Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.07.2022 21:00

Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis

Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis
canva/ Langan

Poznaj doskonały sposób na pyszną, młodą cebulkę konserwową z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Cebulki są gotowe już po kilku godzinach, a im dłużej marynują się w aromatycznych przyprawach, tym ich smak jest jeszcze lepszy.

Młode cebulki to nie tylko pyszny dodatek do twarożku, sałatek i innych dań. Przygotujesz z nich rewelacyjne przetwory do słoików, które zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Małe cebulki konserwowe zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.

Cebula konserwowa jest świetnym dodatkiem do mięs, sałatek i do zimnej płyty. W cebulce nie może zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i gorczycy. To one nadają smak i aromat.

Cebule są gotowe już po kilku godzinach, jednak najlepszy smak uzyskasz po kilku dniach, kiedy warzywo nieco zmięknie i dokładnie najdzie przyprawami i zalewą. Cebuli konserwowe koniecznie pasteryzuj, dzięki czemu zachowają świeżość i smak na długo.

Młoda cebulka konserwowa

Składniki na 2 duże słoiki:

  • 30 młodych cebulek zielonych

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

  • 4 liście laurowe

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżki cukru

  • 250 ml octu jabłkowego

  • 750 ml wody

Jak zrobić cebulkę konserwową?

Słoiki umyj i wyparz, następnie poukładaj do nich umyte i obrane cebulki. Do każdego słoika włóż również po 5 ziaren pieprzu, po 2 liście laurowe, po łyżeczce ziaren gorczycy i po 3 ziarna ziela angielskiego.

Wodę zagotuj z octem, następnie dodaj cukier i sól i gotuj, aż przyprawy się rozpuszczą. Gorącą zalewę przelej do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez około 20 minut, następnie odstaw do przestygnięcia i wstaw do spiżarni. Cebula będzie gotowa po kilku godzinach.

Na zimę przygotuj również paprykę konserwową, będzie pysznym dodatkiem obiadowym i do sałatek- tu poznasz prosty przepis Kuronia na wyśmienitą paprykę konserwową.

Świeże cebulki ze szczypiorkiem
Źródło zdjęcia: canva/ igmarx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl