Niebywale pyszne, lekkie i soczyste mielone z kaszą manną
Czy dzisiaj też przygotowujecie kotlety mielone na obiad? A może zrobicie je nieco inaczej? Proponujemy lekkie i soczyste mielone z kaszą manną. Są niebywale pyszne, pulchne i o wiele delikatniejsze w smaku, niż te z dodatkiem tartej bułki. Przekonajcie się o tym sami.
Na smak kotletów mielonych największy wpływ ma rodzaj i jakość użytego mięsa. Jednak nie bez znaczenia są też dodatki. Jajko sprawia, że mięsna masa nie rozpada się w czasie smażenia, a namoczona bułka dodaje kotletom lekkości i puszystości. Podobną funkcję jak bułka, może też pełnić kasza manna.
Wystarczy wsypać trochę suchej kaszy do mięsnej masy. Po wyrobieniu kasza zacznie pęcznieć. W czasie smażenia jeszcze bardziej zwiększy swoją objętość i dodatkowo się ugotuje. Dzięki temu kotlety będą mniej zwarte i złagodzi się ich smak.
Niebywale pyszne, lekkie i soczyste mielone z kaszą manną
Składniki:
50 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
pieprz ziołowy
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Mielone mięso umieść w misce. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa. Dodaj do niego jajko i kaszę mannę.
Mięso dopraw pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Odstaw ją na pół godziny w chłodne miejsce.
Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce.
Kotlety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Po więcej inspiracji na mielone kotlety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na kotlety mielone z twarogiem, a także na kotlety mielone nadziewane fetą.
Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram