Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > „Utopił" ziemniaki i ugotował do miękkości. W kilka chwil przemienił je w doskonałą przekąskę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.06.2023 15:15

„Utopił" ziemniaki i ugotował do miękkości. W kilka chwil przemienił je w doskonałą przekąskę

przekąska z ziemniaków
Instargram @matteo.brunetti.real

Myślicie, ze o ziemniakach wiecie wszystko? Koniecznie sprawdźcie ten prosty patent na doskonałą przekąskę. Wystarczy kilka składników, aby z popularnego warzywa wyczarować małą ucztę. Każdy, kto spróbuje, poprosi o przepis.

Ziemniaki mogą stanowić bazę do zaskakującej potrawy

Focaccina z ziemniaków jest bardzo prosta do przyrządzenia. Potrzebujesz jedynie warzyw, sera i kilku przypraw. Z połączenia składników powstaje proste ciasto, w które następnie zawijamy mozarellę. Wystarczy usmażyć całość i gotowe.

Do przygotowania ciasta z ziemniaków potrzebna jest skrobia kukurydziana. Można ją bez przeszkód zastąpić też łatwiej dostępną, ziemniaczaną. Nadzienie stanowi idealne pole do smakowitych modyfikacji. Oryginalną recepturę przygotował Matteo Brunetti z MasterChefa którego powyższe zdjęcia pochodzą z jego Instagrama.

Tłumy ludzi na polach pełnych owoców. Plantatorzy nie kryją swoich reakcji

Przepis na obłędną przegryzkę z ziemniaków

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 100g skrobia kukurydziana
  • 100-150g mozzarella do pizzy
  • Sól, pieprz, oliwa
  • Rozmaryn do dekoracji
     

Najlepsza foccacina z ziemniaków z nadzieniem serowym

Ziemniaki na foccacinę obierz. Włóż warzywa do garnka z osoloną wodą. Ugotuj, aż będą bardzo miękkie, a następnie odcedź je i rozgnieć na puree

Do masy z ziemniaków dodaj skrobię. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, dolej nieco oliwy. Składniki wymieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Podziel je na porcje i ugnieć na niewielkie okrągłe placuszki średnicy ok. 8 cm.

Mozarellę pokrój w dość drobną kostkę. Ser nakładaj na każdy placuszek i zamykaj całość w zgrabne krążki. Foccacinę smaż z każdej strony na złocisty kolor na mocno rozgrzanej oliwie. Obłędna przekąska z ziemniaków najlepiej smakuje podana od razu po zdjęciu z patelni. Z ziemniaczanego ciasta zrobisz też najlepsze knedle z owocami. Młode warzywa gotuje się w zupełnie inny sposób, aby zachowały pełnię smaku.

Źródło: Instagram @matteo.brunetti.real