Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przetwory

Przetwory

powidła śliwkowe
04.09.2024 16:23 Babcia zawsze dodawała do powideł. 2 łyżki produktu wzmacniają smak

Powidła śliwkowe to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Każdego lata robię przynajmniej kilka słoiczków, by cieszyć się smakiem owoców przez całą zimę. Babcia nauczyła mnie, by oprócz cukru dodać do powideł jeden, nieoczywisty składnik, który sprawia, że śliwki są jeszcze smaczniejsze.

przekłuwanie pomidorów
02.09.2024 19:54 Weź pomidory, wbij w nie igłę i włóż do słoika. Ten patent zasługuje na wielkie brawa

Oto oryginalny sposób na pomidorowe przetwory. Mocno octowe pomidorki cherry z kopniakiem chili marynują się tu w occie jabłkowym z przyprawami. Efektem są pikle o złożonym smaku.

dżem z gruszek
02.09.2024 18:31 Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśników

Jesień wciąż sprzyja robieniu przetworów. O tej porze roku dojrzewają gruszki, które możemy przerobić na aromatyczny dżem. Będzie on idealny do ciast, naleśników, słodkich placuszków i racuchów. Dodatek uwielbianej przyprawy nadaje mu wyjątkowego aromatu.

marynowanie papryki
02.09.2024 15:42 Nie marynuję papryki w occie, mam lepszy sposób. Przetwory nie mają sobie równych

Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.

dżem
01.09.2024 15:05 Ulubiony dżem robię bez grama cukru. Wszystko, czego potrzebuję, mam na działce

Z tym prostym przepisem przygotujesz dżem z dowolnej odmiany winogron. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zawiera dodatkowego cukru. Wykorzystujemy tylko naturalne właściwości owoców.

marynowana cebula
30.08.2024 18:00 Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia

Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.

przetwory
30.08.2024 15:28 5 tys. złotych kary za ogórki kiszone? Przetwory na zimę mogą Cię słono kosztować

Ogórki kiszone są smaczne i cenne dla naszego zdrowia. Jednak jak się okazuje, mogą być też wyjątkowo kosztowne. Wszystko przez karę grzywny za przetwory, które tak lubimy jeść zimą. Taki mandat pojawia się w określonych sytuacjach.

dżem paprykowy
30.08.2024 08:49 Gotuję chwilę w garnku i przelewam do słoiczków. Ten dżem nie ma grama owóców, a robi furorę

Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą. 

dżem z winogron
28.08.2024 18:46 Mało kto robi już dżem z tych owoców. Przygotowuję go co roku o tej porze

Każdy zna dżem truskawkowy i wiśniowy. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy skupiać się jedynie na sprawdzonych klasykach. Właśnie zaczął się sezon na uwielbiane owoce. Przygotujemy z nich nie tylko sok, ale również doskonały dżem. Będzie idealny do naleśników, racuchów lub świeżo upieczonej chałki.

owoce rokitnika
27.08.2024 19:08 Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Mówią na niego “cytryna północy”

Ten popularny składnik nalewek, rzadziej przetworów czy sałatek, to prawdziwy suplement diety podany nam na krzaku. Rokitnik łatwo znaleźć w Polsce. Warto zainteresować się jego smakiem i właściwościami.

ogórki
26.08.2024 11:44 Wrzuć do garnka, zagotuj i wlej do słoików. Nie zrobisz lepszych ogórków na zimę

Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę. 

dżem z gruszek
23.08.2024 17:43 Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek

Dżem z gruszek jest jednym z tych jesiennych przetworów, których nie może zabraknąć w spiżarni. Aromatyczny smakołyk idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, racuchów lub słodkich bułeczek. Jest też o wiele zdrowszy od sklepowych dżemów, ponieważ nie zawiera ani grama sztucznych konserwantów.

ogórki po azjatycku
22.08.2024 19:21 Te ogórki to absolutny hit w moim domu. Najważniejszy jest składnik dodany do zalewy

Niezwykłe ogórki kiszone w zalewie inspirowanej azjatycką kuchnią. Składają się na nie typowe dla Dalekiego Wschodu smaki. To jednak w dalszym ciągu swojskie, choć pikantne, ogórki kiszone.

dżem Ewy Wachowicz
21.08.2024 07:00 Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwem

Prawie nikt nie robi z niej dżemu, a szkoda. Doskonale pasuje do rozmaitych deserów. Mowa o cukinii. Z tego warzywa zrobimy nie tylko ketchup i musztardę, ale również smakowity dżem. Ten z przepisu Ewy Wachowicz posmakuje nawet najbardziej wybrednym.

kiszona rzodkiewka
20.08.2024 13:13 Nie tylko ogórki i kapusta. Te kiszonki są równie smaczne i zdrowe

Przetwory to doskonała forma na zachowanie smaku zebranych latem sezonowych warzyw. Każda gospodyni przyrządza tradycyjne kiszonki na zimę z ogórków i kapusty. Okazuje się także, że kiszone przetwory można przygotować jeszcze z innego warzywa. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie warzywo chodzi oraz jak je ukisić. 

czosnek marynowany przepisu siostry Anastazji
18.08.2024 22:00 Włóż do słoików i dodaj zalewę. Marynowany czosnek siostry Anastazji to mistrzostwo świata

Do kanapek, do deski serów, koreczków, do dań z grilla. Marynowany czosnek jest jednym z tych przetworów, które robię każdego roku. Przetwory robiłam już z wielu przepisów, jednak czosnek przyrządzony według sposobu siostry Anastazji zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Marynowane ząbki to mistrzostwo świata.

dżem z cukinii
17.08.2024 16:01 Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne

Dżem z cukinii i cytryn to jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Przygotowuję go każdego roku z warzyw zebranych we własnym ogródku. Świeża, niepryskana cukinia i cytryna to rewelacyjne połączenie. Zwłaszcza, gdy dodamy do nich uwielbiany produkt.

papryka na zimę
17.08.2024 07:00 Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania

Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.

ogórki kiszone
12.08.2024 10:44 Wlej do słoików zamiast solanki. Ogórki kiszone będą gotowe jeszcze szybciej

Oto przepis na ogórki kiszone na dopalaczach. Zamiast zamykać je w słoiku i czekać na rozpoczęcie fermentacji, szczepimy zalewę już gotowymi bakteriami. Efekt? Dobrze ukiszone ogórki w kilka dni.

grzyby suszone
12.08.2024 06:00 Gorszych grzybów do suszenia nie ma. Tracą na smaku i łatwo szkodzą

Suszenie grzybów to chyba najlepsza metoda przechowania na dłużej pełni ich aromatu. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze takie konserwowanie jest dobrym pomysłem. Niektóre gatunki grzybów po prostu nie zostały stworzone do suszenia.

mięso w słoikach
11.08.2024 16:56 Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę

Domowe przetwory to temat nr 1 w drugiej połowie lata. Zazwyczaj ograniczamy się do owocowych i warzywnych. A przecież można przygotowywać także słoiki z mięsem.

domowy ajwar
11.08.2024 14:32 Mielę w maszynce paprykę, cukinię i dodaję zalewę. Przetwory biją ogórki kiszone na głowę

Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw, jest niezwykle łatwy do przyrządzenia w domu. Choć łatwo kupić jedną z fabrycznych postaci, dopiero ta domowa daje pełnię smaku i olbrzymią satysfakcję. Wystarczy podpiec i zmielić kilka warzyw.

krojenia cukinii
10.08.2024 10:18 Takiej cukinii nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Latem robię całą partię

Czas na przetwory z cukinii. To sezonowe warzywo można wykorzystać je na wiele sposobów. Cukinia na zimę zachwyci każdego i będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Poznaj przepis i przygotuj ją w łatwy sposób. Taką cukinię robię od lat, nie może zabraknąć jej w mojej spiżarni.

sok z aronii
08.08.2024 09:44 Zrywam w ogrodzie i dodaję do soku z aronii. Wychodzi po prostu doskonały

Aronia nie nadaje się do spożywania na surowo. Jej owoce są cierpkie i kwaśne. Za to możemy zrobić z niej pyszny sok. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty na długie jesienne wieczory. Wzbogacony o liście wiśni zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem.

konfitura śliwkowa
07.08.2024 17:51 Do konfitury śliwkowej dodaję ulubiony produkt moich dzieci. Słoiki znikają błyskawicznie

Niektóre dzieci najchętniej jadłyby tylko chleb z nutellą. Zastąpienie czekoladowych smarowideł owocowymi przetworami to dobry krok na drodze do ich zdrowia. Z tym przepisem mogą nawet nie zauważyć zmiany. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao i ksylitolem zamiast cukru to dobry zamiennik kultowej masy do smarowania pieczywa! Moje dzieci ją uwielbiają.

buraki w słoiku
05.08.2024 19:50 Wkładam buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten przepis dostałem od babci

Buraczki to jedne z najpopularniejszych przetworów w Polsce. W zależności od planowanego zastosowania, można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy prosty przepis na tradycyjną formę zakonserwowanych na zimę buraków.

starte buraczki
04.08.2024 17:14 Tarte buraczki z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Co roku robię więcej niż jedną porcję

Tarte buraczki to jeden z popularniejszych przetworów, które przygotowujemy z myślą o zimie. Ci, którym przejadła się ich tradycyjna postać, mogą spróbować rozszerzonego przepisu. Warto dodawać do naszych słoików czasem nowe dodatki.

ogórki kiszone w słoiku
01.08.2024 14:27 Każdy chwali moje ogórki kiszone. Dodaję do nich tylko ten koper

Ogórki kiszone są kultowymi przetworami, które masowo przygotowujemy pod koniec każdego lata. Domowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Każdy z nas wie, że do przetworów dodajemy również chrzan, czosnek, koper. Mało kto jednak ma świadomość, że to właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy. Do kiszenia ogórków wybieram tylko ten koper. Dzięki niemu kiszonki są jędrne i pyszne.