Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź cebulę i pokrój w ten sposób. Zobaczysz, co z tego wyjdzie i przetrzesz oczy ze zdumienia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.09.2023 17:15

Weź cebulę i pokrój w ten sposób. Zobaczysz, co z tego wyjdzie i przetrzesz oczy ze zdumienia

cebula
YouTube/@DelmiraCooking

Cebula ma wiele zastosować w kuchni. Smażymy ją, prażymy i dodajemy surową do rozmaitych dań. Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. My polecamy pyszny patent na to popularne warzywo. Wystarczy cebulę pokroić w pewien sposób, a potem cieszyć się jej znakomitym smakiem. 

Cebula, czyli porcja zdrowia

Cebula jest niezwykle popularna w kuchni. Dodajemy ją do potraw, przekąsek, a nawet robimy lecznicze syropy. Cenimy to warzywo nie tylko za smak, ale też za liczne właściwości zdrowotne. Cebula jest prawdziwą bombą witaminową. 

Jedzenie tego warzywa obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega nadciśnieniu. Oprócz tego wzmacnia naszą odporność i ma właściwości antywirusowe. Warto z cebuli przygotować pewien przysmak. Wystarczy pokroić ją w ten sposób, a wyjdzie pyszne i efektowne danie. 

cebula
YouTube/@DelmiraCooking
Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

Jak zrobić smażoną cebulę z sosem serowym?

Składniki:

  • 3 cebule
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • ¼ łyżeczki chili
  • 125 ml mleka
  • 75 g sera żółtego

Cebule obieramy i wielokrotnie nacinamy przez środek i po bokach, tak by przypominała kwiat. Warzywa wkładamy do miski z wodą na godzinę. Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy. Do oddzielnej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko.

Cebule wyjmujemy po godzinie z wody i wkładamy do mąki. Obsypujemy tak, by środek cebuli też był w mące. Teraz cebule wkładamy do jajka i oblewamy, by środek był pokryty jajkiem. Warzywo znów kładziemy do mąki. 

Smażona cebula, czyli palce lizać

Na patelnię wlewamy dużo oleju i gdy będzie gorący, wkładamy cebule. Podczas smażenie przewracamy cebulę, powinna zyskać złoty kolor. Teraz przygotowujemy sos serowy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy. 

Dorzucamy chili, mleko i ser żółty w plastrach. Wszystko mieszamy. Sos wlewamy do pojemniczka i podajemy go do usmażonej cebuli. Ta przekąska jest pyszna i chrupiąca. Prezentuje się niezwykle efektownie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić cebulę na chrupko. Radziliśmy, dlaczego warto dodać cukier podczas smażenia cebuli. 

cebula
YouTube/@DelmiraCooking

Źródło: YouTube/@DelmiraCooking