Jesień to doskonały moment, by zrobić przetwory z przepisu siostry Anastazji. Gruszki w occie smakują wyśmienicie i będą w sam raz na chłodne miesiące. Wzbogacą smak mięs, sałatek i przekąsek.
Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.
Uwielbiam jesienne przetwory. Moim ostatnim okryciem jest dynia w octowej marynacie. To wręcz wymarzony dodatek do sałatek, kanapek lub deski serów. Przepis nie jest trudny, a smak z pewnością jest wart czasu spędzonego w kuchni.
Niektóre słoiki ogórków kiszonych nie budzą naszej nieufności, inne wręcz przeciwnie. Syk po otwarciu, mętna woda, nieprzyjemny zapach i miękkie ogórki. Które z tych objawów powinny wyostrzyć naszą czujność?
Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.
Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.
Wobec zbliżającej się jesieni chętnie eksperymentujemy z kiszonkami. Jednak kapusta, obok ogórków, należy do naszego stałego repertuaru. Doświadczeni raczej wiedzą, ale początkującym warto przypomnieć najczęstszy powód psucia się kapusty.
Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewelacyjnie.
Jesienią nie rezygnuję z przygotowywania przetworów. To właśnie w tym okresie co roku przygotowuję mój ulubiony rozgrzewający dżem. Korzystam z popularnej tureckiej receptury. Dżem jest wręcz idealny do naleśników, ciast i śniadaniowych placuszków.
Modra kapusta to danie z czerwonej odmiany tego warzywa, charakterystyczne dla kuchni śląskiej. Jak przystało na tradycyjną potrawę, ma ono wiele wydań. W tym prezentuje się niezwykle apetycznie.
Śledzie w słoiku możesz przygotować samemu. Zapomnij o tych gotowych ze sklepu i poznaj łatwy przepis na ten uwielbiany przysmak. Ich smak zachwyci każdego, dlatego, czym prędzej dowiedz się, jak je przygotować i zaskocz najbliższych. Śledzie jeszcze nigdy nie były tak smaczne.
Por jest smacznym dodatkiem do surówek i sałatek. Wzbogaca smak dań i sprawia, że jemy je z apetytem. Jak zatrzymać smak tego warzywa na dłużej? Warto pora zamknąć w słoikach. Takie przetwory będą jak znalazł na zimę.
Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz.
Kiełbasa to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na konserwację mięsa. Ten ciekawy przepis patrzy na nią od nowej strony. Nietypowa mięsna rolada staje się tu nie tyle przetworem, co przekąską. Jedno jest pewne- niewiele podobnych wyrobów może z nią konkurować smakiem.
Z tym przepisem wprost opłaca się nie dojadać arbuza do końca. Mniej słodkie części razem z zielonym pancerzem zmieniają się w niezwykły dżem. Odpowiednio zagęszczony sos będzie doskonałym smarowidłem i dodatkiem do deserów.
Robisz przetwory? W takim razie zamknij w słoiczkach smaczne i zdrowe owoce. Na zimę będą jak znalazł. Przepis jest prosty i wart polecenia.
Siostra Anastazja bosko gotuje. Dlatego przepis na dżem z soczystych i smacznych owoców na pewno będzie zachwycał smakiem. Zakonnica robi go aż z 3 owoców. Przetwory wychodzą, że palce lizać.
Ruszył sezon na przetwory. W słoiczkach zamykamy rozmaite warzywa i owoce. Warto pamiętać o cukinii i zrobić ją w wyjątkowy sposób. Nadziewane warzywa w wyśmienitej zalewie będą idealne na zimę. Przepis na przetwory z cukinii jest wart wypróbowania.
Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.
Jeśli lubisz pyszne przetwory, to koniecznie poznaj przepis na gruszkoladę. Połączenie gruszek z uwielbianym smakołykiem zapewnia doskonały efekt. Przepis od Kobiety z Zachodu szturmem zdobywa Internet.
Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł.
Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk.
Powidła śliwkowe to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Każdego lata robię przynajmniej kilka słoiczków, by cieszyć się smakiem owoców przez całą zimę. Babcia nauczyła mnie, by oprócz cukru dodać do powideł jeden, nieoczywisty składnik, który sprawia, że śliwki są jeszcze smaczniejsze.
Oto oryginalny sposób na pomidorowe przetwory. Mocno octowe pomidorki cherry z kopniakiem chili marynują się tu w occie jabłkowym z przyprawami. Efektem są pikle o złożonym smaku.
Jesień wciąż sprzyja robieniu przetworów. O tej porze roku dojrzewają gruszki, które możemy przerobić na aromatyczny dżem. Będzie on idealny do ciast, naleśników, słodkich placuszków i racuchów. Dodatek uwielbianej przyprawy nadaje mu wyjątkowego aromatu.
Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.
Z tym prostym przepisem przygotujesz dżem z dowolnej odmiany winogron. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zawiera dodatkowego cukru. Wykorzystujemy tylko naturalne właściwości owoców.
Marynowana cebula to część żelaznego asortymentu naszych przetworów. Z tym przepisem przygotowujemy idealną przekąskę z tej kategorii. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, a wręcz sałatką samą w sobie.