Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Liście laurowe i kwestia gotowania
08.02.2021 01:00 Kiedy powinno się dodawać do potrawy liście laurowe?

Liście laurowe cieszą się sporą popularnością i smakosze chętnie dodają je do rozmaitych dań. Przeważnie wrzucamy je od razu do potrawy. Jednak najlepsze efekty uzyskamy wówczas, gdy wzbogacimy nimi nasz specjał niedługo przed zakończeniem przygotowań.

Liście laurowe mają wielką moc
02.02.2021 01:00 Zalej wrzątkiem zmielone liście laurowe. Napar złagodzi uciążliwe bóle stawów

Osoby, które niestety zmagają się, z bólem stawów powinny, sięgnąć po domowy napar na bazie zmielonych liści laurowych. Preparat posiada silne właściwości przeciwzapalne oraz tonizujące. Jest także grzybobójczy i bakteriobójczy.Warto dodać, że zmielone liście laurowe można wykorzystać zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Jest to możliwe, ponieważ zawarte w nich olejki mają silne działanie rozgrzewające. Dlatego, popularne zioło może być nie tylko składnikiem syropów i naparów, ale również nadaje się do leczniczych okładów na chore stawy.Inną wyjątkową zaletą popularnej przyprawy jest to, że oczyszczają one stawy ze zgromadzonych w nich złogów. Proces ten zawdzięczamy ich napotnym właściwościom. Razem z potem usuwamy z chorych stawów szkodliwe złogi.W jaki zrobić leczniczy napar z liści laurowych? Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.Napar z liści laurowych, który wzmacnia stawy. Zmiel w młynku ok. 5 liści laurowych. Wsyp powstały proszek do kubka i zalej wrzątkiem. Już po lekkim przestygnięciu napar jest gotowy do picia. Gdy jest on dla Ciebie zbyt gorzki, możesz dodać do niego 1 łyżeczkę miodu.Stosowanie:Napar pij raz dziennie przez 2 tygodnie. Po 7 dniach przerwij kurację i wróć do niej za jakiś czas. Powtarzaj, cykle tak długo, aż usuniesz stan zapalny stawów i nie będziesz narzekać na związany z nimi dyskomfort.Popularne zioło możesz również wykorzystać do przygotowania domowej maści na stawy. Wystarczy, że pokruszysz 4 liście na pył w kuchennym moździerzu i dodasz je do 100 gramów oleju kokosowego. Przygotowaną miksturą smaruj bolące miejsce 3 razy dziennie, aż ból całkowicie zniknie.[EMBED-15]Jakie są pozostałe zalety liści laurowych? Okazuje się, że możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Popularną przyprawa w połączeniu z cynamonem oraz z jabłkami, może pomóc nam w walce z migreną oraz wesprzeć nasz układ odpornościowy (więcej na ten temat pisaliśmy tutaj).Pamiętaj, że poniższy artykuł nie jest poradą lekarską. W przypadku nasilających się dolegliwości zalecane jest skonsultowanie się z odpowiednim specjalistą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smakObłędny przepis Kuronia na zupę ogórkowąWiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udająźródlo: smak dnia/ youtube.com/ZdrowieZapraszamy na nasz Instagram

kiełbasa w sosie z patelni
21.01.2021 01:00 Szybkie danie z patelni - kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie

Najlepsze są potrawy, które można szybko i łatwo przygotować. Dziś polecamy wam danie z patelni — jest to kiełbasa z cebulą w pikantnym sosie. Jeśli chcecie je zaserwować na obiad, podajcie z gotowanymi ziemniakami. Danie to sprawdzi się też na kolację, wtedy podajcie je z chlebem. Kiełbasę jemy na kanapkach, gotujemy w wodzie, pieczemy na ognisku lub smażymy na patelni. Dziś zamienimy ją w prawdziwe danie z patelni. Nieodłączną jej towarzyszką jest cebula, która w połączeniu z pomidorami i przyprawami zamieni się w pikantny sos.

Kurkuma i jej niezwykłe właściwości
18.01.2021 01:00 Cudowne zastosowanie kurkumy. Dzięki niemu zaoszczędzisz sporą sumę pieniędzy

Niepozorna kurkuma może nas mocno zaskoczyć. Z jej właściwości powinien skorzystać każdy, kto boryka się problemami dotyczącymi cery. Mało kto spodziewałby się, że kurkuma może zadziałać w taki sposób. Wystarczy przygotować z niej maseczkę.

gozdziki
16.01.2021 01:00 Wrzuć kilka goździków do herbaty. Zapomnisz o nieprzyjemnych dolegliwościach

Zimą bardzo często sięgamy po najbardziej aromatyczne przyprawy. Pieczemy ciasta z dodatkiem cynamonu i kardamonu. A popularne goździki dodajemy do rozgrzewających herbat oraz naparów.Czy wiesz, że goździki możesz dodać nawet do rosołu? Tak robi sama Magda Gessler! Restauratorka nie boi się kulinarnych szaleństw, a ten nietypowy dodatek nie tylko podkreśla smak popularnej zupy, ale zupy również dodaje jej liczne prozdrowotne właściwości.Okazuje się, że ta niepozorna przyprawa ma wiele cennych właściwości. Zdecydowanie warto po nią sięgać również w innych porach roku. Jakiś czas temu pisaliśmy o korzyściach płynących z żucia goździków.Pijasz herbatę z dodatkiem goździków? Gratulacje, masz szansę pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości między innymi: bólu, gardła, zęba oraz nieświeżego oddechu. Poniżej przedstawiamy cztery wspaniałe korzyści, jakie płyną z goździków. Każdy znajdzie coś dla siebie!Dlaczego warto dodawać goździki do herbaty? Zalety zachwycają!Mało kto wie, że goździki pomagają również w leczeniu dolegliwości trawiennych. Badanie przeprowadzone na Wydziale Farmakologii Szkoły Medycznej na Uniwersytecie w Lagos wykazało nawet, że wyciąg z przyprawy wspomaga leczenie wrzodów żołądka.Są również bogate w błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Szczególnie poleca się spożywanie sproszkowanych goździków lub pieczonych z dodatkiem miodu.Chyba jednak najbardziej niezwykłą zaletą tej "zimowy przyprawy" jest fakt, iż zmniejszają one ból zębów. Gdy czekamy na wizytę u stomatologa, ale ząb niestety daje już o sobie znać, możemy wypróbować żucie 1-2 goździków co kilka godzin. Zawarte w przyprawie olejki powinny szybko złagodzić ból.[EMBED-14]To nie koniec doskonałych wieści! Udowodniono również, że goździki mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Syrop na bazie tej przyprawy potrafi złagodzić między innymi silne bóle gardła. Przepis na ten specyfik podawaliśmy tutaj.Dodajesz goździki do herbaty? Daj znać w komentarzu!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zajadałeś się pysznością ze zdjęcia? Niewiarygodne, jak łatwo zrobić je w domuNie wiedziała, że dostała na kotlety tak świeże mięso. Nacięła kawałek i się zaczęłoZaczęło się dziś bladym świtem, niewiarygodne. Potrwa tylko 1 dzień, można się obłowić za półdarmoźródło: mamaduZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined