W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czy czekacie z utęsknieniem na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na naleśniki. To danie w świątecznym klimacie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Wszystko dzięki pewnej przyprawie, którą dodaję do naleśników.
Naleśniki z tą przyprawą smakują jak pierniki
Czy lubicie naleśniki? Ja przepadam za nimi i często smażę. Robię je na śniadanie, ale też przygotowuję na obiad. To uniwersalne danie można przyrządzić na wiele sposobów. Naleśniki są doskonałe na słodko i słono. Smakują też wybornie z rozmaitymi farszami.
Jednak w grudniu naleśniki robię w szczególny sposób. Dzięki niemu to danie przywołuje na myśl święta Bożego Narodzenia. Do ciasta dodaję przyprawę do piernika. Efektem są pyszne naleśniki piernikowe o korzennym smaku. Polecam wszystkim ten znakomity przepis. Danie smakuje lepiej niż w restauracji.
Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharzeJak zrobić naleśniki piernikowe?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- sól
- masło do smażenia
Przygotowanie naleśników piernikowych zaczynamy od dodania wszystkich składników do miski. Dolewamy wodę i mleko. Składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 15 minut, by się przegryzło.
Po upływie tego czasu smażymy naleśniki na maśle. Powinny mieć złoty kolor. Naleśniki piernikowe możemy podać z serkiem waniliowym i mandarynkami.
Naleśniki piernikowe nie tylko dla najmłodszych
Naleśniki piernikowe mają wyjątkowy korzenny smak, są lekko słodkie i pachną Bożym Narodzeniem. Możemy je przyrządzić na śniadanie, ale też podać na obiad. To delikatne danie polubią nie tylko najmłodsi, ale też starsi smakosze.
Naleśniki rozpływają się w ustach i pysznie smakują z dodatkiem serka waniliowego. W grudniu przybliżą nam klimat świąt. Są tez bardzo proste w przyrządzeniu. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić elastyczne naleśniki. Podawaliśmy patent na naleśniki pasiaste.
Źródło: madameedith.com