane rogaliki to doskonałe towarzystwo dla herbaty podczas długich jesiennych wieczorów. Wystarczy trochę wolnego czasu i ten prosty przepis a smak domowych wypieków przeniesie Was w czasy dzieciństwa.Sprawdzona receptura na rogaliki to coś, czego potrzebujesz tej jesieni. Nie ma nic lepszego niż słodkie z zewnątrz chrupiące, a zarazem rozpływające się w ustach maślane wypieki. Przywodzą one na myśl popołudnia spędzane w domu rodzinnym i wypieki, którymi czas umilały nam nasze kochane babcie. Rogaliki maślane zachwycą podniebienie każdego. Pasują zarówno do rozgrzewającej herbaty jak i do aromatycznej małej czarnej. Możesz więc śmiało podać je gościom — ich delikatny smak i chrupkość zbudują sielską atmosferę, dobrze znaną Wam z uroczystości rodzinnych, na których wypieki grały pierwsze skrzypce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fasolka po bretońsku
15.09.2021 02:00 Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Fasolka po bretońsku w swojej tradycyjnej wersji zwykle składa się z samej fasoli gotowanej w sosie pomidorowym. Tym razem zdradzamy recepturę, w której ważnym składnikiem jest kiszony ogórek. Dzięki niemu danie ma wyrazisty i lekko kwaśny smak. Fasolka po bretońsku to potrawa bardzo popularna w całym naszym kraju. Tradycyjnie przygotowuje się ją w sosie pomidorowym wraz z podsmażoną kiełbasą. Wiele osób decyduje się na kupienie gotowej fasolki w słoiku lub puszce, jednak znacznie smaczniejsza wychodzi po samodzielnym ugotowaniu. Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, dodaj do niej kilka kiszonych ogórków. Ich słoność i kwaśność podkręci walory smakowe dania, a także poprawi trawienie tego, bądź co bądź, ciężkostrawnego posiłku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kluski leniwe
14.09.2021 02:00 Delikatne pierogi leniwe bez dodatku mąki

Kluski leniwe większości z nas kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to podawane były przez nasze mamy i babcie jako kolacja czy śniadanie. Okazuje się, że aby je ugotować, wcale nie potrzeba mąki. Zamiast niej można wykorzystać kaszę manną. Kluski leniwe to świetny sposób na prosty, szybki i smaczny posiłek. Nie wymagają one bowiem zbyt wiele pracy, a ich smak i konsystencja dostarczają ogromnej przyjemność podczas jedzenia każdemu smakoszowi. W mniej niż 15 minut można stworzyć smaczne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Poniższe kluski nie są jednak wykonane z mąki, lecz kaszy manny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto ze śliwkami
12.09.2021 02:00 Tanie i pyszne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest wyjątkowo pysznym deserem, które nie zasładza człowieka tak, jak inne tego typu wypieki. Sekretnym składnikiem jest kefir, dzięki temu ciasto ma odpowiednią fakturę i charakterystyczny smak. Niżej zdradzamy, jak je wykonać. Ciasto ze śliwkami to nie lada przyjemność dla każdego, kto uwielbia proste wypieki, a zarazem smakujące, jak by były kupione w najlepszej cukierni. Po wyjęciu z piekarnika oczom ukazuje się puszyste i wilgotne ciasto, na którego powierzchni pysznią się delikatnie przypieczone i skarmelizowane połówki śliwek. Ciężko powstrzymać się przed dokładką, gdy tak piękny widok jest na wyciągnięcie ręki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Parówki w cieście francuskim
12.09.2021 02:00 Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami

Na kolację wcale nie trzeba dzień w dzień jeść kanapek lub nudnej jajecznicy. Zamiast nich doskonale sprawdzą się parówki zapiekane w cieście francuskim z dodatkami. Ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc cała rodzina będzie mogła posilić się w krótkim czasie. Kolacja składająca się z bułek i ugotowanych w wodzie parówek to codzienność w wielu Polskich domach. Istnieje jednak doskonały i banalnie łatwy sposób, aby urozmaicić ten nużący zestaw. Wystarczy zawinąć parówki w ciasto francuskie z dodatkiem grzybów, warzyw i sera, a następnie zapiec je w piekarniku. W ciągu kilkunastu minut można się cieszyć smakowitym daniem, które syci, a także pięknie wygląda. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pietruszka
12.09.2021 02:00 Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest istną bombą witaminową, która skutecznie dostarcza mnóstwo wartości odżywczych do organizmu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Jeśli chcesz zrobić ją w wersji dietetycznej, zamień majonez na jogurt naturalny. Surówka z pora i pietruszki korzeniowej jest nie tylko wyjątkowo zdrowa - jej piękna zielona barwa ozdabia talerz i cieszy oczy. Już jedna porcja zawiera mnóstwo przydatnych witamin oraz minerałów. Prostota przygotowania, niska cena oraz przyjemny smak są połączeniem, który powinien zachęcić wielu smakoszy do spróbowania. Surowy posmak i twardość warzyw można zniwelować poprzez przelanie rozdrobnionych składników wrzątkiem na sitku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasztet
12.09.2021 02:00 Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli

Pasztet wykonany z królika to prawdopodobnie najlepszy wariant tej potrawy. Ma intensywny smak, kremową konsystencję oraz wyjątkowy aromat. Przepis pochodzi od babci Anieli, która znała go od wielu lat. Pasztet z królika kojarzy nam się głównie jako danie typowo świąteczne, które przygotowywane jest jedynie raz czy dwa razy do roku. Warto jednak zmienić przyzwyczajenie, ponieważ jest wyjątkowo smakowity. Co więcej, choć mogłoby się wydawać, że proces gotowania go wymaga sporo wysiłku, jest zupełnie przeciwnie. Z poniższym przepisem przekonasz się, jak łatwo wygląda jego sporządzenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokuł
11.09.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni łodygę brokuła?

Łodygi brokułu najczęściej wyrzuca się do kosza, ponieważ kucharze amatorzy nie wiedzą, że można z nich zrobić pyszne dania. Doskonałym sposobem jest usmażenie łodyg wraz z marchewką po azjatycku. Po starciu na tarce łodygi wraz z porem można sporządzić pyszne placki, które są znacznie smaczniejsze od ziemniaczanych.

Kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem
11.09.2021 02:00 Tradycyjne kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem

Kluski ziemniaczane, czyli tak zwane szare kluchy, są nieodłącznym elementem wielu posiłków sprzed lat. Dzisiaj mało kto je jednak przygotowuje. Jeśli chcesz spróbować ponownie smaku swojego dzieciństwa, mamy dla ciebie doskonały przepis - nie zapomnij o dodaniu do niego twarogu oraz wysmażonych skwarek. Kluski ziemniaczane obecnie najczęściej można zjeść u babć, które dalej trzymają się swoich ulubionych receptur. Kluski te są bowiem banalnie łatwe w przygotowaniu, a ich smak zaskakuje największych smakoszy. Duży wpływ na przyjemność płynącą z jedzenia kluch mają dodatki, czyli chrupiące skwarki oraz delikatny ser twarogowy. Potrawa ta może być podawana zarówno samodzielnie, jak i dodatek do głównego dania.

Winogrona
10.09.2021 02:00 Jak zrobić sok z winogron do słoików na zimę?

Gdy mamy w kuchni winogrona, nie zastanawiamy się zazwyczaj nad sposobami ich wykorzystania - zamiast tego od razu zabieramy się do jedzenia. Można jednak przygotować z nich pyszny sok na zimę. Niżej zdradzamy najlepszy sposób, aby tego dokonać. Sok winogronowy na zimę to doskonała metoda, aby zakonserwować te pyszne owoce na czas poza sezonem. W innym wypadku całe kiście zwyczajnie by zgniły i nie nadawały się do spożycia. Wykonanie soku z winogron w domowym zaciszu jest banalnie proste i szybkie. Jeśli po przelaniu go do słoików lub butelek zdecydujesz się na pasteryzacje, napój przetrwa wiele miesięcy bez psucia się. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki kiszone
10.09.2021 02:00 Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych

Placki ziemniaczane mają poważny problem, ponieważ placki z ogórków kiszonych są od nich lepsze. Wystarczy kilka składników, aby sporządzić pyszny posiłek. Mają intensywny smak, a podczas smażenia uwalniają oszałamiający aromat. Placki z kiszonych ogórków mogą na początku wydawać się pomysłem niecodziennym, jednak wystarczy spróbować jednego kęsa, aby natychmiast zmienić zdanie o 180 stopni. Placki te zawierają mnóstwo przypraw o intensywnym smaku, które podkreślają już i tak bardzo aromatyczne kiszone ogórki. Gdy zacznie się je jeść, ciężko przestać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki
10.09.2021 02:00 Obłędna surówka z marchewki na ostro

Doskonała surówka z marchewki wcale nie musi być tylko słodka - niektórzy preferują ją na ostro. Pikantność w poniższej recepturze nadaje jej chrzan. Taki obiadowy dodatek pasuje do praktycznie wszystkiego. Surówka z marchewki jest nieodłącznym elementem głównego posiłku dnia w wielu polskich domach. Polacy zakochali się w jej delikatnym słodkim smaku, który współgra z mięsami, rybami czy daniami wegetariańskimi. Niektórzy wolą jednak urozmaicać swoje żywienie, dlatego eksperymenty kuchenne są tak popularne. Tym razem zdradzamy, jak wykonać pikantną wersję tej klasycznej surówki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grochówka
07.09.2021 02:00 Jak zrobić gęstą i pożywną grochówkę?

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie jest zaliczana do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Najważniejsze są proporcje grochu do wywaru - nie wolno wlać zbyt dużo wody, aby zupa nie stała się za rzadka. Zupa grochowa kojarzy się najczęściej z daniem podawanym na festynach czy innych publicznych uroczystościach. Wielki gar grochówki zawsze stał na gazie, a głodni bawiący się mogli jej skosztować nawet w najzimniejsze dni. Jeśli zauważysz, że grochówka nie jest odpowiednio gęsta, jak powinna, odlej 2 szklanki zupy bez mięsa i zblenduj je w blenderze. Zmiksowany groch i warzywa zagęszczą ją i nie będzie konieczności dodawania do niej mąki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki ziemniaczane
07.09.2021 02:00 Pyszne placki ziemniaczane z jajkiem według Tomasza Strzelczyka

Przyzwyczailiśmy się, że placki ziemniaczane zawsze wyglądają w taki sam sposób. Tomasz Strzelczyk z kanału Oddasz Fartucha zaprezentował swoją wersję. Kucharz nie dodaje wszystkich jajek do ciasta - zamiast tego część smaży bezpośrednio na plackach. Placki ziemniaczane to szybki, prosty i sycący pomysł na posiłek, który każdy może z wielką łatwością przygotować w domowym zaciszu. Niektórym może jednak przeszkadzać powtarzalność przepisu i poszukują nowych rozwiązań. Takim osobom polecamy recepturę Tomasza Strzelczyka, który postanowił nie wbijać całych jajek bezpośrednio do ciasta. Zamiast tego dodaje je dopiero podczas smażenia, dlatego tworzy się swojego rodzaju jajko sadzone na każdym z placuszków.

Pierogi z kaszą
05.09.2021 02:00 Fantastyczne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z 2 składników
05.09.2021 02:00 Przepis na proste naleśniki gryczane

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą
05.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: