Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku
Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.
Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.
Przepis na smaczną zupę pomidorową na rosole
Składniki:
1 litr rosołu bez dodatków
pół szklanki przecieru pomidorowego
30-40 ml śmietany 18%
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
Proponowane dodatki:
ryż, makaron lub grzanki z bułki
posiekana natka pietruszki lub bazylia
Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Prosty patent na smaczny obiad
Przygotowanie rozpoczynamy od podgrzania rosołu. Możemy wcześniej usunąć z jego powierzchni warstwę tłuszczu — wtedy zupa będzie lżejsza. Wlewamy przecier.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z odrobiną płynu z garnka, uważając, by nie utworzyły się grudki. Stopniowo wlewamy przygotowaną mieszankę do pomidorówki, cały czas ją mieszając.
Na koniec doprawiamy danie, jeśli uznamy to za konieczne. Zupę pomidorową na rosole podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: zamiast przecieru możecie też dodać do rosołu dwie puszki pomidorów i zblendować całość. Wyjdzie równie smacznie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite zupy. Szczególnie polecamy wyborny krem z porów. Być może też skusi was nietypowa zupa na bazie czerwonej kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb