To ciasto z rabarbarem robię w 15 minut. Rodzina błaga o dokładki
Choć rabarbar formalnie nie jest owocem, najlepiej odnajduje się w deserach. Tak jest też w przypadku tego packa na kruchym spodzie, niezwykle prostego w przygotowaniu i pysznego w efekcie.
Kruche ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar przypada w Polsce od początku kwietnia do drugiej połowy czerwca. Te purpurowe jadalne łodygi są tak charakterystyczne w smaku, że warto ile się da korzystać z niepodrabialnych, wiosennych przepisów.
Wśród nich jest mnóstwo ciast, do których rabarbar pasuje wprost idealnie. Dziś przygotowujemy ciasto na kruchym spodzie. Jego maślany smak doskonale komponuje się z cierpkim, kwasowym i owocowym aromatem.
Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki w ketchupie są 100 razy lepszeRabarbarowy placek
Na kilka godzin przed przygotowaniem tego ciasta warto zasypać rabarbar cukrem, by zmiękł i wypuścił trochę syropu. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Orchideli, którego autorka ma inny, szybszy sposób: pokrojony w dwucentymetrowe kawałki rabarbar podsmaża na maśle z cukrem.
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 200 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 1 kostka (200 g) zimnego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Pieczemy ciasto z rabarbarem
Rabarbar kroimy w dwucentymetrowe kawałki, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, podsmażamy go z cukrem na łyżce masła w dużym rondelku.
Pozostałe składniki umieszczamy w kielichu robota kuchennego. Masło powinno być zimne i pokrojone na mniejsze kostki, jajka również wyjmujemy bezpośrednio z lodówki. Ciasto wyrabiamy na gładką masę.
Masę formujemy z kulę, zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu posypujemy mąką i dzielimy na dwie części.
Jedną z nich, nieco większą, wałkujemy na wielkość formy do pieczenia. Formę wykładamy papierem, a następnie plackiem z ciasta. Na taki spód równą warstwą wykładamy rabarbarowy farsz.
Pozostałą część ciasta również wałkujemy i kroimy w skośne paski. Układamy z nich kratkę na powierzchni rabarbarowego farszu. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast i studzimy przed podaniem. Taki deser świetnie smakuje w towarzystwie lodów waniliowych.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe jagodzianki z twarogiem i prosty biszkopt z patelni.