Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis przywiozłem ze Śląska. Nie ma lepszego obiadu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.07.2024 19:10

Ten przepis przywiozłem ze Śląska. Nie ma lepszego obiadu

kluski śląskie
Fot. Jirangmoon / CC / Commons

Stereotypowy obraz kuchni śląskiej – kluski, rolada i modra kapusta – po bliższym poznaniu tego regionu okazuje się całkiem bliski rzeczywistości. Ten zestaw często gości na niedzielnych stołach Ślązaków, bardzo łatwo też znaleźć restaurację czy karczmę, które serwują go w doskonałym wydaniu, a ludzie chętnie zamawiają go, wykorzystując okazję do niedzielnego wyjścia.

Kluski śląskie i spółka

Na Śląsku nie mówi się kluski śląskie, ale po prostu kluski i ten fakt wiele mówi o ich statusie w kuchni tego regionu. Jajeczne kluski z mąki wyłącznie ziemniaczanej są spopularyzowane w Polsce, ale tylko tam mają status kultowej potrawy, której odpowiednika – dania tradycyjnego i wciąż bardzo popularnego – szukać należy w kuchniach na poziomie regionów, a nie całego kraju. Ten przepis czyni zadość tradycji.

Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Obiad z kluskami śląskimi

Choć, jak wiadomo, każdą masę na kluski można formować dowolnie, kanoniczną postacią śląskich jest kulka z wyciśniętym palcem zagłębieniem pośrodku. Pełni ono niezwykle ważną funkcję – pozwala klusce dokładniej obtoczyć się w pysznym sosie spod rolady.

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta – składniki

Na roladę

  • 400 g mięsa wołowego – można kupić gotowe plastry
  • Cebula
  • 40 g smalcu
  • Ogórek kiszony
  • 50 g musztardy
  • 80-100 g surowego boczku
  • Pieprz i sól
  • liście laurowe, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Na kluski

  • Jajko
  • Mąka ziemniaczana
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • Sól

Na modrą kapustę

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 120-150 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 40 ml octu
  • 2 łyżki oleju, odrobina smalcu
  • Łyżeczka cukru
  • Liście laurowe, gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
kluski śląskie

Obiad z roladą śląską – przygotowanie modrej kapusty

Czyścimy i szatkujemy kapustę (po wykrojeniu głąba), zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości z zielem angielskim i gałką muszkatołową. Powinno to zająć nie dłużej niż pół godz.

Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy się zrumieni – cebulkę do zeszklenia. Kiedy kapusta się ugotuje, cedzimy ją i mieszamy z zawartością patelni. Wszystko razem umieszczamy w garnku i doprawiamy do smaku, a następnie pozostawiamy do zmacerowania.

Przygotowanie rolady i klusek

Boczek do rolady kroimy  w słupki, cebulę w pióra, a ogórki kiszone w podłużne paski. Rozbijamy plastry wołowiny, smarujemy pośrodku musztardą i układamy przygotowane składniki. Rolady zawijamy (tak jak faszerowane naleśniki – najpierw boki, później rolujemy) i związujemy nicią kuchenną.

Rolady podsmażamy na odrobinie smalcu, a kiedy się zrumienią, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gałkę i dusimy przez co najmniej godzinę pod przykryciem, dolewając co jakiś czas wodę.

Kiedy rolady są gotowe, odkładamy je na bok, sos cedzimy i w rondelku zaprawiamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w dwóch łyżkach wody. Zagęszczamy sos, umieszczamy w nim rolady w oczekiwaniu na obiad.

Kluski śląskie – przepis

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko tak, by razem stanowiły ¼ objętości ziemniaków. Wyrabiamy ciasto i formujemy je w kluski śląskie. Gotujemy w osolonym wrzątku.

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możemy z nich złożyć tradycyjny śląski obiad.

kluski z gulaszem