Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.12.2023 13:54

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji

naleśniki
Canva/krezofen

Czy czekacie z utęsknieniem na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na naleśniki. To danie w świątecznym klimacie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Wszystko dzięki pewnej przyprawie, którą dodaję do naleśników. 

Naleśniki z tą przyprawą smakują jak pierniki

Czy lubicie naleśniki? Ja przepadam za nimi i często smażę. Robię je na śniadanie, ale też przygotowuję na obiad. To uniwersalne danie można przyrządzić na wiele sposobów. Naleśniki są doskonałe na słodko i słono. Smakują też wybornie z rozmaitymi farszami. 

Jednak w grudniu naleśniki robię w szczególny sposób. Dzięki niemu to danie przywołuje na myśl święta Bożego Narodzenia. Do ciasta dodaję przyprawę do piernika. Efektem są pyszne naleśniki piernikowe o korzennym smaku. Polecam wszystkim ten znakomity przepis. Danie smakuje lepiej niż w restauracji. 

naleśniki
Canva/peterzsuzsa
Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze

Jak zrobić naleśniki piernikowe?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • sól
  • masło do smażenia

Przygotowanie naleśników piernikowych zaczynamy od dodania wszystkich składników do miski. Dolewamy wodę i mleko. Składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 15 minut, by się przegryzło.

Po upływie tego czasu smażymy naleśniki na maśle. Powinny mieć złoty kolor. Naleśniki piernikowe możemy podać z serkiem waniliowym i mandarynkami. 

Naleśniki piernikowe nie tylko dla najmłodszych

Naleśniki piernikowe mają wyjątkowy korzenny smak, są lekko słodkie i pachną Bożym Narodzeniem. Możemy je przyrządzić na śniadanie, ale też podać na obiad. To delikatne danie polubią nie tylko najmłodsi, ale też starsi smakosze.

Naleśniki rozpływają się w ustach i pysznie smakują z dodatkiem serka waniliowego. W grudniu przybliżą nam klimat świąt. Są tez bardzo proste w przyrządzeniu. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić elastyczne naleśniki. Podawaliśmy patent na naleśniki pasiaste. 

naleśniki
Canva/vaaseenaa

Źródło: madameedith.com