Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa Pomidorowa

Zupa Pomidorowa

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces
21.11.2022 11:42 Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Śmietana zwarzyła się w zupie? Najprawdopodobniej popełniłaś błąd podczas zabielania. Śmietanę zawsze należy zahartować przed wlaniem jej do wywaru. Warto dodać do niej również szczyptę cukru, dzięki składniki lepiej się łączą. Sprawdź, jak prawidłowo zabielać zupę.Zupa pomidorowa, kalafiorowa, jarzynowa, ogórkowa i wiele innych smakują jeszcze lepiej, kiedy pod koniec gotowania zabielimy je śmietaną. Produkt ten może się jednak zwarzyć i zepsuć wygląd dania. Jak więc prawidłowo zabielać zupę?Zupy zabielamy zahartowaną śmietaną. Oznacza to, że zimną śmietanę należy połączyć z ciepłym płynem. Osobiście polecam niewielką ilość wywaru, zupa ma wtedy pełniejszy smak. Jak zabielać zupę? Do hartowanej śmietany polecam wsypać również niewielką ilość cukru.Cukier dodany do śmietany i wywaru szybciej połączy składniki, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Cukier jest obowiązkowym dodatkiem do zupy pomidorowej lub innych dań na bazie pomidorów. Słodki produkt doskonale neutralizuje cierpkość koncentratu pomidorowego i warzyw.

zupa pomidorowa
10.11.2022 19:36 Dodaj garść uwielbianych owoców do zupy pomidorowej. Nic lepszego nie zjesz

Zupa pomidorowa ma wiele odsłon. W zasadzie każda gospodyni wypracowała na tę klasyczną potrawę swój własny patent. O takim dodatku jednak prawdopodobnie jeszcze nie słyszeliście. Mowa o dodaniu do zupy garści suszonej żurawiny.Suszona żurawina jest produktem bogatym w antyoksydanty. Stanowi także dobre źródło błonnika. Zupa pomidorowa z dodatkiem tego owocu ma nieoczywisty intrygujący smak. Z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi dobrej kuchni.

Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna opcja. Takiego dodatku do kultowej zupy nikt się nie spodziewał
09.11.2022 11:49 Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna opcja. Ogromne zaskoczenie

Zapomnij o ryżu i makaronie. Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną jest bardziej pożywna i smakuje rewelacyjnie. Domowa pomidorowa gotowana na wywarze z kurczaka i warzyw jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny.Zupę pomidorową zwykle podajemy z makaronem lub ryżem. Niektórzy przygotowują do niej lane kluski z mąki, soli i jajka. Mało kto wie, że zupę możemy podać również z ugotowaną kaszą. Ten niecodzienny dodatek rewelacyjnie podkreśla smak, a całe danie jest bardzo pożywne.Zupa pomidorowa z kaszą będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy pomidory zblendujemy razem z marchewką. W ten sposób delikatnie zagęścimy wywar, a pomidorówka będzie naprawdę sycąca. Zupę po ugotowaniu zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem.Dania z dodatkiem pomidorów warto doprawić również cukrem. Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną będzie o wiele delikatniejsza, kiedy dodamy do niej łyżeczkę słodkiej przyprawy. Cukier doskonale neutralizuje cierpkość pomidorów i koncentratu.

zupa pomidorowa
07.11.2022 13:08 Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę

Pomidorówka jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce zup. Często przerabiamy na nią rosół, który został z poprzedniego dnia. I rzeczywiście potrawa wychodzi bardzo smaczna. My mamy jednak nieco inny, równie szybki sposób na pyszną zupę pomidorową. Gotujemy ją na bazie gęstego soku pomidorowego. Jest pyszna i świeżutka. Rosół z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z mięsa i warzyw przygotujemy farsz do pierogów lub pasztet do chleba. Sam wywar będzie doskonałą bazą do wielu zup i sosów, w tym do zupy pomidorowej. Pomidorówka na rosole smakuje doskonale i jest bardzo aromatyczna.Zupę pomidorową na rosole z poprzedniego obiadu ugotujemy w zaledwie 10 minut. Jeśli jednak mamy ochotę na pomidorówkę, a nie mamy rosołu, równie szybko możemy ją zrobić na bazie soku pomidorowego. Wystarczy go wymieszać z gorącą wodą i pogotować z suszonymi warzywami. Potem doprawić do smaku. Niektórzy pomidorówkę jedzą wyłącznie z makaronem, inni podają ją z ryżem. Dodatek śmietany do zupy również uzależniony jest ściśle od preferencji smakowych domowników. Zawsze jednak do pomidorowej dodajmy świeżą natkę pietruszki i doprawmy ją cukrem. Cukier neutralizuje cierpkość pomidorów, przez co zupa staje się łagodniejsza.

Słodka zupa pomidorowa
25.10.2022 13:31 Babcie nagminnie dosypywały go do pomidorówki. W tym tkwił sekret jej smaku

Słodką zupę pomidorową każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Babcie dosypywały do dania nieco cukru, żeby zrównoważyć kwaskowość pomidorów. Przepis na ten przysmak jest niezwykle prosty. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem. Kultowa babcina pomidorówka nie może powstać bez dodatku cukru. Dobrze znana przyprawa pozwala wydobyć bogaty smak pomidorów i zbalansować ich naturalny kwaśny posmak. Babciny trik sprawi, że wasze danie będzie znakomite.

zupa pomidorowa po grecku
22.10.2022 11:33 Makłowicz pokazał wszystkim, jak Grecy robią pomidorówkę. 1 składnik jest ogromnym zaskoczeniem

Robert Makłowicz zabiera nas w kolejna kulinarną podróż. Tym razem gościmy wraz z nim na jednej z jońskich wysp, by przyjrzeć się bliżej przepisowi na zupę pomidorową po grecku. Okazuje się, że obowiązkowym składnikiem pomidorówki jest tam cynamon. Nie można przejść obojętnie wobec takiej sensacji.Poza nietypowym doborem przypraw, pierwsze skrzypce w zupie pomidorowej po grecku grają dojrzałe soczyste pomidory. Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, krok po kroku tłumaczy, jak z tych składników przygotować pożywne danie. Zasmakuj w niezwykłym greckim specjale.Zupę pomidorową po grecku najlepiej przygotować ze świeżych warzyw. Jeśli to danie zamarzy Ci się jednak poza sezonem, możesz z powodzeniem użyć dobrej jakości pomidorów z puszki. Dopuszczalne jest także sposób prezentowany przez Roberta Makłowicza, czyli połączenie zarówno warzyw świeżych jak i konserwowych.

jakich zup nie powinno gotowac sie na rosole
13.10.2022 18:13 Jakich zup nie powinno się gotować na rosole? Mamy całą listę

Rosół jest niezbędną bazą do przygotowania wielu tradycyjnych zup. Są jednak przepisy, którym mięsno-warzywny wywar nie tylko nie pomoże, ale wręcz zaszkodzi. Jakich zup nie powinno gotować się na rosole? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.Pierwszą odpowiedzią, która przychodzi do głowy na pytanie "jakich zup nie powinno się gotować na rosole?" jest chłodnik. Przyrządza się go na bazie maślanki i jogurtu, wobec czego nikt raczej nie próbuje dodawać do niego bulionu. Pozostałe zupy mogą jednak nie być dla nas takie oczywiste.

zupa pomidorowa
11.10.2022 17:52 Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej?

Zabielana zupa pomidorowa jest dobrze znana na naszych stołach. Czy próbowaliście jednak kiedyś użyć do zabielenia majonezu? Ten prosty trik sprawia, że nasza pomidorówka staje się niezwykle kremowa i delikatna. Zapomnij o dodawaniu do zupy śmietany.Zupa pomidorowa zabielana majonezem zyskuje nowy zaskakujący smak. Ilość dodanego sosu zależy od własnych preferencji smakowych. Pamiętać należy, że majonez w przeciwieństwie do śmietany, zawiera dodatek soli, w związku z tym należy ostrożnie dobierać jego ilość w daniu.

Doskonały sposób na aksamitną, pożywną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
10.10.2022 11:47 Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki

Zupa pomidorowa należy do ulubionych zup wszystkich pokoleń. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale zazwyczaj zagęszcza się ją mieszanką śmietany i mąki. Niestety w ten sposób dodaje się potrawie sporo kalorii. Na szczęście mamy lepszy pomysł na aksamitną, gęstą zupę pomidorową. Wystarczy tylko sięgnąć po blender. Najważniejszy w domowej zupie pomidorowej jest aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych. Pomidory przesmaż na oliwie z oliwek z kilkoma ząbkami czosnku i odrobiną cukru, wtedy zyskają jeszcze lepszy i pełniejszy smak. Z ugotowanej zupy pomidorowej, wyjmij mięso, a wszystkie warzywa zblenduj. Marchewka, korzeń pietruszki i seler doskonale zagęszczą danie w naturalny, zdrowy sposób, bez dodatku mąki i śmietany. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem i posyp świeżą natką pietruszki.Pomidorówkę podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Co natomiast zrobić z mięsem? Kawałki kurczaka możesz zamrozić i wykorzystać między innymi do pyz z mięsem, czy pasztetu. Polecam ugotować również kopytka i podać je z podsmażonym kurczakiem z cebulą, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.

zupa pomidorowa z dynią
08.10.2022 13:46 Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet

Sezon na dynie jest w pełni, wobec czego grzechem byłoby nie wykorzystywać pysznego warzywa przy każdej nadarzającej się okazji. Co powiecie na sezonowa zupę pomidorową z dynią? Jej przyjemny, słodki miąższ i piękny złocisty kolor skuszą każdego.Dynia ma charakterystyczny posmak, który przyjemnie podkręca tradycyjna pomidorową i nadaje jej nowego wymiaru. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią wybierz gatunek o gładkim miąższu. Idealnie nada się do tego dynia piżmowa.

zupa pomidorowa
03.10.2022 12:53 Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad. Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem. Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.

Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?
02.10.2022 20:47 Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.

Zupa pomidorowa jak u mamy. Szybka, tania, a smakuje najlepiej ze wszystkich
29.09.2022 17:56 Zupa pomidorowa jak u mamy. Szybka, tania, a smakuje najlepiej ze wszystkich

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Ugotuj zupę pomidorową jak u mamy. Domowa zupa zachwyca wyraźnym smakiem i rozgrzewającymi właściwościami. Podana z ulubionym makaronem lub ryżem znika z talerzy w oka mgnieniu. Domowe zupy gotowane przez mamy i babcie zawsze smakowały najlepiej. Zupa pomidorowa jak u mamy to prosta zupa gotowana w tradycyjny sposób. Pomidorówkę podajemy z ryżem lub makaronem. Możemy również przygotować do niej kluski lane z jajka i mąki.Domową zupę pomidorową ugotujmy na mięsie drobiowym i warzywach rosołowych, dzięki którym danie będzie miało pełny smak i aromat. Przed dodaniem pomidorów do zupy, koniecznie przesmażmy je z czosnkiem na maśle lub oliwie. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze wyrazu.Zrezygnujmy z kostek rosołowych. Zupę pomidorową doprawmy solą, pieprzem, cukrem i natką pietruszki. Cukier jest niezbędny w daniach z pomidorami, ponieważ doskonale łagodzi kwaskowy smak warzywa. Zupę jak u mamy zabielamy śmietaną, tak smakuje najlepiej.

pomidorówka
19.09.2022 11:52 Aksamitna, pożywna pomidorówka Kuronia. Nie uwierzycie, czym ją zagęszcza

Zupa pomidorowa zwykle nie wychodzi kremowa? Spróbujcie patentu Jakuba Kuronia. Kucharz zaprawia pomidorówkę śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Kurzy specjał sprawia, że zupa staje się pożywniejsza, a jej konsystencja bardziej aksamitna. Przekonajcie się o tym sami. Pomidorówka zaciągana żółtkiem jest bardziej kremowa i smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna. Nawet śmietana tak dobrze nie wydobędzie smaku pomidorów, choć Kuroń i ją dodaje do klasycznej zupy. Skusicie się?

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
17.09.2022 23:18 Żaden ryż i makaron. Ładocha podaje pomidorówkę z 2 nietypowymi dodatkami, co za smak

Dobrej zupy pomidorowej nie odmówi sobie żaden smakosz. Dziś mamy dla was niezwykły patent Darii Ładochy, która do klasycznego dania kuchni polskiej dodaje dwa nieoczywiste produkty — ciecierzycę i ananasa. Dzięki nim pomidorówka nabiera ciekawego smaku i staje się niezwykle sycąca. Słodka i sycąca zupa pomidorowa zaproponowana przez dziennikarkę i kulinarną ekspertkę, Darię Ładochę kusi smakiem. Połączeniu pełnych smaku dojrzałych pomidorów, karmelizowanej cebuli oraz chrupiącej ciecierzycy i migdałów trudno się oprzeć. Przygotowanie dania jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

zupa pomidorowa
12.09.2022 19:33 Sekretny przepis babć na pyszna zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej

Zupa pomidorowa babci jest jednym z tych dań, które nierozerwalnie kojarzą nam się z dzieciństwem. Przygotowana na domowym bulionie, z dodatkiem pysznych pomidorów, po prostu nie ma sobie równych. Aby odtworzyć niezwykły smak babcinej pomidorówki, do gotującej się zupy pomidorowej dodaj odrobinę cukru. Rezultat Cię zachwyci.Aby przygotować pyszną pomidorową, ugotuj zawczasu mięsny lub warzywny bulion. Im lepsza baza, tym finalnie smaczniejsza wyjdzie nasza zupa pomidorowa. Kiedy masz już bulion, dalsze przygotowanie pysznej zupy pomidorowej pójdzie jak z płatka.

Aromatyczna zupa pomidorowa - prosty przepis Roberta Makłowicza
07.09.2022 12:50 Banalny sposób Makłowicza na aromatyczną zupę pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu i doskonała w smaku

Zupa pomidorowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Robert Makłowicz zaproponował pyszną jej wersję przyrządzaną na bazie aromatycznych pomidorów pieczonych z dodatkiem oliwy. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Podpieczenie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek sprawia, że stają się delikatne i miękkie — wręcz kremowe. Wie o tym doskonale Robert Makłowicz, który wykorzystuje je do zrobienia smakowitej zupy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować warzywa w takiej odsłonie — koniecznie to nadróbcie. Zupa z ich dodatkiem jest przepyszna.

Zupa pomidorowa
04.09.2022 19:32 Zapomnij o ryżu i makaronie. Teraz zupę pomidorowa podajemy z innym dodatkiem

Zupę pomidorową zawsze podajecie z ryżem lub makaronem? Proponujemy zamienić te dodatki na kaszę kuskus. Jest smaczna i delikatna, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — rodzina poprosi o dokładkę.Aromatyczna i pełna smaku zupa pomidorowa z kaszą kuskus jet doskonałym pomysłem na szybki i sycący posiłek. Jej przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu, a smak na długo pozostanie w pamięci. Spróbujecie?

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
16.08.2022 10:52 Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Zupa pomidorowa na serduszkach to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smakuje jak u babci. Pomidorowa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym z dodatkiem świeżych pomidorów, to absolutny hit kulinarny.Zupa pomidorowa na serduszkach to smak mojego dzieciństwa. Nie ma lepszej, klasycznej pomidorówki, od tej babcinego przepisu. Zupa pomidorowa na serduszkach jest prosta w przygotowaniu i o wiele bardziej aromatyczna od zupy gotowanej na udku lub bez mięsnej wkładki.W wywarze oczywiście nie może zabraknąć włoszczyzny, ona również nadaje smak i sprawia, że bulion jest jeszcze lepszy. Do zupy pomidorowej na serduszkach nie dodawajmy koncentratu, dodajmy świeże, wygrzane w pełnym słońcu pomidory, które latem mają genialny smak i są bardzo soczyste.Zupę pomidorową na serduszkach podaję z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Zupę podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem, w zależności od tego, na jakie danie mam ochotę. Zupę pomidorową można oprószyć również posiekanym koperkiem, jest równie smaczna.

zupa
13.08.2022 22:47 Sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Bez zwarzonej śmietany

Poznajcie sprytny sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Dzięki niemu w jej pomidorowej ani ogórkowej nigdy nie ma zwarzonej śmietany. Zupa jest kremowa i jednolita, a dzięki temu na tyle apetyczna, że błyskawicznie znika z talerzy. Jeśli też chcesz osiągnąć taki efekt, skorzystaj z porad pani Zofii i sięgnij po szczyptę cukru. Zupy mogą być czyste lub zabielane. Pierwsze z pewnością są mniej kaloryczne i zdrowsze, drugie zaś smaczniejsze. Nie ma co ukrywać, że większość osób stawia właśnie na smak. Dla nich niezabielona pomidorówka czy zupa ogórkowa to nieskończone potrawy. Jeśli więc chcesz dogodzić swoim domowym smakoszom, zabiel im czasami zupę. Przy zabielaniu zupy czasami pojawia się jednak problem. Wlana do zupy śmietana warzy się w niej, zamiast elegancko połączyć w aksamitny płyn. Jak uniknąć takiego przypadku? Babcia Zosia ma na to swój sprytny sposób.

Magda Gessler, zupa pomidorowa
11.08.2022 20:02 Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. 1 czynność ma kolosalne znaczenie

Magda Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. Jedna czynność ma tu kolosalne znaczenie, a mianowicie podsmażenie świeżych pomidorów na maśle. Dzięki prostemu patentowi zupa zyskuje na smaku i aromacie. Staje się przepyszna i nadzwyczaj domowa.Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebny jest rosół lub bulion oraz pomidory. Można sięgnąć po pomidory krojone z puszki, po przecier lub koncentrat pomidorowy. Jednak teraz, w letnim sezonie, aż grzech nie wykorzystać świeżych, aromatycznych pomidorów. Magda Gessler przy okazji gotowania pomidorówki zdradza swój prosty patent. Nim doda pomidory do przygotowanego wywaru, kroi je i podsmaża na maśle. Dzięki temu stają się bardziej esencjonalne i zyskują wyborny, domowy smak. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Zupa pomidorowa z ryżem, czy z makaronem?
03.08.2022 18:46 Zupa pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Jest jeszcze jedna opcja. Bije na głowę wszystkie pozostałe

Z jakim dodatkiem zupa pomidorowa smakuje najlepiej? Każdy smakosz odpowie inaczej na tak postawione pytanie. Jedni jedzą to danie z ryżem, a inni sięgają po makaron. My dziś proponujemy, by zaserwować je z dodatkiem kaszy kuskus. Sycący przysmak ze smakiem pomidorów komponuje się doskonale. Spróbujecie?Zupa pomidorowa często gości w polskich domach. Zazwyczaj podawana jest z ryżem lub makaronem. Czasem można też natknąć się na wersję z kluseczkami czy ziemniakami. Danie z dodatkiem pysznej kaszy kuskus jest delikatne, smaczne i sycące. Warto urozmaicić dobrze znaną potrawę.

Magda Gessler robi pomidorówkę inaczej niż wszyscy. Gwiazda pomija 1 etap, jej słowa mogą wywołać konsternację
28.07.2022 16:24 Magda Gessler robi pomidorówkę inaczej niż wszyscy. Gwiazda pomija 1 etap, jej słowa mogą wywołać konsternację

Magda Gessler robi pomidorówkę inaczej niż wszyscy, jednak to właśnie zupa jej przepisu jest najbardziej aromatyczna i pełna smaku. Gessler nie zabiela pomidorowej i dodaje do niej sok z kiszonej kapusty. Poznaj przepis na zupę pomidorową przepisu znanej restauratorki.Magda Gessler w kuchennych rewolucjach zdradziła swój patent na pełną smaku zupę pomidorową. Zwykle pomidorówkę zabielamy śmietaną, Gessler odchodzi od tego sposobu. Do zupy dodaje jednak niecodzienny składnik i gotuje ją na wywarze z żeberek wieprzowych. Co restauratorka powiedziała o pomidorówce swojego autorstwa?- Oszalałam na punkcie pomidorowej, ale robię ją specyficznie, bo na żeberkach cielęcych i z dużą ilością warzyw. Na kilogram żeberek daję dużego selera, cztery pory, osiem marchewek i sześć pietruszek, ćwierć kapusty włoskiej, pęczek pietruszki i koperku. Gotuję bardzo powoli, rosół jest intensywny i jednocześnie delikatny - powiedziała Magda Gessler w rozmowie z czasopismem Przyjaciółka, przytaczanej na stronie Kuchennych Rewolucji.- Potem go odcedzam i zbieram tłuszcz. Następnie zakwaszam kwasem z kiszonej kapusty i dorzucam uduszone z odrobiną masła świeże pomidory. Nie zagęszczam, broń Boże, śmietaną. Ubijam ją - jest jej wtedy mniej, i łyżkę śmietany kładę na wierzch, do tego sporo kopru - dodała restauratorka. Takie słowa mogą przyprawić o konsternację. Wszakże niemal każdy smakosz stawia na dodatek w postaci śmietany.Zupa pomidorowa przepisu Magdy Gessler ma rewelacyjny smak. Gotujący się ponda godzinę wywar na żeberkach z dużą ilością warzyw rosołowych ma rewelacyjny aromat i jest doskonałą bazą do zupy. Bardzo ważne jest również odpowiednie przygotowanie pomidorów.Nigdy nie dodawajmy koncentratu pomidorowego i pomidorów z puszki. Świeże, soczyste pomidory podsmażone na maśle z czosnkiem to gwarancja najlepszego smaku. Gessler do zupy dodaje również odrobinę soku z kiszonej kapusty, który podkręca aromat całego dania.

Magda Gessler, zupa pomidorowa
16.06.2022 20:49 Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik

Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik, którym jest sok pomidorowy. Dzięki temu gotuje zupę o wiele szybciej niż tradycyjną. A jej smak rzeczywiście jest rewelacyjny. Po co więc tracić w kuchni więcej czasu, jak można zrobić zupę pomidorową w kilka chwil?Magda Gessler słynie ze swoich sprytnych rozwiązań kulinarnych i dobrych pomysłów. I właśnie na taki wpadła, przyrządzając pomidorówkę. Zamiast dodawać do niej przecier pomidorowy, używa pomidorowego soku. To właśnie on stanowi podstawę zupy, bulion tylko ją dosmacza. Mamy nadzieję, że was ten przepis też zachwyci.

zupa pomidorowa
03.06.2022 14:39 Dlaczego do zupy pomidorowej warto dodać majonez? Efekt jest wyjątkowy

Mamy ciekawostkę dla wszystkich wielbicieli pomidorówki. Sprawdźcie, dlaczego warto do zupy pomidorowej dodać majonez. Zastąpcie nim klasyczną śmietanę, a otrzymacie wyjątkowy efekt. Zupa będzie nadzwyczaj aksamitna i pełna smaku. Przekonajcie się o tym sami.Zupa pomidorowa jest królową polskich zup. No może obok rosołu, ale zupy te mają ze sobą dużo wspólnego. Ta pierwsza często powstaje z drugiej, gdy już znudzi nam się rosół. Pomidorówka zachwyca zdecydowanym, kwaskowym smakiem i aksamitną konsystencją. Za jej smakiem stoją przede wszystkim pomidory. W sezonie sięgamy zwykle po świeże, a poza nim wykorzystujemy pomidory z puszki, przecier i koncentrat. Ważnym dodatkiem do pomidorówki jest też śmietana. Zabiela zupę, zagęszcza ją i nadaje jej przyjemnej konsystencji.

tłusta zupa
02.06.2022 17:36 Jak uratować zbyt tłustą zupę? Kilka sprytnych trików

Ugotowaliście rosół i wyszedł bardzo tłusty? Zdradzimy wam kilka sprytnych trików na uratowanie zbyt tłustej zupy. Mniej tłuszczu oznacza mniej kalorii i cholesterolu, a także przyjemniejszy smak. Poznajcie proste sposoby na usunięcie nadmiaru tłuszczu z wywaru.Zupy gotowane na mięsie są bardzo smaczne i sycące. Czasem jednak użyjemy zbyt tłustego mięsa, w wyniku czego na powierzchni wywaru będą pływać wielkie, tłuste oka. Wielu osobom nadmiar tłuszczu w zupie odbiera apetyt, bo zamiast smaku potrawy czuć tylko tłuszcz. Jak więc pozbyć się niechcianego tłuszczu z zupy?

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy
26.05.2022 16:07 Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci. Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu. Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?

Niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów. Będą rosły jak szalone
22.05.2022 14:56 Niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów. Będą rosły jak szalone

Myślisz o posadzeniu własnych pomidorów? Musisz pamiętać o odpowiednim przygotowaniu gleby oraz o regularnym odżywianiu sadzonek przy pomocy specjalnych nawozów lub samodzielnie przygotowanego roztworu. Poznaj niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów, będą rosły jak szalone.Pomidory to warzywa, które rosną w błyskawicznym tempie, pod warunkiem, że odpowiednio się o nie dba. Nie wystarczy raz użyźnić glebę, pomidory wymagają stałego uzupełniania związków mineralnych, głównie jodu i azotu, aby rosły szybko, nie chorowały i były smaczne i soczyste.Domowe, wygrzane w pełnym słońcu pomidory są aż słodkie. Z takich warzyw przygotujesz najsmaczniejszy krem z pomidorów, zrobisz domowy przecier, sosy do słoików, dżem i dodasz do niemal każdego dania. Warzywa smakują wybornie również jako dodatek do kanapek i sałatek. Sprawdź, jak i czym je nawozić, aby były doskonałe.Oprócz pomidorów, posadź również aromatyczne zioła, którymi doprawisz każdą zupę, każdy sos, każde danie- tu dowiesz się, jak hodować zioła na balkonie. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a będą szybko rosły.