Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?
canva/MiloszGuzowski

Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.

Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.

Przepis na smaczną zupę pomidorową na rosole

Składniki:

  • 1 litr rosołu bez dodatków

  • pół szklanki przecieru pomidorowego

  • 30-40 ml śmietany 18%

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

Proponowane dodatki:

  • ryż, makaron lub grzanki z bułki

  • posiekana natka pietruszki lub bazylia

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Prosty patent na smaczny obiad

Przygotowanie rozpoczynamy od podgrzania rosołu. Możemy wcześniej usunąć z jego powierzchni warstwę tłuszczu — wtedy zupa będzie lżejsza. Wlewamy przecier.

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z odrobiną płynu z garnka, uważając, by nie utworzyły się grudki. Stopniowo wlewamy przygotowaną mieszankę do pomidorówki, cały czas ją mieszając.

Na koniec doprawiamy danie, jeśli uznamy to za konieczne. Zupę pomidorową na rosole podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: zamiast przecieru możecie też dodać do rosołu dwie puszki pomidorów i zblendować całość. Wyjdzie równie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite zupy. Szczególnie polecamy wyborny krem z porów. Być może też skusi was nietypowa zupa na bazie czerwonej kapusty.

Zupa pomidorowa na rosole jest prosta w przygotowaniu
canva/al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: