Tykocińska wątróbka nie ma sobie równych. O jej smaku przesądzają 2 niezwykłe dodatki
Tykocińska wątróbka jest niebanalnym daniem, które smakuje jak z najlepszej restauracji. O jej smaku przesądzają dwa dodatki, a mianowicie rodzynki i miód. Podroby smaży się również z cebulą, a gotowe danie wyróżnia się niepowtarzalną soczystością i delikatnością. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Sekretem delikatnej wątróbki pozbawionej goryczki jest moczenie jej w mleku przez około 2 godziny przed smażeniem. Moczenie w mleku to najlepszy sposób na soczyste i pełne smaku podroby. Mięso smażone na średnim ogniu z innymi składnikami staje się mięciutkie i bardzo soczyste.
Tykocińska wątróbka z rodzynkami i miodem najlepiej smakuje podana z domową kiszoną kapustą i kromką ciemnego pieczywa. Słodkawe podroby przełamane kiszonką to niezwykłe połączenie smaków, które z pewnością pokochają domownicy.
Pamiętajcie, by wątróbkę ostrożnie przewracać na patelni. Nie należy jej nakłuwać widelcem, bo straci soczystość i może nas poparzyć pryskając.
Tykocińska wątróbka bije na głowę wszystkie inne
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
mleko
3 cebule
mąka do obtoczenia wątróbki
pół szklanki rodzynek
łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
kiszona kapusta do podania
ciemny chleb do podania
Jak zrobić wątróbkę drobiową z rodzynkami i miodem?
Wątróbkę dokładnie umyj, oczyść, osącz. Przełóż do miski, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie osusz mięso i obtocz w mące pszennej.
Rodzynki zalej szklanką wrzątku, odstaw na 10 minut, posiekaj cebulę. Na większej patelni smaż cebulę 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie wlej szklankę wrzątku i gotuj do odparowania płynu.
Na patelnię włóż wątróbkę drobiową, przykryj patelnię i smaż około minutę na stronę. Dodaj odsączone z wody rodzynki, miód, kolejną szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj i smaż bez przykrycia 4-5 minut. Wątróbkę oprósz solą, pieprzem i podaj z kiszoną kapustą i ciemnym chlebem.
Na obiad przygotuj również wyśmienite kaszotto z kurczaka oraz jednogarnkowe bitki z kurczaka w kremowym sosie. Błyskawicznie znikną z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Smażona cebula odmieni smak wielu dań. Wzbogać ją przyprawami i aromatycznym płynem
Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty
Kontrowersyjny smalec - używać czy nie? Poznaj wady i zalety popularnego tłuszczu
Źródło: mniammniam