Ten przepis przywiozłem ze Śląska. Nie ma lepszego obiadu
Stereotypowy obraz kuchni śląskiej – kluski, rolada i modra kapusta – po bliższym poznaniu tego regionu okazuje się całkiem bliski rzeczywistości. Ten zestaw często gości na niedzielnych stołach Ślązaków, bardzo łatwo też znaleźć restaurację czy karczmę, które serwują go w doskonałym wydaniu, a ludzie chętnie zamawiają go, wykorzystując okazję do niedzielnego wyjścia.
Kluski śląskie i spółka
Na Śląsku nie mówi się kluski śląskie, ale po prostu kluski i ten fakt wiele mówi o ich statusie w kuchni tego regionu. Jajeczne kluski z mąki wyłącznie ziemniaczanej są spopularyzowane w Polsce, ale tylko tam mają status kultowej potrawy, której odpowiednika – dania tradycyjnego i wciąż bardzo popularnego – szukać należy w kuchniach na poziomie regionów, a nie całego kraju. Ten przepis czyni zadość tradycji.
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błądObiad z kluskami śląskimi
Choć, jak wiadomo, każdą masę na kluski można formować dowolnie, kanoniczną postacią śląskich jest kulka z wyciśniętym palcem zagłębieniem pośrodku. Pełni ono niezwykle ważną funkcję – pozwala klusce dokładniej obtoczyć się w pysznym sosie spod rolady.
Rolada, kluski śląskie i modra kapusta – składniki
Na roladę
- 400 g mięsa wołowego – można kupić gotowe plastry
- Cebula
- 40 g smalcu
- Ogórek kiszony
- 50 g musztardy
- 80-100 g surowego boczku
- Pieprz i sól
- liście laurowe, gałka muszkatołowa, słodka papryka
- Łyżka mąki ziemniaczanej
Na kluski
- Jajko
- Mąka ziemniaczana
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- Sól
Na modrą kapustę
- 1 kg czerwonej kapusty
- 120-150 g surowego boczku
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 40 ml octu
- 2 łyżki oleju, odrobina smalcu
- Łyżeczka cukru
- Liście laurowe, gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Obiad z roladą śląską – przygotowanie modrej kapusty
Czyścimy i szatkujemy kapustę (po wykrojeniu głąba), zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości z zielem angielskim i gałką muszkatołową. Powinno to zająć nie dłużej niż pół godz.
Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy się zrumieni – cebulkę do zeszklenia. Kiedy kapusta się ugotuje, cedzimy ją i mieszamy z zawartością patelni. Wszystko razem umieszczamy w garnku i doprawiamy do smaku, a następnie pozostawiamy do zmacerowania.
Przygotowanie rolady i klusek
Boczek do rolady kroimy w słupki, cebulę w pióra, a ogórki kiszone w podłużne paski. Rozbijamy plastry wołowiny, smarujemy pośrodku musztardą i układamy przygotowane składniki. Rolady zawijamy (tak jak faszerowane naleśniki – najpierw boki, później rolujemy) i związujemy nicią kuchenną.
Rolady podsmażamy na odrobinie smalcu, a kiedy się zrumienią, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gałkę i dusimy przez co najmniej godzinę pod przykryciem, dolewając co jakiś czas wodę.
Kiedy rolady są gotowe, odkładamy je na bok, sos cedzimy i w rondelku zaprawiamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w dwóch łyżkach wody. Zagęszczamy sos, umieszczamy w nim rolady w oczekiwaniu na obiad.
Kluski śląskie – przepis
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko tak, by razem stanowiły ¼ objętości ziemniaków. Wyrabiamy ciasto i formujemy je w kluski śląskie. Gotujemy w osolonym wrzątku.
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możemy z nich złożyć tradycyjny śląski obiad.