Ten przepis na sernik z rosą dostałam od babci. Nie ma opcji, że się nie uda
Sernik z rosą jest deserem, którego mało kto odmówi. Przepis na ten przysmak dostałam od babci już jakiś czas temu, a do dziś nie znalazłam lepszego. Nie wymaga wielu przygotowań i smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?
Smaczny sernik dla wybrednych
Sposobów na przygotowanie sernika jest wiele. U mnie w domu króluje wersja z rosą, w której ważnym elementem jest lekka niczym chmurka beza. Jej zrobienie jest banalne, ale kluczowe jest, by pojawiły się na niej drobne kropelki.
To właśnie one stanowią rosę występującą w nazwie deseru. Efektowny element powstanie jednak tylko wtedy, gdy masa z twarogiem będzie wystarczająco wilgotna i bogata w tłuszcz. Proporcje składników będą więc miały ogromne znaczenie. Na szczęście babcinemu przepisowi można zaufać.
Wyglądają jak mielone, a są tańsze i smakują jeszcze lepiej. Nie uwierzysz, z czego są te kotletyPrzepis na znakomity sernik z rosą
Sernik z rosą pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała go na święta z przepisu, który w naszej rodzinie jest od pokoleń. Zawsze zaskakiwało mnie jak niewiele potrzeba, by powstał — zagnieść ciasto, wymieszać składniki na masę serową i wyłożyć bezę. Godzina pracy i pyszny deser będzie już się studził.
Składniki na spód:
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 55 g cukru
- 3 żółtka z dużych jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 110 g cukru
- 4 żółtka z dużych jajek
- 2 duże jajka
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 125 ml oleju rzepakowego
Składniki na bezę:
- 7 białka z dużych jajek
- 55 g cukru
Do przygotowania deseru potrzebna będzie jeszcze wyłożona papierem do pieczenia blacha o wymiarach 25 cm x 40 cm. Samo wykonanie będzie bardzo proste. Poniżej opisuję jak właściwie połączyć składniki, by rezultat zachwycał.
Jak zrobić sernik z rosą? Przepis nie jest skomplikowany
Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza. Do większej miski przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier oraz cukier wanilinowy i wlewam żółtka.
Na koniec wrzucam pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrabiam kruche ciasto i wyklejam nim dno przygotowanej wcześniej formy. Wyrównuję i odstawiam na bok.
W osobnym naczyniu żółtka i jajka ubijam z cukrem. Następnie wsypuje proszek budyniowy i wlewam mleko oraz olej. Miksuję do połączenia składników, po czym dodaję twaróg.
Gdy już dokładnie wymieszam masę serową, przenoszę ją na spód i wstawiam ciasto do piekarnika. Piekę przez 45 minut. Pod koniec czasu ubijam białka, stopniowo wsypując do nich cukier.
Układam powstałą bezę na serze i podpiekam w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Uchylam piekarnik i studzę sernik z rosą, stopniowo wysuwając blachę na zewnątrz.
Jak podawać sernik z rosą?
Ciasto nie wymaga już dodatków, a serwować je można po dokładnym ostudzeniu. Po zakończeniu pieczenia warto wiec uzbroić się w cierpliwość. Warto jednak, bo w towarzystwie czarnej kawy jest pyszny.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszny sernik. Sprawdźcie jak przygotować znakomitą wersję z ciastem czekoladowym, czyli kultową Izaurę. Być może skusi was też wykonanie kremowego sernika baskijskiego.