Smakosze.pl
Wegetariańska zupa pomidorowa

canva/Ezhukov

Wegetariańska zupa pomidorowa

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wegetariańska zupa pomidorowa to propozycja na szybki i smaczny posiłek w deszczowy, jesienny dzień. Zupa jest doskonale sycąca, aromatyczna i rozgrzewa, wzmacniając tym samym naszą odporność. Zupa pomidorowa to świetny pomysł na bezmięsny, zdrowy obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na wegetariańską zupę pomidorową.

Wegetariańska zupa pomidorowa swój niezwykły smak aromat zawdzięcza świeżym, słodkim pomidorom podsmażonym z czosnkiem i bazylią. Jeśli przygotujesz je w ten sposób, nie będziesz potrzebować ani koncentratu, ani przecieru pomidorowego, żeby wzmocnić smak zupy. Smak pomidorów wzmacnia również słodka marchewka i szczypta cukru.

Wegetariańską zupę pomidorową możesz przygotować w kilku wersjach: z makaronem, ryżem, kluskami lanymi lub zmiksować na gęsty krem. Każda opcja smakuje doskonale dzięki pomidorom smażonym z czosnkiem i gotowanym na warzywnym wywarze. Pomidory smakują równie świetnie z pieczoną dynią. PZ warzyw przygotujesz wyjątkowo smaczny krem dyniowo-pomidorowy, oprószony prażonymi pestkami dyni.

Przepis na wegetariańską zupę pomidorową

Składniki na 4-6 porcji:

  • 6 dużych pomidorów

  • kostka warzywna

  • cebula czerwona

  • duża marchewka

  • natka i korzeń pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki cukru

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

Jak przygotować wegetariańską zupę pomidorową?

Pomidory obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż posiekany drobno czosnek, dodaj pomidory, oprósz bazylią i smaż przez kilka minut.

Do garnka włóż całą cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, zalej 2,5 l wody, dodaj kostkę warzywną i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pomidory podsmażone z czosnkiem, cukier i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >