Ten przepis na przecier pomidorowy znalazłam w zeszycie babci. W życiu nie jadłam lepszego
Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.
Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych
Przecier pomidory jest niezbędny w mojej kuchni. To doskonała baza do wielu dań np. zupy pomidorowej, makaronów, pizzy oraz sosów. Do jego przygotowania zazwyczaj używam twardych, mięsistych pomidorów, ponieważ mają więcej miąższu niż wody. Zazwyczaj są to odmiany pomidorów o charakterystycznym podłużnym kształcie. Takie jak: śliwkowe, rzymskie i paprykowe. O tej porze roku bez problemu można je znaleść w sklepach i na straganach.
Dlaczego nie używam pomidorów malinowych? Wychodzi z nich rzadki przecier, który swoją konsystencją przypomina sok. Będzie on dobry do zup, ale niekoniecznie sprawdzi się jako baza do pizzy.
Ekspert powiedział, ile jajek można zjeść w ciągu dnia. Ta liczba wprawia w osłupienieJak zrobić przecier pomidorowy?
Lista składników na przecier pomidorowy:
- 4 kg podłużnych pomidorów np. śliwkowych lub paprykowych
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
opcjonalnie:
- ząbek czosnku
- ulubione zioła w proszku: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek
Przepis na przecier pomidorowy
Sparz wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do dużego garnka, przykryj pokrywą i gotuj przez 15 minut, co chwila mieszając. Po tym czasie przetrzyj przez sito pomidory do drugiego garnka. Dodaj do niego sól, pieprz i opcjonalnie czosnek lub ulubione zioła. Gotuj przecier na większym ogniu przez 15 minut lub do czasu aż uzyska gęstą konsystencję.
Przecier pomidorowy przelej do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Przykryj je ręcznikiem i zostaw do ostudzenia. Przecieru nie trzeba pasteryzować.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory z pomidorów. Szczególnie polecamy ten na kiszone pomidory oraz sos pomidorowy do ryżu.