GIS wydał pilne ostrzeżenie na temat często kupowanych przez Polaków produktów spożywczych. W wielu wyrobach rybnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest w Unii Europejskiej zakazana. Substancja ta jest bowiem szkodliwa dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo i zdrowie wielu konsumentów, którzy często są wręcz nieświadomi ryzyka. Z tego powodu urząd ten jest tak ważny dla Polaków. GIS został poinformowany przez producenta o wycofywaniu produktów rybnych ze sprzedaży z powodu wykrycia w nich tlenku etylu, który został wykorzystany do ich wyprodukowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Będąc nad morzem, nie sposób zrezygnować z choć jednej smażonej ryby ze smażalni. Jednym z najlepszych wyborów jest flądra - jej mięso jest delikatne i łatwe w obróbce. Niżej zdradzamy jeszcze kilka innych typów, które zawsze warto kupić nad Bałtykiem. Smażona ryba jest daniem typowo serwowanym nad morzem - budki oferujące ten przysmak z dodatkiem frytek i chłodnego napoju można znaleźć w praktycznie każdej miejscowości przy Bałtyku. Nie każdy gatunek ryby jest jednak wart wydawania pieniędzy. Dlatego warto zaznajomić się z listą najzdrowszych i najsmaczniejszych okazów, które nie tylko dostarczą wartości odżywczych, lecz również będą wybornie smakować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyszna ryba potrafi wywołać szybsze bicie serca nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto sięga jednak po pstrąga tęczowego. Okazuje się, że ta pomijana ryba ma wiele zalet. Oprócz fantastycznego smaku dostarcza nam cennych składników odżywczych.Bez wątpienia dobra ryba jest nie lada pokusą dla wielbicieli kulinariów. Na naszych stołach często goszczą różne gatunki. Niektóre z nich są nieco mniej popularne. Można do nich zaliczyć między innymi pstrąga tęczowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ryba jest jednym z tych frykasów, po które z miłą chęcią sięgamy podczas wakacji nad polskim morzem. Na Mazurach również możemy raczyć się smażonymi specjałami. Okazuje się, że w jednym z lokali za samą rybę trzeba zapłacić plisko 50 zł. Cały obiad kosztował znacznie więcej.Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niestety, czasami za tego typu dania trzeba słono zapłacić. Przekonał się o tym pan Wojtek. Obiad dla dwóch osób kosztował go 102,60 zł.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Anna Mucha w swojej relacji na Instagramie skrytykowała warszawski lokal, w którym jadła "ostrygi, okonia morskiego i sanżaki". Niestety, choć aktorka wydała za obiad zawrotną sumę 700 zł, jedzenie jej nie smakowało. Jak sama wskazuje, jej wypowiedź jest jedynie przestrogą przed jedzeniem w tej restauracji dla tych, którzy zdecydują się na wykwintną kolację za duże pieniądze. Anna Mucha jest znaną aktorką, która zasłynęła głównie z zagrania roli małej dziewczynki w filmie Stevena Spielberga Lista Schindlera, a także popularnym serialu M jak Miłość emitowanym na antenie kanału TVP 2. Jej kariera aktorska prężnie się rozwija, lecz ostatnimi czasy zrobiło się o niej głośno nie z powodu jej zawodu, a relacji na Instastories. Podczas dłuższej wypowiedzi Mucha skrytykowała pewną warszawską restaurację. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Lokale gastronomiczne nad morzem stały się w ostatnim czasie celem licznych kontroli Inspekcji Handlowej. Zgodnie z informacjami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, służby odwiedziły bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy i stacje paliw. Zeszłoroczny raport Inspekcji wykazał wiele nieścisłości, takich jak wydawanie zupełnie innych produktów niż zamówionych, czy oszukiwanie na ich wadze - dlatego z niecierpliwością czekamy na wyniki obecnego protokołu. Nadmorskie bary i restauracje wręcz "pękają w szwach" od ilości klientów, chętnych na smażoną rybę z frytkami, schłodzone piwo czy szklankę zimnej coli. Duże upały i i zmęczenie wywołane zwiedzaniem skłaniają do odpoczynku przy talerzu czegoś smacznego. Okazuje się jednak, jak pokazał raport Inspekcji Handlowej z zeszłego roku, że nie każdy właściciel gastronomii jest uczciwy wobec swoich gości. Dlatego Urzędnicy zrobili nalot na miejscowości turystyczne, w których tego typu przybytków jest najwięcej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Podczas wakacji nad polskim morzem wielu smakoszy nie może się doczekać, aż na ich talerzach zagości smakowita ryba. Przeważnie zakładamy, że pochodzi ona z Bałtyku. Okazuje się, że w przypadku dorsza zazwyczaj mamy do czynienia z mrożonymi filetami.Nadmorskie ryby niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W ostatnim czasie dzieje się tak nie tylko z powodu ich walorów smakowych. Tegoroczne wysokie ceny za ryby mocno zaskakują. Dorsz dostępny w restauracjach w znacznej mierze pochodzi z rynków zachodnich.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgają po takie specjały. Większość smakoszy uważa, że ryba najlepiej smakuje nad morzem. Domowy specjał może ją przyćmić. Wszystko za sprawą wyjątkowo puszystej panierki. Jej sekretem jest dodatek piwa.Bez wątpienia ryba często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać dania na jej bazie praktycznie bez ustanku. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na rybę, w obłędnej panierce. Specjał momentalnie znika z talerzy.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Ryby cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Raczymy się nimi głównie podczas wakacyjnych wypraw nad nasze morze. Niestety, bałtyckie ryby nie należą do najzdrowszych. Wszystko przez zanieczyszczenia. Eksperci zalecają jedzenie frykasów z Bałtyku maksymalnie raz w tygodniu.Nie da się ukryć, że ryby często goszczą w naszym jadłospisie. Najczęściej zajadamy się tego typu specjałami, kiedy udajemy się nas Bałtyk. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy nie potrafią oprzeć się tamtejszym rybom. Jednak lepiej zachować ostrożność.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Pod petycją o zaprzestanie sprzedaż żywych karpi w sieci sklepów E.Leclerc podpisało się już niemal 11 tysięcy osób. Organizatorzy akcji wyjaśniają, że muszą działać już teraz, aby zdążyć przed okresem świątecznym. W walce bierze udział wiele organizacji pro zwierzęcych, między innymi Stowarzyszenie Otwarte Klatki oraz Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva!Sprzedaż żywych ryb w czasie świąt w Polsce ciągle jest jeszcze popularna, pomimo możliwości wyboru gotowych filetów, czy świeżych ryb, których nie trzeba zabijać w domowym zaciszu. Największy problem jest ze sposobem trzymania żywych ryb. W zbiornikach panują tragiczne warunki, w których ryby mają za mało przestrzeni życiowej, a personel obsługujący stanowisko sprzedaży takich ryb jest często niewykwalifikowany. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jeśli w twoim domu często podawana jest panga, a twoje dzieci zajadają się nią, lepiej zmień nawyki. Ryba ta jest hodowana w strasznych warunkach, a hodowcy faszerują je dużą ilością chemii. Jedzenie jej przez najmłodszych jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ organizmy są najbardziej podatne na jedzenie słabej jakości. Panga wydaje się doskonałym obiadowym wyborem. Jej niska cena oraz łatwa dostępność sprawiają, że wiele osób je ją regularnie. Dodatkowo sam fakt spożywania ryby sprawia, że można mieć poczucie, iż zjada się coś zdrowego.Niestety praktyka pokazuje zupełnie coś innego. Panga hodowana jest w straszliwych warunkach, a hodowcy nie starają się, aby ich produkt był jak najlepszej jakości. Wartości odżywcze tego mięsa są praktycznie zerowe, dlatego zdrowiej jest przygotować inną rybę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kanapki z sieci Subway cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Po przebadaniu tamtejszych przysmaków z tuńczykiem okazało się, że nie można w nich znaleźć materiału genetycznego uwielbianej ryby. Subway uważa zarzuty za bezpodstawne. Nie da się ukryć, że kanapki z lokali Subway są nie lada pokusą dla wielbicieli przysmaków typu fast food. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Jednym z najpopularniejszych wariantów są kanapki z tuńczykiem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Niedawno mogliśmy znów wrócić do ulubionych lokali gastronomicznych, jednak sporym zaskoczeniem mogły okazać się ceny, które w nich zastaliśmy. Poza granicami Polski sytuacja wygląda podobnie, przekonała się o tym rodzina Lesa Jonesa, która za zwykły obiad w londyńskiej restauracji musiała zapłacić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Gdy restauracje ponownie się otworzyły, nikt nie przypuszczał, że ceny serwowanych w nich dań mocno pójdą w górę. Powody wzrostu cen, wydają się być jednak racjonalne i spowodowane trudną sytuacją branży w trakcie pandemii. Nie mniej jednak do polskich redakcji spływają kolejne doniesienia rozgoryczonych klientów, którzy za swoje ulubione dania muszą często płaci nawet dwa razy więcej niż przed pandemią. Szczególnie drogo jest w tym roku nad polskim morzem, gdyż ceny ryb gwałtownie poszybowały w górę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Flądra bałtycka jest jedną z ryb o niepokojącym wyglądzie, przez który mnóstwo osób unika jej i odmawia zjedzenia. Popełniają tym samym ogromny błąd, gdyż jest wyjątkowo wartościowa pod względem substancji odżywczych, takich jak kwasy omega-3 czy dobrze przyswajalne białko. Flądra to także źródło doskonałego smaku. Flądra bałtycka ma niecodzienną budowę ciała, wszak jej oczy, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, są po jednej stronie ciała. W taki sposób ryby te są w stanie obserwować okolicę, wypatrując małych skorupiaków,Mimo nie zachęcającej aparycji, ryba ta jest bardzo ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nie warto więc wzdragać się przed jedzeniem jej, ponieważ jej właściwości prozdrowotne są ogromne.
Ceny nad morzem nie raz wprawiały w osłupienie, jednak tegoroczne wydatki w niemieckich kuratorach mogą być zaskakująco niskie. Redakcja money.pl zdecydowała się je dokładnie sprawdzić i okazało się, że może być smaczniej, schludniej i taniej niż w Polsce - wystarczy przejechać kilka km od granicy. Duża kanapka z rybą kosztowała jedynie 6,70 zł, a gałko lodów 5,40 zł. Lokale gastronomiczne nad morzem w Polsce często mają ceny tak wysokie, że klienci po zapoznaniu się z menu, zwyczajnie rezygnują z posiłku. Ciężko bowiem zapłacić za obiad dla niewielkiej rodziny kilkaset złotych. Jeśli chcesz wybrać się do knajpy na coś smacznego do jedzenia i akurat jesteś pod niemiecką granicą, warto przejechać kilka dodatkowych kilometrów i wybrać się do niemieckiego lokalu. Co ciekawe, ceny potrafią być tam niższe niż w Polsce.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Szczupak jest jedną z najbardziej pożądanych ryb. Niejeden smakosz spałaszowałby taki specjał z ogromną przyjemnością. Przeważnie szczupak sam w sobie wzbudza spore emocje, jednak pewni wędkarze przekonali się, że ryba może ukrywać w swoim środku niecodzienne znalezisko. Wszystko zostało nagrane.Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują ryby, które złowimy samodzielnie. Nie bez powodu wielu miłośników kulinariów decyduje się na wędkarstwo. Czasami wyprawa na ryby może zakończyć się w bardzo nietypowy sposób.
Ostatnie doniesienia o drożyźnie w nadmorskich restauracjach wywołują spory niepokój u smakoszy. Niektórzy postanowili spędzić wolne dni na Mazurach. Pewien mężczyzna nie mógł uwierzyć własnym oczom, kiedy spojrzał na paragon. Okazało się, że ryba, frytki i surówka kosztowały go tylko 38 złotych.Dla znacznej części miłośników kulinariów ryba nad morzem jest jednym z punktów obowiązkowych. Niestety ceny takich frykasów pozostawiają wiele do życzenia. Czy sytuacja na Mazurach jest lepsza?
Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba.
Nie da się ukryć, że podczas wyprawy nad morze jedną z obowiązkowych pozycji do odhaczenia jest tamtejsza ryba. Niejeden smakosz z miłą chęcią skosztowałby takich rarytasów. Trzeba jednak liczyć się z wysokimi kosztami.
Makrela jest rybą, którą w Polsce kupuje się i jada najczęściej. Jej cena nie jest wysoka, zawiera wiele wartości odżywczych, a łatwa dostępność, wszak można znaleźć ją w praktycznie każdym sklepie, tylko zachęca do kupowania.Choć makrela jest tłustą rybą morską, co można odczuć podczas jedzenia, zawiera głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Omega-3 bardzo korzystnie działa na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i wielu innych chorób serca.
Smakowite śledzie potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał powinien być odpowiednio miękki. Mało kto zdaje sobie sprawę, że śledzie wyjdą o wiele bardziej aksamitne, jeśli wcześniej zamarynujemy je w kwaskowatej wodzie gazowanej.
Smakowite ryby są z miłą chęcią zajadane przez licznych wielbicieli kulinariów. Przygotowuje się je na rozmaite sposoby i przeważnie uchodzą za zdrowy posiłek. Niestety, niektóre ryby mogą skrywać w sobie niepożądane substancje, do których zalicza się, chociażby metale ciężkie.
Nie da się ukryć, że Magda Gessler jest jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce. Jej programy przyciągają ogromną liczbę widzów. Z całą pewnością Magda Gessler ma ogromną wiedzę z zakresu kulinariów. Jej wypowiedź o śledziach z wiaderka może przyprawić o ciarki.
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby nadmorski specjał. Podczas tegorocznego sezonu wakacyjnego zapłacimy za niego o wiele więcej.
Ryby stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią podstawę dla dobrej pracy mózgu oraz mięśnia sercowego - dlatego specjaliści zalecają, aby najzdrowsze gatunki jeść kilka razy w ciągu tygodnia. W taki sposób zachowuje się zdrowie na dłużej. Mintaje bytują na płytkich wodach do 200 metrów, potrafią dożyć nawet 17 lat, a przy okazji stosunkowo szybko rosną. Najczęściej możemy kupić je w formie filetów, które są łatwe w obróbce i mają długą datę przydatności do spożycia - głębokie mrożenie konserwuje je na długo.
Nie da się ukryć, że śledzie odgrywają istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt i uroczystości rodzinnych bez tej propozycji kulinarnej. Naukowcy postanowili przyjrzeć się robom występującym w Bałtyku.
Ryba nad morzem to prawdziwa kulinarna klasyka. Właśnie z tego słyną tamtejsze restauracje. Smakosz, który odwiedził jeden z kołobrzeskich lokali przecierał oczy ze zdumienia, kiedy zobaczył paragon. Ceny znacząco poszły w górę.
Restauracje przez większość pandemii miały mnóstwo problemów wywołanych obostrzeniami - zakaz stacjonarnej pracy przyczynił się do upadku wielu biznesów, które nie wytrzymały nagłego spadku zarobków. Na szczęście od 15 maja powoli wracamy do normalności. Dzień ten bowiem został wyznaczony na umożliwienie otwarcia ogródków piwnych, w których goście restauracji mogą ze spokojem zamówić i zjeść posiłek, ciesząc się z obecności najbliższych i smacznego jedzenia. Niestety, niektóre lokale mają zaporowe ceny.