Niektóre produkty, choć powszechnie uważane za zdrowe, nie powinny być jedzone na czczo. Dlatego też na śniadanie lepiej wybierać takie artykuły spożywcze, które w żaden sposób nie podrażnią naszego żołądka i dadzą nam jak najwięcej energii oraz dostarczą wartościowych składników. W związku z tym rano powinniśmy unikać jedzenia jogurtów, cytrusów czy bananów. Lepiej zjeść je w ciągu dnia. Pierwsze śniadanie, jakie zjemy zaraz po przebudzeniu, jest bardzo ważnym posiłkiem, gdyż zapewnia nam energię na cały dzień. Warto więc przemyśleć, co zjemy o poranku i nie traktować tego posiłku po macoszemu.W jednym z artykułów, które pojawiły się na naszej stronie, pisaliśmy o tym, że na pusty żołądek dobrze jest wypić napój z cytryn. Dostrzegliśmy też zalety nawadniania się rano czterema szklankami wody. Tym razem skupimy się na tym, co powinniśmy zjeść, a czego rano lepiej nie spożywać, choć pozornie wydaje się oczywistym wyborem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kożuch na mleku to jedna z najgorszych zmor dzieciństwa. U niektórych osób do dzisiaj powoduje dreszcze. Choć trudno w to uwierzyć, ten nietypowy przysmak powstający jako efekt uboczny przy podgrzewaniu mleka, ma też swoich fanów. Ci, powstały kożuch zajadali na kanapce posypanej cukrem. Mleczne kożuchy grają główną rolę również w innym przepisie na przepyszne ciasteczka. Mleczne kożuchy wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Picie ciepłego mleka było często obowiązkiem przy pałaszowaniu porannego śniadania. Wtedy też w kubku można było dostrzec powstały kożuchy, który z pewnym niesmakiem wybierało się łyżeczką, by bez przeszkód delektować się smakiem mleka. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Regularne jedzenie jednego jajka dziennie daje niesamowite efekty. Tezę potwierdzili naukowcy z dwóch prestiżowych uczelni, wskazując na zupełnie inne zalety spożywania tego produktu. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, szczególnie do śniadania, gdyż na dłużej zapewni nam uczucie sytości. Jeszcze kilkanaście lat temu badacze ostrzegali przed jedzeniem jajek w dużych ilościach i zbyt często. Podkreślano wtedy ich negatywny wpływ na wzrost złego cholesterolu czy przyczynianie się do powstawania miażdżycy. Dzisiaj wiadomo, że są one zbawienne dla naszego zdrowia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Choć jajka są zdrowe i pożywne, niektóre kombinacje ich z innymi produktami spożywczymi są niewskazane. Dodawanie do jajek popularnego majonezu, czy popijanie ich mlekiem ma negatywny wpływ na trawienie i przyswajanie wartości odżywczych. Prezentujemy niżej kilka produktów, których nie warto dodawać do tego przysmaku. W jajkach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze poza kwasem askorbinowym, dlatego mnóstwo ludzi uważam je, za najlepsze możliwe jedzenie. Ciężko się z nimi nie zgodzić, w końcu smak, jak i zawartość jajek są doskonałe. Niestety podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, tak i jajka mają swoje ograniczenia. Największym z nich są inne składniki, które często podajemy wraz z nimi. Część z nich nie powinna się nigdy obok nich znaleźć.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej filmu
Jajecznica stanowi jeden z podstawowych śniadaniowych posiłków - wraz ze świeżą grzanką, smażonym boczkiem oraz soczystymi warzywami jest szybkim, łatwym i pożywnym daniem. Wiele osób zastanawia się jednak jak ją najlepiej przygotować. Doskonała jajecznica wychodzi, gdy wlewa się jajka na zimną patelnię. Jajecznica jest znana każdemu, w końcu tak ugotowane jajka można znaleźć w każdym zakątku świata. W jajach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze, potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu poza witaminą C. Może się wydawać, że danie to nie wymaga żadnego specjalnego traktowania, lecz aby móc cieszyć się idealną konsystencją i smakiem, warto znać kilka tricków. Dzięki nim nie tylko będziesz jadał smaczniej - twoi domownicy będą zachwyceni dziełem, które podałeś do stołu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Kiedy najlepiej jeść owoce? To pytanie może zaskoczyć wiele osób. W końcu powszechnie wiadomo, że dostarczają one organizmowi wiele substancji odżywczych i wodę, więc można by pomyśleć, że powinno się wprowadzać je do diety jak najczęściej i jeść na równi z warzywami. Tak jednak nie jest.
Dzień Mamy to wspaniała okazja na wspólne spędzenie spokojnych i szczęśliwych chwil, na przykład w kuchni. Eksperymenty kulinarne uwielbiają zarówno dzieci, jak ich mamy. Przygotowaliśmy dla was sprawdzony, szybki i prosty przepis na pyszne naleśniki.Zdrowe zielone naleśniki z naszego przepisu pasują idealnie na rodzinne śniadanie lub deser z okazji Dnia Mamy. Na poniższym filmiku w kilku prostych krokach pokazaliśmy jak wykonać to smakowite danie. Wspólne gotowanie może być doskonałą zabawą, która pozostanie w pamięci jako jedno z najmilszych wspomnień. Materiał video zawiera lokowanie produktu
Śniadanie nie bez powodu uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza nam ono energii na rozpoczęcie dnia. Wielu smakoszy o poranku jest zalatana i śniadanie jada dopiero w pracy. Jednak takie rozwiązanie nie jest najlepsze dla naszego organizmu.
Nie da się ukryć, że pomidory odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie możemy przyrządzić rozmaite frykasy, których smak pozostaje na długo w pamięci. Niektórzy mogliby je jadać nawet na śniadalnie. Lepiej jednak tego unikać, ponieważ pomidory mają również swoją ciemniejszą stronę.
Bez wątpienia odpowiednie śniadanie może dostarczyć nam odpowiednią dawkę energii, która jest tak bardzo potrzebna o poranku. Bułka, mleko i cukier połączone w jedno danie mogą przyprawić o nostalgię niejedną osobę.
Kasza manna dawniej cieszyła się ogromną popularnością. Przeminęła ona wraz z czasami PRL-u. Jednak nie oznacza to, że nie ma już miłośników tego niecodziennego specjału. Wiele osób z miłą chęcią spałaszowałoby kaszę manną jak za dawnych lat.
Śniadanie można przygotować w różnych formach. Niestety część popularnych produktów nie powinno gościć na naszych stołach w trakcie pierwszego posiłku w ciągu dnia. Niektórzy smakosze nawet nie zdają sobie sprawy, że popełniają spory błąd.
Owsianka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jedno jest jednak pewne. Niepozorny posiłek jest jedną z najzdrowszych alternatyw, jeśli chodzi o śniadanie. Niestety, za sprawą niektórych dodatków owsianka wiele traci.
Nie da się ukryć, że śniadanie powinno być sycące i dawać nam energię na początku dnia. Rozwaga w doborze smakołyków jest kluczowa. Właśnie od niej w znacznej mierze zależy nasze zdrowie. Jakich specjałów należy unikać w trakcie pierwszego posiłku?
Racuchy to danie, które uwielbiamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest oczywiście przepyszne, a w towarzystwie nawet zwykłego cukru pudru smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo racuchy są banalnie proste do przyrządzenia. W czasach dzieciństwa nie jeden z nas pomagał babci w tarciu jabłek albo dodawaniu do nich składników. Dziś sami musimy zadbać, by na naszych talerzach pojawiały się pyszności. Całe szczęście może nam w tym pomóc receptura Anny Lewandowskiej.
Naleśniki to doskonały sposób na rozpoczęcie pełnego wrażeń dnia. Niestety, zazwyczaj to danie jest zarezerwowane jedynie dla długich, weekendowych poranków, a na co dzień zadowalamy się co najwyżej pospolitymi kanapkami. Ten stan rzeczy nie musi pozostać bez zmiany. Genialny przepis na naleśniki z 2 składników z miejsca skradnie twoje serce i na stałe zagości w śniadaniowym jadłospisie, nie uwierzysz jakie to proste.
Nie da się ukryć, że pizza ma status kultowej potrawy. Niejednokrotnie mogliśmy się przekonać o wyjątkowości jej walorów smakowych. Nie bez powodu pizza posiada tylu wielbicieli. Nic nie stoi na przeszkodzie, by od czasu do czasu zjeść ją na śniadanie.
Śniadanie w porannym pośpiechu nie jest łatwe ani wygodne. Nie zawsze ma się czas na przygotowanie ogromnego posiłku dla całej rodziny - jeśli więc potrzebujesz czasem zrobić szybkie dania, poniżej prezentujemy 5 ekspresowych przepisów. Co więcej, jeśli w Twojej lodówce są jedynie jajka, nie musisz się martwić. One wystarczą do przygotowania pysznego i pożywnego śniadania dla całej rodziny. Żadne duże umiejętności nie są potrzebne, aby móc skorzystać z poniższych receptur.
Smakowite śniadanie wcale nie musi być tuczące. Możemy wybrać bardzo różnorodne produkty. Część z nich powinna być wybierana przez osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Z kolei niektórych produktów powinniśmy sobie odmawiać.
Owsianka nocna to doskonały sposób na pożywne i błyskawiczne śniadanie. Wystarczy przez noc namoczyć płatki w zimnej wodzie, mleku bądź jogurcie, a nawet przebywając w lodówce, zmiękną i zamienią się w fantastyczną owsiankę.