Nietypowa, apetyczna wegańska zupa cebulowa
Wegańska zupa cebulowa to pomysł na wyśmienity, aromatyczny, bezmięsny obiad. Zupa cebulowa jest bardzo wyraźna w smaku, doskonale wzmacnia i rozgrzewa, jest idealna w chłodne, jesienne i zimowe dni. Poznaj przepis na wegańską zupę cebulową.
Wegańska zupa cebulowa to lekka, zdrowa zupa, którą pokochają nawet najwięksi miłośnicy mięsa. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, wzmacnia naszą odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo i świetnie radzi sobie z przeziębieniem i grypą.
Zupa cebulowa wegańska to jest również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, ponieważ gotowana jest na bulionie warzywnym. Zupę dopraw suszonym tymiankiem i podaj z grzanką z bagietki, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Jeśli masz ochotę na lekką i bezmięsną wersję bigosu- tu poznasz przepis na wegański bigos, idealnie rozgrzewa i syci.
Przepis na wegańską zupę cebulową
Składniki na 2-3 porcje:
700 g cebuli
2 większe ząbki czosnku
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka tymianku suszonego
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
bagietka do grzanek
Jak zrobić wegańską zupę cebulową?
Cebule obierz i pokrój, posiekaj czosnek. W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie czosnek, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli, tymianek i smaż przez 20 minut na wolnym ogniu, żeby cebula ładnie się zarumieniła.
Źródło zdjęcia: canva/wmaster890 Zagotuj wywar warzywny, wrzący wlej do cebuli, wymieszaj i gotuj kolejne 15-20 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Bagietkę pokrój na małe kromki i podpiecz na suchej patelni grillowej. Smacznego.