Smakosze.pl

YouTube/@DelmiraCooking

Weź cebulę i pokrój w ten sposób. Zobaczysz, co z tego wyjdzie i przetrzesz oczy ze zdumienia

30 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Cebula ma wiele zastosować w kuchni. Smażymy ją, prażymy i dodajemy surową do rozmaitych dań. Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. My polecamy pyszny patent na to popularne warzywo. Wystarczy cebulę pokroić w pewien sposób, a potem cieszyć się jej znakomitym smakiem. 

Cebula, czyli porcja zdrowia

Cebula jest niezwykle popularna w kuchni. Dodajemy ją do potraw, przekąsek, a nawet robimy lecznicze syropy. Cenimy to warzywo nie tylko za smak, ale też za liczne właściwości zdrowotne. Cebula jest prawdziwą bombą witaminową. 

Jedzenie tego warzywa obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega nadciśnieniu. Oprócz tego wzmacnia naszą odporność i ma właściwości antywirusowe. Warto z cebuli przygotować pewien przysmak. Wystarczy pokroić ją w ten sposób, a wyjdzie pyszne i efektowne danie. 

cebula
YouTube/@DelmiraCooking
seitan

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smażoną cebulę z sosem serowym?

Składniki:

  • 3 cebule
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • ¼ łyżeczki chili
  • 125 ml mleka
  • 75 g sera żółtego

Cebule obieramy i wielokrotnie nacinamy przez środek i po bokach, tak by przypominała kwiat. Warzywa wkładamy do miski z wodą na godzinę. Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy. Do oddzielnej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko.

Cebule wyjmujemy po godzinie z wody i wkładamy do mąki. Obsypujemy tak, by środek cebuli też był w mące. Teraz cebule wkładamy do jajka i oblewamy, by środek był pokryty jajkiem. Warzywo znów kładziemy do mąki. 

Smażona cebula, czyli palce lizać

Na patelnię wlewamy dużo oleju i gdy będzie gorący, wkładamy cebule. Podczas smażenie przewracamy cebulę, powinna zyskać złoty kolor. Teraz przygotowujemy sos serowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy. 

Dorzucamy chili, mleko i ser żółty w plastrach. Wszystko mieszamy. Sos wlewamy do pojemniczka i podajemy go do usmażonej cebuli. Ta przekąska jest pyszna i chrupiąca. Prezentuje się niezwykle efektownie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić cebulę na chrupko. Radziliśmy, dlaczego warto dodać cukier podczas smażenia cebuli. 

cebula
YouTube/@DelmiraCooking

Źródło: YouTube/@DelmiraCooking

kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ
pytania o dietę

Dietetyk zaczął wypytywać przechodniów jak w Milionerach. Na pytaniu za 100 zł każdy by poległ

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >