Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś.
2 czerwca świętujemy Dzień Twarogu. Ten ser jadamy tak często i w tak rozmaitych wydaniach, że nawet już go nie zauważamy. A powinniśmy, bo bardziej charakterystycznego dla Polski sera po prostu nie ma. O fenomenie tego zwyczajnego, choć wyjątkowego sera, rozmawiamy z Gienem Mientkiewiczem, inicjatorem Dnia Twarogu, jego smakoszem, który uchyli nam rąbka tajemnicy o potwarogach, umrzykach i zdradzi patenty na jedzenie twarogu.
Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na smażony ser. Dzięki kminkowi jest aromatyczny i smakuje wybornie. Przygotowanie jest banalnie proste, więc bezproblemowo zrobisz go dla swojej rodziny. Nie zwlekaj, poznaj sposób znanego kucharza i zaskocz domowników, na pewno poproszą o dokładkę.
Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.
Zrób to proste i pyszne danie na obiad, a rodzina poprosi, abyś przygotowywała je częściej. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej, więc przygotuj danie na obiad, a smak zachwyci od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo przyjazny.
Daj się zaskoczyć i stwórz przysmak z tego przepisu. Wystarczy, że masz jabłko, mleko i kilka popularnych składników. To, co z nich zrobisz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten banalnie prosty sposób, a domowi smakosze będą zachwyceni.
To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru.
Odkryj naleśniki z serem na nowo. Dodaj 1 składnik, a otrzymasz farsz, jakiego wcześniej nie próbowałaś. To idealny sposób na odkrycie naleśników z serem na nowo. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły na ten temat.
Ten przepis na przekąskę to prawdziwa rewelacja. Nie pierwszy raz – i zapewne nie ostatni – ciasto francuskie staje się ratunkiem w nagłej potrzebie. Sięgamy po nie do lodówki, kiedy przychodzą nieoczekiwani goście albo nagły apetyt. W tym wydaniu towarzyszy mu niepozorny żółty ser.
Jest mnóstwo serników w naszej tradycji kulinarnej. Ten pieczony na kruchym spodzie i pod kruszoną należy to najpopularniejszych. Jest to jednak jedno z tych ciast, które nie zawsze się udają. Dlatego warto mieć wypróbowany przepis. Oto jeden z nich.
Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.
Twaróg to jeden z najpopularniejszych serów w naszej kuchni. Wykorzystuje się go do farszów, klusek oraz jako dodatek do dań. Tym razem zrobimy z niego coś zupełnie innego. Taki specjał zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować.
Nie kupuj sera, tylko zrób go w domu. Jest dużo smaczniejszy, a przy okazji zaoszczędzisz parę złotych. Z tym przepisem domowy ser z pewnym składem zrobisz bez żadnego wysiłku. Przygotuj tylko 3 potrzebne składniki.
28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Ten francuski specjał powstawał w czasach Rewolucji Francuskiej i Napoleona. Jest najbardziej popularnym serem na świecie. O tym, jak jeść ten ser, a z czym go absolutnie nie podawać, rozmawiamy z Gieno Mientkiewiczem. Największy polski znawca serów i ich smakosz ujawnia, jak ważny jest zmysł węchu w wyborze sera Camembert.
Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę.
Sernik z przepisu Heni Foks smakuje obłędnie i zawsze wychodzi. Popularna youtuberka, która wszystko wie o wypiekach, robi to pyszne ciasto z sera z wiaderka. Efekt zachwyci każdego łasucha.
Nie kupuj wiejskiego twarożku z ziołami. Lepiej zrób go sama w domu. Jest zdecydowanie tańszy, smaczniejszy, a w dodatku przepis jest banalnie prosty. Zrób go według niego i zaskocz swoich domowników. Zwłaszcza, że możesz wykorzystać wiosenne dodatki.
Te pierogi były w moim domu od zawsze. Zaskakują składnikami, ale smak jest nie z tej ziemi. Sprawdź przepis na pierogi naszych pradziadków.
Zrób serek z przepisu poniżej, a otrzymasz doskonałe smarowidło do kanapek. Jedna czynność sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Zrób i przekonaj się sama, jaki jest pyszny. Jego smak na pewno zachwyci twoich domowników.
Ten sernik przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć kilka składników, by stworzyć pyszne ciasto. Jednak najciekawsza jest sztuczka, którą wykonujemy tuż przed pieczeniem, a która nadaje gotowemu sernikowi niezwykłego charakteru i tekstury.
Serniki dzielą się na dwa rodzaje: łatwe i trudne. Okazuje się jednak, że wystarczy naprawdę niewielka modyfikacja klasycznego przepisu, by granica między jednym i drugim się zatarła. Efektem tego przepisu jest właśnie sernik łatwy, który smakuje jak niezwykle skomplikowany.
Czy wiesz, co się stanie, gdy wyciśniesz limonkę do mleka? Warto to sprawdzić w swojej kuchni i wypróbować ten przepis. Efekt zaskakuje i jednocześnie zachwyca smakiem.
Ta pasta kanapkowa z rzodkiewki musi znaleźć się na twoim śniadaniowym stole. Jest lepsza niż ze sklepu, a jej smak zachwyci każdego domownika. Ponad łatwy przepis na pastę i rób ją na jutrzejsze śniadanie.
Lubisz ciasta? Jeśli tak, to skorzystaj z tego przepisu na sernik, który zawsze się udaje. Dzięki recepturze sernik nie opada i nie pęka. Wszystko dzięki dodatkowi, z którego robi się masę serową.
Chleb bez mąki? To możliwe! Taki przysmak upieczesz dzięki temu przepisowi. Chrupiący, zdrowy i pyszny chleb zachwyci każdego smakosza. Jednak, by chleb wyszedł idealnie, musisz przestrzegać jednej zasady.
Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.
Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad.