Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > przetwory

Przetwory

gruszki
30.09.2024 08:08 Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska

Jesień to doskonały moment, by zrobić przetwory z przepisu siostry Anastazji. Gruszki w occie smakują wyśmienicie i będą w sam raz na chłodne miesiące. Wzbogacą smak mięs, sałatek i przekąsek. 

dżem dyniowy
24.09.2024 07:00 Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy

Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.

dynia
23.09.2024 11:03 Pakuję do słoików i wlewam tę mieszankę. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego

Uwielbiam jesienne przetwory. Moim ostatnim okryciem jest dynia w octowej marynacie. To wręcz wymarzony dodatek do sałatek, kanapek lub deski serów. Przepis nie jest trudny, a smak z pewnością jest wart czasu spędzonego w kuchni.

Zalewanie ogórków kiszonych solanką
21.09.2024 07:00 Ogórki kiszone mętnieją i stają się gazowane. Nie przegap tych znaków

Niektóre słoiki ogórków kiszonych nie budzą naszej nieufności, inne wręcz przeciwnie. Syk po otwarciu, mętna woda, nieprzyjemny zapach i miękkie ogórki. Które z tych objawów powinny wyostrzyć naszą czujność?

grzyby mrynowane
20.09.2024 21:00 Cała rodzina uwielbia grzyby marynowane mojego przepisu. Sekret tkwi w zalewie

Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.

gruszki w słoikach
20.09.2024 17:06 Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.

kiszona kapusta
18.09.2024 21:00 Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Wystarczy chwila i będzie do wyrzucenia

Wobec zbliżającej się jesieni chętnie eksperymentujemy z kiszonkami. Jednak kapusta, obok ogórków, należy do naszego stałego repertuaru. Doświadczeni raczej wiedzą, ale początkującym warto przypomnieć najczęstszy powód psucia się kapusty.

śliwki w occie
18.09.2024 19:33 Przepis na śliwki w occie mam od babci. Teraz nikt nie robi ich w taki sposób

Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewelacyjnie.

dżem z pigwy
18.09.2024 07:00 Co roku o tej porze robię ten rozgrzewający dżem. Jest idealny do naleśników

Jesienią nie rezygnuję z przygotowywania przetworów. To właśnie w tym okresie co roku przygotowuję mój ulubiony rozgrzewający dżem. Korzystam z popularnej tureckiej receptury. Dżem jest wręcz idealny do naleśników, ciast i śniadaniowych placuszków.

modra kapusta
17.09.2024 19:08 Przepis na te przetwory mam od cioci ze Śląska. Modra kapusta z tym dodatkiem nie ma sobie równych

Modra kapusta to danie z czerwonej odmiany tego warzywa, charakterystyczne dla kuchni śląskiej. Jak przystało na tradycyjną potrawę, ma ono wiele wydań. W tym prezentuje się niezwykle apetycznie.

śledzie w słoikach
16.09.2024 17:15 Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Śledzie w słoiku możesz przygotować samemu. Zapomnij o tych gotowych ze sklepu i poznaj łatwy przepis na ten uwielbiany przysmak. Ich smak zachwyci każdego, dlatego, czym prędzej dowiedz się, jak je przygotować i zaskocz najbliższych. Śledzie jeszcze nigdy nie były tak smaczne. 

por
14.09.2024 09:00 Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku

Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę. 

przetwory
13.09.2024 07:00 Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimę

Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz. 

domowa kiełbasa
12.09.2024 17:49 Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepis

Kiełbasa to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na konserwację mięsa. Ten ciekawy przepis patrzy na nią od nowej strony. Nietypowa mięsna rolada staje się tu nie tyle przetworem, co przekąską. Jedno jest pewne- niewiele podobnych wyrobów może z nią konkurować smakiem. 

krojenie arbuza
11.09.2024 08:46 Nie wyrzucaj skórek arbuza. Zrobisz z nich jesienny przysmak

Z tym przepisem wprost opłaca się nie dojadać arbuza do końca. Mniej słodkie części razem z zielonym pancerzem zmieniają się w niezwykły dżem. Odpowiednio zagęszczony sos będzie doskonałym smarowidłem i dodatkiem do deserów.

dżem z pigwy
10.09.2024 21:00 Zapomniany owoc idealny na dżem. Przetwory zawsze robię we wrześniu

Robisz przetwory? W takim razie zamknij w słoiczkach smaczne i zdrowe owoce. Na zimę będą jak znalazł. Przepis jest prosty i wart polecenia. 

dżem
09.09.2024 06:00 Za ten dżem siostra Anastazja powinna dostać kulinarnego Oskara. Robi go aż z 3 owoców

Siostra Anastazja bosko gotuje. Dlatego przepis na dżem z soczystych i smacznych owoców na pewno będzie zachwycał smakiem. Zakonnica robi go aż z 3 owoców. Przetwory wychodzą, że palce lizać. 

cukinia
08.09.2024 13:43 Natnij cukinię i wsadź w nią czosnek. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam

Ruszył sezon na przetwory. W słoiczkach zamykamy rozmaite warzywa i owoce. Warto pamiętać o cukinii i zrobić ją w wyjątkowy sposób. Nadziewane warzywa w wyśmienitej zalewie będą idealne na zimę. Przepis na przetwory z cukinii jest wart wypróbowania. 

przecier pomidorowy
08.09.2024 06:00 Ten przepis na przecier pomidorowy znalazłam w zeszycie babci. W życiu nie jadłam lepszego

Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.

gruszkolada
07.09.2024 11:05 Zdradziła nietypowy przepis na dżem. Polacy oszaleli na punkcie gruszkolady

Jeśli lubisz pyszne przetwory, to koniecznie poznaj przepis na gruszkoladę. Połączenie gruszek z uwielbianym smakołykiem zapewnia doskonały efekt. Przepis od Kobiety z Zachodu szturmem zdobywa Internet. 

kiszonki
06.09.2024 11:42 Wszyscy robią ogórki na zimę, a o tych kiszonkach zapomniano. Są pyszne i zdrowe

Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł. 

dżem
05.09.2024 09:00 Moja babcia powinna dostać medal za ten dżem. Robi go z "polskiej cytryny"

Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk. 

powidła śliwkowe
04.09.2024 16:23 Babcia zawsze dodawała do powideł. 2 łyżki produktu wzmacniają smak

Powidła śliwkowe to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Każdego lata robię przynajmniej kilka słoiczków, by cieszyć się smakiem owoców przez całą zimę. Babcia nauczyła mnie, by oprócz cukru dodać do powideł jeden, nieoczywisty składnik, który sprawia, że śliwki są jeszcze smaczniejsze.

przekłuwanie pomidorów
02.09.2024 19:54 Weź pomidory, wbij w nie igłę i włóż do słoika. Ten patent zasługuje na wielkie brawa

Oto oryginalny sposób na pomidorowe przetwory. Mocno octowe pomidorki cherry z kopniakiem chili marynują się tu w occie jabłkowym z przyprawami. Efektem są pikle o złożonym smaku.

dżem z gruszek
02.09.2024 18:31 Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśników

Jesień wciąż sprzyja robieniu przetworów. O tej porze roku dojrzewają gruszki, które możemy przerobić na aromatyczny dżem. Będzie on idealny do ciast, naleśników, słodkich placuszków i racuchów. Dodatek uwielbianej przyprawy nadaje mu wyjątkowego aromatu.

marynowanie papryki
02.09.2024 15:42 Nie marynuję papryki w occie, mam lepszy sposób. Przetwory nie mają sobie równych

Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.

dżem
01.09.2024 15:05 Ulubiony dżem robię bez grama cukru. Wszystko, czego potrzebuję, mam na działce

Z tym prostym przepisem przygotujesz dżem z dowolnej odmiany winogron. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zawiera dodatkowego cukru. Wykorzystujemy tylko naturalne właściwości owoców.

marynowana cebula
30.08.2024 18:00 Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia

Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.