Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ze schabu, ani z mięsa mielonego. Wachowicz robi kotlety z zupełnie innego składnika
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.10.2022 13:49

Nie ze schabu, ani z mięsa mielonego. Wachowicz robi kotlety z zupełnie innego składnika

Kotlety jajeczne z receptury Ewy Wachowicz. Schabowe i mielone się do nich nie umywają
canva/FSerega, facebook/Ewa Wachowicz

Kotlety z innych produktów niż mięso cieszą się coraz większą popularnością. Jednym z ciekawszych pomysłów na tani i pożywny obiad dla całej rodziny są kotlety jajeczne. Dziś przygotujemy je według przepisu Ewy Wachowicz. Mają dodatek pieczarek i podsmażonej na maśle cebuli, dzięki czemu smakują fantastycznie.

Kotlety jajeczne to pomysł na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień. Kotlety będą gotowe w zaledwie 30 minut. Do kotletów ugotuj ziemniaki, kaszę lub ryż i przygotuj surówkę. Osobiście polecam lekką surówkę z kapusty pekińskiej lub mizerię.

Do przygotowania kotletów jajecznych potrzebujemy tylko kilku prostych, ale bardzo aromatycznych składników. Pieczarki podsmażone na maśle razem z cebulą dodadzą genialnego smaku. Bardzo ważne są również świeże zioła, czyli szczypiorek i natka pietruszki. Dzięki nim kotlety będą wyraziste w smaku i pyszne.

Kotlety jajeczne według receptury Ewy Wachowicz obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na złoty kolor. Chrupiąca, złocista panierka i aromatyczny farsz to połączenie, które posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.

Kotlety jajeczne. Tani obiad zrobisz w 30 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 14 jajek

  • 200 g pieczarek

  • 1 cebula

  • bułka tarta

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety jajeczne? Wegetariańskie danie jest lepsze od kotletów mielonych

Dwanaście jajek ugotuj na twardo. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż, aż woda wyparuje, odstaw.

Ugotowane jajka na twardo obierz, posiekaj i rozgnieć widelcem lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Przełóż je do większej miski, dodaj przesmażoną cebulę z pieczarkami, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj.

Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij surowe jajka, wsyp 2 łyżki bułki tartej i ponownie wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.

Na jarski obiad doskonale sprawdzą się również kotlety z soczewicy i pieczarek. Z kalafiora natomiast zrobisz wyśmienite steki.

Jajka na twardo do kotletów
canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewa-wachowicz

Tagi: Obiad Jajka Danie