Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

Obłędnie puszyste placki bananowe
26.04.2022 07:59 Obłędnie puszyste placki bananowe. Sekret tkwi w 1 dodatku

Placki bananowe są słodką i szybką w przygotowaniu potrawą, która idealnie sprawdzi się o poranku. Swoją puszystość i lekką konsystencję zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia. Wystarczy jedna łyżeczka, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy i niezapomniany specjał. Spróbujecie? Placki z banana są kolejną propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Delikatny i puszysty specjał jest idealnym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Będzie miłą odmianą od słodkiego chlebka czy wyrazistych bananów karmelizowanych. Koniecznie go spróbujcie.

Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
25.04.2022 08:08 Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa

Pasta kanapkowa z rzodkiewką i szczypiorkiem to pomysł na lekkie, orzeźwiające i pożywne śniadanie. Twaróg z dodatkiem warzyw jest prostą i pyszną pastą, która podana z pieczywem doda nam energii na wiele godzin. Poznaj przepis na orzeźwiającą pastę kanapkową z rzodkiewką.Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Pastę przygotujesz błyskawicznie, sprawdzi się więc zarówno w weekend, jak i najbardziej zabiegany dzień, kiedy spieszysz się do pracy. Ser twarogowy smakuje najlepiej, kiedy jest zjedzony tego samego dnia. Pastę kanapkową zjedz więc najpóźniej na kolację. Twarożek z rzodkiewką to również świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.Szukasz pomysłu na równie szybką i smaczną pastę na kanapki? Tu poznasz przepis na pastę jajeczną z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym, palce lizać.

Europejski Dzień Śniadania 2022
24.04.2022 10:09 24 kwietnia - Europejski Dzień Śniadania - Co najlepiej jadać? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Śniadanie jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Ustanowiony na 24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania ma za zadanie przypomnieć nam, o tym, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania i dobrego samopoczucia jest odpowiednie rozpoczęcie każdej doby. Podpowiadamy, co warto wybrać o poranku, by było smacznie, lekko i zdrowo.Śniadanie powinno dostarczać nawet do 35% dziennej porcji kalorii niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Rezygnowanie z niego jest bardzo złym pomysłem i prostym przepisem na gorsze samopoczucie. Jak pokazują badania, nawet 15% Polaków decyduje się jednak na taki krok.

Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników
24.04.2022 08:09 Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Racuchy lubi wielu smakoszy. Już trzy składniki wystarczą, by przygotować je na śniadanie. Prosty patent polegający na ubiciu piany z białek sprawi, że uzyskacie placuszki tak lekkie i puszyste jak nigdy wcześniej. Koniecznie ich spróbujcie — będziecie zachwyceni ich delikatnością.Racuchy z trzech składników są prostym pomysłem na wyjątkowo smaczne i sycące śniadanie. Nie wymagają zbyt wiele przygotowania, a składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli spodobały wam się maślankowe placki z bananami, ten sposób na delikatne racuszki też skradnie wasze serca. Przetestujcie je już dziś.

Szybkie tosty z serem w 10 minut
22.04.2022 18:24 Szybkie tosty z serem w 10 minut. Ekspresowe śniadanie

Tosty z serem mogą stanowić zarówno pyszną przekąskę, jak i ciepłe, sycące śniadanie. Ich przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Będą idealnym wyborem o poranku, gdy się spieszymy i chcemy szybko zjeść coś ciepłego. Możecie przygotować je z ulubionymi dodatkami i zawsze wychodzą. Koniecznie spróbujcie.Tosty z serem są kolejnym po owsiance czy jajecznicy na parze szybkim sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Nie wymagają wielu umiejętności, a jedynie umiaru w stosowaniu dodatków. W naszej wersji wykorzystamy pomidora i cebulę, które idealnie pasują do delikatnej wędliny i pysznego ciągnącego się sera żółtego.

Wyborna pasta do kanapek z jajek i kiszonych ogórków. Zachwyty gwarantowane
19.04.2022 22:42 Wyborna pasta do kanapek z jajek i kiszonych ogórków. Zachwyty gwarantowane

Pasta do kanapek z jajek i kiszonych ogórków to pomysł na szybkie, zdrowe i smaczne śniadanie, które doda Ci energii na wiele godzin. Pastę podaj z ulubionymi dodatkami, a zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj przepis na wyborną pastę do kanapek z jajek i kiszonych ogórków.Pasty kanapkowe to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Pasty możesz podać z dowolnymi dodatkami- rzodkiewką, pomidorem, kiełkami, a także wzbogacić o ulubioną zieleninę, jak koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki.Pasta z jajek i ogórków wzbogacona jest również o bardzo aromatyczny sos z jogurtu, majonezu i musztardy, który świetnie scala wszystkie składniki i nadaje doskonałą konsystencję, umożliwiającą smarowanie kromek chleba.Tak przygotowane śniadanie jest idealne na szybko, kiedy spieszymy się do pracy, a także w weekend lub wolne dni, kiedy mamy więcej czasu. Pasty przygotujesz również z innych składników- tu poznasz przepis na kanapki z jajkiem, awokado i rzodkiewką, szybkie i pyszne śniadanie.

Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów
14.04.2022 21:51 Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów. Ideał do kanapek

Pasta jajeczna jest smacznym i sycącym pomysłem na urozmaicenie kanapek. Do ugotowanych jajek dodajcie suszone pomidory ze słoika, a stanie się niezwykle aromatyczna. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca. Spróbujcie, a już nigdy nie zrezygnujecie z tego dodatku.Pasta jajeczna jest tylko jedną — lecz jakże pyszną — możliwością przygotowania jajek. Jeżeli szukacie odmiany, zróbcie ją zamiast jajecznicy czy jajek sadzonych. Także nasyci, a dodatki podkreślą wyjątkowy smak jajek. Kanapek z proponowanym przez nas smarowidłem długo nie zapomnicie. Skusicie się?

Lekkie, niezwykle pyszne racuchy z białej fasoli bez grama mąki
08.04.2022 08:13 Lekkie, niezwykle pyszne racuchy z białej fasoli bez grama mąki

Racuchy lubi wielu smakoszy. Tradycyjnie przyrządza się je z wykorzystaniem drożdży i jabłek, lecz tym razem nieco zmienimy podejście i użyjemy banana. Dzięki temu składniki dobrze się połączą i dodatek mąki nie będzie konieczny. Ten sposób spodoba się każdemu — nie tylko osobom unikającym glutenu. Koniecznie wypróbujcie. Po racuchy chętnie sięgniemy o poranku. Słodkie i sycące placuszki skuszą niejednego smakosza. Po pysznej recepturze na ten specjał z wykorzystaniem maślanki czy mąki gryczanej czas pójść krok dalej i zrezygnować zarówno z krowiego nabiału, jak i mąki. Nowy sposób przyrządzania racuchów pozwoli wam przygotować zdrowe, smaczne i dobrze zbilansowane śniadanie. Fasola jest źródłem roślinnego białka, kakao zawiera znaczne ilości magnezu, a cukier praktycznie w całości pochodzi z użytych warzyw i owoców. Smak idzie zatem w parze z doskonałym składem.

Wyborne tosty francuskie z chałki
07.04.2022 08:35 Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie

Tosty francuskie są idealnym pomysłem na zagospodarowanie nieco już zapomnianego pieczywa. Tym razem do ich przygotowania wykorzystamy słodką chałkę. Puszysta masa skąpana będzie w jajeczno-mlecznym sosie i okraszona słodkimi owocami. Skradnie serca wielu łasuchów. Tosty francuskie są delikatnym, często słodkim daniem śniadaniowym, które przygotowuje się naprawdę sprawnie. Wykorzystując chałkę zamiast pieczywa tostowego, uzyskamy świetną, słodką bazę, która z owocami smakować będzie obłędnie. Koniecznie spróbujcie — tosty stanowią pyszną alternatywę dla omletu biszkoptowego i racuchów śniadaniowych.

Pasta z czerwonej fasoli
05.04.2022 22:28 Koniec z gotowcami na kanapki. Pasta z fasoli robi się niemal sama, pychota

Wiele osób decyduje się kupować gotowe pasty kanapkowe w sklepie, jednak znacznie smaczniejszą zrobisz samodzielnie w domu. Niżej prezentujemy przepis na pastę z czerwonej fasoli. Idealnie pasuje z ciemnym razowym chlebem, a dzień zaczęty takim posiłkiem będzie idealny. Pasta z czerwonej fasoli na kanapki jest banalna w przygotowaniu, a składniki do niej nie są zanadto kosztowne. Cały przepis można więc wykonać z ogromną łatwością i bez konieczności wydawania fortuny. Pastę można przechowywać w lodówce stosunkowo krótko, dlatego nie warto sporządzać jej od razu w dużych ilościach. Nawet w porannym chaosie można znaleźć kilka minut, żeby zając się zrobieniem świeżej pasty.

jajecznica
03.04.2022 07:51 Obłędna jajecznica na maślance z pomidorami. Prosty przepis na wyśmienite śniadanie

Mamy dla was prosty przepis na wyśmienite śniadanie. Proponujemy obłędną jajecznicę na maślance z pomidorami. By ją przygotować, wystarczy przed dodaniem jajek, wlać na patelnię pół szklanki białego płynu. Jajecznica będzie aksamitna i niezwykle lekka, a mimo wszystko sycąca. Jeśli macie ochotę na ciepłe, pożywne śniadanie, jajka są jak bardzo dobrym wyborem. Jajka, a dokładniej jajecznica, bo do tę prostą potrawę można wzbogacić o składniki, które odmienią jej smak i konsystencję.I my tak właśnie zrobiliśmy, dodając do jajecznicy maślankę i pomidory. Napój sprawił, że jajecznica stała się rzadsza i bardziej aksamitna, a pomidory zmieniły nieco jej kolor i strukturę, a także dodały wyrazu. Koniecznie spróbujcie tej lekkiej wersji jajecznicy.

Idealny na zdrowy początek dnia - omlet z płatkami owsianymi
01.04.2022 08:41 Idealny na zdrowy początek dnia - omlet z płatkami owsianymi

Omlet jest pysznym pomysłem na sycące śniadanie. Dodajcie do jajek płatki owsiane, a będzie jeszcze zdrowszy. Zaskoczcie swoich bliskich nietypową odsłoną dobrze im znanej klasyki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak na długo pozostaje w pamięci.Omlet z dodatkiem płatków owsianych jest świetną alternatywą dla klasycznej owsianki czy gofrów śniadaniowych. Ciepły posiłek przygotujecie bez większego wysiłku, a pomaga dobrze rozpocząć dzień. Smakuje przy tym wyśmienicie.Ogromną zaletą tego dania jest też możliwość podania go z najróżniejszymi dodatkami. Jeżeli posłodzicie masę — omlet będzie wyborny po dodaniu dżemu czy kremu orzechowego. Wytrawna wersja, którą warto przetestować to m.in. szynka i pomidory. Sami z pewnością znajdziecie kolejne pyszne kombinacje.

Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
28.03.2022 08:32 Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów

Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem, po który często sięgamy. Przyrządzić ją można na wiele smacznych sposobów. W kuchni tureckiej dodaje się do niej pomidory. Pyszne warzywo doskonale łączy się z jajkami i innymi składnikami, tworząc wyjątkowo sycący i satysfakcjonujący posiłek. Koniecznie spróbujcie. Jajecznica po turecku, czyli menemen od klasycznej potrawy różni się proporcjami. Główną cechą specjału o tureckich korzeniach jest dodatek dużej ilości warzyw, które podsmażamy na patelni jeszcze przed wbiciem jajek. Proponujemy wykorzystanie cebuli, papryki i pomidorów — będzie naprawdę pysznie.

chrupiąca biała kiełbasa
25.03.2022 22:52 Chrupiąca pieczona biała kiełbasa z ziołami. Tak smaczna, że może nie przetrwać do śniadania.

Pieczoną kiełbasę na śniadanie wielkanocne warto podawać jeszcze gorącą, najlepiej z dodatkiem sosu chrzanowego albo musztardy. Doskonale sprawdzi się jako potrawa świąteczna albo pyszne śniadanie lub obiad na każdy zwyczajny dzień. Na zimno jest równie pyszna, co na ciepło!

Omlet
25.03.2022 22:52 Omlet z warzywami na dobry początek dnia - niezawodny przepis

Tak naprawdę, ta prosta potrawa w formie placka, była znana już w Starożytnym Rzymie, jednak udoskonalili ją Francuzi, przez co do dzisiaj są uznawani za omletową potęgę. Na polskich stołach znalazły się dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła przepis ze swojego rodzimego kraju, czyli właśnie z Francji. Podczas swoich licznych podróży, królowa rozpowszechniła omlet na terenie całej ówczesnej Polski. Dzięki temu, do dzisiaj możemy cieszyć się jego delikatnym smakiem podczas porannych posiłków.

siekanie jajek
24.03.2022 01:00 Wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Szybki dodatek do kanapek

Interesuje cię szybki i smaczny dodatek do kanapek? Może nim być wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Jak ją przygotować? Wystarczy jajka i ser pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną zieleniną. Specjał przygotujesz nawet w 15 minut. Gwarantujemy, że kanapki z tą pastą również momentalnie znikną z talerzy.Jest wiosna, więc koniec z nudnymi kanapkami. Czas by na pieczywie zagościła zielenina, która jest nie tylko pełna smaku i orzeźwiającego zapachu, ale też witamin. Można nią posypać kanapki albo zrobić z jej dodatkiem doskonałą pastę.Może to być pasta twarogowa, rybna lub jajeczna. Ta ostatnia doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.

gotowanie kiełbasy
24.03.2022 01:00 Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała? Zdradzamy najlepsze triki

Sprawdźcie, jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała. Zdradzamy najlepsze triki, dzięki którym unikniecie takiej sytuacji. Ważne jest, by nie gotować kiełbasy na zbyt dużym ogniu, bo wtedy jej delikatne osłonki mogą popękać. Poznajcie też inne przydatne wskazówki. Biała kiełbasa jest obowiązkowa na wielkanocnym stole. Można ją piec, jednak najczęściej gotuje się ją i serwuje do żurku. Jeśli podajesz ją w całości, ważne jest, by była niepopękana. Inaczej może odebrać gościom apetyt. Jak więc zapobiec pękaniu kiełbasy w czasie gotowania?

Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia
22.03.2022 01:00 Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent

Omlet biszkoptowy jest pyszną propozycją na szybkie i wyjątkowo sycące śniadanie. Wystarczy chwila, by przyrządzić ten rarytas a dzięki prostemu patentowi polegającemu na ubicie piany z białek nie będziecie potrzebować proszku do pieczenia. Spróbujcie, a wasz omlet wyjdzie puszysty i lekki niczym chmurka. Receptura na omlet biszkoptowy jest naprawdę prosta. Wystarczy dobrze ubić białka, a pozostałe składniki starannie połączyć z żółtkami. Po usmażeniu masy uzyskujemy placuszek tak delikatny, jak te przyrządzane przez nasze babcie. Podajcie go ze słodkimi konfiturami lub ulubionym sosem warzywnym — w obu wersjach będzie wyśmienity.

Puszyste placki z serka waniliowego
21.03.2022 01:00 Puszyste placki z serka waniliowego. Szybkie i proste

Placki z serka homogenizowanego są prostym, słodkim daniem, które z powodzeniem możecie podać na śniadanie. Cztery składniki wystarczą, by przygotować masę, która po usmażeniu będzie niezwykle lekka i pysznie waniliowa. Podajcie je z sezonowymi owocami, a posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Placki nie muszą być wytrawne. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić je na słodko, korzystając z bananów i jogurtu oraz twarogu i wiórków kokosowych. Tym razem na tapet bierzemy ekspresową recepturę bazującą na waniliowym serku homogenizowanym. Zmieszajcie go z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia, a uzyskacie naprawdę smaczny rarytas, o którym długo nie zapomnicie.

owsianka
20.03.2022 01:00 Jakich dodatków nie dodawać do owsianki? Zepsują jej smak i walory zdrowotne

Za chwilę śniadanie. Możesz na nie przygotować superzdrową owsiankę. Musisz jednak wiedzieć, jakich dodatków nie dodawać do owsianki. Te składniki nie tylko zepsują jej smak, ale przede wszystkim obniżą jej walory zdrowotne. A przecież po tę prostą potrawę sięgamy z myślą o jej licznych walorach.Owsianka jest jedną z najpopularniejszych potraw serwowanych na śniadanie na całym świecie. To dlatego, że jest prosta do zrobienia, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Płatki owsiane są bowiem skarbnicą składników odżywczych, które są potrzebne naszemu organizmowi. Dlaczego płatki owsiane są takie zdrowe? Dostarczają błonnika, który poprawia przemianę materii, a także działa osłaniająco na ściany przewodu pokarmowego. Dodatkowo daje nam na długo uczucie sytości. Poza tym zawiera pełnowartościowe białko, podobnie jak mięso, a także cenne kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.Poza tym owies jest też skarbnicą witamin z grupy B, a także witamin A, E i K oraz magnezu, cynku, wapnia, fosforu, manganu i żelaza. Za ich sprawą korzystnie wpływa na układ nerwowy, pracę serce i skórę. Ma też zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Jak widać, lista jego dobroczynnych składników jest naprawdę długa i warto z niej skorzystać. Dobrze jednak przy tym nie wzbogacać owsianki składnikami, które mogą obniżyć jej wartość odżywczą.

Jak zrobić jajecznicę bez jajek?
19.03.2022 01:00 Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Jeśli akurat nie mamy pod ręką jajek, równie pyszną potrawę przyrządzimy z kalafiora. Rozdrobione i ugotowane warzywo będzie miało podobną strukturę, a przyprawy sprawią, że będzie smakowało bardzo podobnie. Przekonajcie się sami. Jajecznica jest jedną z potraw, które z łatwością przyrządzić można w wersji roślinnej. Sekretem smaku dania jest czarna sól — kala namak. Jej charakterystyczny jajeczny posmak pozwala cieszyć się znanymi kompozycjami smakowymi nie tylko wtedy, gdy zrezygnowaliśmy z jajek ze względów etycznych.

Magda Gessler, kiełbasa
18.03.2022 01:00 Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku

Dziś podamy wam przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler. Ciekawego smaku dodaje jej słodki dodatek, którym wystarczy polać kiełbasę przed podaniem. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis, a wasza rodzina z pewnością będzie zachwycona. Magda Gessler nie tylko prowadzi „Kuchenne Rewolucje", ale też sama jest restauratorką. Na dobrym jedzeniu zna się jak mało kto. Lubi jedzenie tradycyjne, do przygotowania, którego nie szczędzi składników. Często też zaskakuje jakimś niezwykłym dodatkiem. Tak właśnie jest w przypadku pieczonej, białej kiełbasy.

Muffiny jajeczne
18.03.2022 01:00 Muffiny jajeczne z marchewką i serem pleśniowym. Proste śniadanie o wyjątkowym aromacie

Przygotowanie śniadania nie jest prostym zajęciem i jeśli masz z tym regularne kłopoty, spróbuj poniższej receptury na jajeczne muffiny. Połączenie marchewki, sera pleśniowego i jarmużu daje wartościowy i, co najważniejsze, pyszny efekt. Niżej krok po kroku wyjaśniamy jak sporządzić je bez większego wysiłku. Muffiny jajeczne na śniadanie są idealnym rozwiązaniem, kiedy nie ma się za dużo czasu na gotowanie. Po połączeniu wszystkich składników i wstawieniu ich do pieca można zając się innymi sprawami, bowiem pieczenie nie wymaga od gotującego za dużo uwagi. Głównym składnikiem, odpowiadającym za smak i zapach mufinn, jest ser pleśniowy. Jego intensywny aromat wspaniale komponuje się z jajkami. Najbardziej polecamy wykorzystać camembert lub gorgonzola, gdyż wyróżniają się najlepszym smakiem do tego dania.

stół wielkanocny
17.03.2022 01:00 Kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc? Już dziś zaplanuj menu

Święta wielkanocne coraz bliżej. Sprawdź, kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc i już dziś zaplanuj menu. Dzięki temu unikniesz nadmiaru obowiązków w ostatnich dniach i bez przemęczenie zasiądziesz do stołu razem z najbliższymi. Będzie mniej stresu, a więcej radości z obchodzonych Świąt. Dla wielu osób Święta nie oznaczają przyjemności i radości, a kojarzą się jedynie z ogromem pracy i zmęczeniem. Dlatego warto coś z tym zrobić i wprowadzić w życie kilka zmian, które pozwolą bez stresu przejść okres przedświąteczny i cieszyć się rodzinnymi Świętami. Z pewnością warto wcześniej przygotować plan wiosennych porządków, a także zaplanować menu. Dzięki temu będzie możliwe rozłożenie prac w czasie, a także wcześniejsze zrobienie potrzebnych zakupów. Na ostatnią chwilę warto zostawić tylko to, czego nie da się zrobić wcześniej.