Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego tradycyjny składnik polskiej kuchni

Okrasa gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego tradycyjny składnik polskiej kuchni

Okrasa gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy
canva/istetiana; TRICOLORS/East News

Kapuśniak jest jedną z zup częściej goszczących na polskich stołach. Karol Okrasa proponuje przygotowanie go z dodatkiem kaszy gryczanej. Zdrowe ziarno świetnie komponuje się z kwaśnym przysmakiem. Przepis jest bardzo prosty i warty przetestowania.

Dobrego kapuśniaku nikt sobie nie odmówi. Wie o tym Karol Okrasa, który proponuje przyrządzenie zupy z jakościowych produktów i wzbogacenie jej w kaszę gryczaną — sycącą, zdrową i pełną smaku. Warto skosztować.

Przepis na wyborny kapuśniak z kaszą gryczaną Karola Okrasy

Składniki:

  • 1,5-2 litry wywaru z kaczki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem

  • 20 dag palonej kaszy gryczanej

  • 1-2 ząbki czosnku — zależnie od ich wielkości

  • 2 łyżki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak ugotować znakomity kapuśniak? Karol Okrasa ma swój patent

Zaczynamy od podgrzania wywaru z kaczki. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy opłukaną kaszę gryczaną. Jeśli nie lubimy charakterystycznego posmaku palenia — wybieramy ziarno białe, które jest dużo delikatniejsze w odbiorze oraz nieco zdrowsze.

Kapustę kiszoną odsączamy z soku, zachowując go. Siekamy ją, po czym wrzucamy na patelnie z porcją oleju i dodajemy do niej rozgnieciony nożem czosnek bez łupiny. Delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, podgrzewamy chwilę.

Przenosimy do garnka z bulionem i wlewamy zachowany sok z kiszonki. Wsypujemy majeranek i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy kapusta delikatnie zmięknie, kapuśniak doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przenosimy na talerze wraz z kaszą. Smacznego.

Wskazówka: Okrasa używa wywaru z kaczki, ale każdy, który lubicie, będzie pasował. Trzeba tylko odpowiednio dobrać przyprawy.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne dania z kapusty. Polecamy smaczny staropolski bigos. Być może też skusicie się na sycące gołąbki według receptury z 1910 roku - zaskakują farszem.

Kapuśniak Karola Okrasy jest pyszny
canva/Vrabelpeter1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla