Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W jakiej kolejności należy dodawać składniki na naleśniki? Błąd srogo kosztuje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.10.2022 21:03

W jakiej kolejności należy dodawać składniki na naleśniki? Błąd srogo kosztuje

jak smażyć naleśniki
Canva / Nadya_Grunau z Pixabay

Usmażenie naleśników nie jest trudnym zadaniem. Przygotowanie idealnego ciasta do ich przyrządzenia może jednak nastręczać niemałych trudności. Wszystko znacznie uprości się, kiedy zastosujesz odpowiednią kolejność oddawania do ciasta poszczególnych składników. Zacznij od jajek a zakończ na mące- to takie proste.

Ubite w całości jajka nabierają niezwykłej puszystości. To właśnie dlatego przygotowanie ciasta należy zacząć właśnie od nich. Do lekkiej bazy dodajemy następnie mleko, nieco wody gazowanej, na koniec zostawiając składniki stałe czyli mąkę i sól. Ta metoda to gwarancja sukcesu.

Przepis na idealne naleśniki

Składniki:

  • 2 całe jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • szczypta soli

Jak usmażyć perfekcyjne naleśniki?

Do dużej miski wbij jajka na ciasto na naleśniki. Następnie ubij je ze szczyptą soli na średnich obrotach miksera. Baza na naleśniki powinna być gładka i puszysta.

W osobny naczyniu wymieszaj mleko z wodą gazowaną. Otrzymaną miksturę dodaj do miski z jajeczną masą. Wymieszaj dokładnie całość.

Do ciasta na naleśniki zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę. Masę przez cały czas mieszaj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Porcje gotowego ciasta na naleśniki smaż na niewielkiej ilości tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Idealnie do smażenia naleśników nada się masło klarowane. Przedstawiamy przepis na naleśniki bez dodatku mleka. Poznaj też amerykański sposób na ten przysmak.

Canva / princessdlaf
Canva / princessdlaf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: