Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najprostszy przepis na makowiec. Rodzina prosi mnie o niego na każde święta, zawsze się udaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.11.2023 13:04

To najprostszy przepis na makowiec. Rodzina prosi mnie o niego na każde święta, zawsze się udaje

makowiec
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Czy są tu smakosze makowca? U mnie te ciasto znika w Boże Narodzenia w mgnieniu oka. Rodzina już teraz się pyta, czy na pewno go upiekę. Dlatego polecam przepis na znakomity makowiec, który się zawsze udaje i wszystkim smakuje. 

Makowiec, palce lizać!

Do Wigilii został dokładnie miesiąc. Czas szybko płynie i zanim się obejrzymy, usiądziemy do wigilijnego stołu wspólnie z bliskimi. Koniec listopada to dobry moment, by zastanowić się nad wypiekami, które chcemy przygotować na Boże Narodzenie. Ja już wiem, co upiekę, bo moja rodzina skutecznie mi o tym przypomina.

Bliscy pytają o makowiec z jabłkami, który zawsze się udaje i bajecznie smakuje. Robię go od lat i cieszy się ogromnym powodzeniem. To pyszne ciasto znika do ostatniego okruszka. Polecam przepis na ten wyjątkowy makowiec. Niech i u was jego pieczenie stanie się słodką tradycją.  

mak
Canva/Aneta_Gu
Sok pomarańczowy będzie produktem luksusowym? Niepokojące doniesienia, nikt się nie spodziewał

Jak upiec makowiec?

Składniki:

  • 400 g mielonego maku
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 5 jabłek
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie makowca zaczynamy od zalania mielonego maku 2 szklankami wrzącej wody. Zostawiamy go do ostudzenia. Następnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę i kroimy jabłka w dość drobną kostkę. 

Teraz do masy jajek wlewamy roztopione masło, dodajemy proszek do pieczenia i kaszę manną. Wszystko miksujemy i dokładamy mak i pokrojone jabłka. Dalej miksujemy i gdy powstanie jednorodna masa wlewamy ją do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Makowiec pachnie Świętami

Makowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Ciasto można udekorować orzechami, płatkami migdałowymi lub polewą czekoladową. To ciasto jest wilgotne, a jego smak zachwyca rodzinę i gości. 

Ciasto przygotowujemy w prosty sposób. Zaletą tego świątecznego wypieku jest to, że zawsze się udaje. Co roku u mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem. Rodzina chętnie sięga po dokładkę makowca z jabłkami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić legendarną szarlotkę od siostry Anastazji. Podawaliśmy też przepis na pyszną chatkę Baby Jagi. 

makowiec
Canva/arfo

Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl