Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tykocińska wątróbka nie ma sobie równych. O jej smaku przesądzają 2 niezwykłe dodatki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.10.2022 12:50

Tykocińska wątróbka nie ma sobie równych. O jej smaku przesądzają 2 niezwykłe dodatki

Tykocińska wątróbka nie ma sobie równych. O jej smaku przesądzają 2 słodkawe składniki
canva/5PH

Tykocińska wątróbka jest niebanalnym daniem, które smakuje jak z najlepszej restauracji. O jej smaku przesądzają dwa dodatki, a mianowicie rodzynki i miód. Podroby smaży się również z cebulą, a gotowe danie wyróżnia się niepowtarzalną soczystością i delikatnością. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Sekretem delikatnej wątróbki pozbawionej goryczki jest moczenie jej w mleku przez około 2 godziny przed smażeniem. Moczenie w mleku to najlepszy sposób na soczyste i pełne smaku podroby. Mięso smażone na średnim ogniu z innymi składnikami staje się mięciutkie i bardzo soczyste.

Tykocińska wątróbka z rodzynkami i miodem najlepiej smakuje podana z domową kiszoną kapustą i kromką ciemnego pieczywa. Słodkawe podroby przełamane kiszonką to niezwykłe połączenie smaków, które z pewnością pokochają domownicy.

Pamiętajcie, by wątróbkę ostrożnie przewracać na patelni. Nie należy jej nakłuwać widelcem, bo straci soczystość i może nas poparzyć pryskając.

Tykocińska wątróbka bije na głowę wszystkie inne

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • mleko

  • 3 cebule

  • mąka do obtoczenia wątróbki

  • pół szklanki rodzynek

  • łyżka płynnego miodu

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • kiszona kapusta do podania

  • ciemny chleb do podania

Jak zrobić wątróbkę drobiową z rodzynkami i miodem?

Wątróbkę dokładnie umyj, oczyść, osącz. Przełóż do miski, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie osusz mięso i obtocz w mące pszennej.

Rodzynki zalej szklanką wrzątku, odstaw na 10 minut, posiekaj cebulę. Na większej patelni smaż cebulę 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie wlej szklankę wrzątku i gotuj do odparowania płynu.

Na patelnię włóż wątróbkę drobiową, przykryj patelnię i smaż około minutę na stronę. Dodaj odsączone z wody rodzynki, miód, kolejną szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj i smaż bez przykrycia 4-5 minut. Wątróbkę oprósz solą, pieprzem i podaj z kiszoną kapustą i ciemnym chlebem.

Na obiad przygotuj również wyśmienite kaszotto z kurczaka oraz jednogarnkowe bitki z kurczaka w kremowym sosie. Błyskawicznie znikną z talerzy.

Smażenie wątróbki
canva/ xalanx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam