Smakosze.pl
Maszynka do mięsa

Facebook / @kiedysbylojakosfajniej

Ukryta funkcja maszynki do mięsa

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Maszynka do mielenia mięsa nie służy jedynie do tej jednej czynności. Za jej pomocą można przygotować przepyszne ciastka. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis i wykonanie krok po kroku.

Ciastka z maszynki są klasycznym deserem, którego smak, jak i tekstura są nie do podrobienia. Delikatny maślany smak oraz duża kruchość sprawiają, że świetnie komponują się z wieczorną herbatą, a także poranną kawą. 

Aby wykonać ciastka o idealnym kształcie, należy zamontować na maszynce nakładkę przeznaczoną do owych ciasteczek. Jeśli jej jednak nie masz, możesz skorzystać z nakładki do kiełbas - choć wtedy kształt wypieku nie będzie tak równy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciastka z maszynki

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki: 

  • 0.5 kg pszennej mąki tortowej

  • 250 g masła

  • 125 g cukru pudru

  • 2 żółtka

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Gotowanie rozpocznij od przesiania mąki, sody oczyszczonej i cukru pudru do głębokiej miski. Wrzuć do nich zimne masło i zacznij siekać je nożem. Gdy wszystko się połączy, żółtka oraz wsyp cukier wanilinowy i wymieszaj.

Maślaki

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

CZYTAJ DALEJ

Zagniataj masę, aż uzyskasz elastyczne i gładkie w dotyku ciasto. Wstaw masę do lodówki na 10 minut. W międzyczasie zamontuj maszynkę do blatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wkładaj ciasto partiami do maszynki i kręć. Podziel masę na równe części. Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut. Smacznego.

Maszynka do mięsa

Źródło: canva/hbz3d, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >