Smakosze.pl
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

canva/MiloszGuzowski

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

2 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.

Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.

Herbata z liści laurowych

Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczną zupę pomidorową na rosole

Składniki:

  • 1 litr rosołu bez dodatków

  • pół szklanki przecieru pomidorowego

  • 30-40 ml śmietany 18%

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

Proponowane dodatki:

  • ryż, makaron lub grzanki z bułki

  • posiekana natka pietruszki lub bazylia

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Prosty patent na smaczny obiad

Przygotowanie rozpoczynamy od podgrzania rosołu. Możemy wcześniej usunąć z jego powierzchni warstwę tłuszczu — wtedy zupa będzie lżejsza. Wlewamy przecier.

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z odrobiną płynu z garnka, uważając, by nie utworzyły się grudki. Stopniowo wlewamy przygotowaną mieszankę do pomidorówki, cały czas ją mieszając.

Na koniec doprawiamy danie, jeśli uznamy to za konieczne. Zupę pomidorową na rosole podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: zamiast przecieru możecie też dodać do rosołu dwie puszki pomidorów i zblendować całość. Wyjdzie równie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite zupy. Szczególnie polecamy wyborny krem z porów. Być może też skusi was nietypowa zupa na bazie czerwonej kapusty.

Zupa pomidorowa na rosole jest prosta w przygotowaniu

canva/al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >