Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten składnik w żurku Magdy Gessler jest obowiązkowy. Nadaje boskiego smaku i aromatu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.04.2023 14:16

Ten składnik w żurku Magdy Gessler jest obowiązkowy. Nadaje boskiego smaku i aromatu

najlepszy żurek Magdy Gessler
Canva / papkin ; Instagram @magdagessler_official

Magda Gessler po raz kolejny udowodniła, ze jak nikt zna się na gotowaniu. Przyrządziła żurek, do którego żaden inny nie ma startu. Tajemnicą wybornego smaku jej zupy jest dodatek aromatycznych grzybów. Dorzućcie kilka do garnka z zupą i sami przekonajcie się, jak obłędnie to smakuje.

Żurek Magdy Gessler to prawdziwy hit

Magda Gessler nie idzie na skróty, gdy chodzi o gotowanie. Słynna restauratorka z pieczołowitością podchodzi do każdego przepisu. Jeśli chcecie, by Wasz świąteczny żurek zrobił furorę przy stole, koniecznie skorzystajcie z jej przepisu.

Najlepszy żurek potrzebuje składników najwyższej jakości. Idealnie jest przygotować go na własnym zakwasie nastawionym przynajmniej 3 dni przed planowanym warzeniem zupy. Możecie użyć także sprawdzonego zakwasu sklepowego dobrej jakości. Dzięki temu żurek będzie smakował dokładnie tak, jak powinien.

Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patent

Przepis na żurek wielkanocny według Magdy Gessler

Składniki:

  • 350 gramów mąki razowej
  • 1 litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 grzybów (najlepiej prawdziwków mrożonych lub namoczonych suszonych)
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 mililitrów śmietany
  • 4 jajka
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Wyśmienity żurek z grzybami według receptury Magdy Gessler

Zacznij od przygotowania zakwasu na żurek. W tym celu mąkę przesyp do wysokiego naczynia, zalej ją wrzącą wodą i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dolej resztę wody, dodaj 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Odstaw przykryte i obwiązane gazą naczynie w ciepłe miejsce na 3 dni, raz na dobę delikatnie zamieszaj.

Do garnka włóż masło i rozpuść je. Na gorący tłuszcz wrzuć oczyszczone i pokrojone grzyby. Następnie zawartość patelni zalej bulionem i trzymaj na ogniu do momentu, aż grzyby zrobią się miękkie.

Do gotujących się składników na żurek dolej odcedzony zakwas. Dodaj śmietanę, a także obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, dorzuć też solidną porcję suszonego majeranku.

Jajka do żuru ugotuj na twardo. Kiełbasę przez 20 minut parz we wrzątku. Następnie kiełbasę pokrój w dość grube plasterki, a jajka na ćwiartki.

Przygotowany żurek nakładaj na talerze. Do każdej porcji dołóż białą kiełbasę oraz kawałek jajka. Zupę przez podaniem możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki

Przygotowanie zakwasu na żurek możesz łatwo monitorować dzięki tej metodzie. Jeśli nie masz zakwasu, z pomocą przychodzi wyśmienity patent na żurek od Tomasza Strzelczyka.

grzyby leśne.png
Canva / Slatan

Źródło: glamour