Weź cebulę i pokrój w ten sposób. Zobaczysz, co z tego wyjdzie i przetrzesz oczy ze zdumienia
Cebula ma wiele zastosować w kuchni. Smażymy ją, prażymy i dodajemy surową do rozmaitych dań. Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. My polecamy pyszny patent na to popularne warzywo. Wystarczy cebulę pokroić w pewien sposób, a potem cieszyć się jej znakomitym smakiem.
Cebula, czyli porcja zdrowia
Cebula jest niezwykle popularna w kuchni. Dodajemy ją do potraw, przekąsek, a nawet robimy lecznicze syropy. Cenimy to warzywo nie tylko za smak, ale też za liczne właściwości zdrowotne. Cebula jest prawdziwą bombą witaminową.
Jedzenie tego warzywa obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega nadciśnieniu. Oprócz tego wzmacnia naszą odporność i ma właściwości antywirusowe. Warto z cebuli przygotować pewien przysmak. Wystarczy pokroić ją w ten sposób, a wyjdzie pyszne i efektowne danie.
Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchniJak zrobić smażoną cebulę z sosem serowym?
Składniki:
- 3 cebule
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki chili
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 20 g masła
- 1 łyżeczka mąki
- ¼ łyżeczki chili
- 125 ml mleka
- 75 g sera żółtego
Cebule obieramy i wielokrotnie nacinamy przez środek i po bokach, tak by przypominała kwiat. Warzywa wkładamy do miski z wodą na godzinę. Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy. Do oddzielnej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko.
Cebule wyjmujemy po godzinie z wody i wkładamy do mąki. Obsypujemy tak, by środek cebuli też był w mące. Teraz cebule wkładamy do jajka i oblewamy, by środek był pokryty jajkiem. Warzywo znów kładziemy do mąki.
Smażona cebula, czyli palce lizać
Na patelnię wlewamy dużo oleju i gdy będzie gorący, wkładamy cebule. Podczas smażenie przewracamy cebulę, powinna zyskać złoty kolor. Teraz przygotowujemy sos serowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.
Dorzucamy chili, mleko i ser żółty w plastrach. Wszystko mieszamy. Sos wlewamy do pojemniczka i podajemy go do usmażonej cebuli. Ta przekąska jest pyszna i chrupiąca. Prezentuje się niezwykle efektownie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić cebulę na chrupko. Radziliśmy, dlaczego warto dodać cukier podczas smażenia cebuli.
Źródło: YouTube/@DelmiraCooking